Το πρώτο εικοσαήμερο του περασμένου Φεβρουαρίου ταξίδεψα στην Ιρίγγα της Τανζανίας, ελπίζοντας να βοηθήσω με τεχνικές γνώσεις ως αρχιτέκτων μηχανικός στη θεμελίωση του ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Η προετοιμασία του ταξιδιού ξεκίνησε μήνες πριν και εγκαίρως έκανα όλα τα απαραίτητα εμβόλια καθώς και προμηθεύτηκα το φάρμακο Malarone κατά της ελονοσίας. Από Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης μετά από 10 περίπου ώρες πτήσης έφθασα στη πρωτεύουσα της Τανζανίας Νταρ Ες Σαλαάμ.

Υπήρξε κάποια ταλαιπωρία για την λήψη βίζας στο αεροδρόμιο και την παραλαβή των αποσκευών καθώς και την αλλαγή αεροδρομίου για Ιρίγγα με ταξί. Χρειάζεται προσοχή στις νυκτερινές μετακινήσεις, γιατί χωρίς ταξί είναι επισφαλείς και η γνώση αγγλικών κρίνεται απαραίτητη. Η πτήση της μετεπιβίβασης διήρκεσε μιάμιση ώρα και στο αεροδρόμιο της Ιρίγγας με περίμενε ο ίδιος ο Επίσκοπος κ. Αγαθόνικος.

Το κλίμα της Τανζανίας είναι ανοιξιάτικο για τα δικά μας δεδομένα. Ο Φεβρουάριος θεωρείται από τις καλύτερες επιλογές για επίσκεψη στην Ιρίγγα. Για να φθάσουμε στο Κινταμάλι χρειασθήκαμε μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Κατά τη διαδρομή είδαμε μερικές Ορθόδοξες εκκλησίες. Σε μια από αυτές υπήρχαν αρκετά σοβαρές ρωγμές λόγω καθιζήσεων του εδάφους. Ο επίσκοπος ήταν στενοχωρημένος.

Το ιεραποστολικό κέντρο στο Κινταμάλι έχει δύο Ι. Ναούς, των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας και του Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Δεξιάς. Διαθέτει επίσης επισκοπείο, ξενώνες, κελλιά καλογραιών, ορφανοτροφείο, αίθουσες σχολείου, κλινική και μαγειρείο. Έχει περίφραξη και φύλακα.

Τις επόμενες μέρες πήγαμε στο χωριό Ιμπόγγο δεκατρία χλμ. από το Κινταμάλι για επίβλεψη της θεμελίωσης του ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Επισκεφθήκαμε με τον Επίσκοπο και τον π. Πορφύριο πολλά χωριά όπως την Μγκόγγα ή το Μακουμπίκε ή το Ιποάσι με τους Μασάϊ, για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας ή για διάνοιξη γεώτρησης ή για αυτοψία για κτίσιμο νέου ναού όπως στο Ιγγαγκιντούγκου. Έγιναν 53 βαπτίσεις και την Κυριακή των Απόκρεω ο Επίσκοπος παρέθεσε γεύμα σε όλους του Ιερείς και σε λαϊκούς από τα γύρω χωριά.

Οι διαδρομές ήταν ευχάριστες γιατί η φύση ήταν καταπράσινη. Είδαμε αρκετές Ορθόδοξες εκκλησίες. Σε μία από αυτές, στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, πληροφορήθηκα ότι κατά την θεμελίωση της ο ιερέας μας και άνθρωποι του συνεργείου δέχθηκαν επίθεση με χτυπήματα από ρωμαιοκαθολικούς σε σημείο, ώστε να ματώσουν άνθρωποι και να χρειασθεί επέμβαση της αστυνομίας. Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων ομολογιών. Οι Ορθόδοξες κτηριακές εγκαταστάσεις ωχριούν μπροστά στις πολλές οργανωμένες και μεγάλες εγκαταστάσεις των ρωμαιοκαθολικών, διαμαρτυρομένων και ιδιαίτερα των μουσουλμάνων, που διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στο ιεραποστολικό κέντρο γίνονται τουλάχιστον δύο Θείες Λειτουργίες την εβδομάδα και εσπερινός καθημερινά. Επίσης κάθε απόγευμα (εκτός Σαββατοκύριακου) τα παιδιά του χωριού συγκεντρώνονται για το κατηχητικό και το συσσίτιο ή το κέρασμα. Ενθουσιάζονται για μια καραμέλα ή ένα μπισκοτο.

Στο χωριό Κινταμάλι συχνή ασθένεια είναι το AIDS, ενώ πολλούς ταλαιπωρούν ο τύφος και η ελονοσία. Η κλινική λειτουργεί περιστασιακά και δεν επαρκεί. Ο Επίσκοπος προσπαθεί να κτισθεί μια άλλη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Η κατάσταση με το πόσιμο νερό είναι δραματική. Είδαμε γυναίκες να μαζεύουν λασπόνερο από λακούβες ξεροπόταμων. Οι γεωτρήσεις στοιχίζουν 4.000 έως 5.500 ευρώ, ανάλογα με το βάθος εύρεσης ηλεγμένου υγειονομικά νερού.

Τα προβλήματα του κλιμακίου είναι πολλά και πιεστικά και η πλήρης περιγραφή τους είναι αδύνατη στο κείμενο αυτό. Θα βοηθούσε, όμως, πολύ η παρουσία ανθρώπων πρόθυμων να διακονήσουν. Αλλά η νεοσύστατη Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας “ἄνθρωπον οὐκ ἔχει”.

Άγγελος Βογιατζής
Τακτικό Μέλος της Αδελφότητας

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων