Νέα από το Μεντάν της Ινδονησίας

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, χαίρετε!

Με την βοήθεια του Θεού είμαστε καλά – δόξα τω Θεώ. Θα ήθελα να σας αναφέ­ρω μερικά πράγματα από την Ιεραποστολή μας εδώ στην Ινδονησία.

  • Από τις 28 ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 επισκέφτηκα την κοινότητα μας στο Tarutung, και συνάντησα τον π. Αθανάσιο και κάναμε περιοδεία στις κοινότητες μας την Ανάσταση του Χρίστου στο χωρίο Σιπάρβουε, την Αγία Ευδοκία στο Χαουσισαδα-σαδα και τον Άγιο Νικόλαο στο χωρίο Χαουγαντάνγκ. Αργά το βραδύ της 31 Δεκεμβρίου 2009 εφτασα στο Μεδάν διότι θα λειτουργήσω στον Άγιο Δημήτριο Μεδάν την Πρωτοχρονιά.
  • Τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασίλειου και της Πρωτοχρονιάς τέλεσα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεδάν. Μετά την Θεία Λειτουργία κόψαμε την βασιλόπιτα μας και φάγαμε όλοι μαζί έξω από το κελί της αδελφής Αγνής, διότι η Μονή δεν έχει ακόμα αρχονταρίκι όπως σε κάθε μονή στην Ελλάδα. Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό διότι μας αξίωσε να εισέλθουμε στον ευλογημένο καινούργιο χρόνο 2010. Γυρίσαμε στα σπίτια μας από την μονή αργά το απόγευμα.
  • Στις 6 Ιανουαρίου 2010 τελέσαμε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό. Στο τέλος τελέσαμε την ομαδική βάπτιση των 7 κατηχουμένων. Από τους 7 κατηχούμενους, 4 ήταν από τους φοιτητές της Θεολογικής μας Σχολής, που ήλθαν στην πίστη μας γνωρίζοντας καλά τι είναι η Ορθοδοξία. Η Θεολογική μας Σχολής είναι σαν έδαφος που αξίζει να το καλλιεργούμε καλά, για να έρθουν περισσότεροι νέοι στην πίστη μας.

  • Στις 7 Ιανουαρίου 2010 τελέσαμε τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγιου Δημήτριου Μεδάν. Την εκδήλωση αυτή οργανώσαμε με τους 53 φοιτητές των οικοτροφείων μας (Αγίου Δημήτριου 15 αγόρια, Αγίου Νικολάου 20 αγόρια και Αγία Άννα 28 κορίτσια). Νοικιάζουμε τρία σπίτια για τους φτωχούς αυτούς φοιτητές για να μένουν κοντά στην Θεολογική Σχολή μας για να αποφεύγουμε τα ναύλα. Μένουν στα οικοτροφεία μας δωρεάν.
  • Θεολογική Σχολή. Στις 8 Ιανουαρίου 2010 οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Παύλου Μεδάν τέλεσαν την χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην αυλή της Σχολής. Την εκδήλωση αυτή τελέσαμε στην αυλή της Σχολής διότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλη αίθουσα για να χωράνε τους 350 φοιτητές και καλεσμέ­νους. Στο τέλος της εκδηλώσεως φάγαμε μαζί στην αίθουσα της Σχολής.
  • Από 11-15 Ιανουαρίου 2010 ο πατήρ Αθανάσιος από Τarutung και εγώ από το Μεδάν κατεβήκαμε στο Νίας. Ο σκοπός μας είναι να δούμε από κοντά τα έργα της Ιεραποστολής εκεί. Δυο μέρες ήμασταν στο Gunung Sitoli που βρίσκεται το Σχολείο μας Άγιος Νικόλαος.
  • Ακόμη στο νησί Νιας, στις 13 Ιανουαρίου 2010 στις 5 το πρωί, ο π. Αθανάσι­ος και εγώ μαζί με μερικούς πιστούς με νοικιασμένο κάρο αναχωρήσαμε στο χωρίο Bawalato για να λειτουργήσουμε εκεί. Ταξιδέψαμε 2 ώρες με το κάρο και μετά το αφήσαμε στην άκρη του δρόμου διότι δεν μπορεί να μπει μέσα στο χωριό. Στη συνέχεια περπατήσαμε για μια ώρα επιπλέον για να φτάσουμε στο βουνό που βρίσκει το χωριό. Μούσκεμα όλοι στον ιδρώτα, φτάσα­με στο Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης στις 8.10 και αμέσως άρχισα την Προσκομιδή. Στην συνεχεία τελέσαμε την Θεια Λειτουργία στην τοπική γλώσσα. Στο τέλος φάγαμε μαζί και αργά το απόγευμα γυρίσαμε στο Gumung Sitoli. Τώρα μας περιμένουν να ξαναπάμε εκεί για να τελέσουμε τη βάπτιση μερικών κατηχουμένων και έχω σκοπό να κατεβώ εκεί μετά το Πάσχα, τον Απρίλιο του 2010.

Αυτά είναι αδελφοί μου τα νέα μας, σας ευχαριστούμε ακόμη μια φορά για τη μεγάλη σας προσφορά και την αγάπη προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και πάν­τοτε προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να σας ευλογήσει με τα πλούσια αγαθά Του. Σας ευχαριστούμε για τις Χριστουγεννιάτικες σας ευχές.

π. Χρυσόσττομος Μανάλου

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων