Ουγκάντα


Η Ουγκάντα είναι μια περίκλειστη χώρα της Ανατολικής Αφρικής με πρωτεύουσα την Καμπάλα. Έχει πληθυσμό 32 εκατομμυρίων ανθρώπω και έκταση 236.000 τ.χλμ. Στην Καμπάλα εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Καμπάλας με 80 ενορίες και 38 ιερείς, σημαντικό φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο.

Ένα ευχαριστώ δε φτάνει

10 Ιουνίου 2017

Φίλοι και φίλες της Ιεραποστολής,

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε.

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που ο Πανάγαθος Θεός με οδήγησε στην Ιεραποστολή. Tο 1996, ήρθε στην Ελλάδα ο μακαριστός Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κυρός Θεόδωρος Nankyama, βαριά άρρωστος. Όταν πήγα να τον δω, με παρακάλεσε να κατέβω μαζί του στην Ουγκάντα, για να βοηθήσω την Εξωτερική Ιεραποστολή. Τα έχασα πραγματικά, διότι ο κυρός Θεόδωρος ήταν για μένα τα πάντα. Με είχε μαζέψει από ένα κεντρικό δρόμο της Καμπάλας, όπου γύριζα σαν αδέσποτο σκυλί και με φρόντισε για τα πάντα. «Τι να κάνω τώρα που είναι άρρωστος; σκέφτηκα. Θα πάω για λίγο και μόλις γίνει καλά, ξαναέρχομαι στην Ελλάδα».

Δυστυχώς, ο κυρός Θεόδωρος δεν έγινε καλά, αλλά κοιμήθηκε εν Κυρίω. Στην κηδεία του είδα κάτι που με συγκλόνισε. Ήταν τα παιδιά τα ορφανά, φτωχά και αδέσποτα, που ο Δεσπότης είχε μαζέψει κοντά του. Όλα είχαν μία ερώτηση: «Ποιος θα μας αναλάβει από εδώ και πέρα;». Τότε άκουσα μια φωνή μέσα μου, που έλεγε, «εγώ»· και πράγματι εκείνη τη μέρα αποφάσισα να μείνω κοντά σ’ αυτά τα παιδιά.

Το ίδιο έτος, 1997, ο νέος Μητροπολίτης της Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνάς με διόρισε εφημέριο στην ιστορική ενορία της Μεταμόρφωσης στο χωριό Degeya. Ιστορική ενορία, επειδή αυτή υπήρξε η πρώτη ενορία των ντόπιων Αφρικανών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το πρώτο μου γράμμα το έγραψα στον Παναγιώτη Παπαδημητρακόπουλο – αιωνία η μνήμη του! Σε λίγες μέρες είχα λάβει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για το ορφανοτροφείο. Από τότε μέχρι και σήμερα η Αδελφότητα δεν έχει φύγει από το πλευρό μου. Πολλές φορές μάς έχει βοηθήσει στα συσσίτια, στην ανοικοδόμηση δύο δημοτικών σχολείων στην περιοχή και στην εκπαιδευτική υιοθεσία. Δύο παιδιά έχουν σπουδάσει μέχρι το Πανεπιστήμιο, κτίσαμε ένα κέντρο υγείας στη μνήμη του αοίδιμου Παναγιώτη, αποκτήσαμε ένα μύλο, ένα τρακτέρ, και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ολοκληρώνεται. Σας είμαστε πολύ ευγνώμονες!

Δεκαπέντε παιδιά από το ορφανοτροφείο έχουν χειροτονηθεί ιερείς με επικεφαλής τον πατέρα Παύλο Nzalambi, το νέο αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας, και τον ιερομόναχο πατέρα Πρόδρομο, ηγούμενο του πρώτου ανδρικού μοναστηριού της Ουγκάντας. Έξι κορίτσια από το ορφανοτροφείο έχουν γίνει παπαδιές. Τρία κορίτσια έχουν γίνει μοναχές με επικεφαλής την αδελφή Μαρία, ηγουμένη του πρώτου γυναικείου μοναστηριού της Οσίας Μαρίας. Σε λίγες εβδομάδες, αναχωρούν για τη Ρόδο άλλα τρία κορίτσια, για να δοκιμαστούν σε ένα γυναικείο μοναστήρι και να προετοιμαστούν για την ίδρυση δεύτερου γυναικείου μοναστηριού. Πολλοί καθηγητές, δάσκαλοι, νοσοκόμες, γιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, κατηχητές και κατηχήτριες…

Συνεχίζουμε να περιμένουμε το υστέρημά σας, για να κρατήσουμε, όσο μπορούμε, ανοιχτά τα κέντρα της προσφοράς.

Ευχόμαστε πάσα παρά του Κυρίου χάρη και ευλογία και καλή ιεραποστολική χρόνια.

π. Ιωάννης Kibuuka

Ένα Κέντρο Υγείας στην Ουγκάντα

10 Ιανουαρίου 2017
Παρά τις δυσκολίες τις οικονομικές, τον τελευταίο καιρό, γίνεται η εξαιρετική προσπάθεια από μέλη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, να αποπερατωθούν δύο οικοδομικά έργα στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως Degeya, της Ιεράς Μητροπόλεως Ουγκάντας. Τα έργα αυτά είναι ο Ι. Ναός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και η υγειονομική Κλινική «Π. Παπαδημητρακόπουλος», δίπλα στο Ναό. Δοξάζουμε τον Πανάγαθο Θεό, ο οποίος με τη χάρη Του προώθησε τα έργα αυτά, μέσα σε τόσες δυσκολίες, μέχρι το στάδιο που είναι τώρα. Ενώ, εκ μέρους μας οφείλονται θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι με αγάπη Θεού συνεισφέρουν τον οβολό τους.
Όπως ίσως θα ενθυμείσθε, εδώ όπου γίνονται τα έργα αυτά, στο Κέντρο δηλαδή της Μεταμορφώσεως, η Εκκλησία μας εξυπηρετεί αρκετό αριθμό συνανθρώπων στην περιοχή, όχι μόνο της Ορθοδόξου πίστεως, αλλά και ετεροδόξων, κυρίως στους τομείς της εκπαιδεύσεως και της υγείας. Όμως, συνεχώς αυξάνονται οι ζωτικές ανάγκες αυτές με την ανάπτυξη του τόπου και των συνανθρώπων μας. Γι’ αυτό ό,τι καλύτερο προστίθεται στο Κέντρο, σαν επέκταση ή διεύρυνση των υπηρεσιών του, προσφέρει μεγάλες προσδοκίες διά την περαιτέρω πορεία του λαού εν Χριστώ.
Επειδή πλέον μέσα στον περίβολο της Μεταμορφώσεως κυριαρχεί η εκπαιδευτική ζωή των νέων από την περιοχή, γι’ αυτό ο Ι. Ναός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης ανεγέρθηκε έξω από το περιτοίχισμα των σχολείων, με σκοπό να καθιερωθεί αυτός για την κοινοτική ζωή των πιστών και, κατ’ αυτό τον τρόπο, να ξεχωρισθούν τα προγράμματα και οι δραστηριότητες. Παρ’ όλο που η Κλινική ευρίσκεται στο εσωτερικό του περιτοιχίσματος των σχολείων, εκτός της μαθητιώσας Νεολαίας, θα εξυπηρετεί και όλους τους προσερχομένους ασθενείς, διά μέσου ειδικής εισόδου στα πλάγια του Ναού.

Εκκρεμεί η βαφή και ο εξοπλισμός του Ι. Ναού. Από τους ξυλουργούς οι προσφορές, για τα καθίσματα ήταν πολύ ψεύτικες. Ίσως θα πρέπει να βάλλουμε τα απαιτούμενα καθίσματα σταδιακά. Πάντως, οι ξυλουργοί μάς περιπαίζουν, σχετικά με το μεγάλο χώρο, που θα ντυθεί με καθίσματα. Ως προς τον εξοπλισμό όμως της Κλινικής, προχωρεί η εκτέλεση χωρίς πρόβλημα. Ο ιατρός Γεώργιος Sunday, ορθοπεδικός και εγγονός του μακαριστού π. Ηλία Buzinde, μεριμνά για να αγορασθούν τα σωστά εργαλεία και να τοποθετηθούν εκεί που πρέπει.
Η προσπάθεια για την ολική σωτηρία των ανθρώπων στη Ουγκάντα και σε όλη την Αφρική, ως έργο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, συνήθως συναντά πολλά απρόοπτα. Όμως, το έργο προωθείται παρά τις εκπλήξεις και καθυστερήσεις. Ο Θεός της αγάπης να ευλογεί όλους όσοι εργάζονται για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Διάλεξη για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα από το Μητροπολίτη Ιωνά

9 Ιουνίου 2016

Την Κυριακή 12 Ιουνίου στις 10.30 π.μ., θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στη μηνιαία σύναξη της Αδελφότητάς μας το Σεβ. Μητροπολίτη Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας κ. Ιωνά. Ο Σεβασμιώτατος θα παραστεί και θα μας μιλήσει για όλες τις εξελίξεις της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής, που αποτέλεσε την κοιτίδα για την ανάπτυξη της σύγχρονης ιεραποστολικής προσπάθειας στην υποσαχαρική Αφρική.

Θα προηγηθεί συνεκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου επί της συμβολής των οδών Παύλου Μελά και Μακένζυ Κινγκ.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι!

otwal

Στηρίξτε τη δημιουργία μιας νέας φάρμας στη Busoga της Ουγκάντας

28 Οκτωβρίου 2015

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκπληκτική δουλειά που κάνετε πάντα για τα αφρικανικά έθνη μέσω του ευαγγελισμού και της στήριξης όσων έχουν ανάγκη.

Η οικονομική κρίση, την οποία διέρχεται η Ελλάδα, μας έχει επηρεάσει τόσο πολύ, όσον αφορά το ιεραποστολικό έργο και τη φροντίδα που παρέχουμε στα παιδιά μας σε κάθε σχολείο. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να ταΐσουμε τα ορφανά μας και να τους προσφέρουμε σχολικά είδη, όπως κάναμε βασιζόμενοι στην οικονομική βοήθεια που λαμβάναμε από την Αδελφότητά σας. Αυτό επηρέασε εμάς και εν γένει σύνολη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα. Αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε και έχουμε τη βέβαιη πεποίθηση, ότι «Ola tha pane kala» στο μέλλον.

Στη γενική ιερατική σύναξη που έλαβε χώρα πέρυσι, ο πνευματικός μας πατέρας Μητροπολίτης Ουγκάντας κ. Ιωνάς συμβούλεψε όλους τους ιερείς να δημιουργήσουμε πιθανά μέσα, που θα μπορέσουν να καταστήσουν κάθε ενορία οικονομικά αυτάρκη, ώστε να συνεχίσουμε το ιεραποστολικό έργο χωρίς να περιμένουμε από τους εξ Ελλάδος δωρητές, καθώς η Ελλάδα δέχεται ισχυρές οικονομικές πιέσεις.

orthodox-002-copy

Για το λόγο αυτό, καθίσαμε κάτω και σχεδιάσαμε ένα μικρό μελλοντικό σχέδιο, το οποίο είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα δύσκολο, επειδή δεν έχουμε τα μέσα να το ξεκινήσουμε. Σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε σήμερα για ένα καλύτερο μέλλον στις δύο μόνιμες ενορίες μας, τον Άγιο Ιάκωβο στο Nawango και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Nakyaka, μαζί με τα έξι παρεκκλήσια και όσα άλλα δημιουργηθούν.

Συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε την εκτροφή ζώων (βοοειδών και χοίρων) σε μια μικρή φάρμα 20-30 στρεμμάτων και να βάλουμε τουλάχιστον έξι αγελάδες ως ένα μικρό ξεκίνημα. Πιστεύουμε ότι, αν μας βοηθήσετε να αγοράσουμε αυτή τη γη και έξι αγελάδες, μετά από δύο χρόνια, αυτή η μικρή φάρμα θα αποτελεί πηγή εισοδήματος και θα παρέχει γάλα στα σχολεία μας, δίνοντας την ευκαιρία στα φτωχά παιδιά που φροντίζουμε να πίνουν γάλα κάθε μέρα από τη δική τους φάρμα.

Για το σκοπό αυτό απαιτούνται περί τα 290 ευρώ ανά στρέμμα και 280 ευρώ ανά αγελάδα, δηλαδή συνολικά 5.800 ευρώ για 20 στρέμματα και 1.680 ευρώ για 6 αγελάδες. Γι’ αυτό, αδελφοί, κάνουμε έκκληση στους φίλους της Ιεραποστολής, που μπορούν να μας βοηθήσουν, να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε πιθανά μέσα επιβίωσης για τις ενορίες μας και τα παιδιά μας.

6178047808_1de44aeb15_o

CC BY-NC Giovanni Formenti

Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για σας καθημερινά, ώστε ο Παντοδύναμος Θεός, που αγαπά την ανθρωπότητα, να σας λυτρώσει από κάθε δυσκολία και να σας παράσχει κάθε δώρο στην Ουράνια Βασιλεία Του. Αμήν!

Ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε καλό φθινόπωρο!
π. Στέφανος Lunagula

Από τη χειροτονία του διακόνου Εμμανουήλ Kamanya

27 Απριλίου 2015

Την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 είχαμε τη χαρά να παραστούμε στην εις διάκονον χειροτονία του Εμμανουήλ Kamanya, φοιτητή Θεολογίας από την Busoga της Ουγκάντας, τον οποίο υποστηρίζουμε από το 2010 μέσω του προγράμματος των σπουδαστικών βοηθημάτων. Άξιος!

3 Απριλίου 2015

StConstantine2

Η κατασκευή του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουγκάντα ολοκληρώθηκε και πλέον οι πιστοί της Ddegeya μπορούν να προσέρχονται σε αυτόν και να αναπέμπουν με κατάνυξη τις προσευχές τους στον άγιο Θεό.

Ευχαριστούμε όλους τους ευγενείς δωρητές που βοήθησαν αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Ο Θεός να σας ευλογεί!

Η κρίσιμη περίοδος για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα είναι τώρα

17 Ιανουαρίου 2015

Μέσα από αναρίθμητες δυσκολίες εβλάστησε η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα. Αυτό ήδη είναι αναμφισβήτητο γεγονός στις σκέψεις και στην ιστορία του κόσμου. Αδιάφορα με το ανοιχτό θέμα, καθ’ όσον αυτό αφορά τη συστατική σχέση εκάστου των Ορθοδόξων αυτών μελών με τον Τριαδικό Θεό. Γιατί αυτό το ανοικτό θέμα ανήκει στα μυστήρια εκείνα που παραμένουν ακόμη απρόσιτα στην αντικειμενική έρευνα και εμπειρία.

 • Όμως μετά την αγωνιώδη αυτή βλάστηση, τι υπολείπεται;
 • Τι θα επακολουθήσει;
 • Πώς θα συνεχίσει την ύπαρξή της και την επιβίωσή της ανάμεσα στις σύγχρονες παγκόσμιες μεταβολές;
 • Πώς θα αυτοσυντηρείται και θα αναπτύσσεται η Εκκλησία αυτή στην Ουγκάντα;

Τέτοια και άλλα παρόμοια ερωτήματα καθιστούν αυτή την περίοδο την πιο κρίσιμη στην ιστορία της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ουγκάντα. Εκτός αυτού, επίσης πρέπει να γίνει συνειδητά παραδεκτό, ότι καθυστέρησε πάρα πολύ το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Ουγκάντα. Οι ιστορικοί οφείλουν να περιγράψουν τους λόγους της καθυστέρησης αυτής προς νουθεσία των επόμενων γενεών. Για μας τώρα τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη ζώσα πραγματικότητά μας.

Ug2

Παρ’ όλες τις αντιθετικές καταστάσεις των γεγονότων, ειδικότερα για την Ουγκάντα πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα εκτυλίσσεται το σχέδιο του Θεού. Δεν παύουμε όμως να ανησυχούμε για την όλη αποστολή μας και μάλιστα για τους φτωχούς ιερείς που υπηρετούν στην Ουγκάντα κατά τον κρίσιμο τούτο καιρό. Γιατί, όταν μπήκαμε απότομα στην οικονομική κρίση, δεν ήταν ώριμο ακόμα το ποίμνιο για να καρποφορεί υλικά, κοινωνικά και πνευματικά αγαθά προς αυτοσυντήρηση και διαιώνιση του έργου. Έτσι, στην Ουγκάντα, οι ιερείς θα πρέπει να καταβάλλουν εξαιρετικές δυνάμεις, ούτως ώστε να συνεχιστεί η ετοιμασία του ποιμνίου προς ωρίμανση και αυτοσυντήρηση. Δηλαδή, εφ’ όσον κατ’ ανάγκη ζούμε στην οικονομική κρίση και το Ορθόδοξο ποίμνιό μας δεν είναι ακόμα ώριμο για σοβαρή παραγωγή και συντήρηση του αποστολικού έργου, το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν οι ιερείς, ώσπου να ετοιμασθούν τα σχετικά.

Για την Ουγκάντα, από όλο το πλήρωμα των πιστών, μετά τους ιερείς, άλλη ομάδα που έχει μεγάλη ευθύνη τώρα είναι οι δάσκαλοι και οι κατηχητές. Ενώ οι ιερείς υπηρετούν κυρίως τον κύκλο των ιερών μυστηρίων με βάση τον Ναό, οι δάσκαλοι και κατηχητές υπηρετούν κυρίως τον κύκλο της εκπαίδευσης με βάση το Σχολείο. Προσπαθούμε να το καταστήσουμε σαφές στη συνείδηση όλων, ότι οι ιερείς είναι υπεύθυνοι επίσης για τη ζωή και ευπρεπή λειτουργία των Σχολείων. Οι δάσκαλοι φυσικά δεν θέλουν να το καταλάβουν κατ’ αυτό τον τρόπο. Γιατί βλέπουν τα Σχολεία με περισσότερο συμφέρον από τους Ναούς. Τα Σχολεία είναι κάπως παραγωγικά και αυτοσυντήρητα οικονομικώς. Οι Ναοί δεν έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Το έργο στους Ναούς γίνεται εθελοντικά, με περισσότερη ελευθερία. Το έργο των Σχολείων τελείται με περισσότερη πίεση, κατ’ ανάγκη του κοινωνικού συστήματος. Γι’ αυτό τα Σχολεία τώρα πρέπει να βοηθούν οικονομικώς τους Ναούς, ώσπου οι Ναοί να φθάσουν στο σημείο να βοηθούν τα Σχολεία μελλοντικά. Αυτό θα πραγματοποιηθεί, αφού τα ίδια μέλη-γονείς θα βλέπουν και την πνευματική τους πρόοδο σαν πρώτιστη ανάγκη…

Ug1

Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες του ποιμνίου αυτή η διαλεκτική της πιο κρίσιμης περιόδου για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ουγκάντα. Αλλά ο Αρχιποιμένας Χριστός έχει τα δικά του σχέδια για την πορεία των πραγμάτων. Ελπίζουμε το καλύτερο.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Αλληλεγγύη στα παιδιά της Busoga

21 Νοεμβρίου 2014

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Σας χαιρετώ στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού!

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε τη δωρεά που μας στείλατε για τη σίτηση των φτωχών παιδιών και σας ευχαριστούμε εκ βάθους της καρδιάς μας.

Τα χρήματά σας έφτασαν στον πιο κατάλληλο χρόνο, τη στιγμή που αντιμετωπίζαμε μεγάλο πρόβλημα πείνας στα σχολεία μας.

Καταφέραμε ν’ αγοράσουμε φαγητό (καλαμποκάλευρο, φασόλια, γλυκοπατάτες κ.α.) για τα παιδιά που σπουδάζουν στα Ορθόδοξα σχολεία μας.

Στο κάθε σχολείο, τα παιδιά αριθμούν ως εξής:

 • Γυμνάσιο Nakyaka, 210 μαθητές
 • Δημοτικό Nakyaka, 384 μαθητές
 • Δημοτικό Nawango, 178 μαθητές
 • Νηπιαγωγείο Nawango, 76 παιδιά

Orthodox kindergarten in Uganda

Όλοι μαζί είναι 848 μαθητές, που παίρνουν δωρεάν συσσίτιο για το ακαδημαϊκό έτος 2014.

Γι’ αυτό το λόγο παρακαλούμε την Αδελφότητά σας να συνεχίσει να μας βοηθά, ώστε να είμαστε σε θέση να παρέχουμε δωρεάν συσσίτια στα φτωχά παιδάκια μας.

Ο Θεός να ευλογεί και να αγιάζει τα ιερά έργα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Εκ των προτέρων, σας ευχαριστούμε θερμά!

Με αγάπη Χριστού
π. Στέφανος Lunagula
Αρχιερατικός Επίτροπος Nawango Ουγκάντας

27 Ιουνίου 2014

Η Ddegeya είναι μια από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές κοινότητες της Ουγκάντας. Εδώ και 5 χρόνια, η Αδελφότητά μας ξεκίνησε την ανοικοδόμηση ενός νέου Ιερού Ναού επ’ ονόματι των αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Η οικονομική κρίση και ποικίλες δυσκολίες έχουν καθυστερήσει κατά πολύ την ολοκλήρωσή του. Στη σελίδα του έργου, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και το ιστορικό του. Σας παρακαλούμε θερμά: εξετάστε το ενδεχόμενο να μας βοήθησετε να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό που θα στεγάσει τα νιάτα της Ddegeya. Και ένα ευρώ βοηθάει.

Ο αγώνας συνεχίζεται στην Ουγκάντα

3 Ιουλίου 2013

Αλλάζουν πολύ γρήγορα οι καιροί μας και περιπλέκονται αφάνταστα οι καταστάσεις στην Αφρική. Δεν είναι πια εύκολο να παρακολουθούνται σωστά οι ταχείς μεταβολές στον τροχό των τοπικών γεγονότων. Εν τω μεταξύ, και οι εσωτερικές εντυπώσεις δεν είναι τόσο καθαρές όσο οι εξωτερικές εντυπώσεις, που συσσωρεύονται κάθε μέρα με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Σ’ αυτό το χάος συνεχίζεται ο αγώνας.

Κινητοποίηση των Διακονιαρχών (Deans)

Από τότε που καθορίσθηκαν, το 2002, οι 9 περιφέρειες των Διακονιαρχών (Αρχιερατικών Επιτρόπων) στην επαρχία της Ουγκάντας, υπήρχε η εντύπωση ότι ο Επίσκοπος θα έφερνε χρήματα και αυτοκίνητα να τα μοιράσει στους 9 επιτρόπους, για να αρχίσουν το έργο τους! Όμως, οι προκλήσεις από την οικονομική κρίση της Ευρώπης ώθησαν τους Επιτρόπους σε εξαιρετικές δραστηριότητες προς οργάνωση των περιφερειών.

Έτσι, μετά από σοβαρές συνεννοήσεις, προσκλήθηκαν όλα τα μέλη στην επιβεβλημένη συμμετοχή τους και προώθηση του έργου της Εκκλησίας σε όλες τις πλευρές.

Κατάσταση ιερέων και κοινοτήτων γενικά

Υπάρχουν 67 ιερωμένοι σε 105 κοινότητες, που έχουν διακριθεί σε 9 Περιφέρειες και Επιτροπείες. Όλοι προσπαθούν να εργάζονται, εκτός από δύο περιοχές, όπου τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα και απαιτούν μεγάλη προσοχή στην επίλυσή τους. Αυτές οι καθυστερημένες περιοχές είναι η Lira στα βόρεια και το Fort Portal στα δυτικά.

Περιληπτικώς τα παρακάτω είναι τα στοιχεία σε αριθμούς:

 • 250.000 με 300.000 Ορθόδοξος πληθυσμός
 • 9 περιφέρειες με αρχιερατικούς επιτρόπους: 3 κεντρικές, 2 ανατολικές, 2 δυτικές, 2 βόρειες περιφέρειες
 • 67 κληρικοί
 • 47 πλινθόκτιστοι Ναοί (25 καθιερωμένοι)
 • 105 ενορίες & υποενορίες, κοινότητες
 • 100 κατηχητές και κατηχήτριες
 • 51 ισχυρές ομάδες των μητέρων
 • 50 αδύναμες ομάδες Νεολαίας
 • 18 ιατρεία, 1 μικρό κεντρικό Νοσοκομείο
 • 9 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων
 • 99 σχολεία: 15 Γυμνασία, 8 Λύκεια, 26 Δημοτικά, 50 Νηπιαγωγεία-κατηχητικές τάξεις
 • 650 δάσκαλοι, 160+ παρεργαζόμενοι στα σχολεία
 • 19 οικοτροφεία, 3.000 οικότροφοι (και πολλά ορφανά ανάμεσά τους)
 • 20.000+ μαθητές και μαθήτριες
 • 3 ομάδες οικοδόμων στα κτηριακά
 • 1086 Επίτροποι επί των Ιερέων, Ναών, Κοινοτήτων, Μητέρων, Νεολαίας, Ιατρείων, Σχολείων, Οικοτροφείων, Ορφανοτροφείων
 • 2 ιερομόναχοι, 3 ρασοφόρες μοναχές
 • Ειδικό κλιμάκιο: Γεν. Επίτροπος, Αρχιγραμματέας, Γραφέας, Λογιστής, Ταμίας, Εκπαιδευτικός Γραμματέας, Οδηγός
 • 1 ΜΚ Οργανισμός: Κοινωνική Φιλανθρωπική Φροντίδα της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουγκάντα

Ελπίδες στην εκπαίδευση

UG1

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουγκάντα είναι πλέον Εκκλησία των νέων ανθρώπων, γιατί απλούστατα σταμάτησε η διαρροή των νέων από την Ορθόδοξη Εκκλησία προς τα ετερόδοξα θρησκεύματα διά μέσου της εκπαίδευσης. Έχουμε δικά μας σχολεία, αν και όχι τόσο καλώς οργανωμένα όσο τα των ετεροδόξων. Προς το παρόν, σχολεία και εκπαίδευση είναι το στήριγμα της όλης προσπάθειας.

Γι’ αυτό ακριβώς, μόνο κατά τα 2 τελευταία χρόνια επενδύσαμε στην εκπαίδευση 2 δισεκατομμύρια σελλίνια Ουγκάντας (580.000 ευρώ), για να κτίσουμε καινούργια σχόλεια, να συμπληρώσουμε τα παλαιά και να συνεισφέρουμε στα δίδακτρα της σπουδάζουσας νεολαίας.

Εξ αρχής (1997), εγκαταλείψαμε το σύστημα «δωρεάν εκπαίδευσης» Ορθοδόξων μαθητών και μαθητριών στα σχολεία και εγκαινιάσαμε το σύστημα συμμετοχής των γονέων ή συγγενών με «ελάχιστη τιμή λειτουργικότητας», σχεδόν σ’ όλα τα είδη της εκπαίδευσης (εκτός του Ιερατικού Σεμιναρίου). Έτσι, από τις δωρεές των Ελλήνων αδελφών μας, μπορέσαμε μ’ αυτό το σύστημα να κτίσουμε πρόσθετα σχολεία και να βοηθούμε περισσότερα παιδιά στην εκπαίδευση και ακόμη -το σπουδαιότερο- να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα ένα μικρό μηνιάτικο.

† Ο Μητροπολίτης Ουγκάντας Ιωνάς