Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια νησιωτική χώρα στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό συνολικής έκτασης 268.000 τ.χμ. και πληθυσμού 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εδώ εδρεύει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας.

Η Ορθοδοξία στην Ωκεανία

11 Αυγούστου 2017

Αποσπάσματα από ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας & Νήσων Ωκεανίας κ. Αμφιλόχιου (Τσούκου)

Ιεραποστολικά νέα από τη Ν. Ζηλανδία

Στη Νέα Ζηλανδία εντείνονται οι προσπάθειες να τελειώσει στο μοναστήρι ο Ι. Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου, για να εγκαινιαστεί στις 30 Απριλίου το Ιερό Βαπτιστήριο και την πρώτη Μαΐου να γίνουν τα θυρανοίξια με την πρώτη Θεία Λειτουργία.

«Ὅσοι εἰς Χριστόν ἐβαπτίσθητε, Χριστόν ἐνεδύσαθε». Ευλογία Θεού η καταρρακτώδης βροχή που άρχισε στο τέλος του Ιερού Μυστηρίου της Βαπτίσεως της Νεοζηλανδής κ. Ελένης και των τέκνων αυτής Μιχαήλ και Βασιλείου. Δικαιολογημένη η χαρά του συζύγου της κ. Ιερεμία ο οποίος από εδώ και πέρα θα περιμένει πότε θα έρθει η ευλογημένη ημέρα της χειροτονίας του σε Διάκονο.

Η πρώτη Μαΐου κατά την οποία μετά τα Θυρανοίξια και την πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε και το Μυστήριο του Γάμου τους συνέπεσε να είναι και η ημέρα της ονομαστικής του εορτής.

Ο ορθόδοξος Σέρβος κ. Dean με ικανοποίηση παρακολούθησε το πολυϊερατικό συλλείτουργο που έγινε γύρω από την Αγία Τράπεζα, της οποίας το κόστος πολύ ευχαρίστως ανέλαβε με την ιατρό σύζυγο του κ. Dara.

Θυρανοίξια της Μονής και η Πρωτομαγιά. Γλυκός και ήρεμος ο καιρός. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί έψαλαν το «Χριστός Ἀνέστη» ελληνικά, σέρβικα και αγγλικά και μοιράστηκαν από κοινού την ευφροσύνη της συντροφιάς και την αγαλλίαση του συνεορτασμού από όλους τους Ορθοδόξους, που η κοινή πίστη τους παραμέρισε κάθε φυλετική και γλωσσική διαφορά.

«Τί ἀνταποδώσομεν τῶ Κυρίω περί πάντων;» Ευχαριστία και τιμή και δόξα για όλες τις ευλογίες και δωρεές Του.

 

Ιεραποστολικά Νέα από τα Φίτζι

5 Φεβρουαρίου 2009

Με τη χάρη και το έλεος του Σωτήρας μας και με τις πρεσβείες των αγίων ενδόξων Αποστόλων Του, των οποίων σήμερα η αγία μας Εκκλησία εορτάζει την ιερά σύναξη, σας γράφω από το ιεραποστολικό μας σπίτι για να σας πω:

  • Ότι με τη βοήθεια του Θεού τελέσαμε τον πρώτο αγιασμό, το πρώτο Ι. Ευχέλαιο και την πρώτη Θ. Λειτουργία σε κατάλληλο χώρο, με άγια μαρτυρικά λείψανα που φέραμε από την Ι. Mητρόπολή μας. Αμέσως άλλαξε η ατμόσφαιρα. Μια χάρη και μια εσωτερική ικανοποίηση και χαρά γέμισε τις ψυχές μας.
  • Τα είπαμε με τον πάστορα Άλμπερτ και τη σύζυγό του Μίλα και όχι μόνο συμφωνούν να βαπτιστεί ο Σύμη με τη σύζυγό του Λουίζα και να γίνει ο πρώτος ιερέας εδώ, αλλά και ο ίδιος επιθυμεί να βαπτιστεί και να ιερωθεί, λυπάται δε που δε θα είναι ο πρώτος. Του είπα ότι θα πάρει το όνομα του αγίου γέροντά μου Αμφιλόχιος και μετά τη χειροτονία του θα λάβει το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου και θα είναι αυτός επικεφαλής όλων, μετά τον επίσκοπο, όπως είναι και τώρα, ως αρχηγός της Πεντηκοστιανής Κοινότητας. Ότι αυτός θα μου υποδεικνύει ποιοι θα έχουν σειρά για το άγιο βάπτισμα και αφού προσέλθουν όλοι, διότι τον ακούουν, στο τέλος θα βαπτισθεί και αυτός και η σύζυγός του, η οποία επιθυμεί να ονομασθεί Μαριάμ. Η επιθυμία του είναι να βαπτισθεί στα Ιεροσόλυμα και τη χειροτονία του θα την κάνουμε στην Πάτμο αφού θα πάρει και το όνομα του Γέροντα της Πάτμου.
  • Είπαμε ότι θα βαπτίσουμε τα παιδιά του Ορφανοτροφείου και στο εξής θα είναι το Ορφανοτροφείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα φροντίσει να το μεγαλώσει.
  • Αυτές τις ημέρες ασχολούμαι με το Γέροντά μου Αμφιλόχιο της Πάτμου, για να αφιερώσω το ημερολόγιο του 2010 στα 40 χρόνια από την αγία κοίμησή του και η αόρατη παρουσία του ανοίγει δρόμους και κάνει τα δύσκολα εύκολα. Να έχετε την ευχή του.
  • Σήμερα, των αγίων Αποστόλων, έφερε ο Άλμπερτ εργολάβο από την παρέα του, κάναμε το σχέδιο, μετρήσαμε και μέχρι την Πέμπτη ελπίζουμε να έχουμε ετοιμάσει το Βαπτιστήριο, ώστε την Παρασκευή να γίνουν οι βαπτίσεις του Σύμη και της Λουίζας, για να τις παρακολουθήσει και αυτός, επειδή το Σάββατο έχει πρόγραμμα να πάει στην Αυστραλία.

  • Την Πέμπτη θα βρεθούμε στην πρωτεύουα της χώρας Σούβα, όπου ο Άλμπερτ έχει κανονίσει να δούμε τον Υπουργό Εξωτερικών για να μας τακτοποιήσει την άδεια παραμονής και ιεραποστολικής εργασίας.
  • Την Παρασκευή έρχεται από την Αμερική ο αγαπητός π. Χριστόδουλος και λίγο αργότερα ο αγαπητός π. Παύλος με την πρεσβυτέρα του για να βοηθήσουν στο ξεκίνημα της Ιεραποστολής .
  • Μετά την εξόφληση του σπιτιού, σε 1-2 εβδομάδες, θα αρχίσουμε το χτίσιμο, στην αυλή, της Εκκλησούλας της Αγ. Παρασκευής με βοήθεια που περιμένουμε από τον Ασπρόπυργο.

Ύστερα από όλα αυτά πώς να μην είμαστε χαρούμενοι και να μην ευχαριστήσουμε από τα βάθη της ψυχής μας το Χριστό μας για τις ευλογίες του, την Παναγία και τους Αγίους για τη βοήθειά τους και σας για τις προσευχές σας;

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. Αμήν.

Με την αγάπη Του

Ο Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος