«Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»

Τούς λόγους αυτούς τού Ιερού Χρυσόστομου ευρίσκω περισσότερο επίκαιρους και αρμόζοντες στην περίπτωση τής αποχωρήσεως μου από τους χώρους τής Ιεραποστολής στην Νέα Ζηλανδία και τα Νησιά τού νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού Φίτζι, Τόγγα και Σαμόα.

Βρέθηκα στα μέρη αυτά υπακούοντας στην πρόσκληση τής Αγίας μας Εκκλησίας, που μου έγινε διά στόματος τού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με την χάρη τού Θεού και παρά την αμαρτωλότητά μου, έγινε μία εργασία αρκετά μεγάλη χωρίς συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους. Ανακαινίστηκε ο Μητροπολιτικός Ναός τού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου εσωτερικά και εξωτερικά. Αγοράστηκαν έτοιμοι προτεσταντικοί ναοί, οι οποίοι μετετράπησαν σε Ορθόδοξους. Έγινε το παρεκκλήσιο του Ελληνορθόδοξου κοιμητηρίου στο Ουέλλιγγτον στο όνομα τού Αγίου Λαζάρου του Τετραήμερου. Ιστορήθηκε ο Παμμέγιστος και θαυμάσιος «Παντοκράτωρ» στον τρούλο του Καθεδρικού Ναού τού Ευαγγελισμού. Χτίστηκε εκ βάθρων η Ιερά Μονή των Ταξιαρχών με τα παρεκκλήσια του Αγίου Βασιλείου και του Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου.

Εγκαινιάστηκαν οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Ανδρέου στο Ουέλλιγγτον, της Αγίας Τριάδος στο Όκλαντ και της Αγίας Τριάδος του Σαουένι στα Φίτζι. Η μεγάλη και ωραία αυτή εκκλησία μαζί με το ορφανοτροφείο έγινε με δωρεές της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Το Ιεραποστολικό Κέντρο στο Σαμπέτο της Νάντης είναι ένα αξιόλογο κτήριο με παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής. Εκεί έγινε και το πρώτο Ιερό Βαπτιστήριο, όπου έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις τού Σενιμπούλου, που πήρε το όνομα Βαρθολομαίος προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, και τής συζύγου αυτού Λυδίας, που πήρε το όνομα αυτό προς τιμήν της Αγίας Λυδίας πρώτης Χριστιανής της Ελλάδος και τής Ευρώπης.

Άλλα Ιερά Βαπτιστήρια έγιναν στη Μονή Ταξιαρχών της Νέας Ζηλανδίας, στον Άγιο Νικόλαο του New Blymoyth, στην Αγία Τριάδα τού Σαουένι, στον Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου και Αθανασίου στο νησί Vanua Levu που χτίστηκε με έξοδα ανωνύμου εν Χριστώ αδελφής από την Μακεδονία, καθώς επίσης στον ιερό Ναό τού Αγίου Γεωργίου στη Νήσο Τόγγα, όπου είναι και το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη Νήσο Σαμόα έχει αγοραστεί οικόπεδο με χρήματα του Ιεραποστολικού Συλλόγου Ασπροπύργου με προοπτική να χτιστεί εκεί Ιερός Ναός στο όνομα τού Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννη του Θεολόγου.

Στο Σαουένι των Φίτζι και πλησίον της Αγίας Τριάδος και του ορφανοτροφείου, έγινε γυναικεία Μονή στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις δύο πρώτες Φιτζιανές μοναχές Μελάνη και Ανυσία.

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας έχει στελεχωθεί και από καλούς και πνευματικούς Ιερείς: έξι ιερείς στη Νέα Ζηλανδία και πέντε ιθαγενείς ιερείς στα Νησιά Φίτζι, Τόγγα και Σαμόα.

Έτσι μπορούμε να πούμε με χαρά ότι θεμελιώθηκε η Ορθοδοξία στα μέρη αυτά και θα απλωθεί ακόμα περισσότερο με τον κατά πάντα άξιο νέο Μητροπολίτη πού διαδέχτηκε την αναξιότητα μου, τον Σεβασμιώτατο κ. Μύρωνα, που κατάγεται από τη μεγαλόνησο Κρήτη.

Στο ερώτημα πώς μπόρεσα να αφήσω ένα τόσο ωραίο έργο και ένα πολυαγαπητό ποίμνιο και να γυρίσω στην αγαπητή πατρίδα Ελλάδα, η απάντηση είναι πρώτον λόγοι υγείας και ηλικίας και δεύτερον –δεν ξέρω γιατί– το Υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν μου χορήγησε βίζα για περαιτέρω παραμονή. Ασφαλώς, αυτό έγινε κατά παραχώρηση Θεού, για λόγους που Εκείνος γνωρίζει.

Εγώ Τον ευχαριστώ και Τον δοξάζω τον προσκυνητό Κύριό μας και για τα καλά και για τις δοκιμασίες και θλίψεις που προκύπτουν από ένα τέτοιο Ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην άκρη της γης.

Ευχαριστώ τον Πατριάρχη μας που με στήριξε από την αρχή και μέχρι τέλους με την προσευχή του και την κατανόησή του.

Ευχαριστώ όλους τους καλούς συνεργάτες και υποστηρικτές του έργου αυτού στην Ελλάδα, την Αμερική και την Αυστραλία.

Δεν θα είχα να πω τίποτα περισσότερο από το να επαναλάβω τα χρυσά λόγια του Χρυσορρήμονος: «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν»

† Ο Γανου και Χώρας Αμφιλόχιος

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων