Ο Πατριάρχης στη Μαδαγασκάρη

Εφέτος τον Σεπτέμβριο μήνα η χάρη του Θεού μας επεφύλαξε πολλές ευλογίες με την επίσκεψη του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου. Από καιρό είχε προγραμματιστεί να μας επισκεφθεί ο Μακαριότατος για να δει από κοντά τα έργα μας και να εγκαινιάσει τα νεόδμητα κτήρια. Η υποδοχή που έγινε στον Μακαριώτατο ήταν μεγαλειώδης. Πολλά σχολεία και πολλοί χριστιανοί με παραδοσιακές σχολές είχαν φθάσει έως το αεροδρόμιο και περίμεναν με πολύ χαρά τον πνευματικό τους πατέρα. Από το αεροπλάνο ως την αίθουσα αναμονής είχε στηθεί κόκκινο χαλί και η φιλαρμονική του στρατού άρχισε να παιανίζει ύμνους που αρμόζουν σε υψηλά πρόσωπα, η υποδοχή έγινε όπως σε αρχηγό κράτους.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν πρόσωπα της κυβέρνησης, ο πρέσβης της Αιγύπτου, ο επίτιμος πρέσβης της Ελλάδος, ανώτεροι αξιωματικοί και ασφαλώς οι κληρικοί της Μητροπόλεως.

Τα παιδιά του σχολείου και ο κόσμος άρχισαν να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια, να χορεύουν να κουνούν μικρά σημαιάκια της Μαδαγασκάρης και της Ελλάδος. Αφού έγινε η υποδοχή και η πρώτη γνωριμία στο αεροδρόμιο, άρχισε η πομπή να κατευθύνεται προς τον καθεδρικό ιερό ναό για την δοξολογία. Οι ιερείς ντυμένοι τα άμφιά τους περιμένουν τον προκαθήμενο δεξιά και αριστερά του προαυλίου του ναού και άμα τη αφίξει του, ψάλλοντας το Άξιον Εστί μπήκαμε όλοι στον ιερό ναό. Ο ναός γέμισε ασφυκτικά από όλους τους χριστιανούς μικρούς και μεγάλους κι άρχισε η δοξολογία. Στο τέλος εκφωνήθηκαν λόγοι και δόθηκαν τα δώρα κατά το ειθισμένο, έληξε το πρώτο μέρος της επισκέψεως του Πατριάρχου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτή του Τιμίου Σταυρού, ο Μακαριώτατος λειτούργησε στον Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μαζί με τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως έγινε συλλείτουργο παρουσία πολιτικών αρχών και του προξένου της Ελλάδος στην Μαδαγασκάρη. Ο Μακαριώτατος έκανε την τελετή της περιφοράς του Τιμίου Σταυρού με κάθε επισημότητα.

Αφού τελείωσε η ακολουθία έγιναν τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, βιβλιοθήκη, κατοικία επισκόπου, χώροι φιλοξενίας.

Ο Μακαριώτατος στο τέλος παρασημοφόρεσε εθελοντές και τον Έλληνα μόνιμο εθελοντή της Ιεραποστολής κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, ο οποίος για αρκετά χρόνια μαζί με την σύζυγο του προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο ιεραποστολικό μας κλιμάκιο.

Την ίδια ημέρα έγιναν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου σχολείου γαλλικής γλώσσας στη Μαδαγασκάρη με πλήθος κόσμου ορθοδόξων και μη ορθοδόξων. Η εορτή περιλάμβανε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από μαθητές των σχολείων και ομάδες κυριών από τα γύρω χωριά.

Στο τέλος εκφωνήθηκαν λόγοι και αντάλλαξαν δώρα όπως συνηθίζουν εδώ οι άνθρωποι. Ήταν ένα γεγονός που θα μείνει στην ιστορία και θα θυμίζει πάντα την αρχαία Ελλάδα εφ’ όσον και το όνομα είναι ελληνικό: Ακαδημία Πλάτωνος.

Κατά την επίσκεψή του εδώ, ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο της κυβέρνησης, να ανταλλάξουν απόψεις και θέματα που ενδιαφέρουν την εκκλησία μας. Ο Πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια για το έργο και την προσφορά της εκκλησίας μας, αφού το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως είναι γνωστά στους κυβερνητικούς παράγοντες.

Τελευταία εκδήλωση της επισκέψεως του Πατριάρχου στην Μαδαγασκάρη ήταν η συνάντηση με τους ιερείς.

Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ιερείς και να συμφάγουν μαζί του. Άκουσε τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ειδικά με το θέμα της εισπηδήσεως του Ρωσσικού Πατριαρχείου στην Αφρικανική Ήπειρο. Συμβούλεψε τους ιερείς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό για όσες ευλογίες μάς χάρισε μέσω του σεπτού προκαθήμενου μας.

Ο Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων