Η Ιεραποστολή και ο εθελοντισμός στη Μαδαγασκάρη

Αγαπητοί, κύριε Πρόεδρε και μέλη της αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Επιτρέψατε μου πρώτον να σας ευχαριστήσω δια την συνεχή συμπαράστασίν σας στο ταπεινόν ιεραποστολικόν μας έργο, και δεύτερον να σας πληροφορήσω δια την πρόοδον των εργασιών των δύο έργων που χρηματοδοτεί η αδελφότητά σας.

Το Γυμνάσιο το οποίο χρηματοδοτήσατε πριν μερικούς μήνες στο χωριό Soavinarivo, ετελείωσε και στις 26 Αυγούστου κάναμε τα εγκαίνια παρουσία του Δημάρχου της περιοχής, του προέδρου και άλλων πολιτικών προσώπων καθώς επίσης και του αντιπροσώπου του Υπουργού Παιδείας. Επίσης παρευρέθησαν ο Αστυνομικός διοικητής της περιοχής και πλήθος κόσμου. Τα εγκαίνια έγιναν με μεγάλη επισημότητα και όλοι χάρηκαν δια το έργο αυτό. Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποίαν έγινε η έπαρσις των δύο σημαιών, της Ελληνικής και της Μαδαγασκάρης. Έγινε αγιασμός με αρκετούς ιερείς και εκφωνήθηκαν λόγοι ευγνωμοσύνης. Το γυμνάσιο αυτό θα εξυπηρετήση όχι μόνον την μικρή αυτή κωμόπολη, αλλά και τα κοντινά σε αυτήν χωριά. Ήδη έγινε η περίφραξις και εξοπλίστηκε εσωτερικά με θρανία κλπ.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης και Αγίας Μαγδαληνής  τον οποίο χρηματοδοτεί επίσης η αδελφότητά σας, πιστεύουμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και να μπορεί να λειτουργήσει.

Τα έργα μας, πνευματικά και κοινωνικά προχωρούν, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς που αντιμετωπίζουμε. Η Ορθοδοξία συνεχώς καταλαμβάνει έδαφος προς δόξαν Θεού, και γίνεται γνωστή όλο και σε περισσότερα μέρη, πόλεις και χωριά της Μαδαγασκάρης. Οι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι διψούν για την ορθοδοξία και να γίνουν μέλη της εκκλησίας. Ζητούν ναούς για να τελούν τα πνευματικά τους καθήκοντα, ζητούν συχνή επικοινωνία μαζί μας. Όλα αυτά βέβαια κρύβουν μέσα και την χάριν του Θεού την χάριν του Αγίου Πνεύματος, η οποία σαν άλλο φως διαλύει τα σκοτάδια της αθεΐας και της πλάνης των αιρέσεων που είναι διάσπαρτα παντού. Μικροί και μεγάλοι τρέχουν να μας υποδεχθούν στο άκουσμα του ερχομού μας και όλοι μαζί καθισμένοι στις σκιές των δέντρων ακούν το ευαγγέλιο της σωτηρίας. Δεν χρειάζονται τρόποι προσηλυτισμού ή διάφορες υποσχέσεις. Η αλήθεια της πίστεώς μας είναι το πνευματικό άγκιστρο που ελκύει τις καλοπροαίρετες ψυχές στον Χριστό μας. Οι κατηχήσεις συνεχίζονται σε όλες τις πόλεις και τα χωριά. Και αυτό το μήνα τελείται το μυστήριον του βαπτίσματος και πολλές χιλιάδες ψυχές αναγεννώνται πνευματικά  και γίνονται κατά χάριν παιδιά του Θεού.

Οι ναοί συνεχώς ανεγείρονται και οι καμπάνες καλούν τους πιστούς και μη πιστούς σε κοινή προσευχή. Η παρουσία της ορθοδοξίας με τα ορατά κι αόρατα σημεία, γίνεται ο μαγνήτης που ελκύει τις ψυχές και τις οδηγεί στη βασιλεία του Θεού.

Ο σεβαστός π. Θεοδόσιος Εμμανουήλ από την Ι. Μητρόπολη Ιερισσού και Αγ.Όρους, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. κ Νικόδημου, όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος περιέρχεται όλες σχεδόν τις ενορίες και μαζί με τους εντόπιους ιερείς, κατηχεί και βαπτίζει πολλές εκατοντάδες ψυχές. Το περασμένο καλοκαίρι με την ευλογία του Σεπτού προκαθημένου μας πάπα και Πατριάρχου κ. κ Θεοδώρου, είχαμε πολλές ευλογίες. Οι ιερείς π. Δημήτριος από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς και Αμαρουσίου με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. κ. Κυρίλλου μας επισκέφθηκε μαζί με την κόρη του που είναι δασκάλα στο Βέλγιο και οργάνωσαν σεμινάριο για τους ιερείς και κατηχητάς και κατασκήνωση για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου της περιοχής Tulear.

Τα πτωχά αυτά παιδιά γνώρισαν κι έναν άλλον τρόπο πνευματικής ζωής, την κατασκήνωση, που εως τώρα ήταν άγνωστη στους κόλπους της εκκλησίας. Έζησαν όλα μαζί σαν μία οικογένεια, έπαιξαν, τραγούδησαν χριστιανικά τραγούδια και χάρηκαν τις διακοπές τους. Ήταν κάτι άγνωστο και πρωτόγνωρο γι αυτά που ποτέ δεν έφυγαν από τα σπίτια τους, μακριά από τους δικούς τους, από το χωριό τους, από τον τρόπο ζωής τους.

Πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει ένας εθελοντής όταν αγαπά το αντικείμενό του.

Η επίσκεψις γιατρών από την Κύπρο με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. κ Χρυσόστομο βοήθησε τα μέγιστα, προσφέροντας  ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους ξεχασμένους και περιφρονημένους αδελφούς μας. Η παρουσία τους σε κάθε χωριό που πήγαιναν ήταν σωστό πανηγύρι. Όλοι χαίρονταν για την παρουσία τους και περισσότερο γιατ ίπρώτη φορά λευκοί γιατροί επισκέφθηκαν το χωριό τους.

Το διάστημα που έμειναν εδώ, εγκαινιάσθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου που οι ίδιοι είχαν χρηματοδοτήσει.

Ευχαριστούμε τον Θεό και όλους τους εθελοντάς που με οποιονδήποτε τρόπο βοηθούν το έργο της εξωτερικής Ιεραποστολής που δεν είναι υπόθεση μερικών προσώπων αλλά ολόκληρου του πληρώματος της εκκλησίας. Βοηθώντας την εξωτερική Ιεραποστολής βοηθούμε το έργο της σωτηρίας του Θεού.

Με αγάπη Χριστού

+ Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων