Από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας

Την καθιερωμένη μηνιαία συγκέντρωση των μελών της Αδελφότητάς μας την 13η του περασμένου Ιουνίου τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος.

Ο Πρόεδρος κ. Βάιος Πράντζος περιέγραψε με συντομία το ξεκίνημα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στο Κονγκό από τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και τη διαδοχική ανάπτυξή της από τους πατέρες Χαρίτωνα Πνευματικάκη, Αμφιλόχιο Τσούκο, π. Κοσμά Γρηγοριάτη μέχρι τον νυν Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο που ίδρυσε το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο.

Η Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής περιλαμβάνει τα δύο Κονγκό (τη Λαϊκή Δημοκρατία πρώην Ζαΐρ και το πρώην γαλλικό Κονγκό). Από τη Μητρόπολη αποσπάσθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο νοτιοανατολικές περιοχές και έγιναν Επισκοπές, η Επαρχία Κατάγκας και οι χώρες Μπουρούντι και Ρουάντα.

Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος με άμεσο και χαριτωμένο λόγο περιέγραψε τις εμπειρίες του με τον π. Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο που υπήρξε πνευματικός του και τον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη από τότε που βρέθηκε στο Κονγκό το 1981. Πρωτίστως όμως ευχαρίστησε την Αδελφότητα για τις πολλές και ποικίλες βοήθειες που προσέφερε στην Μητρόπολη της Κεντρώας Αφρικής, όπως η ανέγερση μέρους της Ακαδημίας της, της Φοιτητικής Εστίας, ένα αγροτικό αυτοκίνητο για την μεταφορά προϊόντων, Ιερούς Ναούς, σχολεία, χρηματική βοήθεια για τη διάνοιξη πηγαδιών πόσιμου νερού. Δεν παρέλειψε να αναφέρει και την ανέγερση του δευτέρου ορόφου της ιατρικής σχολής που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί προσεχώς.

Κύρια παρατήρησή του ήταν ότι τα δεδομένα για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στο Κονγκό είναι πολύ θετικά. Απόδειξη της διαπίστωσης αυτής είναι ότι τη δεκαετία του 80 δεν τους ήξερε κανείς, ενώ τώρα όλοι τους γνωρίζουν. Σε αυτό βοήθησε και κάποιο είδος μνημοσύνου, που έγινε κατά την ημερομηνία μνήμης του δολοφονημένου Προέδρου Καμπιλά. Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κινσάσα παρευρέθηκαν περίπου 2000, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι του Κονγκό και η τελετή αναμεταδόθηκε με πολλά τηλεοπτικά συνεργεία όχι μόνο στο αχανές Κονγκό αλλά και σε δώδεκα γειτονικά κράτη. Οι Κογκολέζοι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Είπε ότι η Ορθοδοξία στο Κονγκό έχει σήμερα τις πόρτες της ανοικτές. Έχει εντυπωσιασθεί από την προσέλευση των μικρών και μεγάλων Κογκολέζων, που παρακολουθούν τις κατηχήσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, τις εγκολπώνονται και τις συζητούν μεταξύ τους. Στην πόλη Κανάγκα έχουν κάθε χρόνο δύο χιλιάδες βαπτίσεις. Εκεί κτίζεται σήμερα ο τρίτος σε μέγεθος μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός σε όλη την Αφρική, για να εξυπηρετήσει τις χιλιάδες των πιστών.

Αφηγήθηκε ένα γεγονός: κάποιο Σάββατο ξεκίνησαν με μια ομάδα φοιτητών για κάποιο μεγάλο χωριό να τελέσουν την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Στα μέσα της διαδρομής το αυτοκίνητο χάλασε και αναγκάσθηκαν να διανυκτερεύσουν στο παρακείμενο χωριό. Το πρωί τέλεσαν τη Θεία Λειτουργία σε ένα πρόχειρο κατάλυμα. Όλο το χωριό μαζεύτηκε και τους παρακολουθούσε. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε καραμέλες και μπισκότα στα παιδιά και τους μίλησε στην πλατεία του χωριού. Σηκώθηκε τότε ένας σεβάσμιος χωρικός και μιλώντας στην τοπική διάλεκτο Τσιλούμπα είπε ότι δεν ήταν τυχαίο το ότι χάλασε το αυτοκίνητο δίπλα σε ένα άγνωστο τους  χωριό. Ο ίδιος είπε ότι ήταν σαν τον Μακεδόνα(δεν ήξερε ότι ο Σεβασμιώτατος είναι από την Έδεσσα) που κάλεσε τον Απόστολο Παύλο να τους βοηθήσει, και ζήτησε την διεύθυνση τους να πάνε να τους βρουν στην Κανάγκα. Μετά τέσσερα χρόνια έγινε γνωστό ότι όλοι στο χωριό βαπτίσθηκαν Ορθόδοξοι και έκτισαν Εκκλησία.

Σε πολλές περιπτώσεις ο Σεβασμιώτατος μοίραζε καραμέλες στα παιδιά, διότι οι καραμέλες σπανίζουν, ενώ είναι απαραίτητες για την υγεία.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο Πανεπιστήμιο, που ξεκίνησε με Θεολογική Σχολή και τώρα κτίζεται η Ιατρική Σχολή. Ο δεύτερος όροφος της Ιατρικής Σχολής κτίζεται με δωρεά της Αδελφότητας. Υπάρχει πρόγραμμα να ανεγερθεί και Γεωπονική Σχολή.

Τελευταία ένας από τους καθηγητές πρώην Προτεστάντης Ιεροκήρυκας, βαπτίσθηκε μαζί με όλη την οικογένεια του, συνολικά 13 άτομα. Επίσης ο Πρύτανης της Θεολογικής Σχολής του προτεσταντικού Πανεπιστημίου έγραψε τα δύο παιδιά του στο Ορθόδοξο Σχολείο.

Το Πανεπιστήμιο στην Κινσάσα παρέχει δωρεάν πενταετή φοίτηση. Έχει σαράντα-οκτώ φοιτητές, χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως και είναι γνωστό σε όλη τη χώρα.

Ο κλήρος της σημερινής Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής ανέρχεται σε σαράντα-δύο ιερείς και το ποίμνιο σε εκατό χιλιάδες πιστούς.

Με την περιγραφή των νοερών εικόνων του Ιεραποστολικού έργου του, ο Σεβασμιώτατος μας μετέδωσε έντονες πνευματικές συγκινήσεις.

 

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων