Πρώτη ιεραποστολική περιοδεία σε μια νέα επισκοπή

Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου!

Αυτό το μήνυμα ακούστηκε δυνατά όταν έφτασε ο αποσταλμένος του Θεού επίσκοπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κύριος Αθανάσιος Kayembe, ένας συγκυρηναίος του μεγάλου ιεραποστόλου, του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου, ο οποίος με την ψήφο των αγίων αρχιερέων του θρόνου δια της σεπτής αυτού πρωτοβουλίας ίδρυσε μια νέα Επισκοπή στη Δυτική Αφρική με την εκλογή του. Θριαμβευτικά υποδέχθηκε ο λαός τον πρώτο του επίσκοπο το πρωί της Κυριακής των Βαΐων 28 Απριλίου 2024 στην επισκοπή του, η οποία περιλαμβάνει τα τρία γαλλόφωνα κράτη Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο.

Η ίδρυση της νέας επισκοπής απαντά επίσης στην κραυγή ενός ιεραποστόλου της Κρήτης που είπε: «Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας παντού στην Αφρική». Αυτό το μήνυμα, που σημαίνει «κηρύττετε τον Χριστό, διαδώστε την Ορθοδοξία σε κάθε γωνία της αφρικανικής γης», υλοποιείται πάντοτε μέσω του παλαιφάτου Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με τη δημιουργία νέων επισκοπών για την Ιεραποστολή.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες φυσικές και οικονομικές στις οποίες ζει το Πατριαρχείο μας, ωστόσο αγωνιά για τις ιεραποστολικές δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν και το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς ο ταπεινωμένος και ταλαιπωρημένος λαός της Αφρικής ματώνει άδικα λόγω του εγωισμού ορισμένων.

Μετά την υποδοχή του ο επίσκοπος έκανε την ποιμαντική του επίσκεψη σε όλη την επισκοπή, για να δει και να ενθαρρύνει τις ήδη εγκατεστημένες κοινότητες, όπου παρατήρησε την άθλια κατάσταση των ενοριών. Στις ενορίες τον περίμεναν μικρά παιδιά που δεν μπόρεσαν να πάνε σχολείο, είτε από έλλειψη χρημάτων για δίδακτρα είτε επειδή η απόσταση ήταν μεγάλη και φοβόύνταν μη χάσουν την ευκαιρία να δουν τον επίσκοπό τους.

Στη συνομιλία μαζί τους ο επίσκοπος τούς υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με ανθρώπους που αγαπάνε την Ιεραποστολή, για να τους φτιάξουν ένα καλό σχολείο για να μην κάνουν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσουν στο σχολείο, αλλά και να τους φτιάξει επίσης μια όμορφη Εκκλησία καλύτερη από την καλύβα που έχουν μέχρι τώρα.

Τους υποσχέθηκε επίσης ένα καθαρό πηγάδι για να έχουν νερό, καθαρότερο από εκείνο που έφτιαξαν μόνοι τους σκάβοντας με τρόπο όχι υγιεινό, καθώς ο ίδιος παρατήρησε τη βρωμιά που μπορεί να προκαλέσει αρρώστιες στα παιδιά.

Αυτή η νεοσυσταθείσα επισκοπή αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες, καθώς της λείπουν οι απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσει τις ιεραποστολικές της ανάγκες.

Μια άλλη δυσκολία επιπλέον είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι όπου μπορεί να μείνει ο Επίσκοπος, ούτε ένα απλό αυτοκίνητο για να μπορεί να επισκεφτεί τις υπάρχουσες ενορίες.

Απευθύνουμε το μήνυμά μας σε όλους τους φίλους της ιεραποστολής που μας διαβάζουν ώστε να ακούσουν την κραυγή μας και να μας βοηθήσουν.

Εκ της Ιεράς Επισκοπής

Δείτε περισσότερα

Ένας ακόμα τόπος μαρτυρίου

«Μετά τη σφαγή 17 αμάχων από την CODECO στο Djugu, τρομοκράτες της ADF σκότωσαν ανελέητα με τη σειρά τους 11 Κονγκολέζους στο

Στη ζωή και στον θάνατο

Τελέσαμε πρόσφατα την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Σαμουήλ, ο οποίος ήταν αναγνώστης στην ενορία του Αγίου Ιωάννου της Ιερας Επισκοπής μας Κισούμου

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων