Με την Χάρι του Θεού και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, έφτασα στις 13 Ιανουαρίου, στην πρωτεύουσα της Γκάνας και έδρα της νέας μου Μητρόπολης μετά από μεγάλο ταξίδι, που ξεκίνησα από την Αθήνα για να φτάσω στις δυτικοαφρικανικές ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού. Φεύγοντας από μια παγωμένη Αθήνα και βγαίνοντας από το αεροπλάνο, σε υποδέχεται μια μεσημεριανή ζέστη 33°C και υγρασία 90% και αμέσως καταλαβαίνεις πως είσαι κάπου αλλού.
Με την πρώτη σου επαφή με τους ανθρώπους αντιλαμβάνεσαι ότι είναι αξιοπρεπείς και ειρηνικοί από τη φύση τους, κάτι που το βλέπεις και στο βλέμμα τους. Αγαπούν τους ξένους και η πρώτη τους κουβέντα είναι Akooaba! Καλώς ήρθες! Παντού άνθρωποι που εργάζονται. Δεν παρατήρησα κανένα ζητιάνο στα φανάρια, στις διασταυρώσεις των δρόμων, πουθενά. Κάτι που επιβεβαίωσα και τις επόμενες ημέρες. Από νωρίς το πρωί όλοι τρέχουν για τη δουλειά, ίσως γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής.
Φθάνοντας στο ιεραποστολικό μας κέντρο οπού είναι και η Μητρόπολη και ο καθεδρικός ναός της Μεταμορφώσεως, αμέσως διαπιστώνω πως έχουν προηγηθεί προ εμού άνθρωποι που έχουν εργαστεί πολύ εδώ και βρίσκω εγώ αυτή την οργανωμένη μονάδα Ιεραποστολής. Ακολουθεί η προσκύνηση στο ναό και μια μικρή ξενάγηση στο χώρο και η τακτοποίηση μου στο χώρο της μητρόπολης, που από την πρώτη όψη του κτηρίου φαίνεται ότι κτίστηκε για κλινική και όχι για σπίτι προς κατοίκηση. Οι πρώτες μου έννοιες είναι πώς να τακτοποιηθώ στο χώρο μου και να το διαμορφώσω σύμφωνα με τις δικές μου ανάγκες και το καθημερινό μου πρόγραμμα ζωής.
Τη δεύτερη μέρα ακολούθησε ένας σχεδιασμός των πρώτων μας κινήσεων: της ιερατικής σύναξης, ώστε να γνωριστώ με τους άμεσους συνεργάτες μου και να με γνωρίσουν και αυτοί, της συνάντησης με τους κύκλους της νεολαίας και του προγραμματισμού της ενθρονίσεως. Τηλέφωνα, ενημερώσεις και πολλές διαδικαστικές υποθέσεις, άδεια παραμονής, γραμμή τηλεφώνου και κάποιες πρώτες ανάγκες. Τέλος, σημαντική μας προτεραιότητα ήταν και η ετοιμασία και ενημέρωση για την ετήσια συνάντηση των Ορθοδόξων κοινοτήτων στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου. Η συνάντηση αυτή πρόκειται για ένα τετραήμερο πρόγραμμα, κατά το οποίο οι Ορθόδοξοι από όλη την Γκάνα ταξιδεύουν στο χωριό Fomena, οπού έχουμε ένα μεγάλο οικόπεδο της Εκκλησίας με τo ναό του Ευαγγελισμού και ο χώρος είναι διαμορφωμένος ως μια κατασκήνωση με τα δεδομένα της Ελλάδος. Εκεί μαζεύονται όλοι οι Ορθόδοξοι όλων των ηλικιών με ένα πρόγραμμα λατρευτικό, ομιλίες, βραδινές προσευχές. Κάθε ομάδα παρουσιάζει κάποιο πρόγραμμα, μουσικό ή χορευτικό. Η νεολαία και τα μικρά παιδιά, όλοι έχουν κάποια συμμετοχή. Βεβαίως, παρίστανται όλοι οι κληρικοί της Μητροπόλεως. Εν γένει αυτό βοηθάει στη σύσφιξη των σχέσεων των Ορθοδόξων κοινοτήτων και δη μεταξύ τους γύρω από την λατρευτική ζωή και την πνευματική τροφή, που προσφέρει η Εκκλησία και εκείνοι την έχουν τόση ανάγκη.
Και δεν μπορώ να σας κρύψω την ικανοποίηση και την χαρά που αισθάνθηκα βλέποντας την ευλάβεια και την αφοσίωση και την μεγάλη πίστη που έχουν. Ίσως δεν είναι τυχαίο αυτό που βλέπουμε παντού στην Γκάνα: Gye Nyame, “τίποτα εκτός από τον Θεό”, σύμβολο της υπεροχής του Θεού. Αυτό το μοναδικό και όμορφο σύμβολο βρίσκεται παντού στην Γκάνα. Είναι το πιο δημοφιλές διακοσμητικό, δηλώνει το βαθιά θρησκευτικό χαρακτήρα των ανθρώπων στην Γκάνα. Gye Nyame, “τίποτα εκτός από τον Θεό”.
Και τότε δόξασα το Θεό για το έργο της Ιεραποστολής, επειδή επιτελείται με συστηματικότητα και για πολλά χρόνια από όλους τους προκατόχους μου και είναι αναγκαία η συνέχιση αυτής της προσπάθειας, όταν βλέπεις τέτοιους καρπούς προς δόξαν του Αγίου ονόματος του Θεού.
Μάλιστα, είναι απαραίτητο να σας αναφέρω ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσεις μια κατάσταση, κτίζοντας μια εκκλησία, ένα σχολείο, μια κλινική. Αλλά πιο σημαντική ακόμη είναι η καταξίωση αυτών των κτηρίων στην εν χρόνω λειτουργία τους, η οποία θέλει συνεχή στήριξη και βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων. Δυστυχώς, στην περίπτωση έλλειψης αυτής της στήριξης, χάνουμε ό,τι κερδίσαμε επενδύοντας στην οικοδόμηση και δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στοιχείο και ονομάζεται λειτουργικά έξοδα. Είναι ένα ζήτημα που λίγοι άνθρωποι το προσέχουν και δίνουν σημασία και ουσιαστικά πρόκειται για τους ανθρώπους που δεν έχουν μονό μάτια για να βλέπουν, αλλά έχουν οπτική και διορατικότητα και δεν εγκλωβίζονται σε μια εικόνα μόνο, αλλά η εικόνα γίνεται αφορμή για προβληματισμό και δράση.
Αγαπητά μέλη και υποστηρικτές της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, είστε άνθρωποι που σας χαρακτηρίζει η διορατικότητα και η δράση και γι’ αυτό ασχοληθήκατε με την Εξωτερική Ιεραποστολή. Ο καλός μας Θεός να σας ευλογεί και να σας χαριτώνει! Σας είμαι ευγνώμων, διότι πολλές φορές μάς απεγκλωβίζετε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της διακονίας μας με το δικό σας τρόπο και για αυτό σας ευχαριστώ.
Ο αδελφός σας στην αγάπη του Χριστού
Ο Άκκρας Νάρκισσος