Η Λατινική Αμερική, σε αντίθεση με άλλες ηπείρους του κόσμου, είναι ένα σύμπλεγμα εθνών που έχουν αναπτυχθεί υπό την αιγίδα του δυτικού πολιτισμού. Eνός πολιτισμού σε κρίση όπου η Αγία Γραφή ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους και μορφές που συνδέονται ελάχιστα ή σχεδόν καθόλου με εκείνη την πρώτη χριστιανική και αποστολική κοινότητα της εποχής κατά την οποία, με την ενσάρκωση του θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ξεκίνησε αυτό που γνωρίζουμε ως χριστιανική εποχή. Οι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως έχω ήδη αναφέρει σε άλλα άρθρα, είναι ίσως γνωστοί κατά όνομά, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα έργα τους μόλις τώρα αρχίζουν να έρχονται στο φως και να μελετώνται σε βάθος από εκείνους που λαχταρούν να επιστρέψουν στον πρώτο και καθαρό χριστιανισμό. Η άγνοια του ανατολικού χριστιανικού πλούτου δεν οφείλεται σε απερίσκεπτη πρόθεση ή έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ντόπιους, γιατί η αλήθεια είναι ότι στα μέσα του 21ου αιώνα, υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη στη γη όπου η Ορθοδοξία εξακολουθεί να είναι άγνωστη ή κάτι νέο. Πρέπει να ζωντανέψουμε την Αποστολική κλήση και την εντολή του Χριστού μας: Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη (Ματθ. 28:19)
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ιερείς μας πρέπει να οδοιπορούνε, όπως και εγώ ως Βοηθός Επίσκοπος στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα, μακρινά ταξίδια από τη μια πόλη στην άλλη για να ανταποκριθούμε στις ποιμαντικές, πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες κάθε ενοριακής κοινότητας. Είμαστε μια Εκκλησία υπό διαμόρφωση, όσα γνωρίζουμε είναι ακόμη λίγα σε σύγκριση με το μεγαλείο και τον τεράστιο πλούτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Για το λόγο αυτό, η αρωγή και η συνοδεία της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, Ελλάδος και Κύπρου είναι ζωτικής και θεμελιώδους σημασίας για εμάς. Δεν είμαστε εγωιστές ή εθνικιστές, αλλά θεωρούμε ότι ο ελληνικός κόσμος, ως πηγή αυτής της πίστης που μας μετέφεραν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, είναι θεμελιώδης.
Με όλο το σεβασμό για διάφορες δυτικές χριστιανικές ομολογίες, και με τα εκατομμύρια που εσοδεύουν στην δική τους ιεραποστολή, έχοντας άποψη ότι είναι καλύτερη μια αλήθεια που μας πονά παρά ένα ψέμα που μας σκοτώνει, κατά την δική μας εμπειρία, πρέπει να πούμε ότι το μόνο πράγμα που έχουν καταφέρει οι πράξεις και παρερμηνείες τους στην ήδη πληγωμένη κοινωνία μας, είναι ο διχασμός και το χάος. Κάθε μέρα γεννιέται μια «εκκλησία» και αυτό στην περίπτωση της Κολομβίας εκφράζεται σε περισσότερες από 10 χιλιάδες χριστιανικές ομολογίες που καθεμία δηλώνει ότι είναι η αληθινή εκκλησία του Χριστού, γι’ αυτό πολλοί αναζητούν την Ορθόδοξη πίστη και όπως επιβεβαίωσε ένας δυτικός θεολόγος, είναι η ώρα της Ορθοδοξίας, είναι η ώρα της Αλήθειας ενάντια στο ψέμα, του Φωτός ενάντια στο σκοτάδι.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολό για κάποιον να έρθει στα εδάφη μας για να κάνει ιεραποστολή αν δεν είναι προετοιμασμένος, καθώς απαιτείται πολύ περισσότερο από μια απλή επιθυμία. Πρέπει πρώτα να έχει σαφήνεια κριτηρίων για να μην συγχέουμε την Ιερά Παράδοση με το έθιμο και για να αποφύγουμε κάθε προσβολή για αυτό που μέσα στην πραγματικότητα κάθε περιοχής, πόλης ή έθνους έχει ως έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας. Όποιος τελεί την Ιεραποστολή, απαραίτητα πρέπει να είναι πρόθυμος να μάθει και να σεβαστεί τον πολιτισμό αυτών των λαών, να μην τους παραβιάζει και κυρίως να καταλάβει ότι ο χριστιανικός ελληνισμός δυναμώνει μεταδίδοντας την ελευθερία που προσφέρει η ορθόδοξη πίστη, ως μήνυμα απελευθέρωσης από τις ανθρώπινες πολυπλοκότητες με την μετάνοια, κάθαρση, κένωση, φωτισμό, χωρίς προσβολή της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε έθνους, αφού η Ελληνική Ορθόδοξη κληρονομιά εμπλουτίζει, ενισχύει κάθε λαό όπως το κάνανε ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος με τους σλάβικους λαούς.
Τα παραπάνω μάς δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μεγάλη προσφορά του π. Ειρηναίου Λαφτσή, πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης, που με την ευλογία του Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρα και την εξαίρετη και απέραντη αγάπη του Μητροπολίτη Ανθίμου, για τρίτη φορά επισκέφτηκε την Κολομβία και Βενεζουέλα για να μας ενισχύσει στο έργο που επιτελούμε. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η πρώτη του επίσκεψη έγινε με μια ομάδα γιατρών από την πόλη της Αλεξανδρούπολης εν μέσω της πανδημίας, για να βοηθήσουν τόσους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σώσουν και να βοηθήσουν τους αδελφούς μας.
Ο π. Ειρηναίος είναι μια σαφής έκφραση ταπεινότητας και ιεραποστολής, σε βαθμό που έγινε ένας Ελληνοκολομβιάνος, σεβαστής του πολιτισμού μας και εκφραστής της απέραντης αγάπης του Χριστού και της φιλοτιμίας του Ελληνισμού, συμμεριζόμενος τις οικονομικές μας φτώχειες και δυσκολίες, ενισχύοντας την ελπίδα μας στον Τριαδικό Θεό που την έχουμε ονομάσει την οντολογική επανάσταση που μας φέρνει και μεταδίδει την ορθόδοξη πίστη ως τρόπο ζωής. Με τον π. Ειρηναίο επισκεφθήκαμε όλες τις ορθόδοξες παροικίες μας, κάνοντας σεμινάρια θεολογίας και δογματικής, για τη λειτουργική τάξη των ακολουθιών και για τη διοικητική δομή και οργάνωση των ενοριών και την οργάνωση των φιλανθρωπικών δομών. Ακούραστα, αναλάμβανε μαζί μας μακρινά ταξίδια από τη μια ενορία στην άλλη, μεταδίδοντας γνώσεις, πείρα και διδασκαλίες για τη λειτουργική ζωή στους ιερείς και τους ορθόδοξους πιστούς μας. Πραγματοποιήσαμε διαλέξεις σε ρωμαιοκαθολικά και προτεσταντικά πανεπιστήμια παρουσιάζοντας την ορθόδοξη διδασκαλία και ζωή, όπως και σε διάφορες θρησκευτικές κρατικές επιτροπές γιατί όπως έχω πει πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ακούνε περί Ορθοδοξίας σε αυτά τα μέρη ιδιαίτερα από στόμα Ελλήνων, αφού θεωρούνται οι καλύτεροι δάσκαλοι στην πίστη και τη γνώση, αφού δεν έχουν μολυνθεί από τη δυτικό ορθολογισμό. Επισκεφθήκαμε φαβέλες και εξαθλιωμένες χριστιανικές οικογένειες σε διάφορες πόλεις της Κολομβίας και παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια προσφορά της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως που έφεραν χαρά σε αυτούς τους ξεχασμένους ανθρώπους.
Μετέφερε σετ με δισκοπότηρα, αγιογραφίες (δωρεά της Σχολής Αγιογραφίας «Η Αγία Γλυκερία» της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως) για τον πρώτο ναό που κτίστηκε στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας, ιερατικά υφάσματα και άμφια και κεριά από την Ιερά Μονή «Παναγία του Έβρου», καθώς και επιστήθιους σταυρούς, ράσα και αντεριά. Κάθε προσφορά που λάβαμε είναι ευλογία για τις δυο χώρες στις οποίες η Ορθοδοξία αυξάνεται και αναζητά τα μέσα για το έργο αυτό.
Η ευγνωμοσύνη μας είναι αμέτρητη, αφού ο μεγαλύτερος πλούτος που έχουμε λάβει είναι ακριβώς η γνώση της μορφής της λειτουργικής λατρείας, που δεν μαθαίνεται σε βιβλία ή σε θεολογική σχολή, αλλά στην πράξη, που μας οδηγεί στο τέλεια κοινωνία με τον Θεό, στο βίωμα των Θείων Μυστηρίων που απαιτούν πραγματική ενέργεια των μορφών και των τρόπων τους.
Ευχαριστούμε με βαθιά αγάπη κάθε υποστήριξη σε αυτό το έργο.Σήμερα βιώνουμε την πρώτη μας Πεντηκοστή σε αυτές τις μακρινές χώρες της Λατινικής Αμερικής που ο Κολόμβος ανακάλυψε μια μέρα και που σήμερα οι Έλληνες φωτίζουν με την αποκάλυψη της Ορθοδοξίας.
Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεν ζούμε τις ευρωπαϊκές πραγματικότητες, αλλά θέλουμε να ζήσουμε τη χαρά και την ελπίδα αυτής της ίδιας χριστιανικής πίστης που εσείς οι Έλληνες, τα μεγαλύτερα μας αδέρφια στην Πίστη, έχετε κληρονομήσει από τους γονείς σας, την οποία έχετε διατηρήσει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Μας λείπουν τα πάντα και είμαστε ακόμη πολύ νέοι στην πίστη, αλλά να είστε βέβαιοι ότι η ορθόδοξη χριστιανική μας κλήση είναι γνήσια. Βοηθήστε μας να διαμορφωθούμε, να χτίσουμε τους ναούς μας, να έχουμε τα ιερά σκεύη και όργανα, να ηρεμήσουμε την πείνα και την ακραία δυστυχία τόσων πολλών αδελφών μας. Ο Θεός, που ήταν γενναιόδωρος μαζί σας και που σας έδωσε αυτή την Ορθόδοξη πίστη που ηρωικά διατήρησε και στήριξε το ευγενές σας έθνος στην Κωνσταντινούπολη, το κέντρο της Ορθοδοξίας, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, όπου το πιο αγνό ορθόδοξο δόγμα έχει διατηρηθεί στα μοναστήρια, τις ενορίες και τις οικογένειες, να σας ευλογήσει. Να ξέρετε πως ο πόνος σας είναι και δικός μας πόνος. Προσευχόμαστε για όλους όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες των πυρκαγιών και πλημμυρών και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίζει και να ευλογεί κάθε Έλληνα όπου και όποτε βρίσκεται. Ζει Κύριος ο Θεός ημών που μας δίδαξε να βλέπουμε σε κάθε δυσκολία μια ευκαιρία για περισσότερες και καλύτερες μέρες και τρόπο ζωής.
† Ο Άσσου Τιμόθεος
Βοηθός Επίσκοπος Ι.Μ. Μεξικού