Μπουρούντι


Το Μπουρούντι είναι μια περίκλειστη μικρή χώρα 28.000 τ.χλμ. στα κεντρικά της Αφρικής. Έχει πληθυσμό 9 εκατομμυρίων ανθρώπων και πρωτεύουσα τη Μπουζουμπούρα. Επίσημες γλώσσες είναι τα Κιρούντι και τα γαλλικά. Εδώ δραστηριοποιείται η Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι με 3 Ιερούς Ναούς και 2 Ιεραποστολικά Κέντρα.

Ο θερισμός πολύς, οι εργάτες λίγοι…

Ο ιεραποστολικός μου αγώνας ξεκίνησε, με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, εδώ και τέσσερα χρόνια στην Επισκοπή του Μπουρούντι και της Ρουάντας, αυτών των δύο μαρτυρικών χωρών της Ανατολικής Αφρικής. Κύριο μέλημά μας να επουλώσουμε τις πληγές ή μάλλον τις ουλές που άφησε ο αδελφοκτόνος πόλεμος, που κράτησε δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια και τελείωσε σχετικά πρόσφατα, το 2006. Θέλουμε να τους διδάξουμε την αγάπη, αντιμετωπίζοντάς τους με αγάπη. Επούλωση, αγάπη: λέξεις, που εύκολα λέγονται, καλά ακούγονται, όμως η μετουσίωσή τους σε πράξη είναι πολύ δύσκολη. Κοντά στις πληγές, η φτώχεια, η ανέχεια, οι δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, χωρίς οργανωμένη εκπαίδευση, τους καθιστούν αδύναμους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους και προσβλέπουν σ’ εμάς ως στήριγμά τους και ψυχικό αποκούμπι τους. Διψούν να γνωρίσουν την Ορθοδοξία, να βαπτιστούν, να αναγεννηθούν. Κι εμείς δεν τους το αρνούμαστε. Οι δυσκολίες πολλές, οι μετακινήσεις μας δύσκολες, που εδώ κι ένα χρόνο έγιναν ακόμη δυσκολότερες, μετά από ένα ατύχημα σ’ ένα δύσβατο δρόμο της Επισκοπής μας, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του παλαιού αυτοκινήτου, το οποίο μάς εξυπηρετούσε. Τώρα προσανατολιζόμαστε στη λύση της μοτοσυκλέτας. Δεν ξέρω όμως αν αυτή η λύση θα μπορούσε να υλοποιηθεί, γιατί η τιμή της είναι απαγορευτική για τα πενιχρά μας έσοδα. Ωστόσο δεν απογοητευόμαστε και πάντα βρίσκουμε τρόπο, ύστερα βέβαια από δυσκολίες, να τους επισκεπτόμαστε, να τους βαπτίζουμε και να ιδρύουμε ενορίες και χριστιανικές κοινότητες.

Ρουάντα

Συγκεκριμένα, στη Ρουάντα έχουμε δεκατέσσερις κοινότητες από τις οποίες οι τέσσερις είναι πολύ εύρωστες για τα εκεί δεδομένα και αριθμούν πεντακόσια μέλη η κάθε μία. Δυστυχώς, οι τέσσερις ιερείς μας, οι οποίοι περιοδεύουν σ’ όλη τη χώρα, όπως είναι ευνόητο, δεν επαρκούν. Επίσης, δεν υπάρχουν ναοί. Οι λατρευτικές ανάγκες των ανθρώπων εξυπηρετούνται στο ύπαιθρο, κάτω από τα δέντρα, τα μπαομπάμπ της Αφρικής, τα οποία εξυπηρετούν και τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, αφού καλύπτουν την απουσία των σχολικών κτηρίων.

Άνθρωποι της πίστης, αναγνώστες και κατηχητές, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της κατήχησης, που προηγείται του βαπτίσματος. Επίσης, η βοήθειά τους είναι πολύτιμη αρωγός μας στην προσπάθειά μας να μεταφράσουμε στις τοπικές διαλέκτους. Ήδη έχουμε έτοιμες τις μεταφράσεις των μυστηρίων της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και της Προηγιασμένης, της Ιεράς Παρακλήσεως και του Ακάθιστου Ύμνου, της Ακολουθίας της Πεντηκοστής και των Θεοφανείων καθώς και ορισμένων περιστασιακών ευχών. Το έργο αυτό το θεωρούμε ευλογία Θεού, που χαρίζει στις ψυχές των νεοφωτίστων αγαλλίαση και ευτυχία και μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να προσπαθούμε να μιμηθούμε κι εμείς το έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Μπουρούντι

Σχετικά με το ιεραποστολικό μας έργο στο Μπουρούντι, σε γενικές γραμμές ισχύει ό,τι και στη Ρουάντα. Εδώ έχουμε οκτώ κοινότητες και δύο διακόνους. Οι μετακινήσεις μας είναι το ίδιο δύσκολες, καθώς και οι μετακινήσεις των πιστών, γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαία την ανέγερση ναών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πνευματικές τους ανάγκες. Ένα ακόμη όνειρό μας, το οποίο ως ένα σημείο τείνει να πραγματοποιηθεί, χάρη στις προσφορές καρδιάς ανωνύμων δωρητών, είναι η λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου, του μοναδικού στην περιοχή της Μπουραμάτας. Πιστεύουμε ότι, μέχρι το Σεπτέμβριο, θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το απαραίτητο ποσό για το δάπεδο, τα κουφώματα, τις πόρτες, το σοβάντισμα, την αγορά θρανίων και άλλων επίπλων, που είναι απαραίτητα για την όλη σχολική διαδικασία. Τα περισσότερα παιδιά της περιοχής αυτής είναι παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, με μία μάνα να παίζει και το ρόλο του πατέρα και να πασχίζει να τα βγάλει πέρα, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά. Άνθρωποι κυνηγημένοι, χτυπημένοι από τη μοίρα, προσβλέπουν σ’ εμάς ως σανίδα σωτηρίας. Δεν τους απογοητεύουμε. Προσέχουμε βέβαια να είμαστε φειδωλοί στις υποσχέσεις μας και να τους υποσχόμαστε κάθε φορά ό,τι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Το να τους καλλιεργούμε ψεύτικες ελπίδες ισοδύναμες με απογοήτευση κι αυτό δεν το επιθυμεί κανείς και ούτε θα ευχόμαστε η όλη αυτή προσπάθειά μας να καταλήξει μελαγχολική.

† Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Κρατώντας τη φλόγα ζωντανή

16 Νοεμβρίου 2016

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Για ακόμη μία φορά σάς χαιρετώ στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Με αγάπη, παρακαλώ, δεχθείτε τις ταπεινές μου ευχαριστίες για την υποστήριξή σας προς το ιεραποστολικό έργο, το οποίο μού εμπιστεύθηκε ο αγαπημένος μας πνευματικός πατέρας Πάπας και Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.

Η αποστολή και το όραμά μας είναι να μεταδώσουμε το φως της Ορθοδοξίας στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα, που φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον. Την αγάπη, τη φιλοξενία, την εκπαίδευση που έλαβα από εσάς, τον ελληνικό λαό, ενώ ήμουν φοιτητής, αυτά προσπαθώ να προσφέρω. Κύρια δραστηριότητά μας είναι η διάδοση της Ορθόδοξης πίστης, που είναι η μόνη αληθινή. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς χρειάζεται, απαιτείται και ζητείται από εμάς να ανταποκριθούμε στις διψασμένες ψυχές στους διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Η εκπαίδευση είναι ένα κλειδί για τη διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η φτώχεια και η άγνοια. Σε μία από τις περιοχές μας, έχουμε το μόνο δημοτικό μας σχολείο με πάνω από 600 παιδιά, που περπατούν περισσότερα από 5 χιλιόμετρα καθημερινά, ενώ η πλειονότητα στερείται πλήρως βασικού εξοπλισμού, όπως μολύβια, στυλογράφους, τετράδια, παρ’ όλο που η εκπαίδευση που τους προσφέρουμε είναι δωρεάν, διότι οι γονείς τους δε δύνανται να τους τα δώσουν και διότι τα περισσότερα παιδιά είναι ορφανά. Κατά καιρούς προσπαθούμε να παρέχουμε κάποιο γεύμα, καθώς οι περισσότεροι έρχονται πολύ πρωί χωρίς να έχουν φάει πρωινό ή ακόμη και χωρίς να έχουν γευθεί δείπνο το προηγούμενο βράδυ. Σε κάθε τάξη έχουμε 100 μαθητές. Κατά καιρούς χρειάζεται να κόψουμε ένα μολύβι στα τρία, για να έχουν όλοι οι μαθητές να γράψουν.

2Η κυβέρνηση μάς ζήτησε να χτίσουμε ένα δευτεροβάθμιο σχολείο σε αυτή την περιοχή, καθώς για αυτούς τους μαθητές, όταν τελειώσουν το δημοτικό, σημαίνει το τέλος των σπουδών τους, επειδή δεν υπάρχει γυμνάσιο στα μέρη τους. Εμείς θέσαμε το θεμέλιο λίθο για το γυμνάσιο, το οποίο θα αφιερωθεί στον νεοφανή άγιο Παΐσιο. Η προσευχή μας είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το σχολείο, διότι η εκπαίδευση των νέων παιδιών αποτελεί το μέλλον για την Εκκλησία μας και για όλη τη χώρα.

Αν και έχουμε βαπτίσει πολλούς ανθρώπους, εξακολουθούμε να λατρεύουμε και να τελούμε τις ακολουθίες μας κάτω από τα δέντρα, σε σκηνές, σε μισθωμένα οικήματα και στην ύπαιθρο. Παρακαλώ, να μας έχετε στις αδιάλειπτες προσευχές σας, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το κερί της Ορθοδοξίας αναμμένο.

† Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Διάλεξη για την Ιεραποστολή στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα από τον επίσκοπο Ιννοκέντιο

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό περιμένουμε στη Σύναξη της Αδελφότητάς μας το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι & Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο, την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. στην αίθουσά μας, Μακένζυ Κινγκ 6.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι, τόσο στη Σύναξη, όσο και στο συνεκκλησιασμό που θα προηγηθεί στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου (οδού Παύλου Μελά).

DSC_0458

Τόσο στο Μπουρούντι, όσο και στη Ρουάντα αγκάλιασαν την Ορθοδοξία με μεγάλη αγάπη.

Ψάχνοντας να εξηγήσω το λόγο και χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιεραποστολή μας είναι σχετικά νέα, από την άποψη ότι άρχισε να λειτουργεί μετά τον πόλεμο, οπότε είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, άφθαρτοι.

Η κάθε μας εξόρμηση είναι γι’ αυτούς ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, γι’ αυτό και η υποδοχή που μας κάνουν είναι συγκινητική.

Άνθρωποι απλοϊκοί, χωρίς κάποια αξιόλογη παιδεία οι περισσότεροι –κι αυτό είναι επόμενο, εφόσον ο πόλεμος ήταν καταλυτικός για την εξέλιξη της ζωής τους– και παρ’ όλη την απλοϊκότητα τους, οι ερωτήσεις τους σχετικά με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, τα μυστήριά της, τα ιερά πρόσωπα και τις θρησκευτικές παραδόσεις κάθε άλλο παρά απλοϊκές είναι.

Δύο χρόνια ιεραποστολικής διακονίας στο Μπουρούντι & τη Ρουάντα

Εδώ και δύο ακριβώς χρόνια, με τη Χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄, διακονώ τη μαρτυρική Επισκοπή του Μπουρούντι και της Ρουάντας, η οποία μετράει λίγα χρόνια ζωής. Θα καταχραστώ, λοιπόν, την υπομονή σας, για να κάνω ένα σύντομο απολογισμό της διαχείρισης της αγάπης σας, στη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων της διακονίας μου. Άλλωστε, πρέπει να γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας, τι στόχους έχουμε πετύχει, πού αστοχήσαμε και τι σχεδιάζουμε για το μέλλον… Θεωρώ ότι η κατά κάποιον τρόπο λογοδοσία μου είναι απαραίτητη και έντιμη ενέργεια.

IMG_6598

Όπως όλοι γνωρίζετε, το Μπουρούντι και η Ρουάντα βγήκαν πριν από μικρό χρονικό διάστημα από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, που κατέληξε σε γενοκτονία -σε διάστημα 100 ημερών σφαγιάστηκαν 1.000.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ψυχές αθώων παιδιών-, η οποία στιγμάτισε την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα και απέδειξε περίτρανα ότι ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος. Αψευδείς μάρτυρες τα μουσεία μνήμης του πολέμου στη Ρουάντα, όπου απορεί κανείς σε ποιες ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν τα μίση, η φιλαρχία, τα συγκρουόμενα συμφέροντα και οι προσωπικές φιλοδοξίες.

Αυτούς τους ανθρώπους διακονούμε και προσπαθούμε να τους ανακουφίσουμε, να τους παρηγορήσουμε, να τους ανυψώσουμε. Ο πόλεμος τελείωσε, όπως όλοι οι πόλεμοι, από εκεί που άρχισε: από την ειρήνη. Κι εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει από το ίδιο σημείο.

Οι ανάγκες πολλές, πνευματικές και υλικές. Οι σωματικές πληγές έχουν επουλωθεί, υπάρχουν όμως οι αθέατες, οι πληγές και τα τραύματα της ψυχής, που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σβηστούν. Οι προσπάθειές μας κατατείνουν στο να τους κάνουμε να νιώσουν ότι είναι άνθρωποι, να τους βοηθούμε να ζουν.

10

Στο Μπουρούντι, 40 περίπου χιλιόμετρα ΒΑ της Μπουζουμπούρας, υπάρχει μια ζωντανή χριστιανική κοινότητα από πρόσφυγες πολέμου, συσπειρωμένη γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξίου και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Οι άνθρωποι, στερημένοι των απαραιτήτων, δείχνουν μια απαράμιλλη θέληση να επιβιώσουν. Το περασμένο καλοκαίρι, χειροτονήσαμε ιερέα το διευθυντή του σχολείου της κοινότητας κι έτσι δώσαμε λύση στο πρόβλημα του ιερέα.

Πρόβλημα, επίσης, δυσεπίλυτο για την ώρα είναι το εκπαιδευτικό. Στις πέντε αίθουσες του Δημοτικού σχολείου, στοιβάζονται, κυριολεκτικά, 700 παιδιά. Επιτακτική είναι η ανάγκη προσθήκης τεσσάρων τουλάχιστον αιθουσών, όμως οι κατασκευές αυτές τόσο στο Μπουρούντι όσο και στη Ρουάντα είναι πανάκριβες, διότι τα πάντα είναι εισαγόμενα και επομένως επιβαρύνεται το κόστος τους και με τα έξοδα μεταφοράς τους από γειτονικές χώρες. Όσο για σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα πράγματα είναι το ίδιο απογοητευτικά. Το πλησιέστερο Γυμνάσιο απέχει 10 χιλιόμετρα, απόσταση που τα ελάχιστα παιδιά που φοιτούν σε αυτό τη διανύουν με τα πόδια.

Με τα πόδια, επίσης, οι ασθενείς προσπελάζουν τον πλησιέστερο υγειονομικό, ας πούμε, σταθμό και με τα πόδια οι μικροί μαθητές, προτού ξεκινήσουν για το σχολείο τους, διανύουν απόσταση 5 χιλιομέτρων για να φέρουν νερό στο σπίτι -είναι δικό τους καθήκον αυτό- από την κοντινότερη γεώτρηση.

11

Τόσο στο Μπουρούντι, όσο και στη Ρουάντα -στη Ρουάντα περισσότερο- αγκάλιασαν την Ορθοδοξία με μεγάλη αγάπη. Ψάχνοντας να εξηγήσω το λόγο και χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιεραποστολή μας είναι σχετικά νέα, από την άποψη ότι άρχισε να λειτουργεί μετά τον πόλεμο, οπότε είμαστε, κατά κάποιον τρόπο, άφθαρτοι. Η κάθε μας εξόρμηση είναι γι’ αυτούς ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, γι’ αυτό και η υποδοχή που μας κάνουν είναι συγκινητική. Άνθρωποι απλοϊκοί, χωρίς κάποια αξιόλογη παιδεία οι περισσότεροι –κι αυτό είναι επόμενο, εφόσον ο πόλεμος ήταν καταλυτικός για την εξέλιξη της ζωής τους– και παρ’ όλη την απλοϊκότητά τους, οι ερωτήσεις τους σχετικά με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, τα μυστήριά της, τα ιερά πρόσωπα και τις θρησκευτικές παραδόσεις κάθε άλλο παρά απλοϊκές είναι.

Θα ήθελα να αναφερθώ, επίσης, και στο ρόλο του κράτους, σχετικά με τη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και όχι μόνον. Οι Ιεραποστολές λειτουργούν κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του κράτους, το οποίο επεμβαίνει ακόμη και στην επιλογή του κτιρίου στο οποίο στεγαζόμαστε. Βάσει του Συντάγματος της χώρας, είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τα πιστεύω της Ορθόδοξης πίστης μας, τις δογματικές αλήθειες του Ευαγγελίου καθώς και το καταστατικό λειτουργίας. Εφόσον εγκριθεί, μας χορηγείται προσωρινή άδεια ενός έτους, η οποία παρατείνεται επ’ αόριστον. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, περιμένουμε να την πάρουμε, γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε έργο.

Συγκεκριμένα, έχουμε ανοίξει οκτώ κοινότητες στη Ρουάντα, έχουμε προβεί σε τέσσερις χειροτονίες ιερέων και έχουμε στείλει έξι νέους Ρουαντέζους στο Θεολογικό Σεμινάριο «Μακάριος ο Γ΄» στο Ναϊρόμπι της Κένυας, προκειμένου να χειροτονηθούν, μετά την αποφοίτησή τους. Ύστερα από κατήχηση, έχουμε βαπτίσει εξακόσιους περίπου Ρουαντέζους και υπάρχουν πολλοί ακόμη που περιμένουν να βαπτισθούν. Να σημειωθεί ότι όλες οι ιεροτελεστίες γίνονται στο ύπαιθρο, αφού στερούμαστε ναών. Επίσης, το κράτος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική πολιτική, γι’ αυτό και συνεργάζεται στενά μαζί μας για την άσκησή της.

4

Σε γενικές γραμμές, τα ίδια ισχύουν και στις δύο χώρες με την εξής διαφορά: Στο Μπουρούντι, η κυβέρνηση μάς παραχωρεί δωρεάν οικόπεδα, με την προϋπόθεση να χτίσουμε σχολεία, ναούς, υγειονομικούς σταθμούς. Μάλιστα, μας έχουν ήδη παραχωρήσει δύο οικόπεδα και προσπαθούμε να πάρουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας και να βρούμε δωρητές για την προώθηση των έργων. Αντίθετα, στη Ρουάντα τα πάντα πωλούνται σε υψηλές τιμές.

Για να μη σας ταλαιπωρώ περισσοτερο, συνοψίζοντας, θα σας υπενθυμίσω ότι δεν έχουμε επισκοπείο, χώρους για εξομολόγηση, κατήχηση και φιλοξενία φίλων-εθελοντών, που μας επισκέπτονται κατά καιρούς. Κάποια έργα βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, κυρίως λόγω στενότητας χρημάτων αλλά και λόγω κάποιων νομικών κωλυμάτων που, πιστεύουμε, θα ξεπεραστούν.

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι μετακινήσεις μας τόσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας όσο και η μετάβασή μας από τη μια στην άλλη. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε σε τροχαίο ατύχημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μένουμε στο δρόμο και πηγαίνουμε στις ποιμαντικές μας επισκέψεις με συγκοινωνία, που δεν είναι καθόλου συχνή και χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

8

Κλείνοντας, κάνω έκκληση στην αγάπη σας και στα φιλάνθρωπά σας αισθήματα, που αποδεδειγμένα σάς διακρίνουν: Προσευχηθείτε για εμάς, γίνετε συνοδοιπόροι μας, βοηθήστε μας να μάθουμε στα πλάσματα του Θεού που διακονούμε, εδώ και δυο χρόνια, ν’ αναγνωρίζουν τα θαύματα, δηλαδή την ουσία της ζωής, να τους μάθουμε ότι η ζωή είναι ένα δώρο του Θεού σ’ εμάς και ότι ο τρόπος που θα ζήσουν τη ζωή τους είναι το δικό τους δώρο στο Θεό. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι μας αυτό το δώρο υπέροχο…

† Ο Μπουρούντι & Ρουάντας Ιννοκέντιος

Διάλεξη για την Ιεραποστολή στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα

Μπουρούντι Ιννοκέντιος

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου στις 10.30 π.μ. θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιο στη μηνιαία Σύναξη της Αδελφότητάς μας. Ο Θεοφιλέστατος θα μας επισκεφθεί και θα μας μιλήσει για τα 2 πρώτα χρόνια της ιεραποστολικής του διακονίας στις χώρες αυτές της Ανατολικής Αφρικής, που συνοδεύτηκαν από μια εντυπωσιακή βλάστηση της Ορθοδοξίας στη Ρουάντα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Αδελφότητας, Μακένζυ Κινγκ 6, Θεσσαλονίκη.

Θα προηγηθεί συνεκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου επί της οδού Παύλου Μελά. Είστε όλοι προσκεκλημένοι.

Ένα συγκλονιστικό καλοκαίρι στο Μπουρούντι και τη Ρουάντα

Όπως όταν ένα μικρό παιδί έρχεται στον κόσμο, όλοι σκύβουν με περισσή αγάπη και φροντίδα πάνω του και όλοι ρωτούν τα νέα του, με τον ίδιο τρόπο νιώθουμε ότι νοιάζονται οι αδερφοί μας από την Ελλάδα για τα πρώτα σχετικώς βήματα που κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Ρουάντα και το Μπουρούντι. Για το λόγο αυτό και εμείς θα θέλαμε να σας κάνουμε κοινωνούς της πλούσιας Χάριτος που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα –κυρίως μέσα από τη συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας μας. Χάρη στις προσευχές και τη έμπρακτη βοήθεια από την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε ένα ιδιαιτέρως ευλογημένο καλοκαίρι με πολλούς νεοφώτιστους Χριστιανούς αλλά και την παρουσία συνοδοιπόρων. Ξεκινήσαμε με το γνωστό γιατρό κ. Αντώνη Λιάσκο που ανέλαβε την κατήχηση στο Καζίμπα της Ρουάντας, όπου οι άνθρωποι κυριολεκτικά διψούν να μάθουν για την Ορθοδοξία και γι’ αυτό επίμονα μας παρακαλούσαν επί μακρόν να τους διδάξουμε τα της πίστης μας. Αργότερα ήρθε μια ευλογημένη συντροφιά νέων από τον Άγιο Δημήτρη το Λουμπαρδιάρη με τη συνοδεία του π. Μιχαήλ. Αμέσως μετά υποδεχτήκαμε την κυρία Γεωργία Χατζήβεη, πρόεδρο της ΜΚΟ «Άνθρωποι Αγάπης» που για τέταρτη φορά επισκέφτηκε το Μπουρούντι, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια και αστείρευτη αγάπη. Παράλληλα, υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά τους εθελοντές του συλλόγου «ΣΥΜΒΟΛΗ στην Εκπαίδευση των Παιδιών της Αφρικής», οι οποίοι έχουν αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε Μητροπόλεις, όπως αυτή της Μαδαγασκάρης και της Ουγκάντας.

15Αυγουστος!-(5)

Αρχικά οι επισκέπτες μας γνώρισαν την κατηχούμενη κοινότητα στο Καζίμπα και θαύμασαν το γεγονός ότι οι πάμφτωχοι αυτοί άνθρωποι έχουν ήδη αυτοοργανωθεί σε ομάδες με επίκεντρο την Ορθόδοξη πίστη, αλλά και σκοπό να αναπτύξουν δραστηριότητες για να ενισχύσουν οικονομικά τις οικογένειές τους και τη μελλοντική Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια μεγαλούτσικη καλύβα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, τη θέση της θα πάρει ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός Ναός στη Ρουάντα που θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ακόμη, οι άνθρωποι αυτοί που διακατέχονται από πρωτοφανή ζήλο για την πίστη μας, επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο Ορθόδοξο νηπιαγωγείο στη Ρουάντα που θα αναλάβει δωρεάν όλα τα ορφανά και φτωχά παιδιά της περιοχής, θέτοντας γερές βάσεις εκπαίδευσης από μικρή ηλικία. Το κόστος ανέγερσης και λειτουργίας υπολογίζεται γύρω στα 10.000 ευρώ.

Πριν αναχωρήσουμε με τους εθελοντές για το Μπουρούντι, τους ξεναγήσαμε στο Μουσείο της Γενοκτονίας του 1994, όπου με πόνο ψυχής αντικρίσαμε τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα λίγα μόλις χρόνια πριν, αφήνοντας αμέτρητα ανοιχτά τραύματα. Σε αυτή την τραυματισμένη κοινωνία, όλοι μας λένε πως η Ορθοδοξία μπορεί να δώσει παρηγοριά και ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους, καθώς άλλες ομολογίες συμμετείχαν δυστυχώς στον αιματηρό κύκλο του μίσους απομακρύνοντας τους ανθρώπους από την αγάπη του Χριστού.

15Αυγουστος!-(6) Φτάνοντας στη Μπουζουμπούρα, την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, οι εθελοντές της «Συμβολής» άρχισαν αμέσως την προετοιμασία της Ορθόδοξης κατασκήνωσης στο λόφο της Μπουραμάτα. Πρόκειται για ένα χωριό όπου βρήκαν καταφύγιο όλοι οι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους λόγω της γενοκτονίας και του εμφυλίου πολέμου. Παρόλο που η κυβέρνηση παραχώρησε αυτήν την υποτυπώδη στέγη, δε μερίμνησε για ένα κομμάτι γης, ούτε καν για την παροχή νερού. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι μετά βίας βρίσκουν φαγητό για τα παιδιά τους κάθε δύο ή και τρεις ημέρες. Στο σημείο αυτό έχει χτιστεί εξατάξιο δημοτικό σχολείο και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσει το νερό στο σχολείο, ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά χιλιόμετρα κάθε μέρα κουβαλώντας μπιτόνια στα κεφαλάκια τους. Διευθυντής στο σχολείο αυτό είναι ο μέχρι πρόσφατα διάκονος και τώρα ιερέας, πατέρας Νεκτάριος. Εκεί δεσπόζει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, που γεμίζει με τις υπέροχες φωνές των ανθρώπων σε κάθε ακολουθία.

Σαραντισμός-ρωσοαφρικανικού-βρεφους-(1)

Αυτό το μέρος, το τόσο φτωχό σε ερεθίσματα και υλικά αγαθά, γέμισε από ζωή και χαρά Χριστού κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης που διοργάνωσε η Συμβολή. Η υπεύθυνη της αποστολής, Ειρήνη Παπαχατζή, έγραψε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή μάς περικύκλωσαν εκατοντάδες παιδιά που αλάλαζαν χαρούμενα για τον ερχομό μας και προσπαθούσαν να μας πιάσουν το χέρι για να μας χαιρετίσουν. Αμέσως καταλάβαμε ότι η επιλογή κάποιων μόνο παιδιών για την κατασκήνωση δεν ήταν δυνατό να γίνει και έτσι μοιράσαμε αιτήσεις για όλα τα παιδιά του χωριού. Είχαμε πάνω από 550 παιδιά!! Μας βοήθησαν πολύ οι 32 ομαδάρχες στους οποίους προσφέραμε τη συνηθισμένη εκπαίδευση για δύο μέρες και συνδιαμορφώσαμε το πρόγραμμα. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια και των ιερέων που ήταν συνεχώς κοντά μας και με πολύ ενθουσιασμό ενθάρρυναν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν με αγάπη Χριστού σε όλες τις δραστηριότητες. Κάθε μέρα ήταν ένα πανηγύρι». Πέρα από την κατασκήνωση, οι εθελοντές της Συμβολής μοίρασαν σχολικά είδη σε όλα τα παιδιά και πρόσφεραν υποτροφίες σε όλους τους αποφοίτους του Δημοτικού που προβιβάστηκαν στο Γυμνάσιο και υποχρεούνται να καταβάλουν δίδακτρα. Τους παρακαλέσαμε να μεριμνήσουν και για τις υποτροφίες των παιδιών που θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο και έτσι μας πληροφόρησαν ότι αναζητούν ανθρώπους στην Ελλάδα που θα ήθελαν να αναλάβουν κάποια από αυτές τις υποτροφίες.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(16)

Το κορυφαίο γεγονός του Αυγούστου για την τοπική μας Εκκλησία στο Μπουρούντι δεν ήταν άλλο παρά ο πανηγυρικός εορτασμός στον καθεδρικό μας ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή συνεορτάσαμε με Ορθόδοξους αδερφούς μας που είχαν έρθει από τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, το Κονγκό, την Τανζανία και την Ελλάδα. Ανήμερα, κατά τη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όλο το εκκλησίασμα βροντοφώναξε δύο φορές «άξιος». Πρώτα για τον πατέρα Νεκτάριο που χειροτονήθηκε ιερέας και μετά για τον πατέρα Παναγιώτη που χειροτονήθηκε διάκονος. Ο εορτασμός των εξαιρετικών αυτών γεγονότων συνεχίστηκε και μετά στον περίβολο του Ναού με το φαγητό που προσφέρθηκε σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι δε σταμάτησαν να πανηγυρίζουν για τους νέους τους κληρικούς.

Αμέσως μετά, αναχωρήσαμε όλοι μαζί οδικώς για τη Ρουάντα, όπου μας περίμεναν οι κατηχούμενοι για να δεχτούν το Άγιο Πνεύμα μέσα από το μυστήριο της βάπτισης. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα μικρό ποταμάκι για να παρακολουθήσουν και να συγχαρούν με το φωτισμό των 230 πρώτων Ορθοδόξων της Ρουάντας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά έμπαιναν με χαρά στο ποτάμι, στο δικό μας μικρό Ιορδάνη, ενώ όλοι τους προσομοίαζαν με αγγέλους μέσα στους λευκούς τους χιτώνες. Στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία κοινώνησαν για πρώτη φορά τα Άχραντα Μυστήρια με το καινούριο τους χριστιανικό όνομα.

Ομαδικές-βαφτίσεις-Ρουάντα-(22)

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε όλες τις κοινότητες που με θέρμη μάς καλούν για να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Ακόμη και οι αδερφοί μας από τη Ρωσία που μένουν στη Ρουάντα έχουν πολύ αναπαυτεί με τις Θείες Λειτουργίες που τελούμε σε ένα ειδικό χώρο στο σπίτι που αναγκαστικά έχουμε ενοικιάσει. Με έδρα αυτό το σπίτι, η Κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως την παρουσία και το έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Βεβαίως προσευχόμαστε στον πανάγαθο Θεό να κατευθύνει ανθρώπους που αγαπούν την Ιεραποστολή –δηλαδή όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά– να μας στηρίξουν οικονομικά για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις πολλές πνευματικές και υλικές ανάγκες των δοκιμαζομένων αδερφών της Μητροπόλεώς μας. Τα τρέχοντα έξοδα είναι πολλά, καθώς πρέπει να μετακινούμαστε συνεχώς από τη μια χώρα στην άλλη και σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή που σιγοκαίει ο πόθος για την Αλήθεια του Χριστού μας. Προσπαθούμε να σχεδιάζουμε προσεχτικά τα όνειρά μας για το χτίσιμο επισκοπικής έδρας, για ναούς, σχολεία και δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ανέχεια των χιλιάδων ορφανών που βρίσκονται στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια μετά τον εμφύλιο σπαραγμό. Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε από όλους τους Ορθοδόξους αδερφούς μας να μας μνημονεύουν στην προσευχή τους για αυτό το καινούριο ‘αμπελάκι’ που φύτεψε η δεξιά Του.

Ο Μπουρούντι και Ρουάντας Ιννοκέντιος

Διανομή αντιδώρου

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Με τη χάρη του Θεού, πραγματοποιήθηκε αυτό το καλοκαίρι η δεύτερη ιεραποστολική εξόρμηση του φιλανθρωπικού συλλόγου «Άγιος Αλέξιος» στο Μπουρούντι. Στην εξόρμηση συμμετείχαν μέλη της νεανικής συντροφιάς Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη καθώς και ο πατήρ Μιχαήλ Παπανικολάου, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Ο κύριος σκοπός της αποστολής μας ήταν η στήριξη του Επισκόπου Ιννοκεντίου, στο δύσκολο έργο της διάδοσης του Ευαγγελίου και της εξάπλωσης της Ορθοδοξίας σ’ αυτήν τη μακρινή χώρα της Αφρικής. Κατά το διάστημα της παραμονής μας εκεί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χωριά, οργανώθηκαν παιχνίδια με τα παιδιά, έγιναν κατηχήσεις σε ομάδες κατηχουμένων και πιστών, διεξήχθησαν συζητήσεις με τους κατοίκους, τελέστηκαν οι βαπτίσεις 27 ιθαγενών καθώς και τρεις γάμοι.

(περισσότερα…)

Αυτοπροσχέδιο

Ο π. Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου από την Ι.Μ. Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους επισκέφθηκε την Ιερά Επισκοπή Μπουρούντι και Ρουάντας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί έκανε κατηχήσεις, τέλεσε μαζί με άλλους κληρικούς τα μυστήρια του Βαπτίσματος και του Γάμου και έλαβε μέρος σε δύο χειροτονίες διακόνων που τέλεσε ο Επίσκοπος Ιννοκέντιος.

Ο νεοχειροτονηθείς διάκονος Νεκτάριος, ο οποίος είναι δάσκαλος, θα χειροτονηθεί στις 15 Αυγούστου Πρεσβύτερος και θα αναλάβει την ενορία του Αγίου Αλεξίου, ανθρώπου του Θεού, στη Μπουραμάτα Μπουρούντι. Ο διάκονος Μάξιμος θα χειροτονηθεί το Σεπτέμβριο Πρεσβύτερος και θα τοποθετηθεί εφημέριος στο χωριό του στη Ρουάντα, όπου ακόμη δεν υπάρχει Ιερός Ναός.

Δείτε τις φωτογραφίες στη Ρομφαία