Η Εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου στο Blantyre

Αγαπητά μέλη της Ιεραποστολικής Αδελφότητας, χαίρετε εν Κυρίω!

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι πριν τέσσερις ημέρες ξεκινήσαμε τα θεμέλια της εκκλησίας της Αναστάσεως του Κυρίου, εδώ στο Blantyre. Σας στέλνω σήμερα φωτογραφίες, για να δείτε την αρχή του έργου. Προσευχηθείτε ο Θεός να μας αξιώσει σε έξι μήνες να το τελειώσουμε. Ο εργολάβος, που το ανέλαβε είναι πολύ καλός και έμπειρος. Βαδίζει με γρήγορο ρυθμό και με την εποπτεία αρχιτέκτονα και μηχανικού.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω τώρα και το πολύ ευχάριστο. Τώρα που ξεκινήσαμε την εκκλησία, κάναμε ήδη προγραμματισμό, ότι στο μέλλον θα χρειαστούμε να χτίσουμε σπίτι για ιερέα, νηπιαγωγείο, αναγνωστήριο και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους για τους ενορίτες. Βλέποντας το οικόπεδο μαζί με τον εργολάβο και τον αρχιτέκτονα, είδαμε ότι θα έπρεπε να μικρύνουμε ελάχιστα την εκκλησία, ώστε να χωρέσει μελλοντικά και τα άλλα κτίρια. Επαναλαμβάνω ότι η μείωση είναι ελάχιστη, αλλά νιώθω υποχρεωμένος να σας το αναφέρω. Δηλαδή αντί 350 τ.μ. θα γίνει 320 τ.μ.

Δεύτερο σημαντικό που έχω να σας γράψω είναι: ταπεινά αναγνωρίζω το λάθος μου σχετικά με το συνολικό κόστος της εκκλησίας. Σας είπα αρχικά 90.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ το εσωτερικό). Τώρα η εκκλησία θα κοστίσει 75.000 ευρώ (8.000 ευρώ εξ αιτίας της μείωσης των 30 τ. μ.) και 7.000 ευρώ μείον, διότι οι λογαριασμοί του πρώτου εργολάβου, που είχα, ήταν λάθος (και φυσικά δεν πήρε τη δουλειά). Τώρα λοιπόν, που τα βάλαμε κάτω και ξεκίνησε το έργο με τον νέο εργολάβο και πολύ καλό χριστιανό, διαπιστώσαμε, ότι η εκκλησία των 320 τ.μ. θα στοιχίσει 75.000 ευρώ (συν 10.000 ευρώ για τον εσωτερικό εξοπλισμό: καθίσματα, εικόνες, αγιοπότηρα, επισκοπικό θρόνο, τέμπλο κ.ά.). Ήδη μας δώσατε τα 20.000 ευρώ και μένουν άλλα 55.000 ευρώ. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος μου. Ασφαλώς φταίει η απειρία μου, μα και οι συνεργάτες. Εδώ στο Μαλάουι, το να βρεις άνθρωπο αξιόπιστο, έξυπνο και σωστό είναι πολύ δύσκολο. Καθημερινά υποφέρουμε από διάφορους, που επειδή πεινάνε, μηχανεύονται τα πάντα για να μας εκμεταλλευτούν. Και αυτός είναι ο λόγος, που αποφάσισα, όλα τα υλικά, που χρειάζονται για τα χτισίματα, να περνάνε από μένα, να τα αγοράζω εγώ και να τους τα δίνω να χτίζουν. Μα και όταν ολοκληρωνόταν η εκκλησία, ασφαλώς, αν είχαμε ξοδέψει λιγότερα, θα σας το έλεγα, διότι πάνω απ΄ όλα είναι η καθαρή συνείδηση και ειλικρίνεια.

Αυτά είχα να σας γράψω σε αυτό το γράμμα μου.

Ελπίζω να χαρήκατε.

Ο Θεός να σας ευλογεί όλους.

Καλή Ανάσταση

Από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι

π. Ερμόλαος

 

Υ.Γ. Ο επίσκοπος Ιωακείμ θα μας επισκεφτεί τον Μάιο και θα θέσει τότε έστω και καθυστερημένα τον θεμέλιο λίθο. Θα σας στείλω τότε εκτενές άρθρο και φωτογραφίες από την τελετή.

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων