Φορτία αγάπης για την Ακτή Ελεφαντοστού

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μέριμνα του Δευτερόθρονου Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με την σοφή καθοδήγηση του πηδαλιούχου της, Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, είναι πρωτίστως η πνευματική μέριμνα, αλλά συγχρόνως και η ανακούφιση των ασθενών και των πτωχών.

Μαζί με την πίστη συνυπάρχουν και τα έργα. Ότι και να ειπωθεί, θα είναι φτωχά τα λόγια για να εκφράσουν τον αγώνα και την αγωνία για το μεγάλο αυτό έργο της Ιεραποστολής που έχει να κάνει με ανθρώπινες υπάρξεις που αναζητούν την αλήθεια και την ανάπαυση. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αποστόλου Ιακώβου, που αναφέρεται στην πίστη και στα έργα:

«Τί τὸ ὄφελος, ἀδελφοί μου, ἐὰν πίστιν λέγῃ τις ἔχειν, ἔργα δὲ μὴ ἔχῃ; Μὴ δύναται ἡ πίστις σῶσαι αὐτόν; Ἐὰν δὲ ἀδελφὸς ἢ ἀδελφὴ γυμνοὶ ὑπάρχωσι καὶ λειπόμενοι ὦσι τῆς ἐφημέρου τροφῆς, εἴπῃ δέ τις αὐτοῖς ἐξ ὑμῶν, ὑπάγετε ἐν εἰρήνῃ, θερμαίνεσθε καὶ χορτάζεσθε, μὴ δῶτε δὲ αὐτοῖς τὰ ἐπιτήδεια τοῦ σώματος, τί τὸ ὄφελος; Οὕτω καὶ ἡ πίστις, ἐὰν μὴ ἔργα ἔχῃ, νεκρά ἐστι καθ’ ἑαυτήν. Ἀλλ’ ἐρεῖ τις· σὺ πίστιν ἔχεις, κἀγὼ ἔργα ἔχω· δεῖξόν μοι τὴν πίστιν σου ἐκ τῶν ἔργων σου, κἀγὼ δείξω σοι ἐκ τῶν ἔργων μου τὴν πίστιν μου. Σὺ πιστεύεις ὅτι ὁ Θεὸς εἷς ἐστι· καλῶς ποιεῖς· καὶ τὰ δαιμόνια πιστεύουσι καὶ φρίσσουσι. Θέλεις δὲ γνῶναι, ὦ ἄνθρωπε κενέ, ὅτι ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστιν; ᾿Αβραὰμ ὁ πατὴρ ἡμῶν οὐκ ἐξ ἔργων ἐδικαιώθη, ἀνενέγκας ᾿Ισαὰκ τὸν υἱὸν αὐτοῦ ἐπὶ τὸ θυσιαστήριον; Βλέπεις ὅτι ἡ πίστις συνήργει τοῖς ἔργοις αὐτοῦ, καὶ ἐκ τῶν ἔργων ἡ πίστις ἐτελειώθη, καὶ ἐπληρώθη ἡ γραφὴ ἡ λέγουσα· ἐπίστευσε δὲ ᾿Αβραὰμ τῷ Θεῷ, καὶ ἐλογίσθη αὐτῷ εἰς δικαιοσύνην, καὶ φίλος Θεοῦ ἐκλήθη. Ὁρᾶτε τοίνυν ὅτι ἐξ ἔργων δικαιοῦται ἄνθρωπος καὶ οὐκ ἐκ πίστεως μόνον…Ὥσπερ γὰρ τὸ σῶμα χωρὶς πνεύματος νεκρόν ἐστιν, οὕτω καὶ ἡ πίστις χωρὶς τῶν ἔργων νεκρά ἐστι»

(Ἰακ. 2:4-26).

Αυτά τα λόγια ωθούν και δίνουν δύναμη σε όλους τους Ιεραποστόλους και τους εκλεκτούς συνεργάτες της Ιεραποστολής, να προσφέρουν πολύτιμο χρόνο και να γεμίζουν την καθημερινότητά τους με αγάπη ανακουφίζοντας την ένδεια αυτών που έχουν ανάγκη. Όχι για να εισπράξουν ανταλλάγματα, αλλά για να ακούσουν λόγο αγαθό κατά την ημέρα του Κυρίου, που θα ζητήσει απολογία για την πίστη και τα έργα.

Ήδη το κοντέινερ με είδη πρώτης ανάγκης, που μας απέστειλε η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και που ο ίδιος ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευλόγησε και συμμετείχε στην φόρτωσή του κατά την παραμονή του στην Αγιοτόκο Θεσσαλονίκη, έφτασε στον προορισμό του. Πόσοι άνθρωποι αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα θα βοηθηθούν; Πόσα μάτια θα λάμψουν; Πόσα χείλη θα χαμογελάσουν; Πόσα παιδιά θα γευθούν μια καραμέλα, μια σοκολάτα, θα πιάσουν στα χέρια τους ένα παιχνίδι, αυτά που τα δικά μας παιδιά στην αναπτυγμένη δύση, θεωρούν δεδομένα; Πόσα τραπέζια θα στρωθούν με πασχαλινά εδέσματα; Πόσοι άνθρωποι θα κοιτάξουν τον ουρανό και θα δοξάσουν τον Θεό; Πόσα πρόσωπα θα δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και θα μακαρίσουν όλους αυτούς που πρόσφεραν τα λίγα ή τα πολλά μέσα από την καρδιά τους και ενδεχομένως από το υστέρημά τους; Και πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα πως αυτοί οι άνθρωποι που ευεργετούνται δεν ξεχνούν. Χαράσσεται μέσα στην καρδιά τους αυτή η ευεργεσία, όπως καταγράφει και ο Θεός τα ονόματα όλων των ευεργετών με χρυσά γράμματα στην ουράνια βίβλο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κοπίασαν. Στην Αδελφότητα της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που πάντα είναι στο πλευρό του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στον Προκαθήμενό της, επίγειο άγγελο και προστάτη όλων των Αφρικανών Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο, που διακηρύσσει πάντοτε πως το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στην αφρικανική ήπειρο. Στους εθελοντές, που συμμετείχαν στην συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης και στην εκφόρτωση του εμπορευματοκιβωτίου, στους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που βοήθησαν και πρόσφεραν τα αγαθά της αγάπης τους. Σε όλους εσάς και εκ μέρους του ευσεβούς ποιμνίου της Μητροπόλεως Άκκρας, απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ μαζί με τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη».

Ο αδελφός σας
† Ο Άκκρας Νάρκισσος

Σταυροαναστάσιμες εμπειρίες

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο εδώ στον χώρο της ιεραποστολής δημιουργείται, με την τέλεση των ακολουθιών, πρωί και βράδυ, με τη συμμετοχή των μαθητών της Σχολής μας, μια κατανυκτική και συγκλονιστική ατμόσφαιρα, αφού οι ψαλμωδίες αποδίδονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις διάφορες τοπικές διαλέκτους της Αφρικής.

Οι χαιρετισμοί της Παναγίας, το απόδειπνο, οι προηγιασμένες θείες λειτουργίες, ακόμα εκείνη του Μ. Βασιλείου μαζί με τους συνοδευτικούς ύμνους εκφράζουν ό,τι ωραιότερο και εμπλουτίζουν έτσι την ατμόσφαιρα, μεταφέροντας ακριβώς αυτά τα μηνύματα που, πραγματικά, αγγίζουν τις ψυχές όλων μας. Έντονα τα συναισθήματα, που μας μεταφέρουν στον κόσμο της αιωνιότητας.

Αλλά και η Αγία Εβδομάδα που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στα πάθη του Κυρίου μας με τις ακόμα πιο κατανυκτικές ακολουθίες ήταν μια συνεχής υπενθύμιση της άκρας ταπείνωσης και θυσίας του Κυρίου μας που βασανίστηκε, έπαθε, σταυρώθηκε για εμάς τους αμαρτωλούς και ανάξιους δούλους Του.

Τη Μ. Τετάρτη κάθε χρόνο τελείται το Άγιο Ευχέλαιο και στη συνέχεια μεταφέρεται στις ενορίες και στα σπίτια των ασθενών και ανάπηρων αδελφών μας που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα και μέριμνα, όπως και ηθική συμπαράσταση. Και φυσικά όλες αυτές οι μέρες ήταν αφιερωμένες στα μικρά μας παιδιά, που πάντα περιμένουν τα επισιτιστικά μας προγράμματα.

† Ο Ναϊρόμπι Μακάριος

Θεολογική κατάρτιση στην Αφρική

Διάβασα με εξαιρετικό ενδιαφέρον το άρθρο του αγαπητού φίλου και αδελφού στον χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, Χαράλαμπου Μεταλλίδη, για έκκληση που έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας κ. Νικηφόρος για οικονομική ενίσχυση στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Κογκό.

Επειδή αντιμετωπίζουμε τα ίδια ακριβώς προβλήματα, καταθέτω και τη δική μου προσωπική μαρτυρία και προσυπογράφω τα όσα λέγονται σε αυτό το άρθρο προηγούμενου τεύχους, λόγω της μακράς μου διακονίας στον χώρο της Θεολογικής παιδείας στην ήπειρο της Αφρικής.

Ίσως στον χώρο τον δικό μας να υπάρχει μια διαφορετική άποψη και να νομίζουν μερικοί ότι δεν είναι δυνατόν να μπορούμε εμείς εδώ σ’ αυτή την αχανή ήπειρο να μεταφέρουμε αυτούσια τη θεολογική κατάρτιση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με την εντύπωση ότι μπορεί να μην υπάρχουν κατάλληλα καταρτισμένοι Ορθόδοξοι δάσκαλοι – ακαδημαϊκοί που να προσφέρουν με αυθεντικό τρόπο το γνήσιο ήθος της Ορθοδοξίας.

Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω μια και προΐσταμαι για αρκετές δεκαετίες του θεολογικού αυτού έργου δηλ. κατάρτισης Ορθοδόξου ακαδημαϊκής παιδείας, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι, εφ’ όσον έχουμε θεολογικές σχολές στον χώρο της αφρικανικής ηπείρου, είναι προτιμότερο να εκπαιδεύονται εδώ οι μελλοντικοί κληρικοί γι’ αυτό χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια οικονομική για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το τόσο σημαντικό και θεολογικό έργο. Τα κτίρια υπάρχουν, οι καθηγητές είναι εδώ, η βιβλιοθήκη και οι κοιτώνες, οι τάξεις, η τραπεζαρία, τα γραφεία και προπαντός ο ιερός ναός. Για την άψογη, λοιπόν, λειτουργία των θεολογικών μας σχολών υπάρχουν οι άλλες ανάγκες λειτουργικότητας των προαναφερθέντων χώρων, η συντήρηση των κτηρίων, οι μισθοί των καθηγητών και του υπόλοιπου προσωπικού, το καθημερινό φαγητό – πρωί, μεσημέρι και βράδυ – των ιεροσπουδαστών μας, μετακινήσεις και συντηρήσεις των αυτοκινήτων, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι χρήσιμα και απαραίτητα για να μπορέσουμε να δώσουμε τη σωστή θεολογική κατάρτιση και κατεύθυνση στους εργάτες του Ευαγγελίου μας, κληρικούς ή λαϊκούς για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε στο ακέραιο τον προορισμό για τον οποίο ετοιμάσθηκαν και κτίστηκαν με πολλές θυσίες και κόπους οι θεολογικές μας σχολές. Πιστεύουμε ότι το έχουμε ήδη τονίσει αλλά το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία στους υποψήφιους κληρικούς να μορφώνονται εδώ, στον τόπο τους, στο δικό τους περιβάλλον.

Το καθημερινό πρόγραμμα είναι αυστηρό μέσα στα πλαίσια μιας πραγματικής πνευματικά οργάνωσης με ακολουθίες πρωί και βράδυ – ακόμα και απόδειπνο εκτός από τις λειτουργίες, όρθρο και εσπερινούς. Έτσι, ο μέλλων να χειροτονηθεί αποκτά ήδη εμπειρίες που πραγματικά θα τον βοηθήσουν όπου θα εργαστεί, είτε ως ιερέας, δάσκαλος ή κατηχητής.

Γι’ αυτό κάνω κι εγώ θερμή παράκληση σ’ όλους όσοι αγαπούν και στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας μας στην ήπειρο της Αφρικής να δώσουν προτεραιότητα στον τομέα της θεολογικής κατάρτισης και παιδείας. Έχουμε άμεση ανάγκη υποστήριξης για να μεταφέρουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου, της Ορθοδοξίας, το ήθος και το κάλλος των ιερών μας μοναστηριών και ακολουθιών μέσα από τη σωστή θεολογική κατάρτιση. Κοπιάζουμε εμείς καθημερινά και διαχρονικά, ακριβώς, για να μπορέσουμε να δούμε ότι οι μέλλοντες ιερείς μας εκπαιδεύονται στον ίδιο τους τον χώρο, με ένα πρόγραμμα αυστηρά κοινοβιακό, αφού όλα είναι κοινά – διαμονή, μαθήματα, ακολουθίες, τραπεζαρία, τάξεις κ.τ.λ. Μια πραγματικά αληθινή πνευματική πολιτεία.

† Ο Ναϊρόμπι Μακάριος

Νέα ιεραποστολικά ανοίγματα στην Ινδονησία

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χριστός ανέστη!

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά γεγονότα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη μακρινή Ινδονησία.

Από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου, προσκλήθηκα να επισκεφθώ μερικές κοινότητες, που θέλουν πολύ να μάθουν για την Ορθόδοξη πίστη. Έμεινα για μερικές μέρες να τους δω και να ζήσω μαζί τους και να συνομιλήσουμε για μερικά πράγματα. Αποφάσισαν να δεχθούν την πίστη μας και μας ζητούν πολύ να τους επισκεπτόμαστε τακτικά, όσο είναι δυνατόν. Η περιοχή αυτή αποτελείται από μερικά χωριά και για να φτάσουμε εκεί δεν είναι δύσκολο, διότι έχει εθνικές οδούς. Η πρωτεύουσα των χωριών λέγεται Pakkat. Το Pakkat είναι μια μικρή πόλη και έχει κατοίκους μουσουλμάνους, καθολικούς και προτεστάντες.

Οι άνθρωποι εκεί ζουν περισσότερο από τη γεωργία, καλλιεργούν το λιβάνι, τον καφέ, το ρύζι, το καλαμπόκι και εμπορεύονται ξυλεία. Έτσι η ζωή τους είναι ήσυχη και καθαρή. Γύρω-γύρω είναι τα δάση, το οξυγόνο είναι πολύ καθαρό και κοντά στο χωριό έχει ένα μεγάλο ποτάμι που δημιουργεί ένα ωραίο κελάρυσμα που ανεβάζει τη σκέψη μας κοντά στον Παντοκράτορα Θεό μας. Κοντά στο ποτάμι αυτό, μια οικογένεια, που ονομάζεται Mangatur Sibagariang, μας προσέφερε ένα οικόπεδο για να οικοδομήσουμε έναν Ιερό Ναό, για να προσκυνούμε εκεί τον Θεό της Ορθόδοξης πίστης μας.

Αδελφοί μου, δεχθήκαμε την προσφορά αυτή και αρχίσαμε να διαλέγουμε τα μέλη του Συμβουλίου, που θα αρχίσει το θεάρεστο αυτό έργο. Βλέπω, επειδή είναι κοντά στο ποτάμι, έχει πολλές πέτρες και άμμο που είναι τα βασικά υλικά για την οικοδομή. Για τις πόρτες και τα παράθυρα έχει κοντά τα δάση που μπορούμε να πάρουμε ξυλεία. Έτσι, αδελφοί μου, έχουμε το μεγάλο όνειρο ότι μέσα στο 2019 θα υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 30.000 ευρώ. Εάν έχετε την δυνατότητα, αδελφοί μου, παρακαλώ, βοηθήστε μας.

Σε μια άλλη πόλη της Σουμάτρας, που λέγεται Pekanbaru έχουμε αρχίσει να ανοίγουμε μια καινούργια κοινότητα. Την άνοιξα πριν από ένα χρόνο. Έχουμε πιστούς εκεί, άλλα για να μαζευτούμε κανονικά, θα ήταν πολύ κάλο, εάν είχαμε μια μόνιμη κατοικία. Αλλάζοντας τόπο από το ένα σπίτι στο άλλο, βλέπω ότι αυτό δυσκολεύει τα μέλη της κοινότητάς μας. Έτσι, κατά τη γνώμη μου πρέπει να νοικιάσουμε ένα σπίτι για την κοινότητα και για το γραφείο και το μέρος για να μένω εκεί για μερικές ημέρες, όταν τους επισκέπτομαι. Ρώτησα εκεί τους ανθρώπους. Το ενοίκιο ενός σπιτιού για 2 χρόνια είναι 1500 ευρώ. Εάν είναι δυνατόν, αδελφοί μου, ζητάω την αγάπη σας για το θέμα αυτό, για να φτάσουμε την Ορθόδοξη πίστη μας σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσοστομος Manalu

Ιεραποστολή στην Αϊτή

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Εκφράζουμε και αύθις τα λίαν ευγνώμονα αισθήματά μας προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας για το ιεραποστολικό μας έργο και για την πρόσφατη πολύτιμη δωρεά σας για την Ορθόδοξη διακονία την οποία επιτελούμε στην Αϊτή.

Η βοήθεια σας ενισχύει πολύ το ιεραποστολικό μας έργο στην Αϊτή, και ασφαλώς αποτελεί μια επιτακτική συνεισφορά για την ύπαρξη μας εδώ, δεδομένου ότι μετά το καθεστώς του Ντιβαλιέ η πολυετής οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς της εθνικής ζωής. Αρκετά προϊόντα δεν καλλιεργούνται, η αγορά ελέγχεται από ξένα προϊόντα που υποτιμούν τη λίγη τοπική μας παραγωγή, το νόμισμά μας χάνει την αξία, παραλίγο να αντικατασταθεί από το αμερικανικό δολάριο, οι χωρικοί φεύγουν σιγά-σιγά προς την πρωτεύουσα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής, τα δάση μας εξαφανίζονται είτε λόγω της άναρχης δόμησης είτε για να φτιάξουν κάρβουνο για μαγείρεμα, η διαφθορά κυριαρχεί, τα ναρκωτικά στους νέους θερίζουν, η βία στις γειτονιές και η ανηθικότητα των νέων βρίσκονται στα ύψη.

Αδελφοί μου, όλα αυτά τα ανέφερα, για να έχετε και εσείς μια εικόνα για το πόσο σπουδαία είναι η παρουσία της Ιεραποστολής μας στην Αϊτή τόσο πνευματικά όσο και κοινωνικά. Η ταπεινή μας Ιερά Μητρόπολη, με την ευθύνη του Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρα, καλύπτει όλα τα έξοδα εδώ και χρόνια, ώστε να λειτουργεί το δημοτικό σχολείο μας μέσα στην ενορία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Πετιόν-Βίλ, παρέχοντας εκπαίδευση σε εκατοντάδες φτωχά παιδάκια.

Το έργο μας δεν είναι εύκολο, αλλά δοξάζουμε τον Θεό για τον επίσκοπό μας, που πάντοτε βρίσκεται στο πλευρό μας. Τον αγαπάμε και τον ευγνωμονούμε, που με την πρωτοβουλία και ευλογία του με έφερε στην Ελλάδα και, αφού διδάχθηκα την Ορθόδοξη θεολογία, με χειροτόνησε. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνου εκδηλώνει την πατρική του αγάπη προς το ανάξιο μου πρόσωπο και την Ιεραποστολή μας. Τον αγαπώ πολύ, όπως κι εκείνος αγαπάει εμένα και ευχαριστώ τον Θεό για αυτή τη μεγάλη ευλογία και χάρη να γίνομαι ψαράς ανθρώπων και να μεταδίδω το μήνυμα του Αγίου Ευαγγελίου και της Ορθόδοξης πίστης στη χώρα της καταγωγής μου, την Αϊτή.

Φέτος μάς χάρισε να συνεχίσουμε ένα καινούριο έργο που ξεκίνησα εντός του σπιτιού μου, όπου βρίσκεται και η ενορία μας των Αγίων Γεωργίου και Νεκταρίου στο χωριό Πελερίν. Εκεί συγκεντρώνουμε μερικούς ανθρώπους, που μεταστρέφονται σιγά-σιγά στην Ορθοδοξία. Πλέον έχουμε ετοιμάσει χώρους στην Ενορία, για να ξεκινήσουμε ένα ορφανοτροφείο και, με την ευλογία του Θεού, θα μας παραχωρηθεί ένα δημόσιο οικόπεδο για να χτίσουμε το κτήριο. Υπολογίζουμε να δεχτούμε 24 παιδιά το αργότερο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και έχουμε την ανάγκη να τακτοποιήσουμε τα δωμάτια, την κουζίνα και το σαλονάκι, για να συγκεντρωθούν τα παιδάκια με σκοπό να τους φροντίσουμε σε ένα μέρος όμορφο και πνευματικά ασφαλισμένο. Αυτό βέβαια θα γίνει με τη βοήθεια του Θεού, αφού πρώτα το αποφασίσαμε και πήραμε την πρωτοβουλία και το βάλαμε στη προσευχή μας.

Ευελπιστούμε στην φιλανθρωπία σας και στη συμπαράστασή σας και προσευχόμαστε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός να ευλογεί την ζωή σας και τα έργα σας, να σας χαρίσει δύναμη και κουράγιο στο έργο σας, προς δόξαν του Θεού και της Αγίας Ορθοδοξίας.

Με ταπεινά αισθήματα,
π. Παύλος Petit-Homme
Αρχιερατικός Επίτροπος Αϊτής

Ο Χριστός στην Ωκεανία

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Σ΄ όλα τα μέρη που επισκέπτομαι κατά την ενημερωτική περιοδεία μου, μένω έκπληκτος από τους καρπούς των κόπων του σεβασμίου προκατόχου μου, νυν Σεβ. Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου.

Όπως πληροφορούμαι, η συμβολή του περιοδικού σας ήταν καθοριστικής σημασίας. Οι προσφορές αγάπης των αναγνωστών σας έδωσαν πολύ επιστηριγμό και απετέλεσαν τα απαραίτητα εφόδια υλοποιήσεως του ιεραποστολικού οράματος του Γέροντος Αμφιλοχίου. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και ευχόμαστε όπως ο Πανάγαθος και Δωρεοδότης Θεός, να συνεχίσει να σας χαρίζει πλούσια τα ελέη του και την επίγνωση της Αυτού Αληθείας, ώστε και μέσω εσάς να απλώνεται και να μεγαλώνει η επί γης παρουσία Του.

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί στο Raglan της πόλεως του Hamilton της Νέας Ζηλανδίας η βάπτιση της πρώτης οικογενείας Μαορί, του Πέτρου και της Μαρίας με τα 4 παιδιά τους, κατόπιν της πολυμήνου κατηχήσεώς τους από τον καλό μας Ιερέα π. Γεώργιο Κανέλλη. Παρακαλούμε πολύ να προσεύχεστε.

Στο Βασίλειο της Τόγγας, όπου ανεγείρεται ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρέθηκαν επί 4 μήνες (από Φεβρουάριο 2018 έως και Ιούνιο 2018) δύο Έλληνες τεχνίτες και με την βοήθεια των ντόπιων προχώρησαν αποτελεσματικά το έργο. Ολοκληρώθηκε το 70% περίπου των επιχρισμάτων του ναού συμπεριλαμβανομένου και του τρούλου. Έκτοτε διενεργήθηκαν μικροεργασίες συντηρήσεως συνεπεία των καιρικών συνθηκών.

Από τις 4 Απριλίου έως και τις 10 Απριλίου ε.έ, βρεθήκαμε με τον π. Μελέτιο και τον π. Παύλο στο βασίλειο αυτό, για να διευθετηθούν τα της νομίμου παρουσίας μας και εκπροσωπήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησία στην Τόγγα. Συναντηθήκαμε με σχεδόν όλους τους βαπτισμένους κια τους κατηχούμενους Ορθοδόξους, τελέσαμε τους Δ΄ Χαιρετισμούς της Παναγίας και την Θεία Λειτουργία της Δ΄ Κυριακής της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Συνήθως ο σωματότυπος των ντόπιων είναι μάλλον ευτραφής, με μελαμψό δέρμα, ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη τους και αγαθή καρδιά. Καλοσυνάτοι και θετικοί. Συναντηθήκαμε με πολλούς ντόπιους, αλλά από κανέναν δεν ακούσαμε κάτι αρνητικό ή κάποια έκφραση αντιρρήσεως. Πάντα με καλή διάθεση, έτοιμοι να βοηθήσουν. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πνευματική ζωή, ικανοί να αντιληφθούν υψηλά νοήματα και έτοιμοι να απευθύνουν ζωτικής πνευματικής σημασίας ερωτήματα.

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην κατάσταση που βλέπεται. Απαιτούνται περίπου 100.000 ευρώ, ώστε οι Ορθόδοξοι Τογγανοί να αποκτήσουν τον δικό τους Ιερό Ναό.

Μετ΄ ευχών και εν Χριστώ αγάπης
† Ο Νέας Ζηλανδίας Μύρων

Ιεραποστολικό Κέντρο «Νικόδημος Σαρίκας»

Με την χάρη του Θεού και τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β´, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος ξεκινά να κτίσει ένα ακόμη Ιεραποστολικό Κέντρο, το τρίτο στην Τανζανία μετά την Ιρίγγα και το Μορογκόρο.

Ο Θεός ευλόγησε αυτά τα 15 χρόνια ιεραποστολικής εργασίας του Σεβ. στην Τανζανία, έτσι ώστε μέχρι σήμερα να έχουν κτισθεί και 34 Ιεροί Ναοί, οι ανάγκες όμως είναι ακόμη πολύ μεγάλες λόγω της πλούσιας ιεραποστολικής καρποφορίας!

Από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, άρχισαν να καταφθάνουν στο μεγάλο οικόπεδο της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως, πάνω στην κεντρική οδό της πρωτευούσης, οι ιθαγενείς ιερείς, μέλη της Ελληνικής Κοινότητος, αναγνώστες και πολλοί πιστοί και κατηχούμενοι για να υποδεχθούν τον Πατριάρχη τους.

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β´, μετά την λήξη της ακολουθίας του αγιασμού και της θεμελίωσης αναφέρθηκε στον πρώτο Ιεραπόστολο της Τανζανίας, τον Αρχιμανδρίτη Νικοδήμο Σαρίκα, ο οποίος κατήχησε και βάπτισε τους πρώτους ιθαγενείς ορθόδοξους Τανζανούς πριν από σχεδόν 80 χρόνια!

Θέλουμε λοιπόν να σας παρακαλέσουμε, αγαπητοί αναγνώστες, να σταθείτε δίπλα μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια για τη δημιουργία του πρώτου Ιεραποστολικού Κέντρου στην πρωτεύουσα της Τανζανίας στο Ντάρ ες Σαλαάμ, η οποία θα κοστίσει 25.000 €.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Κεντρική Τανζανία

Ἀπὸ τὶς 15 ἕως τὶς 22 Μαΐου 2019 εἴχαμε τὴν μεγάλη χαρὰ καὶ εὐλογία τῆς Ποιμαντικῆς ἐπισκέψεως τῆς Α.Θ.Μ. τοῦ Πάπα καὶ Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κ. Θεοδώρου Β΄, στὴν Ἱεραποστολική μας Ἐπισκοπὴ Ἀρούσας καὶ Κεντρικῆς Τανζανίας καὶ εἰδικὰ στὴν περιοχὴ τῆς Ἰρίγγας, ἡ ὁποία βρίσκεται πάνω σὲ ἕνα τεράστιο ὀροπέδιο σὲ ὑψόμετρο ποὺ φτάνει τὰ 2000 μ. Εἶναι ἡ δεύτερη φορὰ ποὺ ὁ Πατριάρχης μας ἐπισκέπτεται τὴν περιοχή αὐτή, ἀφοῦ τὴν πρώτη φορά ποὺ ἦρθε ἦταν τὸ 2007. Θερμὴ ὑποδοχή ἐπεφύλαξαν στὸν Πνευματικό τους Πατέρα πλήθη πιστῶν ἀπὸ τὶς γύρω περιοχὲς στὸ Ἱεραποστολικὸ Κέντρο τῆς Ἐπισκοπῆς στὸ Κινταμάλι τῆς Ἰρίγγας.

Τὴν Πέμπτη 16η Μαΐου, ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας κ. Θεόδωρος ἐπισκέφθηκε τὴν περιοχή Νταμπάγκα στὰ νότια τῆς χώρας κοντά στὰ σύνορα μὲ τὴν Ζάμπια, ὅπου ἐτέλεσε τὸν Ἁγιασμό θεμελίωσης τοῦ Ἱεροῦ ναοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου καὶ Ἁγίου Λουκᾶ τοῦ Ἱατροῦ στὸ χωριό Μασέγκε, καθώς καὶ τὸν Ἁγιασμὸ τῆς νέας γεώτρησης τῆς περιοχῆς. Ἀμφότερα τὰ ἔργα χρηματοδοτοῦνται ἀπὸ δωρητές τῆς Ἀδελφότητας Ὀρθοδόξου Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς.

Τὴν ἑπομένη, 17η Μαΐου, ὁ Μακαριώτατος μετέβη μὲ τὴ συνοδεία του στὸ χωριὸ Ἰγγαγκιντούγγου, στὰ ὑψίπεδα τῆς ἐνδοχώρας τῆς Κεντρικῆς Τανζανίας, σὲ ἕνα αἰώνια λαμπερὸ σκηνικό, ὅπου ἡ ὀμορφιὰ τῆς φύσης συναντά τοὺς φιλήσυχους καὶ ἐργατικοὺς ἰθαγενεῖς, καὶ ἐτέλεσε τὸν Ἁγιασμὸ Θυρανοιξίων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος καὶ Ὁσίου Πορφυρίου τοῦ Καυσοκαλυβίτου, ἀπό δωρητὲς τῆς Ἀδελφότητός σας.

Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας ὁ Αλεξανδρινὸς Προκαθήμενος μετέβη στὸ πρωτόγονο χωριὸ τῶν Μασάϊ, τὸ Ἰποάσι, τὸ ὁποῖο εἶναι ἀμιγῶς Ὀρθόδοξο, καὶ ὅπου σύσσωμο τὸ χωριὸ τὸν προϋπάντησε μὲ τοὺς ἰδιαίτερους χορούς καὶ τὰ τραγούδια τους. Ἐδῶ ὁ Μακαριώτατος εὐλόγησε τὴν γεώτρηση ποὺ πραγματοποίησε ἡ Ἐκκλησία μας στὸ κέντρο τοῦ χωριοῦ, τὸ νερὸ τῆς ὁποίας καλύπτει τὶς ἀνάγκες τῶν φτωχῶν αὐτῶν ἀνθρώπων ποὺ ζοῦν σὲ ἕνα ἰδιαζόντως σκληρὸ περιβάλλον ἀποκλειστικὰ ἀπὸ τὴν κτηνοτροφία. Εἶναι μιὰ ἀπὸ τὶς λίγες περιοχὲς τοῦ πλανήτη μας ποὺ μένει ἀνεπηρέαστη ἀπὸ τὴν «πολιτισμική πρόοδο», καὶ ὅπου ὅντως μπορεῖ κανεὶς νὰ θαυμάσει καὶ νὰ ἀπολαύσει τὴν ἀγνότητα τῆς φύσης καὶ τῶν ἀνθρώπων.

Τὸ Σάββατο 18η Μαΐου, ὁ Πατριάρχης μας, πλαισιούμενος ἀπὸ τοὺς Θεοφιλ. Ἐπισκόπους Γκούλου κ. Σίλβεστρο καί Μαλάουι κ. Φώτιο,, ἐτέλεσε ὁμαδικές βαπτίσεις 350 ἰθαγενῶν στὸ Ἱεραποστολικὸ Κέντρο τοῦ Κινταμάλι. Ἀμέσως μετὰ τὴ συγκινητικὴ τελετὴ τῶν βαπτίσεων, ὁ Μακαριώτατος πραγματοποίησε Ἱερατική Σύναξη τῶν κληρικῶν τῆς Ἐπισκοπῆς, ἀπευθύνοντας λόγους παραινετικοὺς καὶ ἐνθαρρύνοντας τους κληρικοὺς νὰ συνεχίσουν μὲ ἐνθουσιασμὸ τὰ ἱερατικά τους καθήκοντα.

Τὴν Κυριακὴ τοῦ Παραλύτου, 19η Μαΐου ὁ Μακαριώτατος Πάπας καὶ Πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς χοροστάτησε στὸν Ὄρθρο καὶ προεξῆρχε τῆς Θείας Λειτουργίας, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας τοῦ Κύκκου καὶ Ἁγίου Γεωργίου τοῦ Κινταμάλι, συμπαραστατούμενος ὑπὸ τῶν Θεοφ. Ἐπισκόπων Γκούλου, Μαλάουι καὶ Ἀρούσας, κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ὁποίας ἐτέλεσε τὴν εὶς Διάκονον χειροτονία τοῦ κ. Ἀναστασίου Κiyonga, ὁ ὁποῖος εἶναι 32 ἐτῶν, ἔγγαμος καὶ πατέρας δύο τέκνων, πτυχιοῦχος τοῦ Θεολογικοῦ Σεμιναρίου Ναϊρόμπι καὶ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς Ταμπόρας. Πρὸ τῆς ἀπολύσεως τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Μακαριώτατος ἀπένειμε τὸ ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτου στὸν Ἱερομόναχο Μάρκο Rutakiamirwa, ὁ ὁποῖος εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Ντοντόμα μὲ εἰδικότητα στὴ Γλωσσολογία. Ἀμφότεροι εἶναι μέλη τῆς μεταφραστικῆς ὁμάδας τῆς Ἐπισκοπῆς Ἀρούσας.

Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν πομπῇ, ὅλοι οἱ παριστάμενοι μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Μακαριώτατο καὶ συνοδείᾳ ὅλων τῶν προυχόντων τῆς περιοχῆς Ἰρίγγας, μετέβησαν στὸν προαύλειο χῶρο τῆς παρακειμένης Κλινικῆς «Ἅγιος Νικόλαος» ὅπου ἐτελέσθησαν τὰ ἐγκαίνιά της. Ἡ Κλινικὴ αὐτὴ εἶναι δωρεὰ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης καὶ Καλαμαριᾶς.

Τὴν Δευτέρα 20η Μαΐου, ὁ Μακαριώτατος μετέβη στὸ χωριὸ Ἰμπόγκο, ὅπου ἐτέλεσε τὸν Ἁγιασμό Θυρανοιξίων τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, καὶ τὸν Ἁγιασμὸ τῆς παρακειμένης γεωτρήσεως, ἀμφοτέρων ἀπό δωρητές τῆς Ἀδελφότητάς σας, καὶ τὰ ὁποῖα εἶναι τὸ κόσμημα τῆς περιοχῆς.

Θέλω μέσα ἀπὸ τὴν καρδιά μου νὰ ἐκφράσω τὴν εὐγνωμοσύνη καὶ τὴν ἀγάπη μου πρὸς τὸν Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Μεταλλίδη, τὸν κ. Νόστη Ψαρρᾶ, ἀλλὰ καὶ ὅλα τὰ μέλη τῆς Ἀδελφότητάς σας, γιὰ τὴν θερμὴ συμπαράστασή σας στὴν ταπεινὴ διακονία μου στὴν Ἐπισκοπὴ Ἀρούσας, διότι γιὰ μᾶς εἶστε μεγάλοι εὐεργέτες. Εὔχομαι ὁ Πανάγαθος Θεὸς νὰ σᾶς εὐλογεῖ ὅλους.

Μὲ ἀγάπη Χριστοῦ
† Ὁ Ἀρούσας Ἀγαθόνικος

Ὡς ὡραῖοι οἱ πόδες τῶν εὐαγγελιζομένων τὴν εἰρήνην

Μακαριώτατε, Πάπα καὶ Πατριάρχα τοῦ Παλαίφατου Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κύριε μοι κύριε Θεόδωρε Β΄, μὲ ἰδιαίτερη χαρά, τιμὴ καὶ σεβασμὸ ὑποδεχόμαστε ἐσᾶς, τὸν Πατέρα μας, τὸν φορέα καὶ ἀρχηγὸ τῆς ἀρχαιότερης Χριστιανικῆς Ἐκκλησίας στὸν Ἀφρικανικὸ χῶρο, τῆς Ὀρθὀδοξης Ἐκκλησίας, ποὺ ἱδρυτή της ἔχει τὸν Ἀπόστολο καὶ Εὐαγγελιστῆ Μᾶρκο καὶ ποὺ προσμετρᾶ τὴν ὕπαρξή της ἀπὸ τὸ 60 μ.Χ.

Ἡ ἀξία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ὡστόσο, δὲν προσμετρᾶται μόνο ἀπὸ τὴν ἀρχαιότητά της, ἀλλὰ ἐκτιμᾶται ἀπὸ τὴν δυνατότητα ποὺ ἔχει, ὡς τὸ ἀληθινὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ νὰ σαρκώνεται σὲ κάθε στιγμὴ τῆς ἀνθρώπινης ἱστορίας, σὲ κάθε τόπο καὶ σὲ κάθε γλῶσσα, σὲ κάθε ἄνθρωπο ποὺ διψᾶ νὰ γνωρίσει τὴν σαρκωμένη ἀλήθεια, τὸν Σωτῆρα Χριστό.

Ἤρθατε κοντά μας, γιὰ νὰ μᾶς ἐνισχύσετε, νὰ μᾶς εὐλογήσετε, νὰ μᾶς συμβουλεύσετε γιὰ τὴν πορεία μας, νὰ μοιραστεῖτε μαζί μας τὴν ἀγάπη σας ποὺ ξεχειλίζει πρὸς πᾶσαν κατεύθυνση, νὰ σκουπίσετε τὰ δάκρυα τῶν ὀρφανῶν παιδιῶν τῆς Ἀφρικῆς, νὰ μᾶς δώσετε λίγο φῶς ἀπὸ τὸ φῶς τοῦ προσώπου σας, διότι αὐτὸ κάνετε. Δὲν ἐξασκεῖτε τὴν ἐξουσία σας ἀπὸ τὴν ἄνεση τοῦ γραφείου σας, ἀλλὰ τρέχετε, ἀπὸ ἄκρη σὲ ἄκρη τῆς Ἀφρικῆς, νὰ σκορπίσετε χαρά, φῶς, εἰρήνη, κουράγιο, ἀγάπη, νὰ ἀνοίξετε σχολεῖα, νὰ ἑδραιώσετε κλινικὲς, νὰ θεμελιώσετε ἐκκλησίες, νὰ διδάξετε τὸν λόγο τοῦ Εὐαγγελίου, ποὺ γίνεται ψωμὶ γιὰ τὸν πεινασμένο, νερὸ γιὰ τὸν διψασμένο, ἀγκαλιὰ ἀνοιχτὴ γιὰ τὸν ἀπελπισμένο καὶ κουρασμένο σύγχρονο ἄνθρωπο.

Ὅταν, Μακαριώτατε, πρὶν ἀπὸ 15 χρόνια ἦρθα στὴν Τανζανία, μιὰ ρωμαιοκαθολικὴ μοναχὴ ἡγουμένη μὲ καλοσώρισε λέγοντάς μου ὅτι ἐδῶ στὴν Τανζανία ὑπάρχει εἰρήνη! Μετὰ λοιπὸν ἀπὸ τόσα χρόνια ταπεινῆς διακονίας μου ἐδῶ, σᾶς πληροφορῶ, ὅτι ὁ λαὸς τῆς Τανζανίας εἶναι ἕνας εἰρηνικὸς λαός, ἴσως ὁ εἰρηνικότερος τῆς Ἀφρικῆς, ὅπου ὁ καθένας μπορεῖ μὲ ἀγάπη καὶ σεβασμὸ νὰ λατρεύει τὸν θεὸ ποὺ πιστεύει, χωρὶς φανατισμοὺς καὶ μισαλλοδοξίες, χωρὶς ἀνταπαραθέσεις καὶ μίση, διότι εἶναι τὸ πιὸ παράλογο πρᾶγμα πάνω στὴν γῆ, νὰ γίνονται πόλεμοι στὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς θρησκείας!

Καὶ ὅπως λέει ὁ Μεγάλος Ἱεράρχης καὶ δικός μας ἀγαπημένος Ἅγιος, ὁ Ἅγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως: «πραότητα, ἀνεξιθρησκεία, εὐγένεια τρόπων, εἶναι ὁ ἀληθινὸς τύπος τοῦ Χριστιανοῦ».

Ἔτσι, ἐπιτρέψτε μου, Μακαριώτατε, νὰ εὐχαριστήσω σήμερα ἀπὸ τὰ βάθη τῆς καρδιᾶς μου, καὶ ὅλους ὅσοι σήμερα ἦρθαν ἐδῶ μαζὶ μας γιὰ νὰ σᾶς καλοσωρίσουν καὶ νὰ διατρανώσουν γιὰ μιὰ ἀκόμη φορά, πὼς ὅπου ὑπάρχει ἑνότητα καὶ εἰρήνη, ἐκεῖ ὑπάρχει ἡ ἀγάπη, ποὺ εἶναι ὁ Θεὸς τὸν ὁποῖο λατρεύουμε.

† Ο Αρούσας Αγαθόνικος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θεμελιώνει τον Ι.Ν. Αγίων Λουκά & Παϊσίου που θα οικοδομηθεί με χρηματοδότηση της Αδελφότητάς μας

Η ορθόδοξη ιεραποστολή στην Ουγκάντα