Κεντρική

Ρουάντα: Αιματοβαμμένη γη

«Μη με ζητάτε στην πολυτέλεια και την άνεση, μην με ζητάτε στους κόσμους που με ξεχάσανε, θα με βρείτε εκεί στους δυστυχισμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, που με αναζητούν, που με χρειάζονται, που με θέλουν δίπλα τους, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την παρουσία Μου.»

Όσο και αν ψάχνουμε όσο και αν αναζητούμε να βρούμε το Χριστό στην σύγχρονη πολυτελή τεχνοκρατική κοινωνία μας, που έχει παρασυρθεί από τον καταναλωτισμό και την έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης στο Θεό, τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε και μπερδευόμαστε.

Όταν βρεθείς σε χώρες ιεραποστολικές, σε χώρες αφρικανικές, όπου η δυστυχία και ο πόνος γίνονται καθημερινότητα και τρόπος ζωής, τότε αντιλαμβάνεσαι πού βρίσκεται ο Θεός και πόσο πολύ προσπαθεί για να σώσει το πλάσμα εκείνο στο οποίο έδωσε ελευθερία, το πλάσμα εκείνο για το οποίο δεν κατέβηκε από τον Σταυρό εξαναγκάζοντάς το να πιστέψει, το μοναδικό νοήμον  δημιούργημα τον άνθρωπο.

Κάπου εκεί στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου, στην πολύπαθη και ταλαιπωρημένη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, που ο πλούτος των σπλάχνων της μαύρης γης δεν αφήνει να ησυχάσει, στις χώρες του Μπουρούντι και της Ρουάντας, που ο θάνατος δεν σταμάτα να επισκέπτεται, κάπου εκεί η παρουσία του Θεού είναι έντονη. Κάπου εκεί νιώθεις το μεγαλείο της δημιουργίας αλλά και τον πόνο και την οδύνη του μεταπτωτικού ανθρώπου.

Ο Θεός δεν είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που ο ελεύθερος και λογικός άνθρωπος έχει προκαλέσει εκεί.

Η δύση ζει στην πολυτέλεια και την «εξελιγμένη» τεχνολογία. Πόσοι άραγε από εμάς γνωρίζουμε τον πόνο, την πείνα και την δυστυχία που προκαλεί στην Μαύρη Ήπειρο η τεχνοκρατική κοινωνία μας.

Κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, λαμπτήρες, μηχανολογικά εξαρτήματα, ενέργεια, κοσμήματα: γι όλα αυτά χρειάζεται κολτάνιο, ουράνιο, διάφορα μεταλλεύματα, χρυσός, διαμάντια.

Η ζωή φαίνεται να μην έχει καμιά αξία, όταν για την απόκτηση των μεταλλευμάτων χάνονται εκατοντάδες ζωές καθημερινά, όταν βλέπεις ακρωτηριασμένα παιδάκια, σκελετωμένους ανθρώπους από την πείνα.

Μητέρες, που δεν ξέρουν τι θα πει χαρά και που δεν θα δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν, είναι καταδικασμένες και οι ίδιες και τα αθώα πλάσματα που φέρνουν στον κόσμο.

Αυτούς τους ανθρώπους τους ταλαιπωρημένους, τους πεινασμένους, τους αρρώστους, τα ορφανά, που ζουν, κοιμούνται και τρώνε στους σωρούς τα σκουπίδια, μάς έστειλε ο Θεός να υπηρετήσουμε.

Φτώχεια, δυστυχία, πόνος. Μπουρούντι μεταπολεμική περίοδος, ορφανά που έχουν χάσει τους δικούς τους στον πόλεμο μεγαλώνουν μέσα στις λάσπες δίπλα στις χωματερές περιμένοντας κάποιος να πετάξει περισσεύματα φαγητού, ώστε να τραφούν. Παιδιά που και αν ακόμα καταφέρουν να μεγαλώσουν λίγο, σύντομα θα ασθενήσουν και θα αφήσουν τον μάταιο και οδυνηρό κόσμο στον οποίο ζουν, ασθένειες απλές που θα θεραπευόντουσαν εύκολα, ποιος όμως θα ενδιαφερθεί για αυτά τα αθώα πλάσματα, πού θα βρεθούν χρήματα για γιατρούς και φάρμακα;

Ρουάντα, μια χώρα που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, μια χώρα την οποία επέλεξε για κατοικία του ο θάνατος. Μνήμες που δε θα ξεχαστούν, αιματοβαμμένη γη. Χαμένες αθώες ψυχές, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, γέροντες αναπαύονται σήμερα στις αιώνιες κατοικίες τους.

Ως φόρο τιμής και υποχρέωση σε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και  θυσιάζονται καθημερινά, η Ορθόδοξη Ιεραποστολή φροντίζει για τις πνευματικές και υλικές τους ανάγκες απαλύνοντας τον πόνο τους με την δική σας συμπαράσταση.

Μπουρούντι. Τέσσερεις Ναοί, τρία Δημοτικά Σχολεία, μία Πολυκλινική, εξήντα υποτροφίες, καθημερινά και εβδομαδιαία συσσίτια, περίθαλψη απόρων, ένα ιατρείο ανακουφίζουν τους πονεμένους Αφρικανούς Αδελφούς μας. Είναι και αυτοί άνθρωποι.

Ρουάντα, μνήμες θανάτου. Ο Θεός θέλησε τώρα να ξεκινήσει και εκεί το Ιεραποστολικό, Κοινωνικό, Ανθρωπιστικό  Έργο. Έχουμε ανάγκη την βοήθεια σας, την συμπαράστασή σας. Μη μας ξεχνάτε, μην ξεχνάτε τους πονεμένους και βασανισμένους ανθρώπους της μαύρης γης.

Ευχαριστούμε την «Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής» για την ηθική και υλική συμπαράσταση, καθώς και όλους εσάς που αγαπάτε την Ιεραποστολή μας και συμπαραστέκεστε στους πονεμένους και δυστυχισμένους αδελφούς μας. Ο Θεός θα τα ανταποδώσει εκατονταπλάσια.

Η χάρη της Παναγίας μας, της μητέρας όλων να είναι μαζί μας.

Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας

Δείτε περισσότερα

Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Στα πλαίσια εορτασμού των 60 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητάς μας το 1963, θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων