Νεότερα από την Ιεραποστολή της Σιέρρα Λεόνε

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ.Συμβουλίου της ευλογημένης Ιεραποστολικής Αδελφότητας.

Εύχομαι ειρήνη και αγάπη παρά Θεού Πατρός και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σας ασπάζομαι αδελφικώς και εγκαρδίως και σας ευχαριστώ για την αδελφική έμπρακτη ιεραποστολική αγάπη, ζήλο και βοήθειά σας προς αυτή την τραυματισμένη χώρα και την νεοφώτιστη Ορθόδοξη Ιεραποστολή εις την Σιέρρα-Λεόνε. Μια Ιεραποστολή η οποία, με την βοήθεια του Τριαδικού Θεού, άρχισε να φυτεύει τον σπόρο της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εκ του μηδενός.

Αναγνωρίζω εκ βάθους καρδιάς ότι η βοήθειά σας δεν είναι μόνο σημαντική και ιστορική αλλά και μητρική, διότι σαν μια στοργική μητέρα που μεριμνά και φροντίζει για το νήπιο αυτής, έτσι και εσείς θρέψατε και φροντίσατε δι’ αυτήν την νέα Ιεραποστολή , εις την πιο κρίσιμη στιγμή της υπάρξεως αυτής. Ασφαλώς όσο βλασταίνει η Ιεραποστολή τόσο και η ανάγκη αυτής προς τους εν Θεσσαλονίκη «γονείς» θα ελαττώνεται. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να γίνουμε ορφανοί.

Τα έργα τα οποία ξεκίνησαν με την δική σας αποκλειστική οικονομική βοήθεια για τους σκοπούς της Ιεραποστολής είναι πολλά, με την βοήθεια του Μεγάλου Θεού και την δική σας φροντίδα και προσευχές όλα αυτά τα έργα προχωρούν ή έχουν ήδη τελειώσει.

  • Τα γραφεία διευθύνσεως.

Καθώς σας πληροφόρησα εις την προηγούμενη μου αναφορά προς υμάς κύριε Πρόεδρε, τελειώσαμε τα γραφεία διευθύνσεως εις τον χώρο του μεγάλου σχολείου μας, το Freetown Orthodox Christian School. Ευχαριστώ την Αδελφότητα δια την οικονομική βοήθεια προς το έργο αυτό. Ήταν επιτακτική ανάγκη να κτιστούν νέα γραφεία για το προσωπικό της διευθύνσεως του Γυμνασίου το οποίο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εορτάσαμε πανηγυρικώς και τα εγκαίνια των νέων γραφείων. Μεταξύ άλλων αξιωματούχων τα οποία ήταν παρόντα ήλθε και ο Δήμαρχος της Freetown.

Τα νέα αυτά γραφεία εξυπηρετούν:

  1. Την Διευθύντρια του Γυμνασίου
  2. Τον λογιστή του Γυμνασίου
  3. Τον Διευθυντή του Δημοτικού και Γυμνασίου
  4. Την αντιπροσωπία της Ιεραποστολής
  5. Τον Διευθυντή και Γραμματέα του Ορθόδοξου Εκπαιδευτικού Σχολείου της Σιέρρας – Λεόνε, ο οποίος είναι υπεύθυνος να συνδυάζει και να επιβλέπει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ιδρύματα της Ιεραποστολής .
  6. Ένα χώρο υποδοχής
  • Ο Καθεδρικός Ναός

Ο Ιερός Ναός «Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Γεωργίου» προχωρεί με την δική σας οικονομική βοήθεια. Επίσης συνεχίζεται η κατασκευή του Καθεδρικού Ναού στο χώρο του Σχολείου μας. Έγιναν οι εκσκαφές και τα θεμέλια. Τελείωσαν η πρώτη πλάκα και οι πρώτοι τοίχοι (3 μέτρα) με τις κολώνες. Σας ευχαριστώ δια την νέα σας δωρεά των 10.000€.

  • Το Γυμνάσιο – Λύκειο

Εντός του υπάρχοντος σχολικού χώρου συνεχίζεται η κατασκευή Γυμνασίου και Λυκείου. Τα σχέδια έγιναν με την συνεργασία σας κ. Πρόεδρε, του κ. Ν. Φουρνάρη και του εδώ Αφρικανού Μηχανικού κ. Β. Πέουα. Έγιναν εκσκαφές και τα θεμέλια. Τελείωσαν η πρώτη πλάκα και τελειώνουν οι πρώτοι τοίχοι. Το συνολικό κόστος του σχολείου κοστολογείται στο ποσό των 125.000€ περίπου. Ήδη έλαβα το ποσό των 40.000€. Περιμένω την γ΄ δόση το ποσό των 20.000€.

  • Κατασκευή κατοικίας ιερέως και ξενώνες δια επισκέπτες.

Έλαβα 10.000€ προσφάτως από την Αδελφότητα. Σας υπέρ ευχαριστώ.  Ήταν έργο μεγάλης ανάγκης. Η εργασία άρχισε υπό την ευθύνη του  Μηχανικού κ. Βάιο Πέουα. Έως τώρα έχω δώσει 8.718€ προς το έργο αυτό και περιμένω την β΄ δόση με το ποσό των 10.000€.

Σας πληροφορώ ότι τα τρία σπίτια των αναπήρων έχουν τελειώσει και τρία άλλα πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Σας ευχαριστώ δια το ενδιαφέρον σας. Από 8 Ιουνίου θα λειτουργήσει σχολείο δια τα παιδιά των αναπήρων και της γειτονικής κοινότητας. Εκτός από το εκπαιδευτικό όφελος που θα προσφέρει στα πτωχά παιδιά το σχολείο ασφαλώς έχει και ιεραποστολικά πλεονεκτήματα.

Κατά την διάρκεια της ημέρας θα χρησιμοποιούμε ένα από τα σπιτάκια για αίθουσες διδασκαλίας. Την νύχτα θα χρησιμοποιούνται ως υπνοδωμάτια για τους άγαμους αναπήρους. Προφανώς αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση. Αναμένουμε βοήθεια για την ίδρυση ενός μονίμου κτιρίου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

  • Η Κλινική

Έλαβα την δωρεά σας των 10.000€ προ καιρού. Η τοποθεσία της κλινικής θα είναι στο μεγάλο μας οικόπεδο στο  Waterloo και θα υπηρετεί τους αναπήρους καθώς και την γειτονική κοινότητα. Η εκλογή της ακριβούς τοποθεσίας έγινε. Πρόκειται να αρχίσουμε την κατασκευή σύντομα.

  • Θρανία δια το Σχολείο «Wilberforce» και υποτροφίες.

Έλαβα τα 10.000€ που ήδη στείλατε για υποτροφίες. Ένα μικρό ποσό απ’αυτό, 1000€, δόθηκαν για την κατασκευή θρανίων μετά την καταστροφή του σχολείου από το πρόσφατο πόλεμο. Καθώς γνωρίζεται κ. Πρόεδρε, το σχολείο αυτό δόθηκε στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας από τον Δήμαρχο της πόλης (εσωκλείω μια φωτοτυπία του σχετικού εγγράφου του Δημαρχείου της πρωτεύουσας). Το σχολείο μας το έδωσαν για να το οργανώσουμε και λειτουργήσουμε όπως εμείς θέλουμε. Ζήτησα να μας δώσουν και το οικόπεδο μπροστά από το σχολείο.

Τα δε άλλα 9.000€ χρησιμοποιούνται ως οικονομική βοήθεια δια τις εκπαιδευτικές ανάγκες πτωχών παιδιών και νέων. Σύντομα ο διάκονος π. Σιλουανός ετοιμάζει και  θα σας στείλει πλήρη σχετική αναφορά.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αδελφότητά σας διότι ανέλαβε να χρηματοδοτήσει σημαντικά τα τόσο βασικά έργα αυτής της νέας Ιεραποστολής εις την Δυτική Αφρική, σε μια χώρα που τώρα μόλις αρχίζει να ξαναζωντανεύει από έναν τραγικόν Εμφύλιον Πόλεμον (1990-2002). Με την χάρη του Μεγάλου Θεού εύχομαι να συνεχίσει αυτή η εν Χριστώ συνεργασία μεταξύ της Αδελφότητας και του Ιεραποστολικού Κλιμακίου της Σιέρρα Λεόνε.

Σας εύχομαι η αγάπη και ευλογία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας.

Διατελώ ευγνώμων εν Χριστώ

Αρχιμανδρίτης Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων