Η παλαιότερη Εκκλησία της Δυτικής Αφρικής

Συνεργάτες «ἐν ὅλῃ τῇ Μακεδονίᾳ», χαίρετε εν Κυρίω Αναστάντι! «Ἀσπάζεται ὑμᾶς ἡ ἐν Γκάνᾳ συνεκλεκτὴ» Ορθόδοξη Εκκλησία.

 Με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος, τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου και τις τίμιες ψήφους των αδελφών μου ιεραρχών στον «Αμπελώνα» της Αφρικής, τα βήματά μου οδηγήθηκαν από την Ανατολή στην Δύση, από το Κέρας της αρχαίας αιθιοπικής γης και της Ερυθράς Θάλασσας, προς το μετερίζι της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Δυτική Αφρική, στα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού, στις ευλογημένες από τον Κύριο χώρες της Γκάνας, της Ακτής Ελεφαντοστού και του Μάλι, όπου «παροικεί» η Ορθόδοξη Εκκλησία της Άκκρας. Ας είναι πάντοτε δοξασμένο το Όνομα του Τριαδικού Θεού!

Η Τοπική μας Εκκλησία στην Άκκρα ξεπέρασε ήδη την έκτη δεκαετία από την ίδρυσή Της (1959), πορευόμενη προς το ελπιδοφόρο μέλλον με πλούσιους πνευματικούς καρπούς. Από τους μακαριστούς πρώτους Μητροπολίτες, κυρό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο (1959-1975), που έθεσε τα θεμέλια της παρουσίας μας στην περιοχή, τον πολυτάλαντο Μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο Ταλαμβέκο (1976-1990), που εργάστηκε ακατάπαυστα για την ιεραποστολή, τον πολύκλαυστο Πατριάρχη κυρό Πέτρο Παπαπέτρου (1990-1997), έως σήμερα, η Ορθόδοξη παρουσία και δράση είναι ζωντανή.

Μαζί με τους είκοσι Γκανέζους και τρεις Ιβοριανούς ιερείς μας, οι οποίοι ιερουργούν στις 38 εκκλησιαστικές μας κοινότητες σε όλες τις περιφέρειες της Μητρόπολης, προσπαθούμε ανάμεσα στον κυκεώνα των αιρέσεων, της παραθρησκείας, του προτεσταντισμού και των χαρισματικών παραφυάδων, να σπείρουμε τον λόγο του Ευαγγελίου του Χριστού και τη διδασκαλία της μόνης αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι δυσκολίες στην κατανόηση της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης μέσα σε αυτό το περιβάλλον δράσης είναι, κατά τα ανθρώπινα μέτρα, ανυπέρβλητες. Όμως «τὰ ἀδύνατα παρ᾽ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστί».

Ήδη ξεκινήσαμε το έργο μας θέτοντας τους βασικούς μας στόχους και βάζοντας προτεραιότητες. Η αναβάθμιση της Θεολογικής παιδείας για την κατάρτιση των στελεχών μας είναι απολύτως απαραίτητη, εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην αύξηση της Ορθοδοξίας στην περιοχή. Επιθυμούμε οι νέοι ιερείς που θα διακονήσουν την Εκκλησία να είναι δυνατοί στην πίστη και στην πνευματική ζωή, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ποιμαντικής δράσης. Γι’ αυτό, σχεδιάζουμε προσεκτικά την συνέχιση της «Τεχνικής Σχολής του Αγίου Πέτρου» στην περιοχή Λάρτε αλλά και τη δημιουργία Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας, αρχικά με διετή εκπαίδευση και πρακτική άσκηση, πάνω σε όλους τους τομείς της ποιμαντικής δράσης. Το εν λόγω Ινστιτούτο θα λειτουργήσει υπό την επίβλεψη της πρώτης Ορθόδοξης Ιεράς Μονής στην Γκάνα, την οποία θα συστήσουμε.

Επίσης, θέτουμε ως στόχο την αναβάθμιση των δώδεκα δημοτικών σχολείων της Μητρόπολης, τα οποία στεγάζονται σε πεπαλαιωμένα κτίρια, σε εξωτερικές σκηνές ή χορτοκαλύβες.

Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή είναι τροπικές, με την υγρασία να αγγίζει το 95% και τις καταρρακτώδεις καταιγίδες να καθιστούν δύσκολες τις μετακινήσεις για ποιμαντικές επισκέψεις. Οι δρόμοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Οι 35 κεντρικές ενορίες και τα παρεκκλήσια τους χρειάζονται συντήρηση. Ο τεράστιος όγκος νερού έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις σκεπές των Εκκλησιών μας και στις οικίες των ιερέων. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας όλον τον όγκο των αναγκών.

 Επόμενος στόχος μας είναι η λειτουργία μικρών κλινικών πρώτων βοηθειών/πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσα στους χώρους των ενοριών μας, προκειμένου να παρέχουμε στους κατοίκους των απομακρυσμένων από τις μεγαλουπόλεις περιοχών υπηρεσίες υγείας και πρόληψης. Είναι αδιανόητο το 2024 να υπάρχουν στα χωριά μας γυναίκες που πεθαίνουν κατά την διάρκεια του τοκετού γιατί δεν υπάρχει μαιευτική φροντίδα! Ή ακόμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα κάταγμα, για το οποίο χρειάζεται να ταξιδέψουν ώρες μέχρι την πρωτεύουσα Άκκρα. Γι’ αυτό η Εκκλησία οφείλει να είναι παρούσα, βοηθώντας αδιακρίτως όλους!

Όλοι εσείς που στηρίζετε τις δράσεις της Αδελφότητας Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, είστε οι φύλακες άγγελοί μας! Με το περίσσευμα ή το υστέρημά σας, στέλνετε σε όλους εμάς που εργαζόμαστε στην ιεραποστολή το μήνυμα ότι η αδελφοσύνη, η αγάπη, η συμπαράσταση και η υποστήριξη προς τους Αφρικανούς Ορθοδόξους αδελφούς είναι βαθύτατα ισχυρή! Η Αδελφότητα, με τις τακτικές οικονομικές ενισχύσεις της προς την Ιερά Μητρόπολη Άκκρας, φροντίζει τους ιερείς μας παρέχοντάς τους το απαραίτητο για την επιβίωσή τους ελάχιστο μηνιαίο επίδομα, προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειές τους. Εκφράζουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Αδελφότητας, για την βοήθεια που μας στείλατε εν όψει των εορτών του Πάσχα. Εξ ονόματος του κλήρου μας, σας ευχαριστώ!

Παρακαλούμε, μην λησμονήσετε την Εκκλησία μας. Ο Χριστός της αγάπης και του ελέους να σας χαρίζει την ευλογία Του!

† Ο Άκκρας Δανιήλ

Δείτε περισσότερα

Ένας ακόμα τόπος μαρτυρίου

«Μετά τη σφαγή 17 αμάχων από την CODECO στο Djugu, τρομοκράτες της ADF σκότωσαν ανελέητα με τη σειρά τους 11 Κονγκολέζους στο

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων