Πεπραγμένα 2010

Παρακάτω δημοσιεύουμε τον απολογισμό πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητάς μας για το έτος 2010, συνταγμένη από τον Πρόεδρό μας κ. Βάιο Πράντζο.


Αγαπητοί αδελφοί,

Με τη βοήθεια του Θεού και τις ευλογίες του Παν. Μητροπολίτου μας Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και των Πατριαρχών της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ συνεχίζει η Αδελφότητα μας την πνευματική, ηθική, υλική και σημαντική, κατά τη γνώμη μας, βοήθειά της προς τις ανά τον κόσμο ορθόδοξες ιεραποστολές, τόσο εκείνων των χωρών δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και εκείνων των χωρών της Αφρικής, δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ευγνωμονούμε και δοξάζουμε το Θεό καθώς διαπιστώνουμε ότι συνεχώς η Ορθοδοξία εξαπλώνεται και πολλοί συνάνθρωποι μας σ’όλο τον κόσμο γνωρίζουν τον Χριστό, βαπτίζονται και ζουν την νέα εν Χριστώ ζωή. Δοξάζουμε το Θεό, γιατί διαπιστώνουμε ότι η σπορά του ευαγγελισμού των λαών της Αφρικής και Ασίας συνεχίζεται και οι κόποι και οι ιδρώτες των ιεραποστόλων και των συνεργών τους δεν πάνε χαμένοι. Σ’ αυτήν την ευλογημένη προσπάθεια της Εκκλησίας μας, μας αξιώνει και εμάς ο Θεός να γινόμαστε συνεργοί και συνεργάτες και να διακονούμε όλοι μαζί την Αδελφότητά μας την Εκκλησία του Χριστού με πνεύμα, ανιδιοτελούς αγάπης, θυσίας, υπακοής και ταπεινοφροσύνης.

Στον διοικητικό απολογισμό της Αδελφότητας του έτους 2010 θα αναφερθούμε ιδιαιτέρως στις βασικές δραστηριότητες της Αδελφότητας και δράσεις του Δ.Σ. για να επιτευχθούν οι σκοποί της Αδελφότητας.

 

1. Συνεργασία και βοήθεια με Ι.Μητροπόλεις, Επισκοπές και ιεραποστολικά κλιμάκια για συγκεκριμένα έργα

Α) Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • Βοηθήσαμε την Ι.Μητρόπολη Κορέας για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες και εξοπλισμό της βιβλιοθήκης με βιβλία.
  • Την Ι.Μητρόπολη Ν.Ζηλανδίας για επισκευή Ι.Ναού και αγορά οικοπέδου για ιεραποστολικό κέντρο στα νησιά Φίτζι.
  • Το ιεραποστολικό κλιμάκιο Καλκούτας – Ινδιών, με υπεύθυνη την μοναχή Νεκταρία, για εξοπλισμό και οργάνωση του οφθαλμιατρείου, για συσσίτια και για εργασίες στο νέο ορφανοτροφείο αρρένων(περίφραξη, μπάζωμα, εξοπλισμό).
  • Το ιεραποστολικό κλιμάκιο Ινδονησίας-Medan με υπεύθυνο τον π. Χρυσόστομο Μανάλου για επέκταση 3ου ορόφου Θεολογικής Σχολής για τον Ι.Ναό Ιωάννου Προδρόμου.

Β) Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

  • Ενισχύσαμε την Ι.Μητρόπολη Ουγκάντας για την κατασκευή Γυμνασίου στο Ngombe, το οποίο σχεδόν έχει τελειώσει. Για την αποπεράτωση του Ι.Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, για άνοιγμα πηγαδιού, για κλινική Π.Παπαδημητρακόπουλου στην αρχιερατική περιφέρεια Bombo.
  • Ενισχύσαμε την Ι.Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως(Τανζανία) για την κατασκευή δύο Ιερών Ναών Αγίου Νεκταρίου και  Αγίου Αντωνίου.
  • Ενισχύσαμε την Ι. Μητρόπολη Νιγηρίας για την κατασκευή Ι.Ναού Αγίου Χριστοφόρου και για αγορά οικοπέδου στην Μπενίν.
  • Ενισχύσαμε την Ι.Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής για ανέγερση ξενώνα στην Θεολογική Σχολή και για αγορά αυτοκινήτου και για νηπιαγωγείο –Δημοτικό Σχολείο στο Κισανγκάνι.
  • Βοηθήσαμε το ιεραποστολικό κλιμάκιο Μπρανζαβίλ για τον Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου, για ιεραποστολικό άνοιγμα στο Imfonto στο Βόρειο Κονγκό και για Ορφανοτροφείο στο Ilise.
  • Βοηθήσαμε την νέα Επισκοπή Μπουρούντι-Ρουάντας για το νέο ιεραποστολικό κέντρο με Ι.Ναό Αγίου Δημητρίου, σχολείου  και περίφραξη οικοπέδου.
  • Βοηθήσαμε το ιεραποστολικό κλιμάκιο της Σιέρρα-Λεόνε για ολοκλήρωση των έργων: Λυκείου, Ι. Ναού Αγίου Ελευθερίου, του Ι.Ναού Αναστάσεως του Κυρίου, της κλινικής και οικίας ιερέως στο χωριό αναπήρων.
  • Βοηθήσαμε την Ι.Επισκοπή Μαδαγασκάρης για την αποπεράτωση δύο έργων: του Γυμνασίου και του Ι.Ναού Αγίας Μακρίνας και Μαγδαληνής.
  • Βοηθήσαμε την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας(Γκάνα) για ολοκλήρωση των έργων που είχαμε ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά στο Αμπιτζάν Ακτής Ελεφαντοστού.
  • Οικονομική βοήθεια στην Ι.Μητρόπολη Ζιμπάμπουε για αποπεράτωση του ιεραποστολικού έργου του Αγίου Γεωργίου και αγορά δίπλα σ’αυτό άλλου οικοπέδου με κτίσμα για δημοτικό σχολείο.
  • Οικονομική  βοήθεια το ιεραποστολικό κλιμάκιο του Μαλάουι για αγορά οικοπέδου, περίφραξη και κατασκευή Ι.Ναού Αναστάσεως του Κυρίου.

2. Αποστολή Κοντέινερ

Συνεχίστηκε και φέτος μέσω του τμήματος της Αδελφότητας στο Φίλυρο, η αποστολή κοντέινερ στα ιεραποστολικά κλιμάκια με διάφορα είδη: ρουχισμός, τρόφιμα, είδη εξοπλισμού, ασθενοφόρο, ιατρικά είδη, φάρμακα κ.τ.λ. Εστάλησαν 2 κοντέινερ στη Μαδαγασκάρη, 3 στη Σιέρρα Λεόνε, 2 στο Μπουρούντι, 1 στο Κογκό Μπρανζαβίλ και 9 στη Ρουμανία.

 

 

3. Συσσίτια – πηγάδια

Επίσης στείλαμε χρήματα για συσσίτια και πηγάδια, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών. Όπως π.χ. στην Ουγκάντα, στην Σιέρρα Λεόνε και στην Τανζανία, στην Μαδαγασκάρη, στην Ινδία.

4. Προγράμματα Εκπαιδευτικής υιοθεσίας και βαπτίσεων

Ξεκινήσαμε προγράμματα εκπαιδευτικής υιοθεσίας στις χώρες Ουγκάντα-Ζιμπάμπουε-Γκάνα-Σιέρρα Λεόνε, Νιγηρία. Το πρόγραμμα των βαπτίσεων συνεχίζεται και στείλαμε για βαπτίσεις και στην Ινδονησία.

5. Σπουδαστικά βοηθήματα-υποτροφίες

Και αυτόν τον τομέα προσπαθούμε να μην τον αμελούμε, εφαρμόζοντας τον λόγο του Κυρίου: «τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλω έξω». Χορηγήσαμε υποτροφία στον Simon Forcades από την Κούβα για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή και χορηγούμε διάφορα μικρά βοηθήματα σε άλλους φοιτητές από το Εξωτερικό που έχουν ανάγκη.

6. Προβολή του έργου της Εξωτερικής Ιεραποστολής .

Στις βασικότερες μέριμνες του Δ. Συμβουλίου είναι η προβολή του έργου της Εξωτερικής Ιεραποστολής και της Αδελφότητας.

Αυτό γίνεται:

  1. με την έκδοση του περιοδικού το οποίο χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται με την έκδοση-αποστολή εντύπων προβολής του έργου με CD , με κάρτες κλπ.
  2. Με την έκδοση πνευματικών φυλλαδίων
  3. Με την προβολή της Αδελφότητας μέσω της τηλεοράσεως. Κάθε χρόνο μεριμνούμε ώστε το συνεργείο της ΕΤ3 της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» υπό τον δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Ασλανίδη να μεταβαίνει στις ιεραποστολικές χώρες και να κάνει σχετικές προβολές. Πρόπερσι πήγαμε στο Καμερούν, πέρυσι πήγαμε στη Σιέρρα Λεόνε και φέτος θα πάμε στη Μαδαγασκάρη. Οι προβολές αυτές έχουν μεγάλη τηλεθέαση και είχαν ευεργετικά αποτελέσματα για την προβολή της Εξωτερικής Ιεραποστολής και της Αδελφότητάς μας. Πάρα πολλοί γνώρισαν την Αδελφότητά μας από τις εκπομπές.

7. Άλλες δραστηριότητες

Το Δ.Σ. συνεχίζει τις καθιερωμένες και σταθερές δραστηριότητες της Αδελφότητας όπως τον συνεκκλησιασμό κάθε δεύτερη Κυριακή εκάστου μηνός με συγκέντρωση των μελών, δωρητών και φίλων εδώ στην αίθουσα και την καθημερινή λειτουργία του γραφείου της Αδελφότητας για την εξυπηρέτηση των δωρητών. Προς τούτο η Αδελφότητα προσέλαβε με αξιοκρατικά κριτήρια δύο νέους εργαζομένους ώστε το γραφείο της Αδελφότητας να είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα πρωί και απόγευμα για την εξυπηρέτηση των δωρητών και για την διαπεραίωση όλων των εργασιών της Αδελφότητας.

Σας ευχαριστούμε

Ο Πρόεδρος

Βάιος Πράντζος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων