Η εκκλησία του Θεού φαίνεται δεδομένο σε πολλούς από εμάς ότι υπάρχει δίπλα μας, κόντα μας, και άνα πάσα στιγμή είναι εύκολο να βγούμε από το σπίτι μας και σε λίγα βήματα να βρισκόμαστε στον Ναό, για να προσκυνήσουμε και να λάβουμε τη χάρη Του Θεού και των Αγίων.
Δεν είναι όμως τόσο εύκολο στα μακρινά μέρη της Αφρικής όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όπου ένας Ορθόδοξος δεν έχει τη δική του εκκλησία για να εκκλησιαστεί. Ένα παρόμοιο μέρος είναι η Ανατολική Αφρική, στον ισημερινό, και στα μακρότερα μέρη της επισκοπής Κισούμου και δυτικής Κένυας, σε μια περιοχή που ονομάζεται Κισί, Νυάνζα. Σε αυτό το συγκεκριμένο τόπο, πριν το 2004 δεν υπήρχε μια εκκλησία για τους λίγους Ορθοδόξους που ζούσανε εκεί. ΄Ετσι με τις ευχές και ευλογίες τότε του Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου ξεκίνησε μια εκκλησία κοντά στον δρόμο, που λέγεται Gesono, Nyamarambe. H Θεία λειτουργία γινόταν κάτω από ένα δένδρο με 4 άτομα και αργότερα προστέθηκαν ακόμη 2 άτομα. ΄Ετσι ήταν προστατευμένοι οι πιστοί από τον καυτό ήλιο αλλά όχι από τις πολλές βροχές που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, για αυτό και υπάρχει άφθονη βλάστηση, και η γη είναι εύφορη και έτσι παράγουν από όλα τα φρούτα και λαχανικά και μπορούν τουλάχιστον οι άνθρωποι να επιβιώσουν με αυτόν τον τρόπο. Η Εκκλησία ήταν αφιερωμένη στους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Ο πρώτος ιερέας που ανέλαβε την εκκλησία ήταν ο π. Ζαχαρίας ο οποίος τώρα βρίσκεται σε μια άλλη περιοχή όχι μακριά από το Κισί, που λέγεται Μιγκόρι. Μετά από διάστημα δύο ετών ο δεσπότης Μακάριος βοήθησε με κόπους ώστε να μπορεί να γίνει κάποια δουλειά στην εκκλησία και έτσι να υπάρχει τουλάχιστον μια σκεπή. Από τότε, ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος έχει κάνει ένα τεράστιο έργο το οποίον δεν περιγράφεται με λόγια, στον χώρο της ιεραποστολής ώστε να υπάρχουν σήμερα εκκλησίες, σχολεία και κλινικές. Η εκκλησία αυτή παρέμεινε όμως στο στάδιο αυτό να υπάρχει τουλάχιστον μια μισοτελειωμένη εκκλησία από λάσπη και τσίγκους. Ανέλαβε ένας άλλος ιερέας για ένα μικρό διάστημα, ο π. Φίλιππος.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι επειδή πολλές εκκλησίες δεν είναι πλακοστρωτες αλλά έχουν ακόμη χώμα στο έδαφος, υπάρχει συν τοις άλλοις και μεταξύ πολλών άλλων ασθενειών, όπως ο κίτρινος πυρετός, τυφοειδής και ελονοσία, μια αρρώστια η οποία προέρχεται από παράσιτα που βρίσκονται μέσα στη γη και μπαίνουν στο σώμα κυρίως των ανθρώπων που δεν έχουν λόγω φτώχειας ούτε παπούτσια να φορέσουν. Αυτή η αρρωστια λέγεται jiggers και δημιουργεί φρικτoύς πόνους και θέλει χρόνο για θεραπεία.
΄Ο μακαριστός επίσκοπος Αθανάσιος χειροτόνησε κατά την αρχιερατεία του τον π. Αθανάσιο Καμάνδα, ώστε να λειτουργεί ως ιερέας στον Ναό αυτό. Όταν ανέλαβε η ταπεινότης μου, με τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και αποφάση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως επίσκοπος Κισούμου και Δυτικής Κένυας, μετέφερα τον π. Αθανάσιο στα γραφεία της επισκοπής μας λόγω της ταπείνωσης του, για να μας βοηθάει στα γραφεία. ΄Ετσι έμεινε ο ναός και πάλι χωρίς ιερέα. Αλλά με τη χάρη του Θεού χειροτονήσαμε τον πατέρα του π. Αθανασίου, τον π. Παναγιώτη ο οποίος ανέλαβε να κάνει τις λειτουργίες για τους πιστούς της ενορίας. ΄Ο π. Αθανάσιος αρκετές φορές παρακαλούσε να βοηθήσει ο Θεός, ώστε να ανακαινιστεί η εκκλησία και να έχουν μια μόνιμη και τελειωμένη και αξιοπρεπή εκκλησία για τους ενορίτες. Και ρωτούσαμε πολλές φορές ποιος θα μας βοηθήσει με τις τόσες ανάγκες που έχουμε και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε τώρα. Με τη βοήθεια του Θεού και μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ελπίζουμε ότι θα βρεθεί κάποιος ευσεβής Χριστιανός να βοηθήσει την τον Ναό αυτό να πάρει μελλοντικά μια αξιοπρεπή μορφή.
Το κόστος για να γίνει ένα τέτοιο έργο καταγράφεται ως εξής:
- 5 φορτηγά από χώμα, κόστος 580 ευρώ
- 5 τεμάχια τούβλα, 320 ευρώ
- τσιμέντα 150 σακούλες, 810 ευρώ
- χαλίκι και υλικά πέτρας 2 φορτηγά, 510 ευρώ
- υλικά για δομή στήριξης, 430 ευρώ
- είδη ξυλουργίας, 850 ευρώ
- τοποθέτηση καινούργιας εξωτερικής οροφής, 920 ευρώ
- καρφιά, 160 ευρώ
- PVC, 20 ευρώ
- τοποθέτηση 3 θυρών και 10 παραθύρων, 1.580 ευρώ
- βάψιμο ναού, 390 ευρώ
- μεταφορά υλικών, 80 ευρώ
- σύνδεση με παροχή ρεύματος, 470 ευρώ
- ύδρευση, 240 ευρώ
- τοποθέτηση εσωτερικής οροφής, 430 ευρώ
- έξοδα έγκρισης εργασιών, 390 ευρώ
- έξοδα σχεδίων ανακαίνησης, 160 ευρώ
- πλακόστρωση, 390 ευρώ
- εργατικά έξοδα 930 ευρώ
- πάγκοι και καθίσματα, 470 ευρώ
Σύνολικό κόστος εργασιών 10.130 ευρώ
Σε σελίνια Κένυας 1.317.200
Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε για να προσφέρουμε έναν ευπρεπή Ναό στους αδελφούς μας.
Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι είμαστε και τώρα στο στάδιο με την βοήθεια της Αδελφότητας να γίνουν δυο αντλίες νερού σε δύο σχολεία όπου δεν υπάρχει νερό και τα παιδιά του σχολειού πηγαίνουν αναγκαστικά σε κάποιο κοντινό ποτάμι ώστε να έχουν το απαραίτητο πόσιμο νερό τους.
† Ο Κισούμου Μάρκος