Εμπειρία Ορθοδοξίας στη Νότια Κορέα
Με τη χάρη του Θεού φτάσαμε στη Σεούλ και παρευρεθήκαμε στις Μεγάλες Ώρες στο παρεκκλήσι του Αγίου Μάξιμου του Γραικού στις 3/1/25 και στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στις 5/1/25. Το παρεκκλήσι χαρακτηρίζεται από τη ζεστή του εκκλησιαστική ατμόσφαιρα που θυμίζει μικρό ενοριακό ναΐσκο ελληνικής επαρχίας. Πλήρως αγιογραφημένο όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι επιβλητικός και εμφανής από τον κεντρικό δρόμο σε ψηλό σημείο ανάμεσα σε πολυκατοικίες. Χαρακτηριστικό του είναι ο γαλαζοπράσινος τρούλος, που λόγω της έλλειψης κεραμιδιών, του έχει επιφέρει τον λαϊκό χαρακτηρισμό «φαλακρός ναός» από τους Κορεάτες. Πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού, δεσπόζει το μοναδικού κάλλους ψηφιδωτό του Αγίου Νικολάου. Εντός του ναού, για μια στιγμή ξεχάσαμε πως βρισκόμαστε 8.500 χλμ μακριά από την πατρίδα μας, και επιστρέψαμε νοερά στην Ελλάδα. Κατά την ταπεινή μας άποψη, με το που εισέρχεται κάποιος επισκέπτης στο ναό, του γίνεται αμέσως αντιληπτό πως ο ναός αυτός αποτελεί μια όαση, ένα σπιτικό για κάθε ψυχή που θέλει να προσευχηθεί και να συναντήσει μυστικά το Θεό.

Ζωντανή Κοινότητα Πιστών
Χαρακτηριστικό είναι πως ανήμερα των Θεοφανείων, με τη Σεούλ να βρίσκεται περίπου στους -10°C, τους δρόμους να είναι γεμάτοι χιόνι και πάγο, και τις δημοτικές αρχές να στέλνουν ασταμάτητα αυτοματοποιημένα μηνύματα προστασίας των πολιτών συνιστώντας αποφυγή μετακινήσεων, ο ναός ήταν γεμάτος από νωρίς, με πιστούς πολλών εθνικοτήτων (Κορεάτες, Ρώσους, Ουκρανούς, Αγγλόφωνους, Έλληνες, κλπ) να συμμετέχουν ενεργά στη Λατρεία.
Αμέσως μετά από κάθε Θεία Λειτουργία προσφέρεται στους πιστούς το γεύμα της Αγάπης. Όπως και στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, έτσι και στην ενορία του καθεδρικού του Αγίου Νικολάου στη Σεούλ (το ίδιο μάθαμε ότι γίνεται σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης) οι πιστοί θα συναντηθούν μετά την Ακολουθία στην κοινή τράπεζα για να συζητήσουν και να συμφάγουν. Δίπλα στον ναό, υπάρχει το βιβλιοπωλείο «PHILOKALIA» όπου οι πιστοί μπορούν να προμηθευτούν πλήθος ορθόδοξων βιβλίων στα κορεατικά, ρωσικά και αγγλικά, αλλά και εικόνων.
Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Η πιο όμορφη ανάμνησή μας από το ταξίδι μας στην Κορέα είναι, μετά βεβαιότητος, η επίσκεψη στο πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι της Νοτίου Κορέας, την ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Gapyeong, που βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη ορεινή περιοχή περίπου 1,5 ώρα από τη Σεούλ. Μια άκρως ευλογημένη «παρέα» 5 ατόμων μας έκανε τη μέγιστη τιμή να μας δεχθεί να συμπορευθούμε σε μια προσκυνηματική εκδρομή την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2025, υπό συνθήκες αισθητής θερμοκρασίας -21°C. Αποδεχτήκαμε με θερμές ευχαριστίες την πρόσκληση του Μητροπολίτη Αμβροσίου, και με οδηγό τον Κορεάτη κύριο Μιχάλη Park, απόγονο των πρώτων ορθοδόξων χριστιανών στην Κορέα που μιλάει άπταιστα Ελληνικά (ίσως καλύτερα και από πολλούς Έλληνες) ξεκινήσαμε για το μοναστήρι. Το μοναστήρι βρίσκεται σε ένα δύσβατο ορεινό τόπο, πολύ κοντά στο σημείο που έγινε μια από τις κρίσιμες μάχες του πολέμου μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας το 1950-1953.
Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μας με το που αντικρύσαμε το μοναστήρι και βρεθήκαμε στο εσωτερικό του ήταν το γνωστό χωρίο «Μέγας εί Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου»! Προσωπικά αισθανθήκαμε σαν παιδιά που ήθελαν να τρέξουν πάνω κάτω από την χαρά που μας πλημμύρισε. Τι ευλογημένος τόπος Θεέ μου!


Μας υποδέχθηκε η αδελφή Αγαθή που είναι η πρώτη ορθόδοξη Κορεάτισσα μοναχή. Η αδελφή Αγαθή είναι ένας γλυκύτατος και ευλογημένος άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία και καλοσύνη της. Την ευχαριστούμε θερμά γιατί ανοίγοντάς μας την καρδιά της και το μοναστήρι, μας έκανε να αισθανόμαστε ότι φύγαμε από την Κορέα και βρεθήκαμε για λίγο σε κάποιο ορεινό χωριό της Ελλάδας με την φιλοξενία της.
Η Κληρονομιά του π. Σωτηρίου Τράμπα
Αφού τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, ακολούθησε τρισάγιο στο κοιμητήριο της μονής όπου ετάφη το 2022 ο αείμνηστος μητροπολίτης Πισιδίας π. Σωτήριος Τράμπας, για τον οποίο πληροφορηθήκαμε πολλά για τη δράση και το έργο του από τον πατέρα Αμβρόσιο, την αδελφή Αγαθή, τον κύριο Μιχάλη, και την κυρία Αθανασία. Δεν θα αναφερθώ σε κάτι από όσα ακούσαμε, απλά θα πω πως ανυπομονούμε να εκδοθεί το βιβλίο για το έργο και την πολιτεία του πατρός Σωτηρίου, για να μάθει όλη η ορθόδοξη κοινότητα για το έργο αυτού του μεγάλου σύγχρονου αγίου ιεραποστόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την τεράστια δράση εντός και εκτός Κορέας. Δίπλα στον τάφο του π. Σωτηρίου υπάρχει μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες στον πόλεμο της Κορέας όπου αναγράφονται και τα ονόματά τους. Είμαστε βέβαιοι πως οι ψυχές τους αγάλλονται σε κάθε Θεία Λειτουργία που τελείται στο ευλογημένο αυτό μοναστήρι.

Έχοντας επιστρέψει πλέον στην Ελλάδα, πέραν όλων των αναμνήσεων, των φωτογραφιών και των σουβενίρ που φέραμε μαζί μας από το ταξίδι μας στην Κορέα, μας μένει ανεξίτηλη στη μνήμη και μια αλλιώτικη, μια ξεχωριστή, μια γεμάτη συγκινήσεις εμπειρία Ορθοδοξίας. Μας είναι ξεκάθαρο πλέον πως η Κορέα έχει μια Ορθόδοξη Μητρόπολη και κοινότητα με πολύ γερά θεμέλια και βάσεις, με την υπογραφή ενός ευλογημένου γέροντος, του π. Σωτηρίου Τράμπα. Ωστόσο, θεμέλια χωρίς συνέχεια δεν θα είχαν τόσο νόημα αν δεν υπήρχε και συνέχεια. Τα πνευματικά τέκνα του π. Σωτηρίου δίνουν καθημερινό αγώνα και συνεχίζουν να μετατρέπουν σιγά σιγά την Κορέα όλο και περισσότερο σε έναν τόπο που, παρά το βίαιο παρελθόν και τις δυσκολίες που έχει υπομείνει, υμνεί και δοξολογεί το Θεό. Είθε ο μεγαλοδύναμος να στηρίζει, να φωτίζει, και να ενισχύει τον ευλογημένο αγώνα όλου του κλήρου και του λαού της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και Εξαρχίας Ιαπωνίας.
Νικόλαος και Μάρθα Σημαντήρη