Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Μια εκπληκτική χώρα στην καρδιά της Αφρικανικής ηπείρου

Δεν θα δικαιωθούμε στην πορεία της ζωής μας από το κατά πόσο πλουσιότεροι ή κατά πόσο φτωχότεροι θα βρεθούμε ή από τις αλλαγές της φοράς των δεικτών της χρηματιστηριακής οικονομίας.

Μάλλον θα δικαιωθούμε σαν άτομα ως προς την συνείδησή μας και σαν έθνος απέναντι στην πορεία της ανθρωπότητας από την παρουσία των λαμπρών έργων μας όπως αυτό του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, και όποια, άλλα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας κοσμούν γωνιές της Ελλάδος και όλου του Πλανήτη μας!

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, τον Απρίλη του 2011, βρεθήκαμε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα του Κονγκό με την Ευθυμία, συνεργάτιδά μου, προσκεκλημένες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και φιλοξενία το Σεβασμιώτατο κ. Νικηφόρο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Σοφιάδη, τον κύριο Ιωάννη και την Κυρία Φωτεινή Κατσικογιάννη, που μερίμνησαν για την καλή διαμονή μας και που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους το έργο μας δε θα ήταν εφικτό.

Μια πανέμορφη χώρα

Το Κονγκό είναι μια αχανής αφρικανική χώρα περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα με πληθυσμό 72 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% εξ αυτών εκπροσωπείται από την εθνοτική φυλή των Μπαντού.

  • Προσδόκιμο ζωής: 51 έτη
  • Αναλφαβητισμός: 34,5%
  • Θρήσκευμα: Ρωμαιοκαθολικοί 50%, Προτεστάντες 20%, Ανιμιστές 10%, Ισλαμιστές 10%
  • Επίσημη γλώσσα: γαλλική
  • Τοπικές διάλεκτοι: λιγκάλα, σουαχίλι, τσιλούμπα, κινκόγκο

Προσαρτήθηκε το έτος 1908 ως αποικία του Βελγικού κράτους. Κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος το έτος 1960.

Στην έκτασή του καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του ποταμού Κονγκό, του δεύτερου μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Αφρικής μετά το Νείλο και δεύτερο παγκοσμίως μετά τον Αμαζόνιο σε έκταση λεκάνης απορροής.

Λόγω του τροπικού και υποτροπικού κλίματός της διαθέτει πλούσια βλάστηση με αδιαπέραστη ζούγκλα, τροπικά δάση, σαβάνες και στέπες.

Τέσσερα εθνικά πάρκα έχουν ανακηρυχτεί ως προστατευόμενα φυσικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Αν και κατά τα άλλα πλούσια σε βλάστηση και κοιτάσματα χώρα η οικονομία της προβάλλει χαρακτηριστικά υποανάπτυκτης χώρας οφειλόμενης κυρίως στην πολιτική της αστάθεια.

Παρουσιάζει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η ιεραποστολική δράση στην Αφρική ξεκίνησε από την χώρα του Κονγκό πριν πενήντα περίπου χρόνια με πρώτο Ιεραπόστολο τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο ο οποίος συγχρόνως είναι και ο πνευματικός ιδρυτής της Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Η Θεολογική Σχολή

Η μεγάλη έκπληξη αυτού του ταξιδιού μας ήταν η επίσκεψη μας στην Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κονγκό στην περιοχή Μον-Γκαφούλα της πρωτεύουσας.

Ιδρύθηκε και εγκαινιάσθηκε το έτος 2007 από τον τ. Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιο.

Περιηγηθήκαμε στις άριστες εγκαταστάσεις της Σχολής εκ των οποίων οι ξενώνες και κοιτώνες των φοιτητών είναι δωρεά της Αδελφότητας της Εξωτερικής Ιεραποστολής η οποία και συνεχίζει να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της.

Το έργο αυτό είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδος και ένα οικοδόμημα πνευματικής εμβέλειας προς όλη την Αφρικανική Ήπειρο. Φιλοξενεί 65 εντόπιους φοιτητές από το 1ο έτος μέχρι το 4ο έτος σπουδών, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη φιλομάθεια, ζήλο ιεραποστολικό και κατέχουν μια αξιοζήλευτη χορωδία που εξασκεί άριστα βυζαντινή μουσική.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Νικηφόρος ο οποίος είναι και καθηγητής της Σχολής επαγρυπνά και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση των φοιτητών.

Έλληνες καθηγητές από Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται περιοδικά και παραδίδουν εθελοντικά στους φοιτητές εντατικούς κύκλους μαθημάτων.

Ιατρική φροντίδα

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καλύψαμε τις ανάγκες τόσο από κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς από τους φοιτητές σε οφθαλμολογικά περιστατικά.

Η καθημερινή μας ενασχόληση ήταν η οφθαλμολογική εξέταση στις εγκαταστάσεις της ενορίας του Αγίου Μάρκου μιας υποβαθμισμένης περιοχής με κατοίκους που παρ’ όλες τις αυξημένες βιώσιμες ανάγκες τους ήταν φιλικοί, χαμογελαστοί και αξιοπρεπείς.

Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εξεταζομένων ηλικίας από 45 μέχρι 80 ετών δεν κατάφερε ποτέ στην ζωή του να αποκτήσει ούτε ένα απλό και αυτονόητο για μας ζεύγος γυαλών πρεσβυωπίας.

Η ευθύνη μας

Παρ’ όλο τον περιορισμένο χρόνο παραμονής μας οι άνθρωποι που συναναστραφήκαμε μάς κατέκλεισαν με συναισθήματα χαράς κι αγάπης με την ελπίδα της προσμονής τους να ξαναεπισκεφθούμε την χώρα τους.

Με προβλημάτισε η στάση αυτών των ανθρώπων, ιδίως η επιμονή τους να μας περιμένουν!

Δείχνουν μ’ αυτή την συμπεριφορά ότι δεν θέλουν να τους ξεχνάμε, δεν θέλουν να τους γυρίζουμε την πλάτη, όλους μας περιμένουν.

Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς μέσα στα βάθη της Αφρικής «ότι είμαστε όλοι καλεσμένοι μιας τέτοιας αποστολής».

Ακόμη είναι άξιο θαυμασμού και απορίας πώς από μια γεωγραφικά μικρή Ελλάδα περιμένουν απλοί άνθρωποι του κόσμου ανεξαρτήτου φυλής να γαλουχηθούν από τα αγαθά της πλούσιας πνευματικής της παρακαταθήκης!

Φθάνοντας προς το τέλος του ταξιδιού μας διαπιστώνω μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που μας διαφεύγει εύκολα λόγω της δύσκολης καθημερινότητας που μας απορροφάει αυτήν την περίοδο στην χώρα μας.

Δεν θα δικαιωθούμε στην πορεία της ζωής μας από το κατά πόσο πλουσιότεροι ή κατά πόσο φτωχότεροι θα βρεθούμε ή από τις αλλαγές της φοράς των δεικτών της χρηματιστηριακής οικονομίας.

Μάλλον θα δικαιωθούμε σαν άτομα ως προς την συνείδησή μας και σαν έθνος απέναντι στην πορεία της ανθρωπότητας από την παρουσία των λαμπρών έργων μας όπως αυτό του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κονγκό, και όποια, άλλα έργα αγάπης και φιλανθρωπίας κοσμούν γωνιές της Ελλάδος και όλου του Πλανήτη μας!

Αυτή είναι η πνευματική Ιδιοκτησία της Ελλάδος όπου κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ούτε να την διεκδικήσει γιατί έχει περάσει ήδη στην μνήμη της Ιστορίας.

Όσο λοιπόν οι συνάνθρωποί μας «μας περιμένουν» οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την διαχρονικά λαμπρή ιδιοκτησία-που ευτυχώς υπάρχει- και μας αποφέρει ένα άνοιγμα προς την αιωνιότητα!

Κατερίνα Αλεξάνδρου

Οφθαλμίατρος

Τακτικό μέλος της Αδελφότητάς μας

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων