Η Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κογκό βρίσκεται στην κοινότητα Μον-Γκαφούλα (Mont-Ngafula) της πρωτεύουσας της χώρας Κινσάσας.

Καθώς η κατασκευή της συνεχίζεται, συγκεντρώνει αριθμό εργαζομένων σ’ αυτήν, πολλοί από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι και κατοικούν με τις οικογένειές τους στα πέριξ. Έτσι τα παιδιά τους έχουν την ευκαιρία να παρευρίσκονται καθημερινώς στον εσπερινό που γίνεται στο ναό της Σχολής και, όπως είναι επόμενο, συμπαρασύρουν και άλλα παιδιά της ηλικίας τους που δεν είναι Ορθόδοξα.

Μετά το τέλος του εσπερινού συνηθίζεται να μοιράζονται καραμέλες σε όλα τα παιδάκια, ηλικίας 3-12 ετών, σαν μια μικρή προσφορά για τη συμμετοχή τους στη Θεία Λατρεία.

Παρατηρώντας την πρακτική αυτή ο π. Νικηφόρος Μικραγιαννανίτης, καθηγητής της Σχολής, εισηγήθηκε όπως τα παιδιά κατηχούνται από τους φοιτητές μας, έτσι ώστε οι μεν φοιτητές να εκπαιδεύονται, παραδίδοντας μαθήματα θρησκευτικών, τα δε παιδιά να διδάσκονται τις αλήθειες της ορθοδόξου πίστεως. Τον τρόπο αυτό προσεγγίσεως των παιδιών ο π. Νικηφόρος εφήρμοσε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου με πολύ θετικά αποτελέσματα, όπου οι μαθηταί των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου εξορμούσαν στα γύρω χωριά και συγκέντρωναν τα παιδιά διδάσκοντάς τους απλά μαθήματα χριστιανικής πίστεως.

Στην περίπτωση που περιγράφουμε η διδασκαλία γίνεται στην τοπική γλώσσα λιγκάλα και άλλοτε στη γαλλική. Περιλαμβάνει ιστορίες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και άσματα θρησκευτικού περιεχομένου τα οποία άδουν τα παιδιά χαρούμενα στο τέλος του μαθήματος:

Le Seigneur m’ aime,

ll est à moi.

(Ο Κύριος με αγαπά, είναι μέσα μου)

Ή ακόμη:

Savez-vous c’ est qu’ il y a un?

Nous savons c’ est qu’ il y a un.

ll y a un seul Dieu, qui regne dans lex cieux.

(Ξέρετε ότι υπάρχει ένας;

Ξέρουμε ότι υπάρχει ένας.

Υπάρχει ένας Θεός που κατοικεί στους ουρανούς)

Έτσι τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου 2009 ο μέσος όρος παιδιών που παρακολουθούσαν τα μαθήματα ήταν 25, από τα οποία τα μισά περίπου προέρχονται από οικογένειες Ορθοδόξων. Και τα υπόλοιπα; Τα υπόλοιπα προέρχονται από οικογένειες ετεροδόξων, οι οποίες τα επιτρέπουν να παρακολουθούν μαθήματα ορθοδόξου κατηχήσεως.

Η λήξη των μαθημάτων έγινε στις 4 Ιουλίου 2009, μετά τον εσπερινό που εψάλη προς τιμήν του εορταζομένου την επομένην Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Μοιράστηκαν δώρα και αναμνηστικά και τα παιδιά έλαβαν την ευλογία των παρευρεθέντων ιεραρχών, του Αρχιεπισκόπου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου και του Επισκόπου Κολουέζι κ. Μελετίου. Ήταν μια ωραία εκδήλωση εν όψει των τελουμένων την επομένη εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, προστάτου της Θεολογικής μας Σχολής.

Να ελπίσουμε ότι τα παιδιά αυτά θα είναι οι μελλοντικοί ενορίτες της ενορίας που θα σχηματιστεί πέριξ της Σχολής και ενδεχομένως οι μελλοντικοί φοιτητές μας και κληρικοί μας; Ας το ελπίσουμε με την ευχή όπως αναδειχθούν και πολίται της ουρανίου βασιλείας.

Δ. Βαμβακάς, Κινσάσα, 4/7/09

Ο κ. Δημήτριος Βαμβακάς, φιλόλογος και πρώην Διοικητής του Αγίου Όρους, επιστρατεύθηκε και εργάστηκε ιεραποστολικά για ένα χρόνο στη Θεολογική Σχολή της Κινσάσα ως καθηγητής και υπεύθυνος της Σχολής, προσφέροντας ποικίλες υπηρεσίες Ιεραποστολής και αγάπης. Οι μέθοδοι εργασίας είναι ποικίλοι, το Πνεύμα το Άγιον εμπνέει και καθοδηγεί. Ευχόμεθα κι άλλοι να τον μιμηθούν.

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων