Σαμόα

Ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας από τη Σαμόα διηγείται πώς ήρθε στην Ορθοδοξία

Πρωτάκουσα για την Ορθόδοξη Εκκλησία το 1968 σε ηλικία 15 ετών, όταν φοιτούσα σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο. Ήταν απλά μια σύντομη αναφορά στο σχίσμα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από την Ορθόδοξη πίστη.

Ωστόσο, το έτος 2000, ξεκίνησα σπουδές θεολογίας. Το 2001 εντάχθηκα στην αγγλικανική εκκλησία και σπούδασα στην ιερατική σχολή στο Όκλαντ. Εκεί, συνάντησα κάποια ιστορικά στοιχεία για την Ορθόδοξη πίστη. Τότε μπερδεύτηκα, γιατί άκουγα από διάφορες πηγές να λένε ότι η Ορθοδοξία είναι η αρχαία Εκκλησία, πολύ πριν τους Ρωμαιοκαθολικούς, τους Αγγλικανούς, τους Προτεστάντες κ.λπ.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιας στη Σαμόα

Καθώς μεγάλωνα, αναρωτιόμουν «γιατί υπάρχουν τόσες εκκλησίες που λατρεύουν τον ένα Θεό; Ποια είναι η αληθινή Εκκλησία;» Άκουγα τους ρωμαιοκαθολικούς, τους αγγλικανούς και κάποιους άλλους να ομολογούν πίστη «εἰς μίαν ἁγίαν, καθολικήν καί ἀποστολικήν ἐκκλησίαν». Γι’ αυτό συνέχισα να προσεύχομαι στην Αγία Μητέρα του Θεού να μου δείξει το δρόμο για την αληθινή Εκκλησία.

Το έτος 2005, χειροτονήθηκα αγγλικανός ιερέας και υπηρέτησα πέντε χρόνια σαν νοσοκομειακός ιερέας στο Όκλαντ και πέντε χρόνια ως αρχιερατικός επίτροπος στην επαρχία της Σαμόα. Τότε, αντιμετώπισα δυσκολίες, καθώς είδα την αγγλικανική εκκλησία να ευλογεί τους ομόφυλους γάμους, να χειροτονεί αρσενοκοίτες κληρικούς και να χειροτονεί γυναίκες και αρσενοκοίτες επισκόπους. Ένιωσα πως όλα αυτά ήταν και είναι ενάντια στην Αγία Γραφή (Γεν. 2:24, Ματθ. 19:6, Εφεσ. 5:24-25, 30-31).

Στα τέλη του 2013, άρχισα να νιώθω το άγγιγμα της Θεοτόκου και να βλέπω οράματα και να παίρνω απαντήσεις στις προσευχές μου. Μετά από 3 έντονα χρόνια, το 2016, ένας Έλληνας ονόματι Γεώργιος ήρθε στα Σαμόα και μου μίλησε σύντομα για την Ορθόδοξη πίστη. Όταν γύρισε στη Νέα Ζηλανδία, μίλησε για μένα στο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.

Το Μάιο του 2017, συνέβη ένα άλλο θαύμα. Βρισκόμουν στη Νέα Ζηλανδία, όταν με κάλεσε ο Γεώργιος και μου ζήτησε να συναντήσω το Μητροπολίτη Αμφιλόχιο για πρώτη φορά. Μετά από μια πνευματική συζήτηση με το Σεβασμιώτατο, ένιωσα τη χάρη και το άγγιγμα του Θεού και δέχτηκα να βαφτιστώ και να γίνω Ορθόδοξος. Ευχαριστώ την Αγία Μητέρα του Θεού για την αποκάλυψη της αγάπης Του και δοξολογώ το Θεό που με διάλεξε, εμένα τον ταπεινό δούλο, για να γίνω ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας στα Σαμόα. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος κάλεσε εμένα και τη σύζυγό μου Σαλώμη στο Ουέλλιγκτον, για να λάβουμε εκεί το άγιο Βάπτισμα και το Χρίσμα, να παντρευτούμε με Ορθόδοξο γάμο και να λάβω την εις διάκονο και πρεσβύτερο χειροτονία.

Τώρα νιώθουμε εντελώς πλήρεις και αναγεννημένοι εν Χριστώ μέσα στην αληθινή Εκκλησία Του, την Ορθόδοξη. Αυτές τις μέρες, επισκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Άγιο Όρος, όπου η προσκύνηση των εικόνων της Θεοτόκου και των λειψάνων των αγίων ενίσχυσε την πνευματική μου απόφαση να αφιερώσουμε τις ζωές μας, να ακολουθήσουμε τα βήματα του Χριστού και να γίνουμε πρωτοπόροι της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στους ανθρώπους μου στα Σαμόα, αλλά όπου με κατευθύνει ο Θεός για να διαδώσω τα καλά νέα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο για τις συμβουλές, τις προσευχές και τις ευλογίες του για μένα και τη Σαλώμη, καθώς και σε όλο τον κλήρο και το λαό που μας στηρίζει στο ξεκίνημα της Ορθόδοξης ιεραποστολής μας. Το όνομα του Κυρίου ας είναι ευλογημένο.

π. Ιωάννης Peniamina Tapelu

Το Μυστήριο του γάμου του π. Ιωάννου και της πρεσβυτέρας Σαλώμης

Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας…

Μετά τις θαυμαστές επεμβάσεις του Κυρίου στην ιεραποστολική προσπάθεια της Τόνγκας με το κτίσιμο του παρεκκλησίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, της οικίας των ιεραποστόλων και του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που τελειώνει σε κανένα μήνα, ήλθε και η σειρά της Σαμόας.

Ωραίο νησιωτικό κράτος, λουσμένο στο πράσινο και στολισμένο με τα χαμόγελα των ευγενών και φιλόξενων κατοίκων του. Στην προηγούμενη επίσκεψή μας γνωριστήκαμε με τον καλοκάγαθο πάστορα Πέπε. Στην τωρινή μας συνάντηση τον είδαμε λυπημένο και ανήμπορο να περπατήσει από άγνωστη αρρώστια στο πόδι του. Έτσι όλα όσα είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει για το ξεκίνημα της Ορθοδοξίας έπεφταν στο κενό. Όμως επάνω από τον Πέπε και από κάθε ανθρώπινο παράγοντα είναι ο Κύριός μας, που εξαπέστειλε τους Αποστόλους του και εξαποστέλλει και εμάς τους ταπεινούς στο κήρυγμα του Ευαγγελίου Του λέγοντας: «Καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ’ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας…». Να είστε βέβαιοι ότι θα είμαι κοντά σας σε κάθε σας ανάγκη και δυσκολία για πάντα.

Σταυρώσαμε το πόδι του Πέπε με το τεμάχιο του τιμίου ξύλου, που έχει ο αγιορείτης αδελφός Σάββας, με το λείψανο του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα και τις εικόνες της Θεοτόκου, του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου και άλλων αγίων, λέγοντας τα τροπάριά τους. Την άλλη ημέρα ξανάρθε ο Πέπε λέγοντάς μας ότι δεν πονάει πια, και κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της αυλής τρέχοντας. Είχε γίνει θαύμα που τον εντυπωσίασε και τον έφερε πιο κοντά στην αληθινή πίστη, την Ορθόδοξη. Αυτή ήταν η πρώτη επέμβαση του αναστάντος Σωτήρα μας στα ιεραποστολικά δρώμενα της Σαμόας.

Αυτό μας έδωσε πίστη και θάρρος να ατενίσουμε και στον άγνωστο ορίζοντα της εξευρέσεως του οικοπέδου για κτίσιμο εκκλησίας του Ηγαπημένου Μαθητού του Κυρίου.

Είπαμε να αλλάξουμε ξενοδοχείο, για να είμαστε πιο κοντά στη θάλασσα για λόγους ευεξίας και υγείας. Εκεί γνωριστήκαμε με ένα ανδρόγυνο από την Αυστραλία. Σαμουέζος ο σύζυγος και Ελληνίδα από μητέρα η γυναίκα του. Τους εμπιστευθήκαμε το πρόβλημά μας, ότι δηλαδή δεν είχαμε οικόπεδο για κτίσιμο της εκκλησίας. Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και πιστοί και ενάρετοι άνθρωποι μας είπαν: Όσα χρήματα κερδίσαμε για είκοσι χρόνια τα είχαμε για να αγοράσουμε ένα οικόπεδο και να κτίσουμε, όποτε μπορέσουμε, ένα σπίτι. Τώρα όμως μόλις αγοράσουμε το οικόπεδο, θα σας το προσφέρουμε υπό μορφήν δανείου να κτιστεί η εκκλησία και να έχουμε κι εμείς ως Ορθόδοξοι την εκκλησία μας. Έβαλαν δικηγόρο να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος τούς παραχωρεί το οικόπεδο έναντι εκατόν είκοσι χιλιάδων δολλαρίων Σαμόας, ποσό που ήταν αδύνατο για μας να το προσεγγίσουμε. Έτσι με τα χρήματα που έχουμε, γύρω στις πενήντα χιλιάδες, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κτίσουμε την εκκλησία.

Αυτή είναι η δεύτερη ολοφάνερη επέμβαση του Κυρίου μας, ο οποίος θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να γίνουν ποίμνιο της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας Του.

Να είναι δοξασμένο το όνομά Του και του Αγίου Αποστόλου Του Ιωάννου του Θεολόγου, που είναι πάντα κοντά μας, όπως το κατάλαβα και τη φορά αυτή, που το πρώτο βράδυ, που ήλθαμε στη Σαμόα, βρέθηκα στον ύπνο μου στην Πάτμο, κοντά στο Γέροντα Αμφιλόχιο, που ιδιαίτερα αγαπούσε τον Ηγαπημένο Μαθητή του Κυρίου.

Έχει πίκρες και στενοχώριες η Ιεραποστολή, αλλά έχει και τέτοιες ευλογίες και χαρές, που μόνο ουράνιες μπορούν να χαρακτηριστούν. Και είναι αυτές που δίνουν το κουράγιο στους Ιεραποστόλους να επιμένουν και να νικούν με τη βοήθεια του Αρχηγού της Σωτηρίας και Νικητή του θανάτου, Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Οποίον ανήκει η δόξα, η τιμή και η προσκύνηση σε όλους τους αιώνες. Αμήν.

†Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος