Τελέσαμε πρόσφατα την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Σαμουήλ, ο οποίος ήταν αναγνώστης στην ενορία του Αγίου Ιωάννου της Ιερας Επισκοπής μας Κισούμου και Δυτικής Κένυας. Ο Σαμουήλ ήταν ένας από τους ανθρώπους της Αφρικανικής ηπείρου, που πεθαίνουν από αμέτρητες ασθένειες εκτός από τον φυσιολογικό και ήρεμο θάνατο τον όποιον όλοι επιζητούμε. Προσευχόμαστε να είναι χριστιανικά τα τέλη της ζωής μας, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά και να έχουμε καλήν απολογία ενώπιον του θρόνου του Θεού εν ημέρα κρίσεως. Αυτό δεν είναι για να μας φοβίζει, αντιθέτως για να μας προετοιμάζει για τον γλυκύτατο θανάτο και την προσωπική ανάσταση του καθενός από εμάς.

Εδώ στην Κένυα δεν υπάρχουν κοιμητήρια, όπως έχουμε στην πατρίδα μας και μπορούμε να πηγαίνουμε τα Ψυχοσάββατα ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα και να ανάβουμε το καντήλι του προσφιλούς κοιμημένου προσώπου μας. Έτσι η ταφή γίνεται στα σπίτια των κεκοιμημένων όπου ανοίγει η οικογένεια έναν οικογενειακό τάφο για να γίνει η ταφή και να διαβαστούν οι ανάλογες ευχές και η εξόδιος ακολουθία.

Εξάλλου οι αποστάσεις για να ταξιδέψουν οι φίλοι και γνωστοί του αποθανόντος είναι απαιτητικές και χρειάζονται ώρες, ίσως και μια μερα, για να φτάσουν να εκπληρώσουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια.

Ο αποθανών παραμένει μέρες και ίσως εβδομάδες στο γραφείο κηδειών έως ότου συγκεντρωθούν από την οικογένεια και τους φίλους τα ανάλογα χρήματα για για να καλύψουν τα έξοδα, ώστε να τελεστεί η κηδεία. Μετά την τελετή, η οικογένεια θα κεράσει ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι, για να τιμήσουν τον αποθανόντα.

Με αυτόν τον τρόπο, την αγάπη, τις εισφορές και δωρεές των ανθρώπων μπορούμε και εμείς να βοηθήσουμε ώστε να γίνει μια αξιοπρεπής κηδεία ενός αγαπημένου μας αδελφού Ορθοδόξου Αφρικανού.

Ευχόμεθα και προσπαθούμε όταν κάποιος άρρωστος ασθενεί από κάποια ασθένεια, ελαφριά ή βαριά, να βοηθήσουμε, ώστε να μπορεί να πάει σε κάποιο νοσοκομείο να πάρει την θεραπεία του, διότι εάν δεν πάρουν τα ανάλογα φάρμακα κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθαίνουν. Δεν μπορούμε και είναι αδύνατον να βοηθήσουμε τους πάντες, αλλά εμείς προσφέρουμε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν και ο Θεός κάνει τα υπόλοιπα.

Είθε ο Αναστάς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να χαρίζει σε όλους μας την αιώνια ζωή και την χαρά της Αναστάσεως πάντων ημών.

Ο Κισούμου Μάρκος

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων