Την Πέμπτη 16 Μαΐου ε.έ. και μετά από πολύωρες καθυστερήσεις στις λιγοστές πτήσεις για την Δυτική Αφρική, αφίχθηκα στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε, την Φρήταουν. Η ονομασία Φρήταουν (Ελευθερούπολης) δόθηκε στην πόλη από την εποχή του σκλαβοπάζαρου. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι φόρτωναν τα καράβια με τους Αφρικανούς σκλάβους στο λιμάνι της πόλης κάτω από άθλιες συνθήκες που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, με προορισμό της Βραζιλία και την Αμερική.
Το 1807, όταν οι Άγγλοι μετά από τις αποδοκιμασίες τις Διεθνούς Κοινότητας αναγκάστηκαν να σταματήσουν το δουλεμπόριο, τα καράβια που ήδη είχαν ξεκινήσει για τη νέα ήπειρο επέστρεψαν πίσω και απελευθέρωσαν τους σκλαβωμένους δούλους που απέκτησαν πλέον την ελευθερία τους. Οι πρώτοι ελεύθεροι σκλάβοι αποβιβάστηκαν στην Σιέρρα Λεόνε και για αυτό εκ τότε η πρωτεύουσα της χώρα ονομάστηκε Ελευθερούπολης, δηλαδή η πόλη που χάρισε την ελευθερία στους σκλαβωμένους Αφρικανούς.
Οι αποικιοκράτες της Σιέρρα Λεόνε φρόντισαν μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο της χώρας να είναι απόμακρο και δύσβατο για να το προστατεύσουν από τυχόν επιθέσεις επαναστατών. Έτσι για να φτάσει κανείς στην πόλη μετά από ένα δύσκολο και μεγάλο ταξίδι (στην καλύτερη περίπτωση με πτήση δύο ανταποκρίσεων) πρέπει να επιβιβαστεί σε ταχύπλοο σκάφος ή στο φέρι μποτ της γραμμής και να διασχίσει τον θαλάσσιο κόλπο που χωρίζει το αεροδρόμιο από την πόλη. Είναι πολύ τυχερός κάποιος αν η θάλασσα είναι ήρεμη χωρίς μποφόρ και τις τροπικές καταιγίδες του Ισημερινού.
Έτσι, με την χάρη του Θεού, την προστασία της Παναγίας μας και τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη μας, έφτασα για μια ακόμη φορά σώος και αβλαβής στο λιμάνι της Φρήταουν. Εκεί με υποδέχθηκε ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος και ο ιερός κλήρος της Σιέρρα Λεόνε. Λόγω των καθυστερήσεων και των τοπικών συνθηκών η ώρα είχε ήδη προχωρήσει αρκετά κι έτσι πορευθήκαμε κατευθείαν στο κατάλυμα.
Η Παρασκευή κύλησε ομαλά επιβλέποντας τα σχολικά συγκροτήματα, την Ακαδημία, κι έχοντας επαφές με τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και τους εθελοντές. Το απόγευμα τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το Σάββατο 18 Μαΐου η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Μωυσέως. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Αθανασίου Sesay και η εις διάκονον χειροτονία του εκπαιδευτικού Δαβίδ Tholey. Απευθυνόμενος στους νέους κληρικούς τόνισα την σημασία της ταπείνωσης, την προσφοράς, της προσευχής, της υπακοής και της αγάπης.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε γλυκά στα μικρά παιδιά και στην συνέχεια επισκέφθηκε όλους τους χώρους του Ιεραποστολικού Κέντρου συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτηρίων και των σπιτιών φιλοξενίας ορφανών παιδιών, συνομίλησε με τις ανάδοχες μητέρες που φροντίζουν τα ορφανά παιδιά και με όλους τους εκπαιδευτικούς. Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων.
Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία ευλόγησε το συσσίτιο το οποίο προσφέρθηκε σε περισσότερα από χίλια άτομα. Το απόγευμα τέλεσε τον Αγιασμό στο νεόδμητο Ορφανοτροφείο εντός των εγκαταστάσεων του Ιεραποστολικού Κέντρου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά τον Αγιασμό ξεναγήθηκε στους χώρους του ορφανοτροφείου που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει την λειτουργία του με την φροντίδα και την επίβλεψη της εξ Αυστραλίας εθελόντριας εκπαιδευτικού Μαίρης Άνταμς. Στον προαύλιο χώρο του ορφανοτροφείου η νεολαία διοργάνωσε μια πολύ όμορφη και πετυχημένη εορταστική εκδήλωση. Η δυνατή τροπική βροχή που ξέσπασε ξαφνικά ανάγκασε την διακοπή της εκδήλωσης, όμως μετά από περίπου 60 λεπτά συνεχίστηκε με τον ίδιο παλμό. Ακολούθως προσφέρθηκε δείπνο αγάπης σε όλους τους νέους και νέες της Εκκλησίας μας στην Σιέρα Λεόνε.
Το πρωί της Δευτέρας 20 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τα Ορθόδοξα Εκπαιδευτήρια, συνομίλησε με την μαθητιώσα νεολαία και τους εκπαιδευτικούς. Στην συνέχεια συναντήθηκε με τον ιερό κλήρο της χώρας και έδωσε τις κατάλληλες νουθεσίες και οδηγίες.
Το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ανήμερα της εορτής των Ισαποστόλων, Βασιλέων και Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ναό. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Σωτήριο Sesay και Διάκονο τον Εκπαιδευτικό Εμμανουήλ Tonkie. Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις μεγάλες μορφές των εορταζόντων Αγίων, στο ιστορικό Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας που υπέγραψε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και που έδωσε μεταξύ άλλων τέλος στον πολύχρονο και καταστροφικό διωγμό των Χριστιανών και στην μεγάλη προσφορά της Μητέρας του Ελένης συμπεριλαμβανομένης της ανεύρεσης του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου μας. Τέλος ζήτησε από τους νέους κληρικούς να έχουν τους εορτάζοντες Αγίους και όλους του Αγίους της Εκκλησίας μας ως φωτεινά παραδείγματα στην ζωή τους και οι ίδιοι να είναι το καλύτερο παράδειγμα για το ποίμνιό τους. Μετά την Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε γεύμα αγάπης σε όλο το εκκλησίασμα.
† Ο Γουινέας Γεώργιος