Αναφορά από την ιεραποστολή της Σιέρρα Λεόνε

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αγαπητά μέλη του Δ. Συμβουλίου της ευλογημένης ιεραποστολικής αδελφότητος.

Σας εύχομαι ειρήνη και αγάπη παρά Θεού Πατρός και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σας ασπάζομαι αδελφικώς και εγκαρδίως και σας ευχαριστώ για την αδελφική και έμπρακτη ιεραποστολική αγάπη, το ζήλο και τη βοήθειά σας προς την τραυματισμένη χώρα αυτή και τη νεογέννητη Ορθόδοξη Ιεραποστολή (από Φεβρουάριο 2008) στη Σιέρρα Λεόνε, μια Ιεραποστολή η οποία -με τη βοήθεια του Τριαδικού θεού- άρχισε να φυτεύει το σπόρο της Εκκλησίας του Χριστού εκ του μηδενός.

Καθώς σας έγραψα στην προηγούμενη αναφορά, αναγνωρίζω εκ βάθους καρδίας ότι η βοήθειά σας δεν είναι μόνο σημαντική και ιστορική για την εξάπλωση της ορθοδοξίας στη Δυτική Αφρική αλλά και μητρική χειρονομία, διότι σαν μια στοργική μητέρα που μεριμνά και φροντίζει για το νεογέννητο βρέφος της, έτσι κι εσείς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, θρέψατε και φροντίσατε γι’ αυτή τη νέα Ιεραποστολή στην πιο κρίσιμη στιγμή και ώρα της υπάρξεώς της. Ασφαλώς όσο θα ωριμάζει η εν Σιέρρα Λεόνε Ιεραποστολή τόσο θα ελαττώνεται και η ανάγκη της προς τους εν Θεσσαλονίκη γονείς της. Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να μείνουμε σχεδόν ορφανοί. Είμαι ιδιαιτέρως ευγνώμων προς εσάς κ. πρόεδρε για το προσωπικό σας ενδιαφέρον και ευαισθησία για την επιτυχία του ιεραποστολικού μας έργου.

Τα έργα που ξεκίνησαν με τη δική σας αποκλειστική βοήθεια για τους σκοπούς της Ιεραποστολής είναι πολλά και με τη βοήθεια του Θεού πρόκειται να ενισχύσουν τη θέση και τις δυνατότητες της Ιεραποστολής μας.

  • Τα γραφεία διευθύνσεως

Καθώς σας πληροφόρησα στην προηγούμενη αναφορά μου, τελειώσαμε τα γραφεία διευθύνσεως στο χώρο του σχολείου μας Freetown Orthodox Christian School. Ευχαριστώ την Αδελφότητα για την οικονομική βοήθεια για το έργο αυτό. Ήταν επιτακτική ανάγκη να χτιστούν νέα γραφεία για το προσωπικό της διευθύνσεως του Γυμνασίου το οποίο ευρίσκετο σε άθλια κατάσταση.

  • Ο καθεδρικός ναός

Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ελευθερίου και Αγίου Γεωργίου έχουν σταματήσει. Όμως το κτίριο έφτασε στο επίπεδο της στέγης, τα δοκάρια έχουν τοποθετηθεί, όλες οι εσωτερικές και εξωτερικές καμάρες έχουν τελειώσει.

Απομένουν η στέγη, το καμπαναριό, ο σουβάς, το μπογιάτισμα, τα πλακάκια.

Ως τώρα έχω δώσει περίπου 58.000€. Για να τελειώσει ο ναός χρειάζονται άλλες 18.000€. Όμως θα σας παρακαλέσω να μας στείλετε 25.000€ για τις άλλες ανάγκες του Ναού (εκκλησιαστικά έπιπλα, εικονοστάσι κ.τ.λ.)

  • Το Γυμνάσιο-Λύκειο

Εντός του υπάρχοντος σχολικού χώρου συνεχίζεται η κατασκευή ενός Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο χρηματοδοτεί η Αδελφότητά σας. Τα σχέδια έγιναν με τη συνεργασία σας κ. πρόεδρε με τον κ. Ν. Φούρναρη και του εδώ αφρικανού μηχανικού κ. Β. Πέουα.

Έγιναν οι εκσκαφές, τα θεμέλια, τελείωσε η πρώτη πλάκα, τα πρώτα τοιχεία και έπεσε και η δεύτερη πλάκα. Περιμένω και την επόμενη δόση για να συνεχίσει το έργο.

Το συνολικό κόστος του σχολείου είναι 125.000€

  • Κατασκευή κατοικίας ιερέως και ξενώνα για επισκέπτες στο Waterloo.

Η κατασκευή κατοικίας ιερέως και ξενώνων για τους επισκέπτες ήταν έργο μεγάλης ανάγκης. Η εργασία άρχισε με ευθύνη του μηχανικού της Ιεραποστολής κ. Βάιου Πέουα. Ως τώρα έχω δώσει 22.777€ για το έργο αυτό. Ο κ. Πέουα σκοπεύει να τελειώσει την ανοικοδόμηση κατά τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε ο νέος μας ιερέας (π. Στέφανος) μένει μαζί με την οικογένειά του σε ενοικιασμένο χώρο στο Waterloo. Το κτίριο έχει τελειώσει εκτός από τα ηλεκτρικά, τα υδραυλικά και τα πλακάκια. Δεν υπάρχει χρέος.

Σας πληροφορώ ότι τέσσερα σπίτια των αναπήρων έχουν ολοκληρωθεί και ένα άλλο πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας για το πρόγραμμα αυτό. Ήδη λειτουργεί σχολείο για τα παιδιά των αναπήρων και της γειτονικής κοινότητας (200 παιδιά). Εκτός από το εκπαιδευτικό όφελος που θα προσφέρει στα παιδιά ασφαλώς έχει και διάφορα ιεραποστολικά πλεονεκτήματα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούμε ένα από τα σπιτάκια μαζί με την προσωρινή εκκλησία ως αίθουσες διδασκαλίας. Τη νύχτα χρησιμεύουν ως υπνοδωμάτια για τους άγαμους αναπήρους. Προφανώς αυτή είναι μια προσωρινή κατάσταση περιμένοντας βοήθεια για την ίδρυση ενός μονίμου κτιρίου το οποίο θα λειτουργεί ως δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

  • Η Κλινική

Έλαβα τη δωρεά σας των 10.000€ για την κλινική προ καιρού. Η τοποθεσία της κλινικής είναι στο μεγάλο μας οικόπεδο στο Waterloo και θα υπηρετεί τους αναπήρους και τη γειτονική κοινότητα. Η εκλογή της ακριβούς τοποθεσίας έγινε. Η κατασκευή άρχισε. Σας στέλνω φωτογραφίες.

  • Ι. Ναός της του Χριστού Αναστάσεως και Αγίου Μωυσέως

Στο χώρο μας στο Waterloo άρχισε η εκκλησία. Έγιναν εκσκαφές, μπήκαν και τα πρώτα θεμέλια και πρόκειται να πέσει και η πρώτη πλάκα. Το συνολικό κόστος του ναού είναι 45.000€. Σας παρακαλούμε να μας στείλετε τη β’ δόση για να συνεχίσουμε το έργο.

  • Θρανία για το σχολείο Wilberforce

Από τα 10.000€ που ήδη στείλατε για υποτροφίες και σύμφωνα με την πρότασή σας δόθηκαν 1.000€ για την κατασκευή θρανίων για το προσφάτως κατεστραμμένο από τον πόλεμο σχολείο του Wilberforce. Οι μαραγκοί υπό το βλέμμα του κ. Πέουα τελείωσαν την εργασία.

Η Ιεραποστολή εκ μέρους της Αδελφότητας πρόκειται να τα προσφέρει επισήμως σύντομα ενώπιον του Συμβούλου του Wilberforce κ. Gibson και του προσωπικού του σχολείου. Καθώς γνωρίζετε κ. πρόεδρε και καθώς έχουμε ήδη πει το σχολείο αυτό έχει ήδη δοθεί στην Ιεραποστολή μας από το Δήμαρχο του Freetown (εσωκλείω μια φωτοτυπία της σχετικής επιστολής του Δημάρχου). Ζήτησα όμως να μας προσφέρουν και το γήπεδο μπροστά από το σχολείο. Περιμένω και τη δική σας συμβουλή για το επόμενο βήμα.

  • Υποτροφίες

Τα υπόλοιπα 9.000€ χρησιμοποιούνται για υποτροφίες παιδιών. Ετοιμάζω να σας στείλω κι ένα άλλο πρόγραμμα εκπαιδευτικής υιοθεσίας από 30 παιδιά. Το έχουμε πολλή ανάγκη. Επίσης σύντομα θα σας στείλω και αναφορά με την πρόοδο των παιδιών για το δεύτερο έτος του πρώτου προγράμματος εκπαιδευτικής υιοθεσίας που αναλάβατε πέρσι.

Ευχαριστώ πάρα πολύ την Αδελφότητά σας, αξιότιμε κ. πρόεδρε, διότι ανέλαβε να χρηματοδοτήσει σημαντικά και βασικά έργα αυτής της νέας Ιεραποστολής της Δυτικής Αφρικής σε μια χώρα που τώρα αρχίζει να ξαναζωντανεύει από έναν τραγικό εμφύλιο πόλεμο (1990-2002). Με τη χάρη του Θεού εύχομαι να συνεχίσει αυτή η εν Χριστώ συνεργασία μεταξύ της Αδελφότητας και του ιεραποστολικού κλιμακίου της Σιέρρα Λεόνε.

Σας εύχομαι η αγάπη και ευλογία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας.

Διατελώ ευγνώμων εν Χριστώ

Αρχ. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος

Μικρό σχόλιο: Υπάρχει άμεση ανάγκη να κατασκευαστεί ένα σχολείο στο Waterloo για να λυθεί το πρόβλημα. Προσευχόμαστε το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει, ώστε να βρεθούν δωρητές. Ο π. Θεμιστοκλής θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από 10 Ιανουαρίου.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων