Ελληνορθόδοξος Ιερέας στην Τζαμάικα

Στις 16 Ιουλίου του 2019, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού & Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρου, έφτασα από τις ΗΠΑ με απόσπαση από την Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και με δικά μου έξοδα, και προσγειώθηκα στην Ιαμαϊκή (Τζαμάικα) για να διερευνήσω τη δυνατότητα να ιδρυθεί και να αναπτυχθεί η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη χώρα αυτή υπό την κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Μεξικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ο προορισμός μου ειναι να διοριστώ μόνιμα ως εφημέριος της πρώτης Ορθόδοξης ενορίας του Αγίου Τιμοθέου στην πρωτεύουσα Κίνγκστον και συγχρόνως να υπηρετήσω και τους άλλους Ορθοδόξους σε άλλες μικρότερες πόλεις και να διαδώσω την Ορθόδοξη πίστη σε όλη τη νήσο.

Η Τζαμάικα είναι ένα νησί 11.000 τ.χλμ., δηλ. κάπως μεγαλύτερη από την Κρήτη, νότια της Κούβας στη βόρεια Καραϊβική Θάλασσα, με 3 εκατομμύρια πληθυσμό. Η μεγάλη πλειοψηφία προέρχεται από Αφρικανούς σκλάβους. Είναι αγγλόφωνη χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1962 από τη Μ. Βρετανία. Το κλίμα είναι τροπικό: πολλή ζέστη, πολλή υγρασία και το περιβάλλον επίσης με πολύ πυκνή βλάστηση σαν συνεχή ζούγκλα και πολλά δένδρα με τροπικούς καρπούς. Είναι γενικά σε καλύτερο επίπεδο από την Αφρική και πολλές άλλες πτωχές χώρες, αλλά είναι και πανάκριβη με τιμές διπλάσιες έως πενταπλάσιες από την Ελλάδα ενώ οι μισθοί είναι μικρότεροι. Γι’αυτό η πτωχή πλειοψηφία ζει πολύ περιορισμένα μην έχοντας την δυνατότητα να αγοράσει τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Πάντως δεν υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού, διότι οπωροφόρα δένδρα υπάρχουν παντού και κάποιος μπορεί απλώς να απλώσει το χέρι του και να φάει έστω και περιορισμένη ποικιλία τροφίμων. Οι περισσότεροι Τζαμαϊκανοί είναι θρήσκοι και υπάρχουν όλων των ειδών οι ομολογίες, κυρίως προτεσταντικές με επιρροές από τις ΗΠΑ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά είναι παντελώς άγνωστη. Υπάρχει η Αιθιοπική «Ορθόδοξη» Εκκλησία λόγω της μεταστροφής σε αυτήν του γνωστού μουσικού της τζαμαϊκανής μουσικής reggae, Bob Marley, που την έκανε δημοφιλή. Εδώ είναι και η πηγή της θρησκείας των Rastafarian.

Ο π. Σωκράτης με τη μικρή μας κοινότητα στο Κίνγκστον

Προς το παρόν υπάρχουν 2 μικροσκοπικές κοινότητες Ορθοδόξων, αποκλειστικά με προσήλυτους Τζαμαϊκανούς, μία στην πρωτεύουσα Κίνγκστον που βρίσκεται στην νότια παραλία του νησιού, και μία στη βόρεια παραθαλάσσια πόλη Runaway Bay, 9 ενήλικες και 5 παιδιά συνολικά. Ανακάλυψαν την Ορθοδοξία μόνοι τους ερευνώντας στο διαδίκτυο και βαπτίστηκαν, αρχίζοντας από το 2015 μέχρι πρόσφατα. Γνωρίζουν πολύ λίγα αλλά επιδεικνύουν ενδιαφέρον να μάθουν. Υπάρχουν και λίγοι προερχόμενοι από Ορθόδοξες χώρες (7 Ελληνες και κάποιοι λίγοι Σλάβοι, Λιβανέζοι, κ.ά.). Μέχρι τώρα, τις δύο Ορθόδοξες κοινότητες, κυρίως αυτήν του Κίγκστον, υπηρετούσαν δύο Αμερικανοί ιερείς από τις ΗΠΑ, οι οποίοι επισκεπτόταν το νησί κάθε λίγους μήνες για λίγες ημέρες. Στην κατοικία μιας οικογένειας στο Κίνγκστον οι πιστοί έχουν διαμορφώσει ένα δωμάτιο σε παρεκκλήσι όπου τελούνται οι λειτουργίες με πενιχρά μέσα. Οταν δεν υπάρχει ιερέας συγκεντρώνονται τις Κυριακές και τελούν τα τυπικά. Ο πρώτος βαπτισθείς και πλέον δραστήριος, ο κ. Moses Myers από τη βόρεια κοινότητα, διατηρεί ομάδα φίλων μέσω διαδικτύου. Λειτουργώ κάθε Κυριακή και στις μεγάλες εορτές, ενώ τελώ Εσπερινό και Ορθρο τις υπόλοιπες ημέρες. Επίσης άρχισα μια σειρά μαθημάτων περί Ορθοδοξίας σε Ορθοδόξους και Ετερόδοξους. Προσπαθώ να διδάξω και την στοιχειώδη βυζαντινή ψαλτική στα αγγλικά, ώστε να βελτιωθεί το λειτουργικό επίπεδο. Έχω εφοδιάσει τις κοινότητες με δύο τάμπλετς με πλήρες λειτουργικό και ψαλτικό υλικό στα αγγλικά. Ετοιμάζω και κείμενα με το μάθημά μου, ενώ αργότερα σχεδιάζω να βιντεοσκοπώ το μάθημα μου και να το παρουσιάζω μαζί με άλλο υλικό σε έναν ιστότοπο. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα επισκέπτομαι για λειτουργίες, μαθήματα και κατ’ οίκον επισκέψεις την κοινότητα στον βορρά. Υπάρχουν και κάπου 20-30 ετερόδοξοι διάσπαρτοι σε όλη την χώρα που δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν για την Ορθοδοξία. Επίσης ξεκίνησα κατόπιν προσευχής τη διαδικασία της αναγνώρισης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εμού του ιδίου από την Κυβέρνηση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ είναι εκ φύσεως ιεραποστολική. Έχω ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν, με ελάχιστους πιστούς που στερούνται στοιχειωδών γνώσεων λειτουργικών ή θεολογικών, χωρίς ιερό ναό, χρήματα, εκκλησιαστικά είδη, βιβλία, μισθό και κατοικία. Φιλοξενούμαι προσωρινά από την οικογένεια που φιλοξενεί και το παρεκκλήσι. Αλλά με την βοήθεια του Θεού και πιστών ανά τον κόσμο που αγαπούν τις ιεραποστολές, η ελπίδα όλων μας εδώ είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτή την νέα χώρα όχι απλώς να υπάρξει αλλά να μπει στο επίκεντρο της κοινωνίας και της ζωής των κατοίκων μεταφέροντας το πραγματικό μήνυμα το Ευαγγελίου, όπως μόνο η Εκκλησία μας το γνωρίζει και το καταλαβαίνει σε βάθος.

(CC) Starkej

Υπηρέτησα για ένα μικρό διάστημα στην Ορθόδοξη ιεραποστολή στη Σιέρρα Λεόνε. Επίσης, έχω διατελέσει στο παρελθόν εθελοντής στον Ισημερινό και στο Μεξικό της Λατινικής Αμερικής. Καλώ όλους τους καλούς Χριστιανούς να βοηθήσουν το έργο μου μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που εδρεύει στην πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη.

π. Σωκράτης Δημητριάδης

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων