Ποιμαντική Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Μουάνζα

Με τη χάρη και την ευδοκία του Αγίου Θεού, είχαμε την χαρά και την ιδιαίτερη ευλογία, μετά από 8 χρόνια, να υποδεχτούμε και πάλι στην Ι. Μητρόπολη Μουάνζας τον πνευματικό πατέρα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αφρικανικής ηπείρου, από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Η επίσκεψή του αυτή υπήρξε απόλυτα επίκαιρη και η προσφορά του πολυσήμαντη και ανεκτίμητη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιελάμβανε κατ΄αρχάς τον εγκαινιασμό του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην πόλη της Μουάνζας, που συνέπεσε ακριβώς με την συμπλήρωση των 12 ετών της Πατριαρχικής του διακονίας. Την Κυριακή, λοιπόν, 9 Οκτωβρίου είχαμε την τελετή των εγκαινίων του Ι. Ναού και την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε μικρή εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Τις υπόλοιπες 5 ημέρες της παραμονής του κοντά μας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθεί νευραλγικά σημεία της Ορθόδοξης παρουσίας στην Ι. Μητρόπολη, όπως: 1) Tον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Geita, 2) Τον Ι. Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων, στην Bukoba, 3) Το Γυμνάσιο της Μητροπόλεως «Αριστοτέλης», στην Kayanga, 4) Το Γυμνάσιο «Άγιος Σωσθένης», στο Rubale, 5) Το νοσοκομείο “Ufufuo”, στην Bukoba.

Στις επισκέψεις αυτές ευλόγησε και επαίνεσε τις προσπάθειες της Ι. Μητροπόλεως να συμπαρασταθεί ουσιαστικά στα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών. Ιδιαίτερα δε ευλόγησε το πρόγραμμα διάνοιξης πηγαδιών από το συνεργείο της Μητροπόλεως, έτσι ώστε κάθε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε μια Ορθόδοξη εκκλησία να επωφελείται από την παρουσία καθαρού και πόσιμου νερού.

Παράλληλα, ο Μακαριώτατος είχε συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες, στους οποίους εξέφρασε το ενδιαφέρον και τον αγώνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για το λαό της Τανζανίας, ανεξαρτήτως φυλής η θρησκεύματος.

Τέλος, στην πόλη της Bukoba, προεξήρξε ιερατικής συνάξεως, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και γνωρίστηκε με όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως, τους οποίους με πατρικό λόγο και τρόπο νουθέτησε, παρηγόρησε και ενέπνευσε, ώστε με ελπίδα και όραμα εδραιωμένο στην ακλόνητη πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν το ποιμαντικό, κηρυκτικό και λατρευτικό τους έργο, εν μέσω δυσμενών και αντίξοων συνθηκών, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για το ποίμνιό τους. Τόνισε δε σε όλους την ανάγκη να δίνουν και να αποτελούν καθ’ όλα «μαρτυρία Χριστού» προς κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο με τη φιλανθρωπία και τη δοτικότητά τους στους ανθρώπους, αλλά κυρίως με το παράδειγμα του πιστού, συνετού και αφοσιωμένου στο έργο του Κυρίου μας κληρικού, που θα πρέπει να ενσαρκώνουν και να προβάλλουν.

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου συνέπεσε με δύο θλιβερές πραγματικότητες στην περιοχή. Τον ισχυρό σεισμό του Σεπτεμβρίου στην Bukoba (που επεσώρευσε πολλά δεινά στην πόλη), και την πείνα εξαιτίας της ανομβρίας. Ο λόγος του προς τους εμπερίστατους αδελφούς μας υπήρξε στοργικός και συμπονετικός. Πρόσφερε ανακούφιση στους πιστούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο Δημιουργός και Πατέρας μας δεν εγκαταλείπει ποτέ τα πλάσματά Του αβοήθητα, ιδιαίτερα όταν αυτά προστρέχουν κοντά Του με εμπιστοσύνη και ελπίδα στην αδιάψευστη υπόσχεσή Του ότι «οι εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».

Τους υπενθύμισε ότι οι αδελφοί τους Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπου γης, δεν τους έχουν λησμονήσει, αλλά αντίθετα συμπάσχουν μαζί τους και, πολλές φορές, από το υστέρημά τους προσπαθούν να τους συνδράμουν. Ταυτόχρονα επεσήμανε την υπευθυνότητα και εργατικότητα την οποία και οι ίδιοι θα πρέπει πλέον να επιδείξουν, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το έργο της τοπικής Εκκλησίας τους, σε επίπεδο πνευματικό και υλικό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κατέδειξε και προέβαλε τη σπουδαιότητα του έργου, που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα, και με θερμά λόγια ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν ποικιλοτρόπως συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν, ανάμεσά τους και την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ώστε να φωτίζει ακόμα, αυτή η μικρή σπίθα της Ορθοδόξου Πίστεως, τα ποικίλα σκοτάδια αυτού του κομματιού της γης.

Μας υπενθύμισε με τον λόγο και την παρουσία του ότι «τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ γένος ἐσμέν», και ότι Εκείνος «οὐ μακράν ἀπό ἑνός ἐκάστου ἡμῶν ὑπάρχει. Ἐν Αὐτῷ γάρ ζῶμεν καί κινούμεθα καί ἐσμέν». Ότι δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι άνθρωποι, αλλά ότι όλοι είμαστε παιδιά Του και κεκλημένοι στη Βασιλεία της Αγάπης Του, αρκεί να ανταποκριθούμε θετικά στο κάλεσμά Του.

Ο Μακαριώτατος μάς άναψε μια λαμπάδα με το Φως του Χριστού που φωτίζει, λαμπρύνει, αγιάζει και ελευθερώνει αυτούς που στενάζουν κάτω από την καταδυναστεία του διαβόλου και των τεχνασμάτων του. Μόνο μέσα σ’ αυτό το Φως, κοντά στο Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του, η ήπειρος της Αφρικής θα αποκτήσει τα αγαθά της πραγματικής ειρήνης και δικαιοσύνης.

Τα παιδιά της Αφρικής έχουν ανάγκη από ελπίδα. Αυτήν την ελπίδα κατόρθωσε να μας δροσίσει και να μας ανανεώσει ο Πατριάρχης μας με την παρουσία του. Γι’ αυτό, ακατάπαυστη είναι η δοξολογία μας προς τον Πανάγιο και Πανάγαθο Θεό μας, του Οποίου το Όνομα ας είναι ευλογημένο στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

† Ο Μουάνζας Ιερώνυμος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων