Ο σπόρος της Ορθοδοξίας στην Μπογκοτά

Στην Κολομβία, η Ορθόδοξη πίστη αυξάνεται. Το 2000 είχαμε μόνο μία ενορία σε όλη την Κολομβία με ελάχιστους πιστούς προερχομένους από διάφορες ορθόδοξες χώρες, και μάλιστα πρέπει να πω ότι η ενορία αυτή ήταν ο μοναδικός ναός και χώρος λατρείας της Ορθοδοξίας σε όλη τη χώρα. Η ενορία αυτή είναι ο σημερινός Καθεδρικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτισμένος από τον αείμνηστο μεγάλο ευεργέτη Χρήστο Αρβανίτη.

Τα χρόνια πέρασαν από εκείνη τη στιγμή του 1997, όταν ο Σεβασμιώτατος Μεξικού κ. Αθηναγόρας άνοιξε την πόρτα της Ορθοδοξίας για μας τους ντόπιους και ευλόγησε τη δική μας γη με την ορθή πίστη και μας πλούτισε με τον θησαυρό του Ελληνισμού. Η Ορθοδοξία σήμερα έχει παρουσία σε διάφορα μέρη της ευρύτερης περιοχής, από την έντονη Βενεζουέλα έως το μακρινό Σαν Αγκουστίν της Κολομβίας και τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως την πόλη Βαλλεδουπάρ, και σε άλλες περιοχές και πόλεις στο άνω μέρος της Νότιας Αμερικής. Σαν σπόρος που πέφτει σε γόνιμη γη, η Ορθοδοξία κερδίζει χωρίς προσηλυτισμό νέα μέλη και πλέον δεν είναι άγνωστη για τους εδώ ανθρώπους, ώστε σήμερα ακόμα και η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης την λογαριάζουν σε κοινά σημαντικά θέματα των δύο χωρών.

Η εντολή του Κυρίου «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη» δεν είναι μόνο για τους Αγίους μας Αποστόλους, αλλά για τον κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. Ένας μπορεί να προσφέρει τη δική του προσευχή, ο άλλος με ιδιαίτερη κλήση και κλίση μπορεί να πορεύεται σε μακρινή γη να διδάσκει την Ορθοδοξία εκεί που ακόμα είναι άγνωστη ή όπου υπάρχει ανάγκη για την παρουσία ορθοδόξων αδελφών, για να γίνει μία σωστή περί Ορθοδοξίας διδασκαλία. Άλλος υποστηρίζει οικονομικά, γιατί υπάρχουν διάφορες ανάγκες όπως είναι το κτίσιμο, ναών, ιερατικά και θεολογικά βιβλία, άμφια και λειτουργικά σκευή. Κάθε φορά που έχω τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Ελλάδα, φεύγω από την ελληνική γη με τρεις ή τέσσερις βαλίτσες γεμάτες με ό,τι λειτουργικό προϊόν μπορώ να μαζέψω για τη δική μας επαρχία, γιατί εδώ ούτε θυμίαμα μπορούμε να βρούμε. Οι ιεραποστολικές περιοδείες που τελούμε όσο αυξάνεται η Ορθοδοξία, με τη συγκοινωνία ή όπως μπορούμε μην έχοντας αμάξι η ιδιαίτερο μέσο, μας αναγκάζουν να ταξιδεύουμε από εννεά έως 26 ώρες. Και αν είναι για τη Βενεζουέλα, μιλάμε για δυο μέρες συνεχώς.

Από την άλλη πλευρά η Λατινική Αμερική είναι έδαφος, όπου οι διάφορες αιρέσεις έρχονται με εκατομμύρια σέρνοντας τον λαό σε κερδοσκοπικές ομολογίες που τελικά μετά από ένα διάστημα οδηγούν τους ανθρώπους στον αγνωστικισμό και αθεϊσμό, για αυτό και όσοι θέλουν και ψάχνουν μία σωστή απάντηση για τη δική τους σωτηρία και πνευματική ζωή αναζητούν την Ορθοδοξία. Γονιμότατη είναι σήμερα αυτή η περιοχή του κόσμου για την ορθόδοξη πίστη. Είμαι βέβαιος ότι σε λίγα χρόνια η Ορθόδοξη Εκκλησία θα έχει στην περιοχή μας καλούς εργάτες του αμπελώνα του Χριστού, ιδιαίτερα όταν πολλοί νέοι πορεύονται με ιδιαίτερη κλήση στον δρόμο του Χριστού.

Έχουν περάσει περίπου τέσσερα χρόνια, από την ώρα που στην Μπογκοτά μια κοινότητα πιστών ενός από τους κλάδους του μονοφυσιτισμού, ζήτησαν να εισέλθουν στην ορθόδοξη κανονικότητα, μια κοινότητα που υπερβαίνει τα 600 άτομα. Αυτή η κοινότητα κίνησε προς τον ορθόδοξο δρόμο όταν οι μονοφυσίτες έφτασαν στην Κολομβία δηλώνοντας ότι ήταν η ορθόδοξη εκκλησία, αλλά με την ανακάλυψη της αληθινής πραγματικότητάς και αφού δεν ανήκουν στο σύνολο των δικαιοδοσιών που αποτελούν την παγκόσμια Ορθοδοξία, οι πιστοί μαζί με τον ιερέα τους άρχισαν να μας πλησιάζουν αναζητώντας να τους δεχθούμε στην κανονικότητα.

Το κύριο πρόβλημα που τους παρακίνησε να αναζητήσουν την αληθινή Ορθοδοξία είναι ότι ο επίσκοπος αυτής της μονοφυσιτικής δικαιοδοσίας δεν συμμορφώθηκε με την παραδοσιακή λειτουργία τους, αλλά δημιούργησε ένα τελετουργικό πολύ παρόμοιο με αυτό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μετά από κατήχηση κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Αθηναγόρα, τους δεχθήκαμε στην ορθόδοξη πίστη και έως σήμερα δια των Αγίων Μυστηρίων εισέρχονται στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας. Η πρώτη χειροτονία που με την ευχή του Σεβασμιωτάτου και Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτη Μεξικού τέλεσα ως Βοηθός Επίσκοπος της περιοχής ήταν του π. Παντελεήμονα, ο οποίος έχει δείξει αξιοπρέπεια και μεγάλο ιεραποστολικό κύρος και κλίση.

Σήμερα από την παροικία αυτή έχουν γίνει Ορθόδοξοι 370 αδέλφια και προετοιμάζονται άλλα τόσα, με δύσκολες συνθήκες γιατί έπρεπε να νοικιάσουμε έναν χώρο για να λειτουργήσουν και να τελούν τα Άχραντα Μυστήριά. Πρέπει να αγοράσουμε ένα οικόπεδο για να κτίσουμε ναό και σιγά σιγά να καλύψουμε την κάθε ανάγκη που έχουν για να γίνουν μία κανονική ορθόδοξη ενορία. Κάτω από την προστασία του Μεγάλου Αντωνίου δοξάζουμε τον Θεό και χαιρόμαστε που ο Θεός ανοίγει δρόμους εκεί που δεν περίμενε κάνεις να παραχθούν τέτοια θαύματα.

Για να τελειώσω το παρόν άρθρο, σας μεταφέρω την απέραντη ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξή σας, αφού με τη βοήθεια της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής νιώθουμε και εμείς ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι η Ορθόδοξη οικογένεια εκφράζεται με ενότητα αγάπης και δράσης.

Με σεβασμό και αγάπη

† Ο Άσσου ΤΙΜΟΘΕΟΣ
Βοηθός Επίσκοπος Ιεράς Μητρόπολης Μεξικού στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων