Αχυροκαλύβα στην περιοχή Τουλιάρα λειτουργεί ως Ιερός Ναός

Μαδαγασκάρη: Ταξίδι στο χρόνο

Εδώ και αρκετά χρόνια είχα την επιθυμία να βρεθώ κοντά στις άδολες και φτωχές υπάρξεις της Αφρικής. Ήθελα να είμαι δίπλα τους, να τους προσφέρω κι εγώ ένα ποτήρι γάλα. Να δοκιμάσω τα συναισθήματα μου πόσο δυνατά είναι μπροστά σ’ αυτόν τον ανθρώπινο πόνο. Να συγκρίνω τον πολιτισμό του σύγχρονου κόσμου που βιώνω εδώ, με το φυσικό τρόπο ζωής και την απλότητα των ανθρώπων της Αφρικής.

Ήταν μεγάλη μου τιμή και πνευματική χαρά να βρεθώ δια μέσου  της Αδελφότητας  Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης στη Μαδαγασκάρη. Μία χώρα που θυμίζει έναν φυσικό παράδεισο με χιλιάδες παιδιά στους δρόμους. Ένας συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και ανθρώπινης φτώχειας.

Κάθε πρωί στην Ιερά Επισκοπή της πρωτεύουσας της Μαδαγασκάρης, στο  Ανταναναρίβο, δίναμε γάλα και μπισκότα σε περισσότερα από 1200 παιδιά. Πολλά από αυτά έρχονταν από την αυγή και από χιλιόμετρα μακριά, ξυπόλητα τα περισσότερα και άλλα με τα αδελφάκια τους στην πλάτη τους. Ήταν φοβερό να βλέπεις παιδιά στην τρυφερή αυτή ηλικία να έχουν χάσει την ξεγνοιασιά της παιδικότητας και να επωμίζονται τις ευθύνες της οικογένειας τους.

Οι άνθρωποι, όταν μας πλησίαζαν, ήταν γεμάτοι καλοσύνη και χαμογελαστοί, και έβλεπαν την ελπίδα της ζωής στα πρόσωπά μας. Είναι μία ευθύνη που κάθε άνθρωπος θα νιώσει, αν βρεθεί κοντά τους και ταυτόχρονα ένας προβληματισμός για την ανθρώπινη φύση. Άνθρωποι που ίσως τρώνε μια φορά την ημέρα και δεν έχουν νερό πόσιμο, παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους και δεν πηγαίνουν σχολείο. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλά χαρίσματα και ένα από αυτά είναι  να δημιουργούν χειροποίητα κομψοτεχνήματα. Αλλά η έλλειψη των απαιτούμενων γνώσεων, για να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, τους καθιστά  αιχμάλωτους των δυσμενών συνθηκών της ζωής τους.

Η Αδελφότητα Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής μεριμνά για τις πνευματικές και βιοτικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων ανεγείροντας Ιερούς Ναούς, Σχολεία, Κλινικές, Ιατρεία, Ορφανοτροφεία και ανοίγει πηγάδια πόσιμου νερού. Επίσης οργανώνει καθημερινά συσσίτια, διανομή τροφίμων, διανομή ρούχων και γραφικής ύλης.

Ευλογημένο το έργο του Επισκόπου κ. Ιγνατίου και όλων των Ιεραποστόλων, αλλά  και των  ανθρώπων που συμμετέχουν με την βοήθεια τους στο έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική.

Δημήτρης Βρακάς


Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων