Επίσκεψη στην ιεραποστολή της Σιέρρα Λεόνε

Με τη βοήθεια του Θεού μαζί με τους ανταποκριτές της ΕΤ3 της εκπομπής «Αληθινά σενάρια» δημοσιογράφο κ. Ασλανίδη Νικόλαο και εικονολήπτη κ. Καπρινιώτη Χρήστο, πορευθήκαμε και παραμείναμε στη Σιέρρα Λεόνε για δέκα ημέρες αφενός μεν για να δούμε την πορεία του ιεραποστολικού έργου και την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτεί η Αδελφότητά μας και αφετέρου για να τραβήξουν οι ανταποκριτές πλάνα για την εκπομπή τους.

Είχαμε την τιμή και την ευλογία να συναντήσουμε εκεί τον επιχώριο επίσκοπο, Σεβ. μητροπολίτη Άκκρας κ. Δαμασκηνό, ο οποίος ήλθε από την Γκάνα, και τον αρχιτέκτονα ναοδόμο κ. Φουρνάρη με τη σύζυγό του Παναγιώτα και την Τουφεξή Βασιλική, τακτικό μέλος της Αδελφότητός μας.

Από την παρουσία μας στην πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε διαπιστώσαμε:

α) Το βιοτικό  επίπεδο του λαού είναι πολύ χαμηλό. Όλοι σχεδόν είναι φτωχοί. Η φτώχεια είναι το γενικό γνώρισμα της χώρας. Άνθρωποι περιφέρονται στους δρόμους και ζητούν βοήθεια, αναζητώντας ένα κομμάτι ψωμί.

β) Η κυβέρνηση της χώρας και ο λαός δέχτηκαν και αγκάλιασαν την Ορθοδοξία με πολλή χαρά. Κατά το μικρό διάστημα των δύο ετών η Ορθοδοξία έκανε θαυμαστά άλματα με τη χάρη του Θεού. Τούτο οφείλεται πρώτον και κυρίως στην πνευματικότητα και γνησιότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στην ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και δεύτερον στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει ο ιεραπόστολος π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος με την αγάπη του και το ανιδιοτελές του χαρακτήρα του, τις θυσίες του και την εργατικότητά του. Μικροί και μεγάλοι άνθρωποι, απλοί και αγράμματοι, αλλά και εγγράμματοι, δάσκαλοι και καθηγητές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δέχτηκαν την Ορθοδοξία και βαπτίστηκαν. Τα παρακάτω περιστατικά είναι δηλωτικά:

Η διευθύντρια του Ορθοδόξου σχολείου, που ήταν στέλεχος της «Εκκλησίας» των Μεθοδιστών δήλωσε:

«Στην αρχή ήμουν δύσπιστη και αντίθετη. Δεν ήξερα τίποτε για την Ορθοδοξία. Σιγά-σιγά διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια σοβαρή Εκκλησία. Διάβασα στο διαδίκτυο και είδα ότι πρόκειται για μια παγκόσμια Εκκλησία. Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε η λατρευτική ζωή. Αποφάσισα να βαπτιστώ. Μετά το βάπτισμα ένιωσα μια πνευματική αλλαγή μέσα μου. Έγινα ένας άλλος άνθρωπος. Τώρα είμαι Ορθόδοξη πιστή και εργάζομαι ιεραποστολικά μεταξύ των δασκάλων και των μαθητών στο σχολείο. Στο σχολείο μας εφαρμόζουμε πρόγραμμα κατηχήσεως και βλέπουμε μια αλλαγή σε όλο το σχολείο στους μαθητές και στους δασκάλους».

Μια νεοφώτιστη δασκάλα στο σχολείο των αναπήρων δήλωσε:

«Ήμουν πεντηκοστιανή και αποφάσισα να βαπτιστώ Ορθόδοξη, γιατί στην ορθόδοξη Εκκλησία μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο προσεύχεστε και ότι δίνετε μεγάλη σημασία στην αγιότητα. Επιθυμώ να γίνω μοναχή».

Ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλεως Φρητάουν δήλωσε:

«Ήμουν μουσουλμάνος και ουδέποτε σκέφτηκα να αλλάξω θρησκεία. Όλοι στο οικογενειακό περιβάλλον μου ήταν χριστιανοί. Όταν ήλθε η Ορθοδοξία και γνώρισα τον π. Θεμιστοκλή ξεπήδησε από μέσα μου ένα αίσθημα ‘’κάτι θα αλλάξει στη ζωή μου΄΄. Τώρα έγινα Ορθόδοξος, πήρα το όνομα Μάξιμος και ευχαριστώ το Θεό. Βρήκα τον εαυτό μου».

Δύο πρώην αγγλικανοί «ιερείς» εγκατέλειψαν την αγγλικανική «Εκκλησία» και βαπτίστηκαν Ορθόδοξοι. Πήραν τα ονόματα Ελευθέριος και Διονύσιος. Ο Ελευθέριος ήταν ο «πρωτοσύγκελλος» της Αγγλικανικής «Εκκλησίας» και δίδασκε αρχαία ελληνικά και εβραϊκά σε αγγλικανικά κολλέγια. Δήλωσε: «Προτιμώ να είμαι τελευταίος και θυρωρός στην Βασιλεία των Ουρανών, παρά αξιωματούχος στην κόλαση. Θέλω να γίνω ένας απλός Ορθόδοξος πιστός».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, μουσουλμάνος, τον οποίο επισκεφτήκαμε δήλωσε:

«Γνωρίζω την μακραίωνη ιστορία της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και της δράσης της. Είστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, εργαστείτε ελεύθερα, αλλά ήρθατε πολύ αργά».

Γιατί; Στο αίτημά μας να μας δώσει οικόπεδο για να χτίσουμε ένα σχολείο στο Waterloo μας απάντησε:

«Θα το έχετε, όχι μόνο αυτό, αλλά και ό,τι άλλο μας ζητήσετε».

γ) Τα έργα προχωρούν. Υπάρχουν δυσκολίες που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη τεχνιτών και τεχνογνωσίας για την κατασκευή Ορθόδοξων ναών. Στο χωριό αναπήρων συμμετείχαμε στις ομαδικές βαπτίσεις 35 νεοφωτίστων Ορθοδόξων. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές των δραστηριοτήτων που συμμετείχαμε και είδαμε.

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων