Επείγουσα Έκκληση: Οι ανάπηροι της Σιέρρα Λεόνε κινδυνεύουν από τον Ebola

Ebola
CC-BY-ND European Commission DG ECHO

Εδώ και πέντε μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε) μια επιδημία του αιμορραγικού πυρετου Έμπολα. Περισσότεροι από 1600 ανθρώπους έχουν προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό και περισσότεροι από τους μισούς έχουν πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες από ακατάσχετη αιμορραγία.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένου ατόμου. Στις συνθήκες άθλιας υγιεινής και πυκνής οίκησης των πόλεων της Σιέρρα Λεόνε, ο κίνδυνος για μια τέτοια μετάδοση είναι πολύ μεγάλος. Ο ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος και η Αδελφότητά μας απευθύνουμε έκκληση για την άμεση ενίσχυση της Ιεραποστολής στη χώρα με σκοπό την ανάσχεση της μετάδοσης της νόσου. Παρατίθεται περιγραφή της κατάστασης από τον π. Θεμιστοκλή.

Ebola
CC-BY-ND 70023venus2009

(…) Εδώ στη Σιέρρα Λεόνε, η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του ξεσπάσματος του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο οποίος δεν έχει θεραπεία και εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 90%. Δυστυχώς είμαστε το επίκεντρο αυτής της θανάσιμης επιδημίας. (…)

Η σημερινή ημέρα ανακηρύχθηκε από τον Πρόεδρο της Σιέρρα Λεόνε ως εθνική ημέρα προσευχής και νηστείας και ως ημέρα εθνικού κατεπείγοντος γνωστή ως Επιχείρηση Οκτάπους. Έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη δημόσια μετακίνηση ανθρώπων στους δρόμους και να αποκλείσει συγκεκριμένες ανατολικές επαρχίες της χώρας. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να αφήνουν τα σπίτια τους και ο στρατός και η αστυνομία περιπολούν και επιβλέπουν την κατάσταση.  (…)

Η κύρια ανησυχία μας είναι ότι πολλοί από τους ανάπηρους και ακρωτηριασμένους που στεγάζουμε στο “Χωριό των Αναπήρων” στο Waterloo έχουν τη συνήθεια να επαιτούν στους δρόμους της Freetown. Έτσι, εκθέτουν τον εαυτό τους στη μόλυνση από τον Έμπολα, λόγω της συνεχούς επαφής τους με αγνώστους. Έχουν καταστεί ομάδα υψηλού κινδύνου και γι’ αυτό θέτουν σε κίνδυνο και τους άλλους. Αν ένας μόνο από αυτούς μολυνθεί, θα μεταδώσουν τον ιό σε ολόκληρο το συγκρότημά μας στο Waterloo, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει καταστροφή, διότι εκεί στεγάζουμε επίσης και τα παιδιά τους!

Για να τους αποτρέψουμε από την επαιτεία, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την καθημερινή παροχή τροφίμων, που θα εξαλείψει έτσι την ανάγκη τους να κατεβαίνουν στην πόλη. Με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να απομονώσουμε το όλο συγκρότημα από κάθε έξωθεν επαφή. Χάρη στο προηγούμενο εμπορευματοκιβώτιο που μας στείλατε, έχουμε ακόμη κάποιες προμήθειες τροφίμων (ρύζι, λάδι, ζάχαρη, τοματοχυμό κ.α.). Αλλά αυτά επαρκούν μόνο για δύο εβδομάδες περίπου. (…)

Υπάρχουν και κάποιες άλλες ανάγκες την παρούσα στιγμή: Χρειαζόμαστε να αγοράσουμε και να διανείμουμε υγειονομικό υλικό (χλώριο, ιατρικά γάντια, αντισηπτικό σαπούνι, μάσκες προσώπου κ.α.), να γεμίσουμε την κλινική μας με διάφορες απαραίτητες ιατρικές προμήθειες, καθώς επίσης και να αυξήσουμε τα υπάρχοντα κονδύλια για την κάλυψη των νοσηλίων όσων αρρωσταίνουν κατ’ αυτή την περίοδο. (…)

Χωριό των αναπήρων

Αγαπητοί φίλοι,

Βοηθήστε κι εσείς να σώσουμε ανθρώπινες ζωές στη Σιέρρα Λεόνε. Υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν τουλάχιστον 20.000 ευρώ για την κάλυψη της σίτησης των αναπήρων του Waterloo. Αν δε βοηθήσουμε τώρα, τότε σύντομα το “Χωριό των Αναπήρων” θα είναι παρελθόν, γιατί όλοι οι κάτοικοι θα έχουν προσβληθεί από τον ιό Ebola.

Κάντε κι εσείς μία δωρεά ή ξεκινήστε μια καμπάνια σήμερα. Διαδώστε την έκκλησή μας, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω κουμπιά.

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων