Τανζανία

Ιεραποστολή και εκπαίδευση στην Αφρική

Η εντολή του Κυρίου Ιησού Χριστού στους Αγίους Αποστόλους Του, και κατ’ επέκταση στην Εκκλησία και σε κάθε χριστιανό ξεχωριστά, υπήρξε σαφής: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τό ὄνομα τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱού καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτούς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν» (Ματθ. 28:19-20). Η εντολή αυτή αποτελεί την αφετηρία και την οδηγητική γραμμή κάθε ιεραποστολικής προσπάθειας της αποστολικής Εκκλησίας, ανά τους αιώνες. Είναι επίσης σαφές ότι η εντολή του Χριστού αναφέρεται σε μία σχέση διδαχής-μαθητείας μεταξύ των φορέων του ευαγγελικού μηνύματος («πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν»), και των αποδεκτών αυτού του μηνύματος («πάντα τά ἔθνη»).

Η Εκκλησία καλείται να γίνεται ενσαρκωτής και δάσκαλος του μεγάλου, ομολογουμένως, μυστηρίου της ευσέβειας (1 Τιμ. 3:16), και τα έθνη καλούνται να μαθητεύσουν και να μυηθούν στο μυστήριο. Η διαδικασία της διδασκαλίας είναι επίπονη, προϋποθέτει συνθήκες κατάλληλες και ευνοϊκές, κατάθεση αίματος και πνεύματος εκ μέρους των δύο συντελεστών αυτής της μαθησιακής διεργασίας, που μπορεί να είναι μακρά, ισόβια, έως ότου καταλήξει, χάριτι Θεού, στη χριστοκεντρικότητα και τη χριστοείδεια.

Αυτή, συνεπώς, είναι η πεμπτουσία της ιεραποστολής. Ο λόγος, οι δραστηριότητες, τα οράματα του ιεραποστολικού έργου της Εκκλησίας θα πρέπει να διατρέχουν αυτή τη ραχοκοκαλιά του είναι της, να στρέφονται γύρω απ’ αυτόν τον άξονα. Τότε, και μόνο τότε, τα αποτελέσματα θα είναι θεάρεστα και ευεργετικά για το παρόν και το αιώνιο μέλλον των πενομένων σε Αλήθεια και Φως ανθρώπων της οικουμένης.

Στην πορεία της η Εκκλησία κηρύττει, κατηχεί, νουθετεί, ευαγγελίζεται με τον λόγο και την πράξη της, χρησιμοποιώντας μορφές και όρους του κόσμου τούτου, στα οποία προσδίδει νέα διάσταση και βάθος. Οι συνθήκες των διαφόρων λαών προσλαμβάνονται και αξιοποιούνται, ώστε να γίνουν τα εργαλεία της σποράς του Λόγου, του Χριστού. Αυτή η πορεία είναι η αδιάκοπη Ενσάρκωση του Υιού του Θεού στις καρδιές των παιδιών Του.

Στην περίπτωση της Αφρικής, και όχι μόνο, η ιεραποστολική αξίνη καλείται να προχωρήσει αργά και πολύ προσεκτικά, και να δαπανήσει πολύ χρόνο και κόπο στην προετοιμασία του εδάφους που παραλαμβάνει. Χρειάζεται πρώτα να διαμορφώσει πολιτισμό και στη συνέχεια να τον μεταμορφώσει και να τον Χριστοποιήσει. Ο δρόμος προς τον πολιτισμό περνάει διαχρονικά μέσα από την παιδεία. Δε θα ήταν, επομένως, υπερβολή να ισχυριστούμε ότι στην αφρικανική πραγματικότητα η ιεραποστολή προτού κτίσει, οργανώσει και λειτουργήσει μια εκκλησία, θα πρέπει να κτίσει, να οργανώσει και να λειτουργήσει ένα σχολείο.

Ξανά και ξανά, πάνω στο δίδυμο σχολείο-εκκλησία, σε μας επαφίεται και εναπομένει να χτίζουμε τα ιεραποστολικά μας οράματα και τους προσανατολισμούς μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ιεραποστολή στην Ανατολική Τανζανία

23 Μαΐου 2017

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου

«Οι 300 πιστοί που βρήκα στην Τανζανία, σήμερα είναι πάνω από 50.000. Ξέρετε γιατί; Όχι γιατί είμαστε άγιοι και κάνουμε θαύματα, αλλά για την αγάπη»

Ο επίσκοπος της νεοσύστατης τρίτης επισκοπής της Τανζανίας

24 Δεκεμβρίου 2016

Στις 11 Δεκεμβρίου 2016, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Πατριαρχικό και Καθεδρικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας και κατά τη διάρκεια αυτής τέλεσε τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος (Νικολαΐδης) γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1964. Είναι Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλωρίνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1986 είναι μοναχός τής Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας των Μητροπόλεων Φλωρίνης και Κίτρους, ενώ από το 2004 έως το 2011 διακόνησε σε διάφορα Ιεραποστολικά κλιμάκια της Αφρικής, διατελέσας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ειρηνουπόλεως στην Τανζανία. Το Δεκέμβριο του 2013, μετέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου υπηρέτησε ως Σχολάρχης της Πατριαρχικής Σχολής του Αγίου Αθανασίου, ως Κωδικογράφος και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Πατριάρχου. Την 17η Νοεμβρίου 2016 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος της νεοσύστατης Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής με συγκίνηση χαιρετίζει την ανάληψη των νέων ιεραποστολικών αγώνων από το Θεοφιλέστατο και του εύχεται να συνεχίσει την πλούσια καρποφορία του προκατόχου του. Άξιος!

Ποιμαντική Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Μουάνζα

15 Νοεμβρίου 2016

Με τη χάρη και την ευδοκία του Αγίου Θεού, είχαμε την χαρά και την ιδιαίτερη ευλογία, μετά από 8 χρόνια, να υποδεχτούμε και πάλι στην Ι. Μητρόπολη Μουάνζας τον πνευματικό πατέρα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αφρικανικής ηπείρου, από τις 8 έως τις 15 Οκτωβρίου 2016. Η επίσκεψή του αυτή υπήρξε απόλυτα επίκαιρη και η προσφορά του πολυσήμαντη και ανεκτίμητη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας του περιελάμβανε κατ΄αρχάς τον εγκαινιασμό του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην πόλη της Μουάνζας, που συνέπεσε ακριβώς με την συμπλήρωση των 12 ετών της Πατριαρχικής του διακονίας. Την Κυριακή, λοιπόν, 9 Οκτωβρίου είχαμε την τελετή των εγκαινίων του Ι. Ναού και την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε μικρή εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

Τις υπόλοιπες 5 ημέρες της παραμονής του κοντά μας, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθεί νευραλγικά σημεία της Ορθόδοξης παρουσίας στην Ι. Μητρόπολη, όπως: 1) Tον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Geita, 2) Τον Ι. Ναό των Αγίων 12 Αποστόλων, στην Bukoba, 3) Το Γυμνάσιο της Μητροπόλεως «Αριστοτέλης», στην Kayanga, 4) Το Γυμνάσιο «Άγιος Σωσθένης», στο Rubale, 5) Το νοσοκομείο “Ufufuo”, στην Bukoba.

Στις επισκέψεις αυτές ευλόγησε και επαίνεσε τις προσπάθειες της Ι. Μητροπόλεως να συμπαρασταθεί ουσιαστικά στα κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών. Ιδιαίτερα δε ευλόγησε το πρόγραμμα διάνοιξης πηγαδιών από το συνεργείο της Μητροπόλεως, έτσι ώστε κάθε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε μια Ορθόδοξη εκκλησία να επωφελείται από την παρουσία καθαρού και πόσιμου νερού.

Παράλληλα, ο Μακαριώτατος είχε συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες, στους οποίους εξέφρασε το ενδιαφέρον και τον αγώνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για το λαό της Τανζανίας, ανεξαρτήτως φυλής η θρησκεύματος.

Τέλος, στην πόλη της Bukoba, προεξήρξε ιερατικής συνάξεως, στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και γνωρίστηκε με όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως, τους οποίους με πατρικό λόγο και τρόπο νουθέτησε, παρηγόρησε και ενέπνευσε, ώστε με ελπίδα και όραμα εδραιωμένο στην ακλόνητη πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν το ποιμαντικό, κηρυκτικό και λατρευτικό τους έργο, εν μέσω δυσμενών και αντίξοων συνθηκών, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και για το ποίμνιό τους. Τόνισε δε σε όλους την ανάγκη να δίνουν και να αποτελούν καθ’ όλα «μαρτυρία Χριστού» προς κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο με τη φιλανθρωπία και τη δοτικότητά τους στους ανθρώπους, αλλά κυρίως με το παράδειγμα του πιστού, συνετού και αφοσιωμένου στο έργο του Κυρίου μας κληρικού, που θα πρέπει να ενσαρκώνουν και να προβάλλουν.

Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου συνέπεσε με δύο θλιβερές πραγματικότητες στην περιοχή. Τον ισχυρό σεισμό του Σεπτεμβρίου στην Bukoba (που επεσώρευσε πολλά δεινά στην πόλη), και την πείνα εξαιτίας της ανομβρίας. Ο λόγος του προς τους εμπερίστατους αδελφούς μας υπήρξε στοργικός και συμπονετικός. Πρόσφερε ανακούφιση στους πιστούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο Δημιουργός και Πατέρας μας δεν εγκαταλείπει ποτέ τα πλάσματά Του αβοήθητα, ιδιαίτερα όταν αυτά προστρέχουν κοντά Του με εμπιστοσύνη και ελπίδα στην αδιάψευστη υπόσχεσή Του ότι «οι εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού».

Τους υπενθύμισε ότι οι αδελφοί τους Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπου γης, δεν τους έχουν λησμονήσει, αλλά αντίθετα συμπάσχουν μαζί τους και, πολλές φορές, από το υστέρημά τους προσπαθούν να τους συνδράμουν. Ταυτόχρονα επεσήμανε την υπευθυνότητα και εργατικότητα την οποία και οι ίδιοι θα πρέπει πλέον να επιδείξουν, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το έργο της τοπικής Εκκλησίας τους, σε επίπεδο πνευματικό και υλικό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κατέδειξε και προέβαλε τη σπουδαιότητα του έργου, που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα, και με θερμά λόγια ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν ποικιλοτρόπως συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν, ανάμεσά τους και την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, ώστε να φωτίζει ακόμα, αυτή η μικρή σπίθα της Ορθοδόξου Πίστεως, τα ποικίλα σκοτάδια αυτού του κομματιού της γης.

Μας υπενθύμισε με τον λόγο και την παρουσία του ότι «τοῦ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ γένος ἐσμέν», και ότι Εκείνος «οὐ μακράν ἀπό ἑνός ἐκάστου ἡμῶν ὑπάρχει. Ἐν Αὐτῷ γάρ ζῶμεν καί κινούμεθα καί ἐσμέν». Ότι δεν υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι άνθρωποι, αλλά ότι όλοι είμαστε παιδιά Του και κεκλημένοι στη Βασιλεία της Αγάπης Του, αρκεί να ανταποκριθούμε θετικά στο κάλεσμά Του.

Ο Μακαριώτατος μάς άναψε μια λαμπάδα με το Φως του Χριστού που φωτίζει, λαμπρύνει, αγιάζει και ελευθερώνει αυτούς που στενάζουν κάτω από την καταδυναστεία του διαβόλου και των τεχνασμάτων του. Μόνο μέσα σ’ αυτό το Φως, κοντά στο Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του, η ήπειρος της Αφρικής θα αποκτήσει τα αγαθά της πραγματικής ειρήνης και δικαιοσύνης.

Τα παιδιά της Αφρικής έχουν ανάγκη από ελπίδα. Αυτήν την ελπίδα κατόρθωσε να μας δροσίσει και να μας ανανεώσει ο Πατριάρχης μας με την παρουσία του. Γι’ αυτό, ακατάπαυστη είναι η δοξολογία μας προς τον Πανάγιο και Πανάγαθο Θεό μας, του Οποίου το Όνομα ας είναι ευλογημένο στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

† Ο Μουάνζας Ιερώνυμος

Τα αποστολικά διαμάντια στη χώρα των διαμαντιών

8 Οκτωβρίου 2016

Ένα από τα ουσιαστικότερα και δυσκολότερα επιτεύγματα της ιεραποστολικής δραστηριότητας είναι η μεταφορά και μετάδοση των ιερών κειμένων, αλλά και της καθημερινής προσευχητικής πρακτικής της Εκκλησίας, σε γλώσσα εύληπτη και κατανοητή από τους εκάστοτε ευαγγελισθέντες ή διαρκώς αναβαθμιζόμενους ευαγγελικά λαούς.

Η γλώσσα αποτελούσε και αποτελεί το όχημα, μέσω του οποίου η γνώση, η πίστη και η αγάπη για το Δημιουργό και Λυτρωτή Θεό μπορούν να φυτευτούν μέσα στην καρδιά του ανθρώπου, που κλήθηκε από το Άγιο Πνεύμα να γίνει «καινή κτίση».

Είναι δε πάγια τακτική της Ορθοδόξου Αποστολικής Εκκλησίας να απευθύνεται στους εκτός Χριστού διαβιούντες λαούς και να τους προσκαλεί στη ζώσα και σώζουσα πίστη, προσλαμβάνοντας και αξιοποιώντας τα λεκτικά σχήματα και γενικά το γλωσσικό υπόβαθρο των λαών αυτών.

mw2

Στην προσπάθειά της αυτή η Εκκλησία έρχεται αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων, διλημμάτων και, πολλές φορές, αδιεξόδων. Στην πλειονότητά τους, γλώσσες φτωχές, περιγραφικές, αδύναμες να αποδώσουν νοηματικό πλούτο και βάθος και χωρίς ποικιλία στην έκφραση, καλούνται να γίνουν φορείς του μηνύματος της σωτηρίας και της θέωσης εν Χριστώ Ιησού.

Εκεί εντοπίζεται κυρίως ο αγώνας και η αγωνία κάθε ιεραποστολικού ανοίγματος: Πώς ο ανυπέρβλητος πλούτος της εκκλησιαστικής εμπειρίας θα μπορέσει να γίνει απόκτημα, ήθος και έθος ζωής των «ἐν χώρᾳ μακρᾷ καί ξένῳ τῷ τρόπῳ διαγόντων» παιδιών του Θεού, χωρίς να απολεσθούν ή να προδοθούν τα ουσιώδη γνωρίσματα αυτής της εμπειρίας;

Αν μάλιστα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο χωροχρόνο της αφρικανικής ηπείρου, θα διαπιστώσουμε με οδύνη και οξύ προβληματισμό, ότι, παράλληλα με τη σκοτοδίνη που προκαλεί η πανσπερμία των γλωσσών που ούτως ή άλλως είναι τραγικά φτωχές εκφραστικά, συνυπάρχει ένα ακόμη αδιέξοδο: η επιδερμική έως ανύπαρκτη σχέση των Αφρικανών με το βιβλίο κάθε είδους.

mw1

Πώς λοιπόν ο πιστός και βαπτισμένος χριστιανός στην Αφρική θα μυηθεί στα θαυμάσια μυστήρια της Θείας Αποκάλυψης, όταν δεν έχει βιβλία στην γλώσσα του, ή κι αν έχει, δεν διαβάζει; Αν η μόνη ευκαιρία για εκείνον να πιάσει βιβλίο στα χέρια του και να διαβάσει από αυτό είναι η ώρα της θείας λατρείας, τότε ακριβώς θα πρέπει η Εκκλησία να τον βοηθήσει να το κάνει. Προσφέροντάς του τα λατρευτικά κείμενα και αναγνώσματα μεταφρασμένα στην γλώσσα που κατανοεί, τον παρακινεί και τον στηρίζει στο να εισέλθει στο κλίμα του θελήματος του Θεού.

Χώρες με μεγάλο φυσικό πλούτο αλλά ταυτόχρονα υπερβολικά φτωχές. Όχι με την έννοια που ο κόσμος δίνει στην φτώχεια, αλλά με την έννοια την οντολογική και πνευματική. Τόποι με κρυμμένους «θησαυρούς» στα σπλάγχνα τους, αλλά πενόμενοι σε Αλήθεια και επίγνωση.

Εκεί η Εκκλησία καλείται να σκύψει ευλαβικά και με υπομονή και επιμονή να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες σποράς του δικού της πολύτιμου και ανεκτίμητου θησαυρού στην άγονη και ακαλλιέργητη αχανή ήπειρο, να την γονιμοποιήσει και να την καταστήσει ικανή να παράγει καρπούς για την αιωνιότητα.

mw3

Εδώ ακριβώς είναι που η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής στη Θεσσαλονίκη έρχεται, για πολλοστή φορά, να δώσει το «παρών» και να υποστηρίξει δυναμικά το έργο των διακόνων του Ευαγγελίου, χρηματοδοτώντας και κάνοντας πραγματικότητα ένα άπιαστο όνειρο: το “Masomo ya mitume”, την έκδοση των Αποστολικών Αναγνωσμάτων κάθε ημέρας του εκκλησιαστικού έτους, στη γλώσσα των Τανζανών, τα Σουαχίλι, σύμφωνα με την τάξη της Ορθοδόξου λατρευτικής παράδοσης. Έτσι ώστε, κάθε μέρα ένα νέο Αποστολικό Διαμάντι να πλουτίζει την καρδιά και το πνεύμα εκείνων που παροικούν στη χώρα των διαμαντιών. Κάθε μέρα, ένας πνευματικός σπόρος να πέφτει στη γη, έως ότου κάποτε το Πνεύμα τον μεταμορφώσει σε ένα μεγάλο δέντρο, με δυνατά κλαδιά, πλούσιο φύλλωμα και εύχυμους καρπούς, που θα προσφέρει δροσιά, ανάπαυση και τροφή σε πολλούς «κοπιώντας και πεφορτισμένους». Αμήν.

† Ο Μουάνζας Ιερώνυμος

Ομιλία του Αφρικανού Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμου στην αίθουσα της Αδελφότητας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, θα μας μιλήσει για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη βόρεια Τανζανία.
Αυτή την Κυριακή 8 Μαΐου στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα διαλέξεων της Αδελφότητάς μας.

IMG_0185

Η αγάπη ου ζητεί τα εαυτής

Με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τις ευχές του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου και την ανύστακτη μέριμνα του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου, συνεχίζεται η προσπάθειά μας για τον εαυγγελισμό των αδελφών μας στην Τανζανία και την ανακούφισή τους από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν, ιδιαιτέρως τα παιδιά.

Όμως, είναι ριζωμένη μέσα μας βαθιά η πεποίθηση ότι τα παιδιά στο ιεραποστολικό κέντρο της Iringa πίνουν το γάλα και τις βιταμίνες χάρη στη δική σας αγάπη. Εσείς, τα ευλογημένα τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού, εφαρμόζοντας στη ζωή σας τα λόγια και το παράδειγμά Του δεν αρκείσθε στο να φροντίζετε μόνο την εκπλήρωση των δικών σας αναγκών, αλλά ανοίγετε την καρδιά και τα χέρια σας και αγκαλιάζετε αυτά τα παιδιά της Ιρίγκα τα φτωχά και τα φέρνετε κοντά σας, αισθανόμενοι ότι είναι δικά σας παιδιά.

Συνεχίστε, αδέλφια· συνεχίστε αυτό τον ωραίο αγώνα της αγάπης στους ελάχιστους αδελφούς του Χριστού, για να ακούσετε την ημέρα της δίκαιης ανταπόδοσης το

επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, γυμνός ήμην και περιεβάλετέ με.

Νέες προτεραιότητες για την Ιεραποστολή μας στην Τανζανία

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ενημερώσουμε την αγάπη σας για δύο προτεραιότητές μας:

  • Η πρώτη αφορά ένα πολύ φτωχό χωριό της Ιρίγκας, που ονομάζεται Μσισίνα. Εκεί λοιπόν χτίσαμε την εκκλησία του Αγίου Χριστοδούλου και ανοίξαμε γεώτρηση, για να έχουν συνεχές και καθαρό νερό οι κάτοικοι. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος των αναγκών τους, αρκεί να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της ελλείψεως του νερού, δεν ήταν δυνατόν ούτε ζώα να τρέφουν. Εκεί, λοιπόν, μετά τη γεώτρηση, για την οποία ευχαρίστησαν με θερμές εκδηλώσεις το Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο κατά την πρόσφατη ποιμαντική Του επίσκεψη, τον παρακάλεσαν να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το συντομότερο να έχουν δημοτικό σχολείο, γιατί τα παιδιά αναγκάζονται να πεζοπορούν καθημερινά, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα, προκειμένου να μάθουν τα στοιχειώδη και να μη μείνουν αναλφάβητα. Όμως, πολλά παιδιά, αδυνατώντας να πραγματοποιούν αυτό το κουραστικό και πολλές φορές επικίνδυνο λόγω καιρικών συνθηκών ταξίδι, μένουν αγράμματα. Αγαπητοί και πολύτιμοι συνεργάτες της προσπάθειάς μας, στο σημείο αυτό, να μας επιτρέψετε να σας ενημερώσουμε ότι για το κτίσιμό του, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί το ποσό των 30.000 ευρώ.
  • Το δεύτερο που θα θέλαμε να ενημερώσουμε είναι ότι τα δέκα χιλιάδες αντίτυπα της Καινής Διαθήκης στη γλώσσα Σουαχίλι, τα οποία ευγενώς χρηματοδοτήσατε, τελείωσαν. Αυτό σημαίνει ότι δέκα χιλιάδες οικογένειες έχουν στο σπίτι τους το σωτήριο λόγο του Χριστού μας και μπορούν να τον μελετούν και να λαμβάνουν το ύδωρ το ζων, το αλλόμενον εις ζωήν αιώνιον. Όπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητοί, στόχος ημών των ιεραποστόλων, αλλά, πιστεύουμε, και υμών των πολύτιμων συνεργατών μας είναι κάθε οικογένεια νεοφωτίστων να έχει δωρεάν στο σπίτι της το βιβλίο της Καινής Διαθήκης ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Υπολογίζουμε ότι πέντε χιλιάδες ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα πραγματώσεως αυτού του στόχου.

Ευχαριστούντες για την ολοπρόθυμη εκ μέρους σας συνδρομή στον αγώνα μας, ευχόμαστε η χάρις του αγαπήσαντος υμάς και παραδόντος εαυτόν υπέρ ημών Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να σας χαρίζει εκατονταπλάσια από αυτά που προσφέρετε στον αγρό της Εξωτερικής Ιεραποστολής και, το σπουδαιότερο όλων, να κληρονομήσετε ζωήν αιώνιον.

Ο Πρωτοσύγκελλος
Αρχιμ. Φώτιος Χατζηαντωνίου

Χαρίστε το λόγο του Θεού στις ψυχές που τον διψάνε

Εδώ και 560 χρόνια, η Καινή Διαθήκη παραμένει το αδιαμφισβήτητο best seller παγκοσμίως. Δισεκατομμύρια αντίτυπα έχουν τυπωθεί και μόνο κατά το έτος 2014 εκατομμύρια οικογένειες απέκτησαν για πρώτη φορά την πρώτη τους Βίβλο.

Πάσα γραφή θεόπνευστος, και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς ελεγμόν, προς επανόρθωσιν, προς παιδείαν την εν δικαιοσύνη…

-Β΄ Προς Τιμόθεον, 3:16

Η Αγία Γραφή είναι ο αποθησαυρισμένος λόγος του Θεού, αιώνιο τεκμήριο της αποκεκαλυμμένης αλήθειας, μέσα από το οποίο γνωρίζουμε το Θεό και καλούμαστε να ζήσουμε μαζί Του.

Για το λόγο αυτό, οι έντυπες εκδόσεις της Αγίας Γραφής είναι αναντικατάστατο εφόδιο για το δύσκολο έργο των Ορθοδόξων ιεραποστόλων. Στις απέραντες σαβάνες και στέπες, χωριά και πόλεις αυτής της γης, τα πάντοτε ελάχιστα στελέχη της Ορθόδοξης Ιεραποστολής μοιράζουν αντίτυπα της Αγίας Γραφής σε εκατοντάδες φυλές του κόσμου, αφήνοντας έτσι τη χάρη του Θεού να ενεργήσει μυστικά στις ψυχές μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους.

Αυτή τη στιγμή η Ιεραποστολή μας στην Τανζανία ετοιμάζεται να εκτυπώσει για δεύτερη φορά την Καινή Διαθήκη στα Σουαχίλι και να τη μοιράσει σε χιλιάδες νέες οικογένειες. Βοηθήστε κι εσείς την προσπάθειά μας. Χαρίστε το λόγο του Θεού στις ψυχές που τον διψάνε.

Μόνο με 2,50 ευρώ μπορείτε κι εσείς να κάνετε το πιο πολύτιμο δώρο σε μια οικογένεια της Τανζανίας.

20150502_132954

Δωρεά Καινής Διαθήκης

  • 0,00 €

12 Φεβρουαρίου 2015

10850178_933576396660937_3015690460673327828_n

Με την ευλογία του Θεού, την πατρική φροντίδα του Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου και την προσφορά 20.000 ευρώ από την Αδελφότητά μας, ολοκληρώθηκε η κατασκευή άλλης μίας κλινικής επ’ ονόματι των Αγίων Αποστόλων στην πόλη Malangali της επαρχίας Iringa της κεντρικής Τανζανίας. Χιλιάδες ασθενείς ιθαγενείς αδελφοί μας θα βρουν περίθαλψη στην κλινική αυτή. Σας ευχαριστούμε!

4 Ιανουαρίου 2015

Η Νομαρχία της Iringa στην Κεντρική Τανζανία αναγνώρισε την πολυετή ανθρωπιστική προσφορά της Ορθόδοξης ιεραποστολής στην περιοχή και της απένειμε εύφημο μνεία. Σας ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση.

10919027_871083552912740_4355206911079164637_n