Απάντηση σε δακρυσμένα ευχαριστώ

Αίσθηση ανεπανάληπτα όμορφη και ανακουφιστική είναι να γνωρίζει κανείς την αλήθεια… Αίσθηση δημιουργική μα συνάμα και ουσιαστική είναι να μεταδίδει κάποιος την αλήθεια… Ποια αλήθεια; Αυτήν που κάθε άνθρωπος λίγο ή πολύ, φανερά ή κρυφά, με ζήλο ή απρόθυμα αναζήτησε πλαισιωμένος από βαθιά ερωτήματα. Υπάρχει Θεός; Ζωή μετά το θάνατο; Ποιος είναι ο προορισμός μου; Σ’ όλες αυτές τις υπαρξιακές αναζητήσεις την απάντηση απλόχερα προσφέρει η Χριστιανική πίστη και δη η Ορθοδοξία.

Στον «πολιτισμένο χριστιανικό» κόσμο όπου ζούμε, και συγκεκριμένα στην «Ορθόδοξη» Ελλάδα, το να γνωρίσεις το Χριστό είναι εφικτό και εξαρτάται από την επιθυμία και την προαίρεση του καθενός. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στον «Τριτο» – όπως πολλοί τον ονομάζουν – αλλά πιο αγνό Κόσμο, όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ακούσει γι’ Αυτόν, το Σωτήρα του κόσμου και Πατέρα τους. Την παραπάνω αποστολή ανέλαβε οργανωμένα η Ορθόδοξη Εκκλησία με μπροστάρηδες το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όσο και οι Ορθόδοξες ιεραποστολικές αδελφότητες, όπως η δική μας.

Η προσπάθεια της μαρτυρίας του Χριστού και των Αρχών Του στις εσχατιές της γης αποτελείται από δύο βαρυσήμαντες πτυχές: από τη μια μεριά τη διάδοση του Ευαγγελίου και από την άλλη την εφαρμογή του με πράξεις αγάπης, όπως η σίτιση των πεινασμένων, η ένδυση των γυμνών και γενικότερα η ενίσχυση των αναγκεμένων. Στη δεύτερη αυτή διακονία, η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής συμμετείχε αποστέλλοντας τέσσερα εμπορευματοκιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια το περασμένο έτος 2016: δύο στην πολύπαθη Σιέρρα Λεόνε και δύο στο Κονγκό, με κύριο στόχο την ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής της Κινσάσας, αλλά και του φιλανθρωπικού της έργου. Τα προαναφερθέντα containers περιείχαν:

  • περισσότερους από 75 τόνους τρόφιμα μακράς διαρκείας,
  • αναγκαία είδη, όπως θρανία και καρέκλες, έπιπλα, σαπούνια, φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γεννήτριες, σχολικά είδη, ρούχα, παιχνίδια και, τέλος,
  • εκκλησιαστικά είδη, όπως άγια δισκοπότηρα, εικόνες, στολές ιερέων, καλύμματα αγίας τραπέζης, λειτουργικά σκεύη και βιβλία κ.ά.

Για την προσφορά της αυτή, η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής αποκόμισε δακρυσμένα «ευχαριστώ» από τους υπευθύνους των έργων που παρέλαβαν τα εμπορευματοκιβώτια και από τους ιθαγενείς αδελφούς που γεύτηκαν τους καρπούς της αγάπης σας. Η απάντησή μας στα δάκρυα ευγνωμοσύνης τους είναι: ἡμεῖς «δοῦλοι ἀχρεῖοι ἐσμεν, ὃ ὠφείλομεν ποιῆσαι πεποιήκαμεν» (Λουκ. 17:10).

Θερμές ευχαριστίες χρωστούμε στους νέους, στις κυρίες και σ’ όλους αυτούς, που αφιλοκερδώς και μάλιστα με χαρά προσφέρουν τη διακονία τους στις αποθήκες της Αδελφότητος μας στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, καθώς και στους αδελφούς από τη Φλώρινα για την οικονομική και υλική υποστήριξη της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Κωνσταντίνος Μεταλλίδης
Θεολόγος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων