Θυρανοίξια δύο Ναών στη Μαδαγασκάρη

Με πολλή χαρά σας πληροφορώ, ότι τα έργα που είχε χρηματοδοτήσει η Αδελφότης σας, έχουν ήδη τελειώσει. Πέρασε αρκετός καιρός βέβαια, από την προθεσμία που είχαμε ορίσει, αλλά καθώς γνωρίζετε και εσείς αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα με την ασυνέπεια των ανθρώπων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εδώ όλα γίνονται χειρωνακτικά, χωρίς μηχανήματα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα. Επιπροσθέτως οι αποστάσεις είναι πάρα πολύ μακρινές και οι δρόμοι σε τόσο κακή κατάσταση, που δεν επιτρέπουν τη σύντομη μεταφορά των υλικών, ενώ συχνά συμβαίνει να προκύπτει βλάβη στα μεταφορικά μέσα, με αποτέλεσμα να μένουν στο δρόμο και να καθυστερεί η μεταφορά.

Οι Ναοί τούς οποίους είχατε χρηματοδοτήσει, ήδη τελείωσαν και τελέσαμε και τα θυρανοίξια, στον μεν Ιερό Ναό Γενεσίου του Προδρόμου στις 11 Ιουλίου, όπου είχαν γίνει οι κατάλληλες προετοιμασίες και ο στολισμός της Εκκλησίας. Παρευρέθησαν και οι αρχές της περιοχής, που εκδήλωσαν το θαυμασμό τους και εγκωμίασαν την Ορθόδοξη Εκκλησία τόσο για τον περίλαμπρο ναό της όσο και για την παρουσία της στην περιοχή αυτή. Στους λόγους που εκφωνήθησαν ευχαριστήσαμε τους δωρητάς, αλλά και την αδελφότητα που μεσολάβησε δια την δωρεάν αυτήν.

Στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέσαμε τα θυρανοίξια στις 30 Ιουλίου, παρουσία πάρα πολλών ανθρώπων, όχι μόνο από το χωριό αυτό, αλλά και από τις γύρω περιοχές. Επίσης είχαν έρθει οι τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι των εκκλησιών άλλων δογμάτων. Η υποδοχή που επεφύλασσαν οι πιστοί ήταν πανηγυρική. Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ευχαριστήσαμε επίσης τους δωρητάς και αναφερθήκαμε στο πολύπλευρο έργο της Αδελφότητος και την ουσιαστικήν συμπαράστασίν της στις διάφορες δραστηριότητες της Ιεραποστολής μας. Μετά το πέρας των θυρανοιξίων ακολούθησε πλούσιο πρόγραμμα, με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και γεύμα, το οποίον παρέθεσε η ενορία σε όλους ανεξαιρέτως. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ εορταστική και ο επίλογος της εορτής αυτής, ήταν η διανομή ρούχων και άλλων αγαθών σε 30 φτωχές οικογένειες. Ευχαριστήσαμε το Θεό και τους ανθρώπους και αναχωρήσαμε.

Όλοι ευχηθήκαμε, μικροί και μεγάλοι, οι δυο νεόχτιστοι αυτοί ναοί να αποβούν πράγματι ιατρεία πνευματικά προς Δόξαν Θεού και σωτηρίαν των ανθρώπων. Τέτοιοι ναοί αποτελούν μια ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας στα απομακρυσμένα αυτά χωριά και είναι πολύ συγκινητικό να ακούει κανείς την καμπάνα να καλεί τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε κοινή προσευχή.

Δοξάζω τον Θεό που συνεχώς ανοίγει θύρα πίστεως στους καλοπροαίρετους ανθρώπους και είναι πράγματι θαύμα του Αγίου Πνεύματος, η μεγάλη προσέλευσις πολλών ανθρώπων στην Ορθοδοξία. Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που ψάχνουν και αναζητούν την αλήθεια και φτάνουν μέχρι το χώρο της Ιεραποστολής μας, έχουμε πάρα πολλές. Εμείς ενδόμυχα δοξάζουμε το όνομα του Θεού και προσευχόμαστε, όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν την Αλήθεια του Ευαγγελίου, να απαρνηθούν τις πλάνες των άλλων θρησκειών, να απεμπλακούν από τα δίχτυα της ειδωλολατρίας και με τη χάρη Του να γίνουν παιδιά Του.

Τα σέβη μου σε όλα τα μέλη της αδελφότητας και πολλές ευχαριστίες στους δωρητάς των έργων.

Σας παρακαλώ πολύ, αν μπορείτε να μας ενισχύσετε διά την αγορά τροφίμων στο καθιερωμένο συσσίτια της Δευτέρας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο Θεός μαζί σας

Με την εν Χριστώ αγάπη

+ Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων