Je suis Chrétien

Αλήθεια, τι θα πει «Χριστιανός»; Τι σημαίνει για κάποιον η ιδιότητα του Χριστιανού που φέρει από τη στιγμή της βαπτίσεώς του και έπειτα; Κι ακόμα, τι μας στοιχίζει η ομολογία «Είμαι Χριστιανός»;

  • Χριστιανός είναι αυτός που πιστεύει στο Σωτήρα Χριστό, σ’ Αυτόν που του χάρισε την απολύτρωση από τα δεσμά του θανάτου και του έδωσε ξανά τη δυνατότητα να γίνει μέτοχος της αιώνιας ζωής.
  • Χριστιανός είναι αυτός που ακολουθεί το παράδειγμα της αγίας βιοτής του Ναζωραίου.
  • Είναι αυτός που θέλει, προσδοκεί κι επιδιώκει να ακολουθήσει τα βήματα των αποστόλων στις εσχατιές της γης με όποιον τρόπο και με όποιο κόστος.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ιερού Χρυσοστόμου:

«Τίποτα δεν είναι ελεεινότερο από τον Χριστιανό εκείνο που δεν ενδιαφέρεται να σώσει τους άλλους. Μπορεί ο καθένας να ωφελήσει τον πλησίον του, αν θέλει να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Μην πεις, μου είναι αδύνατον να παρακινήσω τους άλλους. Γιατί, αν είσαι Χριστιανός, είναι αδύνατον να μη συμβεί αυτό. Στη φύση του Χριστιανού βρίσκεται το πράγμα. Είναι ευκολότερο ο ήλιος να μη θερμαίνει, παρά ο Χριστιανός να μη φωτίζει. Δεν είναι δυνατόν να μείνει απαρατήρητο το φως του Χριστιανού».

Ο Χριστιανός βιώνει ως άλλος Παύλος ότι «ὁ μὲν θάνατος ἐν ἡμῖν ἐνεργεῖται, ἡ δὲ ζωὴ ἐν ὑμῖν» (Κορ.Β΄4,12), για την αγάπη των αδελφών αλλά και των απίστων. Είναι αυτός που ενστερνιζόμενος ότι «δεν έχουμε κανένα όφελος από το να μας ονομάζουν Χριστιανούς, αν τα έργα μας δεν είναι σύμφωνα με το όνομά μας» (Ι. Χρυσόστομος), προσφέρει τον εαυτό του θυσία στη διακονία του ανθρώπου, υπηρετώντας στο πρόσωπό του τον ίδιο το Θεό. «Ο Χριστιανός», κατά τον ιερό πατέρα, «υπομένει τις θλίψεις, δεν επιθυμεί όμως να υποφέρουν οι άλλοι».

Υπακούοντας η Αδελφότητά μας, ως ορθόδοξα χριστιανική και ακολουθώντας τα λόγια του Χριστού για αγάπη θυσιαστική προς κάθε άνθρωπο – ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και «πιστεύω» – απέστειλε στις 11/1/2015 δυο containers με ανθρωπιστική βοήθεια στον πολύπαθο λαό της Σιέρα Λεόνε και στη Μαδαγασκάρη. Αυτά περιείχαν τρόφιμα μακράς διαρκείας, φαρμακευτικό υλικό, εκκλησιαστικά είδη, ρούχα, παιχνίδια και κυρίως θερμές ευχές και προσευχές. Σκοπός της αποστολής ήταν η υλική ανακούφιση των πονεμένων αδελφών μας στα βασανισμένα αυτά κράτη παράλληλα με την ψυχική, καθώς οι ιεραπόστολοι της ορθόδοξης Εκκλησίας στοργικά τους μπολιάζουν με την ανόθευτη αλήθεια του Ευαγγελίου.

Τελειώνοντας, δημιουργήθηκε για ακόμη μια φορά ανάγκη ψυχής στην Αδελφότητά μας να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την οικονομική προσφορά αδελφών από την Αμερική και τη Φλώρινα, των οποίων η καρδιά φλέγεται για το έργο της ιεραποστολής και της προσφοράς στα έθνη. Ο Θεός ας ανταποδίδει πλούσια τη χάρη και την ευλογία Του.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων