Ακτή Ελεφαντοστού ή Ακτή Ορθοδοξίας;

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Μακαριωτάτου, μετά από πολύ καιρό αξιώθηκα να επισκεφτώ τη γειτονική από την Γκάνα χώρα, που ονομάζεται Ακτή Ελεφαντοστού. Ένα όνομα που μου προκαλούσε ενδιαφέρον και περιέργεια. Γιατί Ελεφαντοστού; Ποιος και γιατί την ονόμασε έτσι;

Ζώντας στη δυτική Αφρική και μελετώντας την ιστορία της περιοχής, ανακάλυψα πως και η Γκάνα είχε και άλλα ονόματα παλιότερα, ονομαζόταν Ακτή Χρυσού και άλλοτε Ακτή Σκλάβων, και εκεί κατάλαβα πως οι αποικιοκράτες τότε, ανάλογα με τα προϊόντα που έπαιρναν από αυτές τις περιοχές, ονόμασαν αυτές τις ακτές και εν συνεχεία τις χώρες.

Και αναλογιζόμουν πόσο διαφέρουμε εμείς οι Ορθόδοξοι από τους αποικιοκράτες! Εκείνοι έπαιρναν ό,τι πολυτιμότερο είχαν αυτοί οι άνθρωποι, εμείς οι Ορθόδοξοι φέρνουμε σε αυτές τις ακτές ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, την Ορθοδοξία, και τις ονομάζουμε Ακτές Ορθοδοξίας. Εκείνοι δια της αφαίρεσης, εμείς δια της πρόσθεσης ονομαδοτούμε και χαρακτηρίζουμε ο καθένας εν τέλει την παρουσία του.

Το φετινό Πάσχα το εορτάσαμε στο Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, και στην εκεί ενορία μας της Αναστάσεως του Κυρίου. Ο πατήρ Ιερεμίας, η «κολόνα το σπιτιού» και εφημέριος του ναού, ήταν μόνος του για πολλά χρόνια, μέχρι το φετινό Πάσχα που απέκτησε δυο καινούριους αδελφούς στην ιερωσύνη, τον πατέρα Σεβαστιανό και τον διάκονο πατέρα Αλβέρτο. Χαρά και ευλογία μεγάλη να έχουμε πλέον δυο ιερείς και έναν διάκο, που καλούμαστε μαζί να κηρύξουμε και να διαδώσουμε την Ορθόδοξη πίστη σε αυτή τη χώρα, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία χαίρει σεβασμού και εκτίμησης από τους άρχοντες αυτής της χώρας αλλά και όλης της Αφρικής, διότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν και είναι πάντοτε μια δύναμη ενότητας και καθαρά ιεραποστολικής παρουσίας, χωρίς καμία ανάμιξη σε θέματα εξουσίας, πολιτικής ή φυλετικής διαφοράς.

Όμως, πλέον είναι άμεση η ανάγκη για ένα νέο ναό στη διπλανή πόλη Αγκμποβίλ, 70 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αμπιτζάν, όπου υπάρχει μια μικρή κοινότητα χωρίς ναό. Έχουν μόνο μια αχυροκαλύβα που χρησιμοποιείται ως ναός, όταν τελείται η Θεια Λειτουργία, αλλά, όταν πέφτουν οι τροπικές βροχές, διαλύεται και ξαναστήνεται πάλι από την αρχή. Η ύπαρξη ενός χτιστού ναού θα δώσει ώθηση και ανάπτυξη στην κοινότητα αυτή. Ευτυχώς, έχουμε εξασφαλίσει το οικόπεδο από δωρεά ενός πιστού της περιοχής εκείνης και ευχόμαστε ο Θεός να εμφυσήσει στην καρδία ενός πιστού από εσάς, που διαβάζετε αυτό το άρθρο και ενδιαφέρεστε για την ιεραποστολή στην Αφρική, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το ιερό όνειρο.

Η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής έχει δώσει πολλά δείγματα και παραδείγματα θυσιαστικής προσφοράς για τη δημιουργία νέων Ακτών Ορθοδοξίας σε αυτό το κόσμο, ώστε να βρουν οι άνθρωποι λιμάνι ανάπαυσης, αναψυχής και συνάντησης με το Χριστό. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Κύριος μας να σας ευλογεί και να σας χαρίσει κάθε καλό.

† Ο Άκκρας Νάρκισσος

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων