Σήμερα έχουν τροφή, αύριο όμως;

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω την Ιεραποστολική σας Αδελφότητα για την ηθική και υλική συμπαράσταση, η οποία μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα στη δύσκολη αυτή αφρικανική περιοχή όπου ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου και η περί αυτόν Ιερά Σύνοδος με έταξαν.

Στη συνέχεια θέλω να σας περιγράψω την κατάσταση στο κέντρο της Επισκοπής, το Μπουρούντι, καθώς και στην Ρουάντα και το Ανατολικό Κονγκό.

Όπως και άλλοτε σας είπα, το Μπουρούντι είναι μια μικρή και πανάκριβη χώρα, διότι δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή· αυτό συμβάλλει στη μεγάλη φτώχεια.

Σύστημα υγείας και παιδείας δεν υπάρχει, όλα τα σχολεία είναι ιδιωτικά, ενώ τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν γιατρούς παρά μόνο πεπειραμένους νοσοκόμους.

Η Ιερά Επισκοπή με τη βοήθεια σας προσφέρει σημαντικές ιεραποστολικές κοινωνικές-ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε αυτήν την χώρα που ο πόλεμος την κατέστρεψε στην κυριολεξία. Κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες επιστρέφουν από τις γειτονικές χώρες αναζητώντας τους δικούς τους και τα χωμάτινα σπίτια τους· πολλοί από αυτούς δεν βρίσκουν τίποτα· οι περισσότεροι έρχονται στην Εκκλησία μας εκλιπαρώντας για βοήθεια, αφού όλοι οι άλλοι τους διώχνουν. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε με τη δική σας στήριξη.

Το ευχάριστο είναι ότι η Ελληνική Κοινότητα, σε αντίθεση με άλλες ομογενειακές κοινότητες, αφήνει ελεύθερη την προσέλευση όλων των Ορθοδόξων στον Καθεδρικό Ναό της Μπουζουμπούρα, ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας. Το Πάσχα όλοι μαζί Έλληνες, Αφρικανοί, Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Αιγύπτιοι (που υπηρετούν σε διεθνείς στρατιωτικούς, ειρηνευτικούς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς) δεχθήκαμε στον ίδιο Ναό το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, χαιρετηθήκαμε όλοι και νιώσαμε την παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας, την ενότητα κάτω από την σκέπη της όλων των εθνών, όλων των φύλων, όλων των χρωμάτων.

Το Ανατολικό Κονγκό είναι μια δυστυχισμένη περιοχή που τα συμφέροντα των Δυτικών δεν αφήνουν να ειρηνεύσει. Όποτε επισκεφτούμε αυτές τις περιοχές, στο νου μας γεννιέται το ερώτημα «γιατί;». Όλοι ζητάνε βοήθεια, ζητάνε ένα δάσκαλο, ένα σχολείο, ένα γιατρό, μικροί και μεγάλοι αργοπεθαίνουν από απλές ασθένειες στις άκρες των δρόμων. Στην Ουβίρα, την οποία επισκέπτομαι πιο τακτικά, κάθε φορά συναντώ νεκρώσιμες πομπές· τις πιο πολλές φορές είναι ένα μικρό φέρετρο, το οποίο κρατά ο πατέρας ή ο αδελφός του βρέφους· κάθε φορά οι αιτίες ίδιες: ελονοσία, τύφος , χολέρα, κίτρινος πυρετός, απλές ασθένειες θεραπεύσιμες, που όμως λόγω έλλειψης γιατρών και φαρμάκων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Πριν από το Πάσχα στην ορθόδοξη οικογένεια προστέθηκαν άλλοι 97 αφρικανοί αδελφοί μας, ενώ τις επόμενες ημέρες πρόκειται να βαπτιστού νάλλοι 70· επίσης πριν από λίγες ημέρες ένας πάστορας προτεσταντικής ομολογίας και ένας καθολικός ιερέας ζήτησαν να γίνουν Ορθόδοξοι. Προχωράμε προσεκτικά, η Χάρις του Παναγάθου Θεού ευλογεί το έργο της Ιεραποστολής παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Με τη Χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Πατριάρχη μας δύο ακόμα κληρικοί προστέθηκαν στο Ιεραποστολικό δυναμικό της Επισκοπής μας, ο κοινωνιολόγος-παιδαγωγός Βασίλειος Μπονάνε, κατηχητής και πολύ καλός συνεργάτης της Ιεραποστολής για πολλά χρόνια, ο οποίος θα υπηρετήσει στην Μπουζουμπούρα και ο πρώην πλοίαρχος και κατηχητής στην Ουβίρα του Ανατολικού Κονγκό Κλήμης Μαστάκι, ο οποίος  προορίζεται να διακονήσει τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Μπαράκα, μια δύσκολη πόλη, όπως σας περιέγραψα και πιο πάνω, που ταλαιπωρείται από τους αντάρτες αλλά με καλές προοπτικές για την Ιεραποστολή .

 

Μετ’ ευχών εγκαρδίων και θερμών ευχαριστιών

Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Σάββας

Μπουζουμπούρα, 14 Ιουνίου 2010

Δείτε περισσότερα

Χαιρετισμοί από την Καλκούτα

Γράφει η Νίκη Παπαγεωργίου, Καθηγήτρια Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πρόσφατα

60 χρόνια μετά: Εκδήλωση μνήμης Αγίων Ιεραποστόλων