Τα πρώτα νέα από την Μπουτζουμπούρα

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του πρώτου επισκόπου Μπουρούντι και Ρουάντας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπουρούντι στην Μπουζουμπούρα την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010.

Ο μοναχός π. Δαμασκηνός Γρηγοριάτης με ομάδα ορθοδόξων χριστιανών και ελάχιστους Έλληνες είχαν οργανώσει την υποδοχή του νέου Επισκόπου.

Στην συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου οι ιθαγενείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί είχαν ετοιμάσει υποδοχή με παραδοσιακούς Αφρικανικούς χορούς και τραγούδια, έγινε δοξολογία  στο τέλος της οποίας ο π. Δαμασκηνός υπεύθυνος του ιεραποστολικού κλιμακίου του Μπουρούντι καλωσόρισε τον Θεοφιλέστατο και ευχαρίστησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο για την δημιουργία της Επισκοπής. Ο θεοφιλέστατος  αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας που τον αξίωσαν αυτής της τιμής και τους Έλληνες και τους Μπουρουντέζους για την υποδοχή υποσχόμενος ότι θα αναλωθεί στο Ιεραποστολικό και Κοινωνικό έργο του Πατριαρχείου στην Μαύρη Ήπειρο.

Στην συνέχεια ο Επίσκοπος σε συνάντηση με τους συνεργάτες της Ιεραποστολής ευχαρίστησε από καρδίας το Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄ για την τιμή που του έκανε να του αναθέσει να ποιμάνει τις χώρες του Μπουρούντι και της Ρουάντας. Ευχαρίστησε επίσης θερμότατα την Ιεραποστολική Αδελφότητα Θεσσαλονίκης για την ηθική και υλική συμπαράσταση. Μεταξύ άλλων ο Θεοφιλ. είπε: «Βρισκόμαστε απ΄ ό,τι διαπιστώνω σε μία πολύ δύσκολη και πολύπαθη χώρα όπου το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες αφρικανικές χώρες, ο δρόμος είναι μεγάλος και εμείς είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι προσφορές αγάπης των αδελφών μας Χριστιανών από την Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σεβασμό και σύνεση  και τα χρήματα να διατίθενται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει για να αποδώσει το κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο. Εκείνο που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να δημιουργήσουμε το στρατηγείο μας στο κέντρο της πρωτεύουσας και να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε εδώ στην Μπουζουμπούρα και από εδώ ξεκινάμε τον αγώνα μας για τον άνθρωπο, για τον Αφρικανό αδελφό μας ο οποίος μας έχει ανάγκη και μας περιμένει να απαλύνουμε τον πόνο του. Είδα ανάπηρους στους δρόμους, παιδιά με ψώρα, ανθρώπους που τους λείπουν αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα και μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε, μας περιμένουν. Ζητάω από όλους σας δουλειά, δουλειά και δουλειά με τις ευχές του Πατριάρχου μας που μας συνοδεύουν και την αγάπη των Ελλήνων αδελφών μας των κατά χάριν ιεραποστόλων  θα καταφέρουμε να δοξάσουμε το Όνομα του Παναγάθου Θεού και εδώ στην καρδιά της Αφρικανικής Γης.»

Τέλος ο Θεοφιλέστατος συνεννοήθηκε για τα σχετικά της ενθρονίσεως η οποία θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου και για τις Επισκέψεις στην Ρουάντα και το Ανατολικό Κονγκό.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων