Τόγγα

Τονγκανοί Ουρανοπολίτες

24 Ιανουαρίου 2017

Τέσσερα είναι τα σημεία του ορίζοντα, τέσσερα είναι τα ιερά μυστήρια που τελέσθηκαν στις 16 Οκτωβρίου στο απέριττο εκκλησάκι των Αγίων ενδόξων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στο νησί Τονγκατάπου, της περιοχής Φανγκαλότο των νήσων Τόνγκα. Εδώ βρίσκεται και η πρωτεύουσά τους Nukuʻalofa.  Το λευκό και γαλάζιο χρώμα που κυριαρχούν στο εκκλησάκι και στο Ιερό Βαπτιστήριο, που είναι πίσω από το άγιο βήμα, δημιουργούν αισθήματα χαράς και ελπίδας στην κάθε ψυχή που ατενίζει με ελπίδα στον ουρανό και παρακαλεί για όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα για την πονεμένη Ελλάδα.

Οι Άγιοι Απόστολοι και το Ιερό Βαπτιστήριο είναι κόπος πίστεως και ευσεβείας των ευλαβών μοναχών Αρσενίου και Σάββα από τον Άγιον Όρος, συνεργών της Ιεραποστολής, και του προσκυνητού Νικολάου, που τα έκτισαν με τα χέρια τους.

Το σπίτι της φιλοξενίας, που  ήδη είναι έτοιμο, και ο ωραίος μεγάλος Ναός του Αγίου ενδόξου και τροπαιοφόρου Γεωργίου, που έχει θεμελιωθεί και συνεχίζεται το κτίσιμο του, είναι αποτέλεσμα και προσφορά ευλαβών Χριστιανών από την Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη και τον Ασπρόπυργο, και από την Αυστραλία και την Αμερική.  Έπρεπε να ήταν κάποιος εδώ σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, για να παρακολουθήσει με πόση ευλάβεια και απλότητα εδέχθησαν τα ιερά μυστήρια της βαπτίσεως και του χρίσματος, και στη συνέχεια  την πρώτη Θεία Κοινωνία, οι πρώτοι Τονγκανοί κατηχούμενοί μας.  Ακολούθησε και ο πρώτος γάμος του Κωνσταντίνου και της Ελένης, καθώς και το γεύμα της αγάπης στο οποίο παρεκάθησαν «ἐν ἀφελότητι καρδίας» (Πραξ. 2:46) όλοι οι παρευρεθέντες στη μεγάλη αυτή χαρά.

Κατά την εξωτερίκευση των εντυπώσεων και αισθημάτων τους, ο Κωνσταντίνος, που είναι και Εβραίος στην καταγωγή, είπε ότι με το Ιερό Βάπτισμα ένιωσε ότι αναγεννήθηκε..  Αυτό ακριβώς που είπε ο Κύριος στο Νικόδημο: «Ἐάν μή τις γεννηθῇ ἐξ ὕδατος καί Πνεύματος οὐ δύναται εἰσελθεῖν εἰς τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ» (Ιωάν. 3:5). Ο Πέτρος, βέρος Τονγκανός, είπε ότι με το βάπτισμα εγκατέλειψε το κοσμικό του όνομα Ωφίση, και από εδώ και πέρα θα έχει το όνομα του ουρανού Πέτρος. Μέσα στην απλότητά του διατύπωσε τη θεολογική αλήθεια, ότι ο βαπτιζόμενος στο όνομα της Αγίας Τριάδος παύει να ανήκει στη γη.  Στο εξής είναι πολίτης του ουρανού σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, που λέγει, «Ἡμῶν γάρ τό πολίτευμα ἐν οὐρανοῖς ὑπάρχει» (Φιλ. 3:20).

Μια ακόμη παρουσία της Ορθοδοξίας στη μακρινή Ωκεανία. Ο σταυρός του Κυρίου στολίζει και αγιάζει τα στήθη, τον τόπο και τα σπίτια των νεοφώτιστων αδελφών μας. Η καμπάνα των Αγίων Αποστόλων είναι μικρή αλλά ο ήχος της, γλυκύτατος, χαρμόσυνος και συγκινητικός, απλώνεται ως φωνή της Εκκλησίας στα μήκη και τα πλάτη του απέραντου Ειρηνικού, προσκαλώντας κάθε απροκατάληπτο άνθρωπο να έλθει στην πηγή της αλήθειας και της ζωής: «Δεῦτε, πάντα τά ἔθνη γνῶτε τοῦ φρικτοῦ μυστηρίου τήν δύναμιν. Χριστός γάρ ὁ Σωτήρ ἡμῶν ὁ ἐν ἀρχῇ Λόγος ἐσταυρώθη δι’ ἡμᾶς καί ἑκών ἐτάφη καί ἀνέστη ἐκ νεκρῶν τοῦ σῶσαι τἀ σύμπαντα· Αὐτόν προσκυνήσωμεν» (Παρακλητική, Κυριακή Ήχος Γ΄).

«Μακάριοι ὧν ἀφέθησαν αἱ ἀνομίαι» (Ψαλμός 31:1) διά των ιερών μυστηρίων της Αγίας Ορθοδοξίας. «Ὡς ὡραῖοι οἱ πόδες τῶν εὐαγγελιζομένων τἠν εἰρήνην καί τἀ ἀγαθά τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ» (Ρωμ. 10:15).  Άξιος ο μισθός των δωρητών και κτητόρων των αγίων του Θεού εκκλησιών.

Μετά την Τόνγκα, έχει σειρά το άλλο νησί του Νοτιοανατολικού Ειρηνικού, η Σαμόα, που υπάγεται και αυτή στη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Θεού θέλοντος, εκεί θα κτισθεί η εκκλησία του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, του οποίου «εἰς πᾶσαν τήν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος», όπως και των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου και όλων των Αγίων Αποστόλων.

«Δόξα σοι, Χριστέ ὁ Θεός, Άποστόλων καύχημα, Μαρτύρων ἀγαλλίαμα, ὧν τό κήρυγμα Τριάς ἡ ὁμοούσιος».
† Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

Ένας Ορθόδοξος Ναός για τα νησιά Τόνγκα

15 Σεπτεμβρίου 2016

«Δόξα καί τιμή καί εἰρήνη παντί τῷ ἐργαζομένῳ τό ἀγαθόν»

«Η Θεία Χάρις, η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα» βοήθησε, ώστε σε διάστημα ένδεκα μόλις ετών να ανεγερθούν για τις λατρευτικές ανάγκες της Ιεραποστολής μας στη Μητρόπολη της Νέας Ζηλανδίας:

 1. Στην περιοχή της Νέας Ζηλανδίας:
  • Ο Ιερός Ναός του αγίου Νικολάου στην πόλη New Plymouth
  • Ο Ιερός Ναός του αγίου Δημητρίου στο Hastings
  • Ο Ιερός Μοναστηριακός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τα παρεκκλήσια του αγίου Βασιλείου και του αγίου Αμφιλοχίου στο Levin
  • Το κοιμητηριακό παρεκκλήσι του αγίου και δικαίου Λαζάρου του Τετραημέρου στο Wellington
 2. Στην περιοχή των νησιωτικών κρατών του νοτιοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού, Fiji, Tonga, Samoa:
  • Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής με το Ιεραποστολικό Κέντρο στο Sabeto Nadi του Viti Levu
  • Ο μοναστηριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με κελλιά για τις μοναχές στο Saweni Viti Levu
  • Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας με το Ορφανοτροφείο Αγία Ταβιθά και τον οίκο απροστάτευτων γυναικών (safe home) στο Saweni Viti Levu
  • Ο Ιερός Ναός των αγίων Αθανασίου και Νικολάου Labasa, Vanua Levu

Σύνολο: 7 Ναοί και 3 παρεκκλήσια

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Τόνγκα, που είναι βασίλειο και απέχει μιάμιση ώρα από τα νησιά Φίτζι με το αεροπλάνο, για την ανέγερση του Ιερού Ναού του μεγαλομάρτυρος αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Έχουμε αγοράσει σε προηγούμενο ταξίδι μας ένα ωραίο οικόπεδο στην πρωτεύουσα Nuku’alofa, σε απόσταση 80 μόλις μέτρων από τη θάλασσα και το δημόσιο δρόμο, όσο απείχε περίπου και ο Ιερός Ναός του Μεγαλομάρτυρος στα Θεραπειά του Βοσπόρου της Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίον δυστυχώς κατεδάφισαν οι κυβερνώντες, για να περάσει από εκεί, όπως είπαν, ο δημόσιος δρόμος, και τον οποίον κατά κάποιον τρόπο, θέλουμε να «αναστήσουμε». Για την αγορά του οικοπέδου χρειάστηκαν 50.000 TOP, ήτοι 25.000 €.

Tonga1

Τονγκανές νέες κρατούν με καμάρι την εικονίτσα του Χριστού

Το κόστος της οικοδομής θα φτάσει τις 300.000 TOP, ήτοι 150.000 ευρώ, καθ’ ότι παραπλεύρως του Ναού θα κτισθεί και οικία για τον ιερέα και τους ιεραποστόλους, καθώς επίσης και μικρό παρεκκλήσι των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανέγερση Ιερών Ναών, καθ’ ότι για μας τους Ορθόδοξους, παράλληλα με το κήρυγμα του ιερού Ευαγγελίου, είναι απαραίτητη και η Θεία Λατρεία και μάλιστα η Θεία Λειτουργία. Οι ιθαγενείς είναι άνθρωποι απλοί, με έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και εντυπωσιάζονται περισσότερο με την εποπτικότητα, την οποία προσφέρει η Ορθόδοξος θεία λατρεία, παρά με τις φλυαρίες και φωνασκίες των Χριστιανών των άλλων δογμάτων.

Ελπίζουμε ότι και η προσπάθειά μας αυτή θα ευοδωθεί με τη βοήθεια του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και την ευχή και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Για τις οποιεσδήποτε προσφορές προς έναρξη και αποπεράτωση του ιερού αυτού έργου, ευχαριστούμε θερμώς εκ των προτέρων τους αγαπητούς συνδρομητές και ευχόμαστε στον άγιο Γεώργιο να είναι βοηθός σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους και να ευλογεί τη ζωή και τα έργα των χειρών τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Tonga2

Σχέδιο του ανεγειρόμενου Ι.Ν. του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα

Ο Θεός να αξιώνει όλους μας να εργαζόμαστε πάντοτε το καλό προς ωφέλεια των συνανθρώπων μας, επικράτηση της Βασιλείας Του και δόξα του Παναγίου Ονόματός Του. Αμήν. Η Παναγία να είναι μαζί μας.

† Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος