Από την Ακτή στη Μπουρκίνα Φάσο

Ακτή Ελεφαντοστού – το όνομα και μόνο προκαλεί ενδιαφέρον. Θυμίζει βέβαια, και μια άλλη εποχή, σκληρή εποχή, εκείνη της αποικιοκρατίας. Οι αποικιοκράτες τότε έδιναν ονόματα στις χώρες ανάλογα με τα προϊόντα που έπαιρναν απ’ αυτές. Συζητώντας ένα βράδυ, από εκείνα που χαρακτηρίζονται από τις τροπικές αυτές περιοχές, ο προκάτοχός μου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσος, πολύ σοφά επισήμανε το ποσό διαφέρουμε εμείς από εκείνους. Εκείνοι έπαιρναν ό,τι πολυτιμότερο είχαν οι χώρες, ενώ εμείς φέρουμε σ ‘αυτές ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, την Ορθοδοξία.

Στο Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, έχουμε την πρώτη μας ενορία με εφημέριο τον πατέρα Ιερεμία Behanzin. Πρόσφατα χειροτονήθηκαν άλλοι δύο ιερείς και δημιουργήθηκαν δύο νέες εστίες Ορθοδοξίας, δύο νέες ενορίες. Στο χωριό Ακουρές, 47 χιλιόμετρα μακριά από το Αμπιτζάν, υπηρετεί ο πατήρ Σεβαστιανός Mahi. Οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται μέσα σε μια αχυροκαλύβα. Στην πόλη Αγκμποβίλ, 70 χιλιόμετρα από το Αμπιτζάν, υπηρετεί σε μια πρόχειρα στημένη σκηνή ο πατήρ Αλβέρτος Ebrin. Με τη βοήθεια ενός πιστού της περιοχής, έχουμε εξασφαλίσει οικόπεδο στο οποίο οικοδομείται Ιερός Ναός. Στον χώρο αυτόν προγραμματίζει και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας να χτιστούν κλινική και σχολείο.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην Ακτή —την ανάγκη ανέγερση Ναών, όχι μόνο στις δύο νέες ενορίες, αλλά και σε άλλα προάστια της Αμπιτζάν, την συνεχή επιμόρφωση των κληρικών, την εύρεση υποψηφίων ιερέων— παρόλα αυτά, ο ιεραποστολικός μας ζήλος δεν εξασθενεί. Έτσι, από την Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε η Ορθοδοξία και στη Μπουρκίνα Φάσο.

Οι πιστοί μας στην Αγκμποβίλ προσμένουν…

Ο πατήρ Ιερεμίας, συνοδευόμενος από μια ομάδα πιστών, επισκέφτηκε τη γειτονική χώρα και η επαφή του με τους εκεί ιθαγενείς, καρποφόρησε. Μέσα σε ένα σχετικά μικρό διάστημα, δημιουργήθηκε η πρώτη μας κοινότητα. Με τις συχνές τους επισκέψεις, πότε ο πατήρ Ιερεμίας και πότε ο πατήρ Αλβέρτος, έγιναν κατηχήσεις, βαφτίσεις, Λειτουργίες. Ένα σπίτι στην περιοχή Benogo της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου χρησιμοποιείται για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων και για να μαζεύονται οι πιστοί.

Με την εξάπλωση της πανδημίας, τα σύνορα μεταξύ των χωρών έκλεισαν και οι πιστοί μας στη Μπουρκίνα Φάσο στερούνται τις επισκέψεις των ιερέων μας και την τέλεση των Θείων Μυστηρίων. Ευχόμαστε η κατάσταση να αλλάξει σύντομα. Ενθαρρυντικό είναι το ότι ένας από τους νεοφώτιστους, που διακρίνεται από το ήθος του, την πίστη και την δίψα να γνωρίσει όλο και βαθύτερα την Ορθόδοξη πίστη, θα ήταν μια καλή περίπτωση για να αποκτήσει η νέα μας κοινότητα τον πρώτο της μόνιμο ιερέα.

Μου έρχονται στο νου τα λόγια του Κυρίου μας στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (9:37): “Ο μεν θερισμός πολύς”… Ισχύει όμως εδώ και το “οι δε πόροι ελάχιστοι.” Αλλά με την βοήθεια του Θεού και την δική σας συμπαράσταση και αγάπη, όλα θα γίνουν, έστω και σιγά-σιγά.

Με ευχές και αγάπη
† Ο Άκκρας Πέτρος

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων