2015: Ιεραποστολική ανασκόπηση του έτους

Ιανουάριος 2015

Οι γιορτές της Θείας Επιφανείας εορτάστηκαν σε όλο τον κόσμο. Στις 11 Ιανουαρίου, τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων σε προβλήτα του Χονγκ Κονγκ. Στη Σιέρρα Λεόνε, οι εορτασμοί ήταν συγκρατημένοι λόγω των απαγορεύσεων για την πρόληψη του ιού έμπολα, ενώ η Ιεραποστολή μας συνεχίζει να διανέμει τρόφιμα και προστατευτικό υλικό. Στην Καμπότζη, οι περισσότεροι πιστοί συγκεντρώθηκαν στις ενορίες τους και εόρτασαν μόνοι τους, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ιερείς για τις 5 ενορίες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Στη Sangmelima του Καμερούν, οι Ορθόδοξοι πιστοί γιόρτασαν για πρώτη φορά στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, που χτίστηκε με κεφάλαια από την Αδελφότητά μας.

Φεβρουάριος 2015

Εγκαινιάστηκαν στο Saweni των νησιών Φίτζι ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, το ορφανοτροφείο “Αγία Ταβιθά”, που ήδη φιλοξενεί ορφανά παιδιά της περιοχής, καθώς και ένα οίκημα-καταφύγιο για τις απροστάτευτες γυναίκες.

Στη Γουατεμάλα συνεχίζεται η προσπάθεια για την ένταξη και διαποίμανση των 350.000 Γουατεμαλτέκων της φυλής Μάγια, που προσήλθαν πρόσφατα στην Ορθοδοξία. Το έργο βοηθούν εθελοντές ιεραπόστολοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο επίσκοπος Μπραζαβίλ κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην Γκαμπόν, όπου συναντήθηκε με τη μικρή Ορθόδοξη κοινότητα και πέτυχε την επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη Δημοκρατία της Γκαμπόν.

Στην Τανζανία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή άλλης μιας κλινικής επ’ ονόματι των Αγίων Αποστόλων στην πόλη Malangali της Ιρίγκας, με χρηματοδότηση από την Αδελφότητά μας.

Μάρτιος 2015

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, ο π. Χρυσόστομος Manalu επισκέφθηκε την Ορθόδοξη κοινότητα στο νησί Nias της Ινδονησίας, λειτούργησε και πραγματοποίησε 28 νέες βαπτίσεις.

Indonesia

Απρίλιος 2015

Θεμελιώθηκε στη Νουκουαλόφα των νησιών Τόνγκα ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός επ’ ονόματι του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Στην πόλη Ddegeya της Ουγκάντας ολοκληρώθηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  με χρηματοδότηση από την Αδελφότητά μας.

Στο Μαλάουι, το Πάσχα έφτασε μαζί με μια καταστροφική πλημμύρα που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς, περισσότερους αστέγους και αμέτρητα γκρεμισμένα σπίτια. Η Ιεραποστολή μας συνέδραμε τους πλημμυροπαθείς με τη διανομή κουβερτών για την προστασία τους από την αφόρητη βραδινή υγρασία.

Μάιος 2015

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος επισκέφθηκε στις 29 Μαΐου 2015 την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Μαδαγασκάρης. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας περιοδείας του, ο Πατριάρχης διήνυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και τέλεσε τα εγκαίνια νέων ιδρυμάτων της Ιεραποστολής, ήτοι δύο ιερών ναών, ενός μεγάλου ορφανοτροφείου αρρένων, ενός γεωπονικού πανεπιστημίου, ενός λυκείου και μιας κλινικής.

Ιούνιος 2015

Δύο νέοι αυτόχθονες ιερείς χειροτονήθηκαν στη Σιέρρα Λεόνε από το Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο, ο οποίος επίσης έθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός ορφανοτροφείου, που θα προσφέρει θαλπωρή σε παιδιά που έχασαν τους γονείς τους λόγω του έμπολα.

Στη Σαμάνα του Κονγκό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανέγερση μικρής κλινικής, που χτίστηκε με δωρεά της Αδελφότητάς μας. Τώρα οι άρρωστοι θα μπορούν να βρουν θεραπεία στον τόπο τους, χωρίς να ταξιδεύουν μέρες ολόκληρες με τα μονόξυλα πάνω στο ποτάμι.

Επίσης, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε Ορθόδοξη ιεραποστολική επίσκεψη στα νησιά Σαμόα του νότιου ειρηνικού Ωκεανού, 2.400 χλμ. βόρεια της Νέας Ζηλανδίας. Ο Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας επικοινώνησε με αρκετούς ιθαγενείς, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία. Ήδη ξεκίνησε η αναζήτηση οικοπέδου για την ανέγερση Ιερού Ναού.

Ιούλιος 2015

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Σουμάτρα της Ινδονησίας απέκτησε δύο νέους ιερείς, αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής “Άγιος Παύλος” Medan. Έτσι, η ιεραποστολική προσπάθεια θα συνεχιστεί πλέον με 4 ιερείς και μεγαλύτερη ένταση.

Παράλληλα, το Πατριαρχείο Μόσχας απέστειλε 3 νέους ιεραποστόλους για να ενισχύσουν τις ιεραποστολικές του προσπάθειες στην Ταϊλάνδη και την Καμπότζη.

Christmas_2013_Pattaya_3_big

Αύγουστος 2015

Συνεχίζεται η προσέλευση νέων πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Μόνο τον Αύγουστο, βαπτίστηκαν περισσότεροι από 110 Ρουαντανοί και 136 Κονγκολέζοι αδελφοί μας.

Σεπτέμβριος 2015

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος πραγματοποίησε ιεραποστολική περιοδεία στην Μπενίν, όπου συναντήθηκε με τους ιερείς της περιοχής, επικοινώνησε με τους πιστούς σε διάφορες κοινότητες του Κοτονού και της Abomey και στήριξε τις προσπάθειες για την επέκταση του ιεραποστολικού έργου.

ng2

Οκτώβριος 2015

Η Εκκλησία του Μαλάουι απέκτησε ένα νέο κληρικό, ο οποίος θα διακονήσει στην ενορία της Murakela, όπου ανεγείρεται Ιερός Ναός.

Νοέμβριος 2015

Με απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η μεγαλύτερη ιεραποστολική επισκοπή στον κόσμο, η Ιερά Μητρόπολη Κένυας διαιρέθηκε σε τρεις επισκοπές: την Ιερά Μητρόπολη Ναϊρόμπι με ποιμενάρχη τον Μητροπολίτη Μακάριο, την Ιερά Επισκοπή Νυέρι με ηγέτη τον βοηθό επίσκοπο Νιτρίας κ. Νεόφυτο και την Ιερά Επισκοπή Κισούμου με νέο επίσκοπο τον π. Αθανάσιο Akunda.

Στην Ιαπωνία, εγκαινιάστηκε άλλος ένας νέος Ορθόδοξος ναός προς τιμήν του αγίου Νικολάου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 αυτοχθόνων πιστών.

Στη Μαδαγασκάρη ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Fort Dauphin με χρηματοδότηση από την Αδελφότητά μας.

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Δεκέμβριος 2015

Επίθεση δέχθηκε ιθαγενής Ορθόδοξος ιερέας της Λαχόρης στο Πακιστάν από ομάδα 30 ατόμων που φώναζαν αντιχριστιανικά συνθήματα και εισέβαλαν στο σπίτι του, προκαλώντας φθορές. Ο π. Ιωάννης αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλη ασφαλέστερη τοποθεσία με την οικογένειά του.

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων