Μάτζι ντι μόγιο

Χριστός ανέστη!

Με τη χάρη τού Αναστάντος Κυρίου Ιησού Χριστού, συνεχίζεται η επισκοπική διακονία μας στο μακρινό Μαλάουι.

Ύστερα από τη Μεγάλή Εβδομάδα, η διακονία μας επικεντρώθηκε στο έργο της διανοίξεως γεωτρήσεων σε διάφορες ενορίες της Επισκοπής, ώστε να έχουν οι εδώ εμπερίστατοι αδελφοί μας καθαρό νερό για τις ανάγκες επιβιώσεως.

Όπως γνωρίζετε και από προηγούμενη επικοινωνία μας, εδώ στο Μαλάουι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να έχουν τα σπίτια, ιδιαίτερα στα χωριά, καθαρό νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ποτάμια, με τις συνέπειες πολλές φορές να είναι δυστυχώς θανατηφόρες, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Το έργο μας, αγαπητοί αδελφοί, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, είναι πρωτίστως πνευματικό, δηλαδή –όπως λέγει ο Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος– να αρπάζουμε ψυχές από την αμαρτία και τον διάβολο και να τις οδηγούμε στον Θεό. Όμως, ως πνευματικοί Πατέρες εδώ στην Αφρική, πρέπει να φροντίζουμε και για τις ανάγκες επιβιώσεως των αναγκεμένων συνανθρώπων μας.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, αδελφοί μου, ότι ο Κύριος μας, ο Δίκαιος Κριτής, κατά την ημέρα της Κρίσεως θα μας πεί «Εδίψησα και εποτίσατε με…», εάν προσφέρουμε καθαρό νερό στους έχοντες ανάγκη αδελφούς μας. Είθε δε όλοι μας να αξιωθούμε να ακούσουμε από το αψευδές στόμα Του τό «Δεῦτε οἱ Εὐλογημένοι τού Πατρός μου κληρονομήσατε τἠν ἠτοιμασμένην ὑμῖν Βασιλείαν ἀπό καταβολῆς κόσμου», διότι εδίψησα και εποτίσατε με.

Επειδή λοιπόν η χρονική περίοδος του έτους, την οποίαν διανύομε, είναι περίοδος ξηρασίας, διά τούτο η Επισκοπή μας αποφάσισε να υπάρχει σε κάθε οικόπεδο όπου υπάρχει κτιστός ναός ή πρεσβυτέριο, μία γεώτρηση, ώστε να υπάρχει καθαρό νερό για ολόκληρη τη χρονική περίοδο τού έτους. Ήδη, με τη Χάρη τού Θεού, το έχουμε κάνει πράξη σε μερικές ενορίες. Υπάρχουν όμως και αρκετές ενορίες, οι οποίες περιμένουν τον οβολό της Αγάπης σας. Το κόστος κάθε γεώτρησης είναι 5.000 ευρώ, διότι το ειδικό μηχάνημα που τις διανοίγει, κατέρχεται πολλά μέτρα εντός του εδάφους και τοποθετούνται πολλά μέτρα από σωλήνες. Επίσης τοποθετείται χειροκίνητο σύστημα αναβάσεως του νερού. Από τις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί.

Αδελφοί μου αγαπητοί και περιπόθητοι, παρακαλώ για μία ακόμη φορά την αγάπη σας, συνδράμετε με τον οβολό σας, ούτως ώστε να διανοιγεί πολύ σύντομα, έστω μία ακόμη γεώτρηση.  Ας δώσουμε χαρά και ανακούφιση και σε άλλους αδελφούς που περιμένουν αυτό το Θείο δώρο του καθαρού νερού.

Εδώ οι ντόπιοι λέγουν στη γλώσσα τους «Μάτζι ντι μόγιο», δηλαδή το νερό είναι ζωή.

† Ο Μαλάουι Φώτιος

Δείτε περισσότερα

Ένας ακόμα τόπος μαρτυρίου

«Μετά τη σφαγή 17 αμάχων από την CODECO στο Djugu, τρομοκράτες της ADF σκότωσαν ανελέητα με τη σειρά τους 11 Κονγκολέζους στο

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων