Οι βάσεις της Ιεραποστολής στο Κονγκό (Μπραζαβίλ)

Η μαθητεία των εθνών, η εξάπλωση δηλαδή του Ευαγγελίου του Κυρίου και η βάπτιση στο όνομα της Παναγίας και Ζωαρχικής Τριάδος, είναι το βασικό καθήκον όλων μας σύμφωνα με  τα τελευταία λόγια του Κυρίου(Ματ. 28.19)· έτσι οικοδομείται η Εκκλησία του Θεού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ανά την οικουμένη.

Διακατεχόμενος από αυτές τις σκέψεις ένιωσα αγαλλίαση πριν λίγους μήνες ακούγοντας τους υπευθύνους της Αδελφότητάς σας να με προτρέπουν να συνεχίσουμε ένα ιεραποστολικό άνοιγμα στο Βόρειο Κονγκό που λόγω οικονομικής αδυναμίας είχαμε εγκαταλείψει. Προσωπικά θεωρώ «εύκολο» τον σχεδιασμό και το κτίσιμο των ναών, παρά τις αντιξοότητες κάθε είδους που πάντοτε παρουσιάζονται στις χώρες της Αφρικής. Πιθανόν και εσείς πιο εύκολα να βρίσκετε δωρητές για ανέγερση ναών. «Δύσκολο» όμως έργο είναι αυτό που στηρίξατε με την οικονομική και ηθική σας ενίσχυση: το διακόνημα της διαμορφώσεως των ψυχών των έγχρωμων αδελφών μας σε ναούς του Υψίστου.

Τα δύο τελευταία χρόνια κατά διαστήματα ο κογκολέζος διάκονος Σέργιος πήγαινε στο Ιμπφόντο (διοικητικό κέντρο της βόρειας επαρχίας του Κονγκό) κατηχώντας αυτούς που τον κάλεσαν. Πέρυσι όμως εγκαταλείψαμε την προσπάθεια λόγω ελλείψεως χρημάτων. Η πόλη συγκοινωνεί αεροπορικώς μόνον (πάνω από μια ώρα πτήσης) με τη Μπραζαβίλ, και κοστίζει αρκετά. Εάν δοκιμάσει κανείς με πιρόγες ή μαούνες από το ποτάμι, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες με συνθήκες δύσκολες.

Το Ιμπφόντο είναι κτισμένο στην όχθη του ποταμού Ουμπανγκουί, ο οποίος είναι πλωτός παραπόταμος του Κονγκό. Μπροστά στην πόλη το πλάτος του ξεπερνά τα δυο χιλιόμετρα και αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες που ονομάζονται Κονγκό.

Το Ιμπφόντο έχει γύρω στις 20 χιλιάδες κατοίκους, ένα μικρό αλλά ωραίο αεροδρόμιο, τέσσερεις ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δύο ταξί, δύο νοσοκομεία και πολλούς πρόσφυγες που έχουν έλθει από το άλλο Κονγκό, λόγω του αντάρτικου, τα τελευταία χρόνια. Στα απέραντα τροπικά δάση που εκτείνονται κατά χιλιάδες χιλιόμετρα ολόγυρα ζουν οι Πυγμαίοι, οι κοντοί κάτοικοι των δασών. Μια ομάδα από αυτούς έχουν φτιάξει το χωριό τους στα όρια της πόλης, εκεί που αρχίζει το δάσος, που τους εξασφαλίζει το κυνήγι, για να ζουν.

Από τα μέσα, λοιπόν, του Φεβρουαρίου, με την ενίσχυση της Αδελφότητας εξωτερικής Ιεραποστολής , νοικιάσαμε ένα κεντρικό σπίτι και αρχίσαμε πιο συστηματικά τις εξορμήσεις μας με πρωτοστάτη τον διάκονο Σέργιο. Ακολούθησαν οι δύο ιερείς της Μπραζαβίλ, διαδοχικά, συνοδευόμενοι από ένα κατηχητή ή αναγνώστη. Μετά το Πάσχα έγιναν οι πρώτες βαπτίσεις, ενώ ο ιερέας τελούσε τη Θεία Λειτουργία και τις ακολουθίες στο «σαλόνι» του σπιτιού.

Στις 16 Ιουλίου με αξίωσε ο Κύριος να επισκεφτώ και εγώ το Ιμπφόντο με τον διάκονο Σέργιο, να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με τους πιστούς, κατηχήσεις και ακολουθίες, να βαπτίσουμε δώδεκα από αυτούς στον ποταμό και να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία. Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντήσουμε τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου(εξαιρετικά ευγενής και φιλόξενος) που μας υποσχέθηκαν να μας διευκολύνουν στην αγορά ενός μεγάλου κρατικού οικοπέδου στο κέντρο της πόλεως. Εάν θέλει ο Θεός, σύντομα θα αποκτηθεί αυτός ο χώρος, ώστε να δημιουργήσουμε μόνιμες εγκαταστάσεις.

Όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι και διαπίστωσα ο ίδιος, εκτός των Καθολικών και των Ευαγγελικών, που έχουν παλαιές και μεγάλες ιεραποστολές, έχει κατακλεισθεί η πόλη από 200 περίπου αιρέσεις και θρησκευτικές συνάξεις κάθε είδους που στεγάζονται σε πρόχειρες κατασκευές. Όμως οι ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι έχουν σπουδάσει στην Γαλλία και κυρίως στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης κι έτσι έχουν γνωρίσει και σέβονται την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Φεύγοντας από το Ιμπφόντο, με εξαιρετικές εντυπώσεις και την Χάρη και την χαρά του Αγίου Πνεύματος αποτυπωμένη στα πρόσωπα των νεοφώτιστων και στις καρδιές όλων μας, πήραμε μαζί μας τρείς νέους, για να συμμετάσχουν στο σεμινάριο των στελεχών της ορθοδόξου νεολαίας από όλο το Κονγκό, που πραγματοποιήθηκε στο Ντολιζί στο τέλος Ιουλίου με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου.

Στο συμβούλιο σας και στους συνεργάτες σας αξίζουν θερμές ευχαριστίες.

Ιερομόναχος Θεολόγος

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων