Έκθεση Πεπραγμένων 2020

Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε!

Ελπίζω και εύχομαι σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας να είστε καλά, εσείς και οι αγαπημένοι σας. Ήταν και φέτος μια δύσκολη χρονιά, τόσο για την Αδελφότητα όσο και για τα δοκιμαζόμενα ιεραποστολικά κλιμάκια στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για μία ακόμη χρονιά, για την υποστήριξη, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον και τη γενναιοδωρία σας, που σημαίνει πολλά, όχι μόνο για την Αδελφότητα, μα προπαντός και κυρίως για όλους εκείνους που επωφελούνται από το έργο μας.

Εξήντα χρόνια από την ίδρυση και τη δράση της, η Αδελφότητα υπηρετεί αξίες πανανθρώπινες και την εντολή του Κυρίου «Ἐπείνασα καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην καὶ συνηγάγετέ με, γυμνὸς καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην καὶ ἤλθετε πρὸς με».

Τα μέλη της Αδελφότητάς μας είναι μέλη Χριστού. Πολλά χρόνια τώρα καταθέτουν το περίσσευμα της καρδιάς τους για τον πάσχοντα άνθρωπο.

Γνωρίζουν ότι ο μικρός Χριστός γεννιέται καθημερινά, μέσα στην καλύβα ενός φτωχού Αφρικανού, ή κάτω από τη στέγη ενός ταλαίπωρου Κολομβιανού ή ενός φτωχού ψαρά σε κάποια ακτή της Αϊτής ἠ των νησιών Φίτζι.

Πάντα ο Χριστός γεννιέται εκεί που δεν τον περιμένουν, ή εκεί που δεν τον υποψιάζονται, γι’ αυτό παραμένει Θεός των εκπλήξεων.

Λασποκαλύβα-εκκλησία στην Ιερά Επισκοπή Αρούσας στην Κεντρική Τανζανία

Γεννιέται πάντα μέσα στη φτώχεια, στον πόνο, στις δοκιμασίες και στην αβεβαιότητα του κόσμου τούτου. Για αυτό είναι Θεός όλων αυτών που ζουν στο περιθώριο της ζωής, που ο “πολιτισμένος” κόσμος τούς απομόνωσε να ζουν στο σκοτάδι.

Ευχαριστώ εκ μέρους όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, που μας δίνετε την ευκαιρία να φωτίσουμε τον κόσμο, αυτή την πλευρά της γης, που δεν φαίνεται κι όμως υπάρχει και όπου επίμονα κάποιοι προσπαθούν να σκεπάσουν το φως στις καρδιές των ανθρώπων.

Ξεκινήσαμε κατά την ιδιαίτερη αυτή χρονιά τις μηνιαίες μας συνάξεις με την επίσκεψη του Μητροπολίτη Άκκρας κ. Πέτρου στις 9/2/2020 και σταματήσαμε αιφνιδίως στις 8/3/2020 με τον κ. Κωνσταντίνο, Μητροπολίτη Σιγκαπούρης. Μας επέτρεψε ο καλός Θεός να έχουμε ακόμη μία σύναξη με ομιλητή τον επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθονίκου στις 11/10/2020.

Το κενό αυτό της απουσίας των ιεραποστόλων ήλθε να αναπληρώσει το περιοδικό μας, με την προβολή νέων από χώρες όπου λάμπει το φως της Ορθοδοξίας, με δραστηριότητες όπως συσσίτια, εκδόσεις βιβλίων σε τοπικές διαλέκτους, ανέγερση σχολείων, κλινικών, ορφανοτροφείων, πηγαδιών για καθαρό και πόσιμο νερό, βαπτίσεις, μα προπάντων ανέγερση Ιερών Ναών για τη Θεία Λατρεία.

Σας παρουσιάζω, λοιπόν, τον πίνακα της αγάπης σας για τον χρόνο αυτό. Κατά το έτος 2020, η Αδελφότητα ενίσχυσε τα ιεραποστολικά κλιμάκια με άμεση οικονομική βοήθεια ποσού 650.211,30 €, για διάφορες ανάγκες τους ως εξής:

  • Γενικές Ανάγκες 237.235,00€
  • Βαπτίσεις 15.400,00€
  • Εκδόσεις 1.500,00€
  • Σχολεία 45.000,00€
  • Ιεροί Ναοί 132.700,00€
  • Κλινικές 43.800,00€
  • Ανθρ. βοήθεια 77.526,30€
  • Ορφανοτροφεία 6.700,00€
  • Πηγάδια 46.650,00€
  • Μισθοδοσία ιερέων 5.600,00€
  • Συσσίτια 14.550,00€
  • Εκπαιδ. υιοθεσία 10.550,00€
  • Άλλες ανάγκες 13.000,00€

Σύνολο 650.211,30€

Κατά το 2020, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τριών Ιερών Ναών, που χρηματοδοτήθηκαν από την Αδελφότητα: ο Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού και 4 Ευαγγελιστών στο Ναϊρόμπι, ο Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου στην Κανάγκα και ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος επίσης στην Κανάγκα.

Παράλληλα, χτίζονται με χρηματοδότησή μας και 4 άλλοι Ιεροί Ναοί, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε.

Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούμε την ανέγερση μιας πολυκλινικής στην Κινσάσα, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και εν μέρει λειτουργεί. Γι’ αυτό η Αδελφότητά μας υποστηρίζει τη λειτουργία της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, στηρίζουμε και τη λειτουργία ενός Κέντρου Υγείας στην περιοχή της Ιρίγκας της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας.

Επιπλέον, ενισχύσαμε τα προγράμματα κατηχήσεων και βαπτίσεων σε τέσσερις περιοχές (Αρούσα, Τολιάρα, Μαλάουι και Μπραζαβίλ), ενώ υποστηρίξαμε τη μετάφραση των λειτουργικών κειμένων σε τοπική διάλεκτο στην περιοχή Ντοντόμα της Τανζανίας (π. Ερμόλαος).

Κατά το 2020, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας, η Αδελφότητα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων από τις συμφωνηθείσες εκμισθώσεις. Έτσι, τα περισσότερα ακίνητα είχαν απώλεια 40%.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ενθαρρυντικό και ταυτόχρονα μεγαλειώδες, μέσα σε αυτή την οικονομική ξηρασία, να έχουν καλυφθεί όλες αυτές οι ανάγκες της Ιεραποστολής, που αναφέραμε παραπάνω.

Παράλληλα, δεν σταμάτησε η ευλογημένη αυτή ομάδα, οι νέοι μας, το μέλλον της Αδελφότητας, να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια με container από τις αποθήκες του Φιλύρου.

Τρόφιμα, εκκλησιαστικά είδη, έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, μα προ πάντων αγάπη, πολλή αγάπη που απαιτείται για να συγκεντρωθούν, να αγοραστούν και να φορτωθούν όλα αυτά στα container κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες!
Συγκεκριμένα, στάλθηκαν πέντε container με 125 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για την ενίσχυση των ιεραποστολικών κλιμακίων, στη Σιέρρα Λεόνε και στο Κονγκό.

Η μισθοδοσία των Αφρικανών ιερέων παραμένει για εμάς μία πρόκληση και ταυτόχρονα πρόσκληση για μια καλύτερη ζωή, όπου οι ορθόδοξοι ιερείς μας θα μπορούν να θρέψουν τις πολυμελείς τους οικογένειες και ν εξασφαλίσουν πρόσβαση σε φάρμακα και εκπαίδευση για τα παιδιά τους.

Αγαπητοί αδελφοί,

Αυτή η πανδημία ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ανισότητες, την άκριτη παγκοσμιοποίηση, την χρήση των πόρων και του πλούτου με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο. Ο κόσμος με τα μέσα μαζικής προβολής παρουσίασε τη φτώχεια του, τον πολιτιστικό του μαρασμό, την έλλειψη αλληλεγγύης και αγάπης για τον συνάνθρωπο. Έκλεισε επίμονα και θεληματικά τα αφτιά του και τα μάτια του, για να μη δεχτεί έναν άλλο κόσμο που ζει στο περιθώριο και στην αφάνεια.

Όμως, ο κόσμος δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από την Αμερική και την Ευρώπη. Εκατομμύρια ανθρώπων πεθαίνουν, όχι μόνο για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19, αλλά και για μια χούφτα ρύζι.

Η Αδελφότητα παραμένει με τα μάτια ανοιχτά και με τα χέρια απλωμένα, για ένα καλύτερο αύριο, για μια καλύτερη ζωή, μέσα στο Φως του Αναστημένου Χριστού μας.

Χαράλαμπος Μεταλλίδης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δείτε περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων