Παιδιά στους δρόμους της Καλκούτας

Ινδία: Διαρκής αγώνας επιβίωσης

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!

Με τη δική σας αγάπη και βοήθεια παίρνω δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια του ιεραποστολικού αγώνα. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πολύπλευρο φιλανθρωπικό έργο:

  • το πρωινό στα παιδιά των δρόμων
  • το μεσημεριανό συσσίτιο σε άστεγους αναπήρους
  • τα 5 ιατρεία μας και
  • τα 5 σχολεία σε απομακρυσμένα φτωχά χωριά.

Αναγκασθήκαμε όμως να κλείσουμε το ιατρείο στην Καλκούτα και τα 3 που λειτουργούσαν στο Ορφανοτροφείο Θηλέων. Δυστυχώς δεν είχαμε άλλη επιλογή.

Παρά την οικονομική πρόοδο που παρουσιάζει η Ινδία, η φτώχεια, η αμάθεια, η περιθωριοποίηση μέσω του συστήματος των καστών έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατομμυρίων Ινδών, που ζουν κυριολεκτικά στους δρόμους. Στις άκρες των δρόμων, σε παραπήγματα κι ακόμη και σε λαγούμια παλιών μουσουλμανικών νεκροταφείων γεννιούνται χιλιάδες παιδιά που πλήττονται από την ασιτία, την έλλειψη νερού και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τις κακουχίες, τις ασθένειες. Το καθημερινό στοίχημα είναι η επιβίωση… 

Ύπνος

Η εκπαίδευση είναι ένα μακρινό όνειρο, που ούτε στον ύπνο τους δεν τολμά να τρυπώσει. Κι ίσως να αναρωτιέστε αν υπάρχει και χειρότερο. Κι όμως υπάρχει! Οι δεισιδαιμονίες, ο θεσμός της προίκας και η υποτίμηση της γυναίκας στην Ινδία έχει οδηγήσει εδώ και δεκάδες χρόνια –παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης– στη θανάτωση των θηλυκών εμβρύων. Αν παρά ταύτα γεννηθούν, οι αθώες αυτές ψυχές συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της εγκατάλειψης, της κακοποίησης, της εξώθησης στην πορνεία.

Αγώνας για τη σωτηρία των ορφανών

Όμως στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Θεοτόκος», από το 1999 εκατοντάδες κοριτσάκια σώθηκαν και ευλογήθηκαν από την παρουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Ινδία. Σωσμένα πια βιολογικά και ηθικά, με τις χαρούμενες φωνές τους και τα γελαστά τους πρόσωπα είναι η ζωντανή μαρτυρία του Φωτός στο ζοφερό σκοτάδι της αμάθειας, της ειδωλολατρίας και των δεισιδαιμονιών.

Μετά από δέκα χρόνια, το Νοέμβριο τού 2009, ένα ακόμη όνειρο έγινε πραγματικότητα: η ίδρυση του Ορφανοτροφείου Αρρένων «Ο Άγιος Ιγνάτιος». Τα αγοράκια μας προερχόμενα κι αυτά από τις φτωχότερες κοινωνικά τάξεις ξέφυγαν από ένα μαρτυρικό παρόν και το ζοφερό μέλλον που τους επιφυλασσόταν και έγιναν κι αυτά μάρτυρες με τη σειρά τους της ευλογίας του Χριστού στη ζωή τους.

Είναι μια πραγματική επανάσταση – που εμείς θεωρώντας την δεδομένη συχνά ξεχνούμε – για τα αγοράκια και κοριτσάκια των απόκληρων, των «μιασμένων» και «ανέγγιχτων» (όπως το σύστημα καστών τους κατατάσσει) να μάθουν ότι είναι ισότιμα μέλη, πλασμένα κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού. Ποιο στερεότυπο και ποιο κατεστημένο μπορεί να σταθεί μπροστά σε αυτή την αποκάλυψη; Τι ορίζοντες ανοίγονται στις ψυχές και τους νόες των βασανισμένων αυτών υπάρξεων;

Φαγητό

Τα παιδιά αυτά, κορίτσια και αγόρια, πλέον έχουν το δικαίωμα να ονειρευτούν, να βάλουν στόχους για το μέλλον: Η Ιεραποστολή, καλύπτοντας με τη δική σας συνδρομή όλες τις βασικές τους ανάγκες, τα στηρίζει σε όλα τα μαθητικά τους βήματα: από την πρώτη τάξη του σχολείου μέχρι τις σπουδές στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γεγονός που είναι άθλος αν αναλογιστούμε ότι η εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν.

Σεβόμενοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ της προσφοράς που κατέφθανε από την Ελλάδα στη μακρινή Ινδία, πάντα επιχειρούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο χρηστή διαχείριση:

Για να μειώσουμε το κόστος των διδάκτρων ιδρύσαμε και λειτουργούμε το σχολείο «Ο Άγιος Ιγνάτιος» καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μικρών παιδιών. Το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης καθώς και η χριστιανική αγωγή που παρέχει είναι δωρεάν για τα ορφανά μας και προσιτό έναντι συμβολικής τιμής και για τα φτωχά παιδιά της γύρω περιοχής.

Επίσης, για να μειώσουμε το κόστος σίτησης των περίπου 150 παιδιών μας, ονειρευτήκαμε τη δημιουργία μιας φάρμας, που θα μας κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων. Δυστυχώς τα έργα που είχαν δρομολογηθεί για το σκοπό αυτό, έμειναν ημιτελή λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τα μεγαλύτερα κορίτσια με προθυμία αγκαλιάζουν και φροντίζουν τα μικρότερα παιδάκια, έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις σπουδές τους αναλαμβάνουν τη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων για τα μικρότερα και βοηθούν στη γραμματεία του σχολείου.

Σπίτι

Άμεση και υπαρκτή απειλή

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση των δωρεών. Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεραποστολής, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην προσφορά των Ελλήνων δωρητών, απειλείται όσο ποτέ άλλοτε. Οτιδήποτε έχει τελεστεί μέχρι στιγμής στη μακρινή αυτή χώρα έχει γίνει χάρη στην πολύτιμη βοήθειά σας· το δίλεπτο της χήρας έγινε στέγη, φαγητό, νερό, ρούχα, φάρμακα, βιβλία για τους φτωχότερους των φτωχών, όπου και όπως αυτό ήταν δυνατόν.

Η καρδιά όλων των φιλανθρωπικών μας δράσεων είναι τα ορφανοτροφεία, πασχίζουμε να διατηρήσουμε τη λειτουργία τους, μειώνοντας τον αριθμό ιατρείων, περιορίζοντας ακόμη και τις μερίδες στα συσσίτια των αστέγων. Αν κλείσουν τα ορφανοτροφεία, τα παιδιά αυτά, μην έχοντας κανέναν απολύτως στον κόσμο, κινδυνεύουν να ξαναβρεθούν στους δρόμους.

Είναι πολύ δύσκολο να τείνουμε τη χείρα ζητώντας βοήθεια από την πληττόμενη από την οξύτατη οικονομική κρίση Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως με τον ελληνικό λαό, δοκιμάζεται και το έργο της Ιεραποστολής, αφού είναι πλήρως εξαρτώμενο από τη δική σας βοήθεια, καθώς δεν επιχορηγείται από κανέναν επίσημο φορέα.

Σχολείο

Οι ανάγκες είναι τεράστιες και η πίεση ασφυκτική. Προσπαθούμε όσο μπορούμε πιο οικονομικά, να καλύπτουμε τις λειτουργικές ανάγκες όλων των φιλανθρωπικών μας προγραμμάτων, των ορφανοτροφείων και του σχολείου Άγιος Ιγνάτιος αλλά με βάση τον προϋπολογισμό μας, τα έξοδα και τα έσοδα μας, λογικά και με μαθηματική ακρίβεια, θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε για πολύ λίγο χρόνο ακόμη. 

Για το σχολείο απαιτείται επίσης, σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία, η δημιουργία επιπρόσθετων χώρων (έξοδος κινδύνου και εξωτερικές τουαλέτες) προκειμένου να λάβει πιστοποίηση για τις μεγαλύτερες τάξεις (από την έκτη δημοτικού και πέρα). Το κόστος κατασκευής βάσει της χαμηλότερης προσφοράς που έχουμε λάβει ανέρχεται στις 23.000 €. Οι απαιτούμενες αυτές εργασίες είναι αναπόφευκτες, καθώς χωρίς τη χορήγηση του πιστοποιητικού δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των παραπάνω σχολικών τάξεων. Κατά συνέπεια τα ορφανά μας σε αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να γραφτούν σε εξωτερικά σχολεία και να καλύψουμε τα υψηλά δίδακτρα εκπαίδευσης. Πράγμα αδύνατον.

Εσείς είστε οι γονείς τους

ΟρφανάΕίναι παράξενο πώς ένας χριστιανός από την Ελλάδα κι ένα ορφανό παιδάκι στην Ινδία συνδέονται. Χωρίς να γνωρίζει ο ένας τον άλλο προσωπικά, γίνονται αλληλένδετοι κρίκοι σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης. Τα παιδιά αυτά που δεν έχουν γνωρίσει την πατρική και τη μητρική φροντίδα, γνωρίζουν πώς κάποιος άνθρωπος στη μακρινή αυτή χώρα που λέγεται Ελλάδα τα νοιάζεται και τα βοηθά. Ο καθένας από εσάς γίνεται στο μυαλό του παιδιού μια μακρινή εικόνα «πατέρα» και «μητέρας», το πρότυπο του πραγματικού χριστιανού που στέργει όπου υπάρχει ανάγκη.

Σε μια εποχή που ο «Έλληνας» διασύρεται στις πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα παιδιά αυτά γίνονται καθημερινά μάρτυρες της προσφοράς, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της χριστιανικής μαρτυρίας αγάπης. Γίνονται σιωπηλά οι πρεσβευτές της πραγματικής Ελλάδας, ένα βίωμα που στο μέλλον θα μαρτυρήσουν και που ήδη τα μεγαλύτερα παιδιά αναγνωρίζουν και ομολογούν.

Στις καθημερινές τους προσευχές, μικρά και μεγάλα παιδιά ψελλίζουν ευχαριστία στο Θεό για κάθε έναν από εσάς, που με τον οβολό σας και την προσευχή σας στέργετε στις καθημερινές τους ανάγκες. Είστε αναπόσπαστο μέρος στις καθημερινές μας προσευχές και στηριζόμαστε κι εμείς στις δικές σας.

Εκ μέρους όλων από τη μακρινή Ινδία εκφράζω τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές μας για την εορτή της Παναγίας που πλησιάζει. Η Μητέρα του Γένους των Χριστιανών ας μας στηρίζει, ας μας σκεπάζει και ας μας λυτρώνει όλους από ορατούς και αοράτους εχθρούς.

Με τιμή, ευγνωμοσύνη και πολλή εν Χριστώ αγάπη
Αδ. Νεκταρία

Περισσότερα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων