Το 1963 η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ιδρύθηκε με το όνομα «Φίλοι της Ουγκάντας». Μιλάμε για την εποχή που τα κράτη της Αφρικής ήταν τότε νεαρές χώρες, αφού μόλις είχαν λάβει την ανεξαρτησία τους. Η Ουγκάντα ήταν ενός έτους, αφού έλαβε την ανεξαρτησία της το 1962. Μέσα στα πλαίσια της ανεξαρτησίας, γεννήθηκε το σύνθημα καταπολέμησης των τριών ασθενειών: της φτώχειας, της αρρώστιας και της αγραμματοσύνης. Η Ορθοδοξία μας με καθαρά χέρια ήταν στο πλευρό των αγώνων των Αφρικανών. Καμία χώρα Ορθόδοξη δεν μπλέχτηκε ούτε στην δουλεμπορία ούτε στην αποικιοκρατία. Έτσι λοιπόν δεδομένων των παραπάνω, η ίδρυση της Ιεραποστολικής Αδελφότητας με το όνομα «Φίλοι της Ουγκάντας» ήταν όνομα και πράγμα. Αλλά η Ορθοδοξία έχει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, υιού του Θεού (Μάρκ 1:1). Αυτό το ευαγγέλιο ελευθερώνει ουσιαστικά τον άνθρωπο και η Αφρική σε αυτή την κρίσιμη εποχή το είχε μεγάλη ανάγκη.
Με τη χάρη του Θεού, το 1929 οι δύο φίλοι, ο π. Σπάρτας και ο π. Οβαδίας ανακάλυψαν ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία του Χριστού που διά μέσου των αιώνων συνεχίζει το έργο του Ιησού Χριστού. Ενώ το 1961 πάλι οι δύο φίλοι, ο Αρχιμ. π. Θεόδωρος και ο Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, θεολόγοι και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών έφτασαν στην Ουγκάντα για ιεραποστολική δράση. Πρέπει να σημειωθεί ότι η φτώχεια ήταν μεγάλη. Πέραν τούτου ήταν και οι συνθήκες δύσκολες από όλες τις πλευρές. Η ίδρυση της Αδελφότητας με όνομα «Φίλοι της Ουγκάντας» βοήθησε να θεραπευτούν αυτές οι ανάγκες, ώστε το έργο του Κυρίου να καρποφορήσει. Αν όμως μπορούσαμε να δούμε τις καρδιές των ιδρυτών, μπορούμε να πούμε και μάλλον το όνομα που επέλεξαν το επιβεβαιώνει ότι είχαν την ιστορική συνείδηση. Η Ουγκάντα είχε την ευλογία του Θεού να είναι η πρώτα χώρα της Αφρικής κάτω από τη Σαχαρά που κάτοικοί της θα ασπαστούν την Ορθοδοξία. Μεγάλη τιμή και ευλογία. Όμως και μεγάλη ευθύνη. Άξιζε να βοηθηθεί στην αποστολή της.
Ο γράφων, γέννημα και θρέμμα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική, γεννήθηκε το 1962, δηλαδή τη χρονιά της ανεξαρτησίας της Ουγκάντας και ένα χρόνο πριν από την ίδρυση των «Φίλων της Ουγκάντας». Η Αδελφότητα ιδρύθηκε την κατάλληλη στιγμή και ο σκοπός της ήταν αγαθός. Μέσα στην πορεία και δράση της, που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως «60 χρόνια Ιεραποστολής και Αγάπης», η Ορθόδοξη Εκκλησία ωφελήθηκε πολύ. Η Αδελφότητα έκτισε πολλές Εκκλησίες και ίδρυσε πολλά ιδρύματα. Μιλάμε για ιατρεία και σχολεία. Σπούδασε πολλά παιδιά σε διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου. Μετέφρασε πολλά λειτουργικά βιβλία. Ο κόσμος διδάχτηκε την Ορθοδοξία, και αν δεν ήταν η πολιτική αστάθεια που επικράτησε από το 1971 μέχρι το 1995, η Ουγκάντα ως κοιτίδα της Ορθοδοξίας θα είχε σημειώσει όντως ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο.
Πρέπει να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τους ιδρυτές και να ευχηθούμε χρόνια πολλά στην Αδελφότητα!
†Ο Καμπάλας Ιερώνυμος