Μαλάουι

Το Μαλάουι είναι μια περίκλειστη χώρα λίγο μικρότερη από την Ελλάδα στα νοτιοανατολικά της Αφρικής με πληθυσμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και τα τσιτσέουα. Στη χώρα δραστηριοποιείται ιεραποστολικά η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας και Μαλάουι με αρχιερατικό επίτροπο τον π. Ερμόλαο Ιατρού, 10 Ιερούς Ναούς και 4 Ιεραποστολικά Κέντρα.

Οι ευθύνες και τα καθήκοντα των ιερέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας

23 Φεβρουαρίου 2018

Αγαπητοί αδελφοί,

Αφού όλοι μας έχουμε γευτεί τη γλύκα και τη μοναδικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι φυσικό αλλά και καθήκον μας να θέλουμε να τραβήξουμε μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία όσους αυτήν την στιγμή είναι από έξω. Είτε αυτοί είναι ειδωλολάτρες, είτε είναι αιρετικοί! Πώς λοιπόν θα τραβήξουμε τους αλλοδόξους στην Εκκλησία του Χριστού;

Την απάντηση μάς την δίνει ο Χριστός πάνω στον Σταυρό. Με τη θυσία Του. Η θυσία του αρχηγού της πίστης μας είναι το μοναδικό κήρυγμά του απέναντι στην λογική του κόσμου. Από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Η θυσία του σύγχρονου ιερέα που έχει αναλάβει το χρέος να τελεί την αναίμακτη θυσία του Χριστού, ξανά και ξανά μέσα στην ιστορία του κόσμου, ώστε να δίνεται η ευκαιρία της σωτηρίας σε καθέναν από τους συνανθρώπους μας, να αποκτήσει προσωπική σχέση με τον Χριστό, είναι ένας φάρος μέσα στα σκοτάδια της εποχής μας…

Όταν εμείς οι ιερείς έχουμε καθαρή και αγία ζωή, όταν γνωρίζουμε και σεβόμαστε τους κανόνες και τα δόγματα της Εκκλησίας μας, όταν έχουμε δάκρυα μετανοίας και ζητάμε το έλεος του Θεού ταπεινά, όταν πονάμε για τους πληγωμένους αδελφούς μας που βρίσκονται σε άλλες ομολογίες, τότε κρατώντας και το κομποσχοίνι, μας βγαίνει έμπονη προσευχή για όλους τους ανθρώπους της γης, να γνωρίσουν την Πίστη μας, δηλαδή την ορθή πίστη!

Μεγάλος και αληθινός ιεραπόστολος δεν είναι αυτός που μεταδίδει την πίστη με τα λόγια, αλλά αυτός που τη ζει. Αυτός που προσεύχεται με δάκρυα μπροστά στο εικόνισμα του Χριστού και της Παναγιάς, να φωτίσει ο Θεός όλους τους ανθρώπους να γυρίσουν στη Μητέρα Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια μεγάλη αγκαλιά. Αγκαλιάζει και περιμένει όλους να προχωρήσουν μπροστά και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα που ο ίδιος ο Χριστός τούς κάνει: «έρχου και ίδε!».

Αν κάθε μέρα προσευχόμαστε έτσι στο Χριστό, οι εκκλησίες μας θα είναι γεμάτες. Έτσι θα τους φέρουμε όλους στο Χριστό, με μετάνοια και δυνατή θερμή προσευχή. Αν ζούμε μυστηριακή ζωή, με ειλικρινή εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία, τότε θα πετύχουμε τον σκοπό μας. Να μάθουν όλοι οι άνθρωποι την αληθινή Εκκλησία.

Καθαρή προσευχή και μετάνοια δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε μόνοι μας, εάν δεν έχουμε έναν πνευματικό πατέρα. Θα χάσουμε το μονοπάτι, που οδηγεί στον Χριστό και στη σωτηρία. Έτσι λοιπόν χρειάζεται συχνά να πηγαίνουμε στον πνευματικό πατέρα μας και να εξομολογούμαστε. Να λέμε με ειλικρίνεια τις αμαρτίες μας, τα λάθη μας και τις απορίες μας. Ο πνευματικός πατέρας είναι για τρία πράγματα. Να ακούει αμαρτίες, να μας λύνει απορίες και να δίνει συμβουλές, να μας κατευθύνει και να μας δίνει ευλογία για ό,τι κάνουμε στη ζωή μας.

Στη συνέχεια, θα αναφερθώ στο χρέος του ιερέα απέναντι στους ανθρώπους της ενορίας του. Μεγάλη ευθύνη έχουμε να κρατήσουμε αυτούς που έχουν ενδιαφερθεί για την Ορθοδοξία και να αγωνιστούμε να γίνουν συνειδητοί και αυτοί που είναι μέσα στην Εκκλησία αλλά φαίνονται ότι είναι πολύ χλιαροί.

Πώς λοιπόν να κερδίζουμε ψυχές από την τρικυμία του κόσμου και να τις οδηγούμε στο ασφαλές λιμάνι της Εκκλησίας; Όλοι οι Ορθόδοξοι ιερείς στις ενορίες μας πρέπει να είμαστε δραστήριοι. Ο όρθρος, ο εσπερινός, η παράκληση θα πρέπει να γίνονται κάθε μέρα, αν θέλουμε να τραβούμε τη χάρη του Θεού. Κάθε βράδυ, ο καθένας με τον κανόνα του, δύο ώρες με κομποσχοίνι και μετάνοιες, θα τραβάει τη χάρη του Θεού. Η χάρη του Θεού είναι που θα μας βοηθάει και θα μας λύνει τα προβλήματά και όχι το μυαλό ή οι πράξεις μας!

Επίσης, ο ιερέας να δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ενορία. Να τρέχει στους αρρώστους, να διαβάζει Ορθόδοξα βιβλία και να έχει σταθερή παρουσία στα μηνιαία σεμινάρια. Όχι δικά του κηρύγματα, ούτε νέες απόψεις που ακούγονται καλές και σύγχρονες. Μόνο ό,τι κατασταλάζει μέσα στη συνείδηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και προέρχεται από τους Αγίους Πατέρες μπορεί να ειπωθεί και από τους Ορθόδοξους ιερείς.

Να τρέχουμε στα κατηχητικά, να οργανώνουμε αθλοπαιδίες και παιχνίδια με παιδιά, διάφορες δραστηριότητες, να δείχνουμε αγάπη στα παιδιά, να είμαστε κοντά στον κόσμο, να παρηγορούμε και βοηθούμε το ποίμνιό μας, και τότε θα γίνει το θαύμα και η ενορία μας θα είναι γεμάτη από συνειδητούς, ορθόδοξους Χριστιανούς! Αμήν.

π. Ερμόλαος Ιατρού

Συσσίτιο για πάντα

Η καθημερινή μας προσπάθεια να συντηρήσουμε ό,τι με κόπο ξεκινήσαμε είναι μεγάλη. Βιώνοντας και εμείς με την σειρά μας τις συνέπειες της κρίσης, που απειλούν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα μας, ερχόμαστε πολύ συχνά σε διλήμματα και συγκρούσεις για το πώς να διαχειριστούμε τα λιγοστά πλέον χρήματα που φτάνουν στα χέρια μας, προς ανακούφιση και στήριξη του δοκιμασμένου ιθαγενούς μαλαουιανού αδελφού μας.

Με τη χάρη του Θεού, μέχρι τώρα ξεκινήσαμε πολλές φιλότιμες φιλανθρωπικές προσπάθειες, για να απαλύνουμε τον πόνο των μαλαουϊανών, που ζούνε σε αυτή τη δυσκολεμένη χώρα με τα ποικίλα προβλήματα και τις πολλές δυσκολίες καθημερινά…

Παράλληλα με τις μόνιμες προσπάθειές μας να μεταλαμπαδεύσουμε την Αληθινή και Ζωντανή Ορθόδοξη Πίστη μας, ξανοιχτήκαμε και καθιερώσαμε ένα πρόγραμμα σίτισης 300 παιδιών καθημερινά.

Αυτή μας η προσφορά στις φτωχές οικογένειες του Μαλάουι είναι πραγματικά πολύ μεγάλη, γιατί η Ιεραποστολή μας απασχολεί και σιτίζει καθημερινά πολλά παιδιά 3 μέχρι 5 χρονών, με δύο γεύματα, πρωινό και μεσημεριανό, και έτσι ανακουφίζει τον πονοκέφαλο του κάθε φτωχού γονιού πώς να χορτάσει τα παιδιά του, αλλά συγχρόνως αξιοποιεί και το χρόνο που έχει υπό την προστασία της τα παιδιά, ώστε να τα κατηχεί και να τα μορφώνει με την ορθόδοξη πίστη.

Σε πολλές ενορίες ο χώρος που γίνεται η φύλαξη και σίτιση των παιδιών είναι δικός μας και έτσι το έργο γίνεται απρόσκοπτα, αν εξαιρέσουμε τη μόνιμη αγωνία μας να βρίσκονται καθημερινά τα απαραίτητα, για να έχουμε το φαγητό που υποσχεθήκαμε.

Στην ενορία της Αγίας Αικατερίνας, όμως, που ο Ι. Ναός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ο χώρος φύλαξης δεν είναι δικός μας, έχουμε καθημερινά πολλές αγωνίες… Το ενοίκιο, οι υπηρεσίες που μας επισκέπτονται και όλο βρίσκουν αφορμές να μας επιβάλλουν πρόστιμα, άλλοτε επειδή ο χώρος είναι μικρός, άλλοτε επειδή οι τουαλέτες είναι ακατάλληλες και τόσα άλλα. Είναι μεγάλη ανάγκη να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει και σε αυτήν την ενορία ένας ιδιόκτητος χώρος, που θα στεγάσει τα 100 μικρά παιδιά που φιλοξενούμε καθημερινά.

Το μυαλό μας τρέχει και μαζί και η φαντασία μας και σκεφτόμαστε από τώρα πώς θα οργανώσουμε τον νέο χώρο φύλαξης, πώς να χτίσουμε τις μικρές τουαλέτες καθώς και παιδικούς νιπτήρες με βρυσούλες και πώς να φτιάξουμε χαρούμενη την παιδική χαρά, έτσι ώστε τα δύο ή τρία χρόνια που θα ζήσουν κοντά μας τα μικρά αφρικανάκια να είναι χαρούμενα, γεμάτα με γλυκιές αναμνήσεις από τη στοργή με την οποία τα περιέβαλλε η Ορθόδοξη Ιεραποστολή.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά που διακρίνουμε στα παιδικά πρόσωπα αυτών των μικρών αγγέλων κάθε φορά που τα ταΐζουμε. Τρέχουν με τόση λαχτάρα, όταν ετοιμαστεί το μεσημεριανό τους φαγητό, και απλώνουν τα αδύνατα χεράκια τους για να πάρουν ο καθένας το πιάτο του. Πολύ συχνά μας λένε «κι άλλο, κι άλλο» κι εμείς προσευχόμαστε στο Θεό, αυτό το ευλογημένο συσσίτιο να μην τελειώσει ποτέ.

Συχνά, βρισκόμαστε σε μεγάλα διλήμματα, τι είδους προτεραιότητες να βάλουμε στην ιεραποστολή μας. Αλλά αυτά τα παιδάκια έχουν τόσο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και σχεδόν πάντοτε κατέχουν την πρωτιά. Το ολόκαρδο ευχαριστώ βγαίνει συχνά και από τα χείλη και από την καρδιά τους, καθώς φωνάζουν «ζικόμο, ζικόμο», δηλαδή ευχαριστώ στη δική τους γλώσσα.

Ο υπεύθυνος του διακονήματος αυτού, π. Καλλίνικος, συχνά μας αναφέρει, ότι πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα και ποιότητα των τροφίμων, για να μπορούν τα παιδιά να αντέχουν στις κακουχίες και το δύσκολο περιβάλλον που ζουν. Τον κοιτάμε αμήχανα και λυπημένα. Για όλα χρειάζονται θυσίες. Η ανέχεια που μας περιβάλλει μας εμποδίζει. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό…

Τα παιδιά, όσο βρίσκονται στην Ιεραποστολή, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, περνάνε ευχάριστες και ευλογημένες ώρες. Όταν όμως πάνε τα βράδια στο σπίτι τους, ξέρουμε τι τα περιμένει. Τα σπίτια τους καμωμένα από λάσπη και χόρτο, κινδυνεύουν να πέσουν σε κάθε δυνατή νεροποντή, ειδικά την περίοδο των βροχών. Συμβαίνει συχνά να σκοτώνονται και παιδιά, όταν γκρεμίζεται επάνω τους η φτιαγμένη από λασπωμένα τούβλα και χάρτινη σκεπή καλύβα.

Ή άλλες φορές, τα βράδια οι γονείς τους, μη έχοντας να τους δώσουν βραδινό φαγητό, τους λένε να κάνουν υπομονή και, όταν ξημερώσει η αυριανή μέρα, θα φάνε πάλι το ευλογημένο φαγητό της ιεραποστολής μας. Κι έτσι ζουν αυτά τα παιδάκια με τη λαχτάρα πότε θα ξημερώσει, για να έρθουν κοντά μας και να περάσουν ολόκληρη τη μέρα τους, όχι μόνο παίρνοντας τα δύο ημερήσια γεύματα που τους προσφέρουμε, αλλά παίζοντας, γελώντας, τραγουδώντας όμορφα παιδικά τραγουδάκια και συγχρόνως μαθαίνοντας σύντομες και πρακτικές προσευχές από την Εκκλησία μας, όπως το «Άγιος ο Θεός», το «Πάτερ ημών» κ.ά. Μα το πραγματικό ξεφάντωμά τους γίνεται, όταν τους επισκεπτόμαστε και τους μοιράζουμε διάφορα μικροπράγματα, μπαλόνια, παιχνίδια, καραμέλες, που μας έχουν δώσει κάποιοι καλοί Χριστιανοί. Η μεγαλύτερη αμοιβή είναι όταν μας αγκαλιάζουν απ’ τη χαρά τους και πραγματικά αυτή είναι η καλύτερη πληρωμή για εμάς.

Ναι, αδελφοί μου, πολύ σας παρακαλούμε και εσάς, να προσεύχεστε στον Πανάγαθο και γλυκύτατο Χριστό μας, να μη σταματήσει ποτέ αυτό το έργο και να μας αξιώνει να συνεχίζουμε ταπεινά να διακονούμε και τα φτωχά και άπορα παιδάκια, μα και γενικότερα όλους τους μαλαουιανούς αδελφούς μας. Αμήν.

π. Ερμόλαος Ιατρού

Ευχαριστίες από το Blantyre

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε πάντοτε!

Η μέχρι τώρα αγάπη σας προς την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Μαλάουι υπήρξε μεγάλη. Είμαστε ευγνώμονες και αυθόρμητα παρακαλούμε το Θεό να σας ελεεί πολλαπλάσια. Για εμάς, είναι μεγάλη η ευθύνη να κάνουμε καλή διαχείριση των προσφορών των φίλων της ιεραποστολής μας, αλλά είναι επίσης  μεγάλη και η χαρά μας, αφού εκλαμβάνουμε την κάθε συμπαράστασή σας σαν μια άνωθεν ενίσχυση στο έργο που επιτελούμε…

Σε κάθε έργο που οραματιζόμαστε και θέτουμε σε εκτέλεση, για την ελάφρυνση του πόνου του μαλαουϊανού αδελφού μας, πόθος της καρδιάς μας και αίτημα της προσευχής μας πάντοτε είναι, ο Θεός να ευλογεί και να στηρίζει τα σχέδιά μας, μόνο όταν είναι για το καλό της Εκκλησίας Του. Μόνο έτσι, αδελφοί μας, συνεχίζουμε το ταπεινό μας έργο με τη βέβαιη πίστη ότι το κάθε έργο εδώ στο Μαλάουι είναι έργο του Θεού. Στηριζόμενοι σε αυτό, γινόμαστε συχνά παραπάνω τολμηροί στο να ζητάμε για το έργο του Θεού, από ό,τι θα τολμούσαμε να ζητήσουμε για δικά μας έργα, και είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός πληροφορεί και όλους εσάς ανάλογα…

Οι ανάγκες της Ιεραποστολής μας εδώ στο Μαλάουι σάς είναι γνωστές. Ο πόνος, η φτώχεια, η πείνα, οι αρρώστιες, οι επιδημίες, ο θάνατος, η έλλειψη ορθής φιλόθεης μάθησης, η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, η ανεργία, η απελπισία γενικά και η συντήρηση ενός ανέλπιδου ανορθόδοξου κατεστημένου, είναι πληγές μεγάλες και θανατηφόρες για την ψυχή, που πλήττουν όλη τη χώρα. Παρ’ ότι η ελπίδα εύκολα σβήνει ανάμεσα στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά εδώ, η προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό του καθενός πάσχοντα αδελφού μας προσωπικά, και όχι σαν «περίπτωση» ή σαν αριθμό, είναι εφικτή πια στις 35 Ορθόδοξες ενορίες μας.

Τα λεφτά που μας προσφέρετε, αδελφοί, για να τα διαθέσουμε στην Ιεραποστολή μας, γίνονται καθημερινά γεύματα για 300 παιδιά στις ενορίες μας, βοήθεια στις  φτωχές ή άρρωστες οικογένειες, επισκέψεις στις φυλακές με στήριξη στους φυλακισμένους, δίδακτρα για κάποιες περιπτώσεις φτωχών μαθητών.

Μα κυρίως, μεγάλη προσπάθεια, φροντίδα, κούραση και έξοδό μας είναι ο αγώνας που γίνεται  για να στηριχθούν όλες αυτές οι ενορίες, με επισκέψεις, συστηματικές κατηχήσεις, βαπτίσεις, παραγωγή και διανομή έντυπου υλικού και πολλά άλλα, που επίσης κοστίζουν ακριβά.

Εάν υπολογίσει κανείς μόνο τις βενζίνες, για να πάμε στις ενορίες μας, που είναι διασκορπισμένες  στη χώρα, διαπιστώνει ότι τα έξοδα που συντηρούν την ιεραποστολή μας είναι πραγματικά πολύ μεγάλα, και μόνο με την επέμβαση του Θεού, που ενεργεί στις καρδιές των οργάνων Του, μπορούν να μαζεύονται και να συνεχίσουν να γίνονται όλες οι μέχρι τώρα δραστηριότητες μας.

Σας ευχαριστούμε λοιπόν για άλλη μια φορά για τη μέχρι τώρα στήριξη, εμπιστοσύνη και βοήθειά σας. Ο Θεός να σας ευλογεί και αγιάζει πάντοτε.

π. Ερμόλαος Ιατρού

Η αγάπη δε θα πάψει να υπάρχει ποτέ

Με τις ευχές του νέου μας Μητροπολίτη κ. Ιωάννη, μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που όλοι μας διανύουμε, ζούμε ένα θαύμα…

Πράγματι, αληθινός ο λόγος του Ευαγγελίου μας, που μας διαβεβαιώνει ότι ποτέ η αγάπη δε θα πάψει να υπάρχει! Τι μεγαλύτερη απόδειξη μπορεί να ζητά η ψυχή μας να βεβαιωθεί για του λόγου το αληθές, όταν, εν μέσω μεγάλης κρίσης, άνθρωποι από την Ελλάδα απλοί, ανώνυμοι και φτωχοί συνεργάζονται και κατορθώνουν να γεμίσουν ένα εμπορευματοκιβώτιο 25 τόνων με ένα σωρό καλούδια και να το στείλουν, για να μοιραστεί στους φτωχούς και δυσκολεμένους αδελφούς τους στο Μαλάουι;

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος πείνας, ανησυχίας και αβεβαιότητας, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει με συνεχόμενες υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος, ενώ η αφύσικη καθυστέρηση των βροχών δείχνει ότι η επιβίωση θα εξελιχθεί σε μια μονίμως εναγώνια κατάσταση! Στις βροχές στηρίζεται η επιτυχία κάθε νέας σοδειάς. Το καλαμπόκι, που είναι και η βασική τροφή των Μαλαουιανών, από το Νοέμβριο και μετά, φυτεύεται και περιμένει τις βροχές, για να μεγαλώσει. Φέτος όμως, είναι πολύ αμφίβολη η επιτυχία του… Οι πλουσιότεροι έχουν βάσιμες υποψίες ότι θα φτωχύνουν και οι φτωχοί ότι θα πεθάνουν από την πείνα!

mw2

Μέσα σε αυτήν την ανασφάλεια, το κοντέινερ έφτασε στη χώρα σαν δώρο Θεού! Όλοι όσοι παρευρεθήκαμε εκεί στο άνοιγμα του «μεγάλου δώρου», γεμίσαμε από χαρά, καθώς το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν τόνοι τρόφιμα, τόνοι ρούχα και τόσα άλλα. Αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι, όσπρια, ρούχα και παπούτσια, είδη σχολείου, εκκλησιαστικά είδη και πολλά ακόμη είδη πρώτης ανάγκης.

Προτεραιότητα στις ομάδες που θα μοιραστεί το κοντέινερ έχουν οι φυλακισμένοι. Η χαρά που κάνουν με ένα σαπούνι είναι απερίγραπτη. Με ένα σακουλάκι ρύζι που τους μοιράζουμε, έχουν μεγάλη χαρά που θα μπορέσουν να το μουλιάσουν αποβραδίς στο νερό και μαζί με ζάχαρη να το απολαύσουν σαν το καλύτερο γλυκό του κόσμου… Στις γυναικείες φυλακές, δυστυχώς πάντα υπάρχουν και λίγα παιδάκια μέχρι 2-2,5 χρονών, που συνοδεύουν τις φυλακισμένες μητέρες τους… Συνήθως είναι συνεσταλμένα και δειλά. Μόλις όμως αντιληφθούν ότι υπάρχουν παιχνίδια και ότι θα τους δοθούν, τότε αλλάζει η όψη τους!

Στις ενορίες η διανομή είναι πιο χαρούμενη και πανηγυρική. Συνήθως μετά από μια λατρευτική σύναξη, η χαρά είναι πάντοτε το ίδιο μεγάλη… Εκεί δεν ξεχωρίζεις ποιος έχει την μεγαλύτερη χαρά: αυτός που δίνει, ή αυτός που παίρνει;

mw1

Αδελφοί μας, η διανομή ήδη ξεκίνησε και με τη βοήθεια του Θεού υπολογίζουμε να έρθει γρήγορα σε πέρας. Η χαρά και η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι και η ευθύνη και ο κόπος, ώστε να γίνει δίκαιη, αμερόληπτη και καλά οργανωμένη διανομή. Μόνον έτσι θα έχουμε την ικανοποίηση, ότι και ο δικός σας κόπος και ο δικός μας δεν πήγαν χαμένοι, αλλά έπιασαν τόπο.

Είναι ακόμη μεγάλη η χαρά μας, καθώς τα νέα έργα που μας αναθέσατε για την ανόρυξη πηγαδιών στις περιοχές Γκοβάτι και Καλιμπούγκα, με τη βοήθεια του Θεού ολοκληρώθηκαν. Η ευγνωμοσύνη όλων των ιθαγενών αδελφών μας απέναντι στους δωρητές είναι πολύ μεγάλη. Ο ενθουσιασμός και η χαρά όλων στη γύρω περιοχή για το νερό, το μεγάλο αυτό αγαθό που αποχτήσανε, νοιώθουμε να βγαίνει σαν προσευχή, σαν ευχαριστία, σαν δοξολογία προς τον Πανάγαθο Θεό μας, που αληθινά είναι Αυτός που εμπνέει στους δικούς του ανθρώπους τέτοιους ευσεβείς πόθους.

mw3

Προσευχόμαστε και παρακαλούμε, ο Θεός να ενισχύει όλους εσάς, που εργάζεστε για την δόξα Του και για την ανακούφιση του δυσκολεμένου, Μαλουιανού αδελφού μας! Και πάλι σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη συμπαράστασή σας προς εμάς. Ο Θεός να σας ευλογεί και αγιάζει όλους.

Με αγάπη Χριστού
π. Ερμόλαος από Μαλάουι

Μαλάουι: Το καρπερό χωράφι του Χριστού

13 Φεβρουαρίου 2016

Είναι αλήθεια ότι ακούμε συχνά για τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τα προβλήματα, τα οποία απασχολούν τα κατά τόπους ιεραποστολικά κλιμάκια. Πολλές φορές όμως η θεωρία διαφέρει από την πραγματικότητα.

Πηγαίνοντας στο Μαλάουι, ζεις αυτή την πραγματικότητα, από τον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς, από τις ποικίλες τριτοκοσμικές ασθένειες και γενικότερα από τις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Μέσα σε όλη αυτή τη νεφελώδη και δυσχερή κατάσταση, όμως, υπάρχει περίσσια η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Πώς; Όχι με λογικές εξηγήσεις, όχι με μαθηματικές πράξεις, όχι με επαγωγική σκέψη αλλά με το θαύμα της πίστεως και της προσευχής.

Βασική αρχή του υπεύθυνου της ιεραποστολής είναι η προσευχή. Γι’ αυτό και τη ζητάει κάθε φορά από εμάς. Οι χαιρετισμοί, το απόδειπνο και κάθε είδους ακολουθία μάς συνοδεύουν στις ιεραποστολικές εξορμήσεις. Ο σταυρός, η ευχή, το κομποσκοίνι, ακαταμάχητα όπλα στις μηχανορραφίες του εχθρού.

Αξιοθαύμαστη προσπάθεια γίνεται και στο μέρος της μετάφρασης των ιερών κειμένων. Επίπονο, δαπανηρό και βαθιά πνευματικό έργο, που διαφαίνεται ότι θα καταστεί τεράστια παρακαταθήκη για το λαό του Μαλάουι. Όσον αφορά στις βαπτίσεις, τελούνται με όλη την ιεροπρέπεια του μυστηρίου και μόνο αν έχει προηγηθεί τουλάχιστον ένα έτος κατηχήσεως.

Καθ’ ότι όμως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο πνεύμα, οι ιθύνοντες της ιεραποστολής μεριμνούν και για τα του σώματος. Καθημερινά σιτίζονται περί τα 400 παιδιά, μη συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, οι οποίες αιτούνται βοηθείας. Μηνιαίως διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη κυρίως από τα εμπορευματοκιβώτια, που η αγάπη όλων μας φρόντισε, συνέλεξε και απέστειλε από την αποθήκη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Σαπούνι, γάλα σε σκόνη, ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη είναι μερικά μόνο από τα είδη αυτά.

Μερικοί από εμάς ίσως αναρωτηθούν για τα κίνητρα του να γίνει κάποιος Ορθόδοξος στην πολύπαθη χώρα του Μαλάουι. Σας διαβεβαιώνω ότι στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι, που προσέρχονται συνειδητά στην Ορθοδοξία, αναζητούν την Αλήθεια, καθώς έχουν κουραστεί από τα ψεύδη των αιρέσεων. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς θέτουν διάφορες ερωτήσεις όπως: “Γιατί η Ορθοδοξία άργησε τόσο να έρθει στο Μαλάουι;

Εν κατακλείδι, θέλω να επισημάνω, ότι, όπως και στην προσευχή η αιχμή του δόρατος είναι το βίωμα, έτσι και με την παρουσία μας στον τόπο της ιεραποστολής η προαίρεση και το ενδιαφέρον γίνονται πράξη και συνειδητός τρόπος ζωής. Ευχή και προτροπή μου είναι ο καθένας από εσάς, εάν οι περιστάσεις της ζωής τού το επιτρέπουν να γίνει συμμέτοχος στην επιτέλεση της Ορθόδοξης μαρτυρίας στα έθνη.

Εμμανουήλ Καρακούσης
Τακτικό μέλος της Αδελφότητας

Αναστάσιμη χαρά και καθημερινές δυσκολίες

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Χαίρετε και αγαλλιάσθε με την αναστάσιμη χαρά! Και τώρα, που ηχούν ακόμη στα αφτιά μας οι Αναστάσιμες καμπάνες, αλλά και πάντα…

Καθόμαστε να σας γράψουμε και να μοιραστούμε μαζί σας τα συναισθήματά μας για τις δοκιμασίες που περνούν οι Μαλαουιανοί αδελφοί μας αυτόν τον καιρό, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα φέτος.

Το φετινό Πάσχα ήρθε αμέσως μετά το καταστροφικό πέρασμα μιας τεράστιας θεομηνίας που έπληξε την χώρα και που άφησε τα σημάδια της σε πάρα πολλά σπιτικά. Μετά από εκείνη την απίστευτη και καταστροφική βροχόπτωση ακολούθησαν πολλές και ποικίλες εναγώνιες προσπάθειες να εξαλειφθούν τα σημάδια και να κλείσουν οι πληγές… Οι νεκροί πολλοί. Οι άστεγοι πολύ περισσότεροι και τα γκρεμισμένα σπίτια αμέτρητα.

mw2

Γενικά, η θλίψη είναι μεγάλη αλλά και η κινητοποίηση που ακολούθησε είναι επίσης συγκινητική… Διάφοροι ιδιώτες, οργανισμοί, καθώς και η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, η οποία πάντα είναι παρούσα στις έκτακτες κοινωνικές μας ανάγκες, βοήθησαν στη διαχείριση της τραγωδίας, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνατότητές του. Πολλοί ασχολούνται με την ανοικοδόμηση σε γκρεμισμένα σχολεία. Άλλοι στηρίζουν και περιθάλπουν εμπερίστατους, φιλοξενώντας ή μεταφέροντάς τους σε συγγενείς τους.

Η δική μας μικρή ιεραποστολή δεν μπορούσε να μείνει άπρακτη σε όλη αυτή τη θλίψη. Είναι σε κάθε ενορία μας τόσες πολλές οι ανάγκες και τόσο πενιχρές οι δυνατότητές μας να φροντίσουμε για όλους όσοι μάς ζητούν βοήθεια, που φτάνουμε σε αδιέξοδα, όταν έχουμε να διανείμουμε λίγα αγαθά σε πολλούς εμπερίστατους…

Είδαμε ότι οι κουβέρτες είναι ένα πολύτιμο και απαραίτητο αγαθό για τους ιθαγενείς και τους άστεγους, καθώς η βραδινή υγρασία είναι πάρα πολύ μεγάλη σε σχέση με τη ζέστη της ημέρας, αλλά, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας του Νότου, είναι απαραίτητες για να βγει η βραδιά μέσα στη λασποκαλύβα. Οι κουβέρτες μας έγιναν περιζήτητες!

Η ιεραποστολή μας αποφάσισε να μοιράσει 500 κουβέρτες για τις οποίες κάνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να τις μαζέψουμε. Κάθε κουβέρτα στοιχίζει 12 ευρώ. Όσες περισσότερες μαζέψουμε, τόσο το καλύτερο για τους αδελφούς μας. Σίγουρα, νοιώθοντας τη ζεστασιά, τα κρύα βράδια του χειμώνα (Ιούλιο και Αύγουστο), θα θυμούνται και τους δωρητές και θα αναπέμπουν προσευχές στον Πανάγαθο Θεό για αυτούς.

mw1

Ωστόσο, αδελφοί, όσο δύσκολο κι αν είναι να αντιμετωπίζεις τον ξαφνικό θάνατο των δικών σου ανθρώπων, να αντιμετωπίζεις το γκρέμισμα του σπιτιού σου, να μένεις μέσα σε μια νύχτα ορφανός ή άστεγος, άλλο τόσο συνηθισμένο είναι εδώ στο Μαλάουι να αφήνεις τον πόνο πίσω και να ρίχνεσαι με ορμή στον ημερήσιο αγώνα και να παλεύεις για την επιβίωση με όλες σου τις δυνάμεις.

Έτσι, παρ’ όλες τις βιβλικές καταστροφές που συντελέστηκαν και τις διάφορες πληγές που άνοιξαν σε κάθε σπίτι, οι κατά τόπους ενορίες συνέχισαν ταπεινά το πρόγραμμά τους και έτσι κάθε ενορία πέρασε μέσα από τη Σαρακοστή στην Ανάσταση του Λαζάρου και μέσα από την πανηγυρική είσοδο στα Ιεροσόλυμα στη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάθους.

Πόσο αγγίζουν τις ψυχές των Αφρικανών οι κατανυκτικοί ύμνοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας! Πόσο ευφραίνεται η ψυχή μας να βλέπει ότι κάθε ενορία κάνει τον αγώνα της και με μικρά βηματάκια βιώνει και νοιώθει περισσότερο κάθε χρόνο τις αλήθειες της πίστης μας. Και βέβαια η χαρά της Αναστάσεως έρχεται και μας λυτρώνει όλους όσοι ταπεινά συμπορευτήκαμε στην πορεία των Παθών του Κυρίου μας.

Πόσο μάς γεμίζει η Ανάσταση! Το ζούμε όλοι μέσα στην Εκκλησία και ας μη μας φτάνουν τα λόγια για να το εκφράσουμε. Μα βλέπεις πόσο χαίρονται όλοι, ιδίως οι νεοφώτιστοι στην πίστη μας, που παίρνουν το κόκκινο αβγό και το τσουγκρίζουν και γελούν. Και πόση χαρά έχει εκείνο το πασχαλινό γεύμα που κάθε ενορία προσφέρει σε όλους τους ενορίτες της, και μαζεύονται όλοι και τρώνε μαζί και χαίρονται σαν τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας μας με τις αγάπες.

Χάρη στη γενναιόδωρη προσφορά ενός δωρητή, φέτος ένα μεγάλο φορτηγό έφερε τσουβάλια με αλεύρι σε κάθε ενορία και όλοι έφαγαν και χορτάσαν και χαρήκαν και αντάλλαξαν τον αναστάσιμο χαιρετισμό μεταξύ τους. Και χάρη στον ίδιο δωρητή δόθηκαν κατά εκατοντάδες τα αβγά, που έμαθαν οι ιθαγενείς να τα βάφουν με τον δικό τους τρόπο και να τα τσουγκρίζουν και να αναφωνούν «Κρίστου Αούκα» και να απαντούν «Ζόονα ντι Αούκα».

mw3

Αδελφοί, τα συναισθηματά μας είναι ανάμεικτα όπως και τα γεγονότα που μας περιβάλουν! Είναι έτσι δεμένα τα χαρούμενα μαζί με τα λυπητερά και τα χαρμόσυνα μαζί με τα θλιβερά. Αλλά πιστέψτε μας αυτός ο πόνος ο καθημερινός είναι και η σωτηρία μας. Αυτός ο πόνος είναι που μας συνεφέρνει από τα ολισθήματα και τις αποκλίσεις μας από την ποθητή και λυτρωτική πορεία προς τον Δημιουργό μας, μέσα από το συνάνθρωπο. Μέσα από τις στερήσεις και τις θλίψεις είναι που ξεκολλάει το καλοβολεμένο καράβι του καθενός μας για το ταξίδι της αιωνιότητας, για το οποίο είμαστε πλασμένοι.

Γιατί, όση ασφάλεια και αν εμπνέει μια καλοβαλμένη και ατάραχη ζωή, δεν παύει να αποτελεί ένα μέρος της αιώνιας ζωής που έχει φτιαχτεί για μας και που με το Πάθος, τη Θυσία και την Ανάστασή Του ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μάς δίδαξε αλλά και έδειξε ότι υπάρχει και μας περιμένει…

Αυτό το στόχο, αδελφοί, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πετύχουμε όλοι μας, εργαζόμενοι με όλες μας τις δυνάμεις να απαλύνουμε τον πόνο του συνανθρώπου μας, να αξιωθούμε νά ’ρθουμε πιο κοντά σε Αυτόν, που τόσο πιστεύουμε και αγαπούμε. Αμήν! Χαίρετε αδελφοί, γιατί ο Χριστός Αληθώς Ανέστη!

Ιερέας Ερμόλαος – Μαλάουι

Ένα νέο καταφύγιο ψυχών στο Μαλάουι

Ας χαρούμε αδελφοί με τη χαρά του Θεού. Ας δοξάσουμε το Δημιουργό μας και ας αναπέμψουμε λόγια ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης για τα θαυμαστά που βλέπουμε καθημερινά να πραγματοποιούνται γύρω μας…

Η εξάπλωση της Ορθοδοξίας στα πέρατα του κόσμου από την εποχή του Αγίου Αποστόλου Παύλου μέχρι τις μέρες μας είναι ένα μεγάλο θαύμα. Θαύμα όμως είναι και η ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στη μαλαουϊανή γη.

Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πολλά θαύματα που γίνονται καθημερινά. Είναι η απάντηση του Θεού στις χρόνιες και ασταμάτητες προσευχές των ιθαγενών αδελφών μας. Πέντε ολόκληρα χρόνια παρακαλούσαν σαν τρελοί να αποκτήσουν ναό. Πέντε χρόνια με την καθοδήγηση του ιθαγενούς ιερέα Σωφρόνιου μαζεύονταν στην αχυροκαλύβα που είχαν φτιάξει για να κάνουν τις συνάξεις τους και βρίσκαν διέξοδο στα αδιέξοδα προβλήματα της πονεμένης ζωής τους. Με κόπο και πόνο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, καυτή ζέστη ή απειλητική βροχή, λάσπη και μούχλα, που δεν τους σταματούσαν από το στόχο τους.

Επιτέλους, ευγνωμοσύνη διακατέχει όλους μας, ιθαγενείς και μη, για τον ευλαβή δωρητή από την Ελλάδα, που διά μέσου της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ανέλαβε το οικονομικό βάρος της ανέγερσης του Ιερού Ναού. Χάρη στη γενναιοδωρία του δωρητή, ο Ναός γίνεται μεγάλος και ευρύχωρος, 350 τ.μ., για να χωράει πολλούς, και ακόμη γερός και σταθερός, για να αντέξει στο πέρασμα των χρόνων.

WP_20150222_016

Με τη χάρη του Θεού, στο έργο αυτό, όσο άργησε να ξεκινήσει, τόσο γρήγορα προχώρησαν οι εργασίες αφ’ ότου ξεκίνησε. Οι εργασίες άρχισαν προ πέντε μηνών και Θεού θέλοντος ο Ναός θα είναι έτοιμος σε ένα μήνα.

Η χάρη και ευγνωμοσύνη των ιθαγενών ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίων Κοσμά και Δαμιανού είναι μεγάλη και οι προσευχές τους για το δωρητή θα συνεχίζονται στον αιώνα, αφού σε κάθε Θεία Λειτουργία, που τελείται στο Ναό, ιδιαίτερη θέση έχουν πάντα οι προσευχές για τους κτίτορες, όπως γίνεται άλλωστε σε κάθε Ιερό Ναό.

Προσευχής έργο θα είναι για το κοντινό μέλλον, δίπλα στο νεοανεγερθέντα Ναό, να βρεθεί ένας δωρητής που θα αναλάβει το οικονομικό βάρος της ανέγερσης του πρεσβυτερίου, δηλαδή του μικρού σπιτιού για τον Ορθόδοξο ιερέα. Έτσι, ο ιερέας μαζί με την οικογένειά του που ζει δίπλα σε κάθε ναό, γίνεται ο φύλακας, ο επιστάτης και φρουρός της περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ας χαρούμε όλοι μας με την αγνή χαρά των ενοριτών στη νεοσύστατη ενορία των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού στο Μαλάουι. Αδελφοί, ας συμμετέχουμε κι εμείς, ταπεινά και μυστικά, απλά και με τη δική μας μικρή προσευχή στη στερέωση και εδραίωση της Ορθοδοξίας μας και σε αυτό το μικρό κομμάτι της γης, στο μακρινό Μαλάουι.

π. Ερμόλαος Ιατρού

π. Νικόδημος Chilembwe: ένας ιθαγενής ιεραπόστολος

Ο π. Νικόδημος Chilembwe, Ορθόδοξος κληρικός από το Blantyre του Μαλάουι, βρέθηκε αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, για να πραγματοποιήσει προσκύνημα στο Άγιον Όρος και να εντρυφήσει στην Ορθόδοξη πνευματικότητα. Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του, του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την Ορθοδοξία στη μικρή αυτή χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Πριν από 7 χρόνια, ήμουν Προτεστάντης στο θρήσκευμα και μεταφραστής στο επάγγελμα. Μου άρεσε να διαβάζω και να μεταφράζω κείμενα από τα αγγλικά στα τσιτσέουα, την αυτόχθονα γλώσσα του Μαλάουι. Μια μέρα, καθώς διέσχιζα την πόλη, συνάντησα ανεγερμένη μια Ορθόδοξη εκκλησία. Το θέαμα με παραξένευσε. Έμοιαζε κάπως με τζαμί, αλλά ο σταυρός έδειχνε ότι ήταν κάτι το χριστιανικό. Η περιέργεια με ώθησε να μπω μέσα και να παρατηρήσω το εσωτερικό του. Μπερδεύτηκα. Παρ’ όλο που ήμουν πιστός Προτεστάντης, ο χώρος ήταν πρωτόγνωρος για μένα. Ένα δέος με κατέλαβε.

Ξαφνικά, από τη βόρεια πλευρά του ναού, είδα μια μαύρη φιγούρα να με πλησιάζει. Ήθελα να τρέξω και να ξεφύγω, αλλά ένας Ορθόδοξος ιερέας με σταμάτησε. Ήταν ο π. Ερμόλαος Ιατρού. «Ποιος είσαι εσύ; Τι σε έκανε να έρθεις εδώ;», με ρώτησε. «Ήθελα να μάθω κάποια πράγματα γι’ αυτή την εκκλησία» του είπα και άρχισα να κάνω ερωτήσεις. Μετά από αρκετή συζήτηση, του ζήτησα να με δεχθεί για κατήχηση.

frNic3

Όταν πέρασε λίγος καιρός, ο π. Ερμόλαος ρώτησε με τι ασχολούμαι επαγγελματικά. Μόλις του είπα ότι είμαι μεταφραστής, μου πρότεινε μια μικρή θέση στο μεταφραστικό και εκτυπωτικό γραφείο της Ιεραποστολής. Αυτό ήρθε σαν θείο δώρο για μένα. Παράλληλα, μου έδωσε μια στοίβα βιβλίων σχετικά με την Ορθόδοξη πίστη, για να τα μελετήσω στο σπίτι. Σιγά-σιγά, μερικοί φίλοι μου ενδιαφέρθηκαν και θέλησαν να έρθουν κι αυτοί για κατήχηση. Βαπτίστηκα μετά από ένα χρόνο. Η οικογένειά μου ήταν αρχικά δύσκολο να κατανοήσει τη μεταστροφή μου, αλλά με τη χάρη του Θεού αυτό άλλαξε.

Την Πρωτομαγιά του 2009 χειροτονήθηκα ιερέας. Αυτό ήταν μια νέα ευλογία και ευκαιρία για μένα να γνωρίσω καλύτερα τα της πίστης μου. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τα μαθαίνουμε ποτέ όλα. Συνεχώς μαθαίνουμε και νέα πράγματα.

Τότε, μου ανατέθηκε η διακονία του κατηχητή. Με τον καιρό, κατάλαβα ότι τα δόγματα της Αγίας μας Εκκλησίας είναι πολύ δυνατά, γιατί κατάγεται από την Αποστολική Εποχή, από την εποχή της Αγίας Γραφής. Δεν είναι σαν τις άλλες εκκλησίες που ξεφύτρωσαν ξαφνικά από το πουθενά, χωρίς ρίζα.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν προσευχόμαστε, το νιώθουμε ότι προσευχόμαστε. Οι προτεστάντες δεν ξέρουν τίποτα για τα μυστήρια. Ούτε για την Αγία Τριάδα δε μιλάνε. Το βάπτισμα το κάνουν μόνο με ράντισμα και όχι όπως διδάσκει η Αγία Γραφή. Οι πάστορές μας φοβούνταν μη βραχούν με το νερό. Δεν έχουν την εξομολόγηση, δεν έχουν πνευματικό. Αλλά όταν κανείς θελήσει να συναντήσει έναν Πρόεδρο, πρέπει να ακολουθήσει κάποιο πρωτόκολλο. Έτσι κι εμείς πρέπει να τηρούμε το πρωτόκολλο που έθεσε ο Θεός για την άφεση των αμαρτιών μας.

Αυτή είναι η αληθινή Πίστη. Κι οι σοβαροί άνθρωποι το συνειδητοποιούν αυτό, άσχετα αν στο τέλος πιστεύουν στην Ορθοδοξία. Δυστυχώς, η Ορθοδοξία είναι πολύ νέα στη χώρα μου. Συνεχώς με ρωτούν «πού ήταν αυτοί οι άνθρωποι τόσους αιώνες;». Δύσκολο ερώτημα. Τους απαντώ ότι αυτό ήταν το σχέδιο του Θεού.

frNic1

Σήμερα υπάρχουν 2.000 άνθρωποι που έχουν βαπτιστεί Ορθόδοξοι και πολλοί που παρακολουθούνται και κατηχούνται τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Η κυριότερη δραστηριότητά μας είναι η κατήχηση. Πρέπει να ταξιδεύουμε από την πόλη στα χωριά. Η μετακίνηση είναι δύσκολη. Δεν έχουμε βενζίνη, μένουμε στο δρόμο. Έχουμε 25 ενορίες σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση το πιο βορεινό μέρος της χώρας, αλλά οι 10 εξ αυτών δεν έχουν Ιερό Ναό.

Παράλληλα, ασκούμε και φιλανθρωπικό έργο. Προσπαθούμε να παρέχουμε καθαρό νερό, γιατί το Μαλάουι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ύδρευση. Ήδη έχουμε ανοίξει πάνω από 20 πηγάδια. Επιπλέον, προσπαθούμε να ταΐζουμε 300 ορφανά παιδιά κάθε μέρα. Πολύ δύσκολο έργο! Πολλές φορές δεν έχουμε τίποτα να τους δώσουμε και σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να σταματήσουμε. Αλλά αφού ξεκινήσαμε, αυτό θα ήταν σαν προδοσία για αυτά τα παιδιά. Ελπίζουμε στο Θεό και συνεχίζουμε το έργο μας.

Προσπαθούμε επίσης τακτικά να επισκεφτόμαστε τις φυλακές. Τους πηγαίνουμε δώρα, τους κατηχούμε. Έχουμε ήδη κάποιες ομάδες φυλακισμένων. Δεν έχουμε βαπτίσει όμως κανέναν. Αλλά για κάθε φυλακή έχουμε ορίσει μια επιτροπή που τους επισκέπτονται και τους κατηχούν. Επίσης, θέλουμε να οργανώσουμε πνευματικές συναντήσεις για τις γυναίκες, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε καταφέρει.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί πιστοί με μεγάλο ζήλο για τη διάδοση της πίστης μας. Έχουμε στείλει έξι πιστούς στην Κένυα, για να σπουδάσουν στο ιερατικό σεμινάριο εκεί. Μόλις τελειώσουν και εφόσον κληθούν από το Θεό, θα τους κάνουμε ιερείς. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι σοβαροί κατηχητές, που τους στέλνουμε στα χωριά για κατηχήσεις. Κάθε εβδομάδα τους προσκαλούμε και τους διδάσκουμε στο φροντιστήριο κατηχητών. Τους τονίζουμε να μη διδάξουν τίποτα που να μην υπάρχει μέσα στα Ορθόδοξα βιβλία τους, να μη λένε πράγματα που τα βγάζουν από το μυαλό τους. Αν δεν μπορούν να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση, τότε να μην απαντάνε καθόλου, αλλά να συμβουλεύονται τα βιβλία τους. Καλύτερα να τους διαβάσουν μια απάντηση από μέσα και μετά να την εξηγήσουν.

frNic2

Το εκτυπωτικό και μεταφραστικό κέντρο της Ιεραποστολής μας είναι μια δύσκολη και απαιτητική εργασία. Πρέπει να βρούμε σπουδαγμένους ανθρώπους που ξέρουν καλά αγγλικά. Δυστυχώς δεν έχουμε κανέναν Ορθόδοξο κατάλληλο για να κάνει μεταφράσεις. Έχουμε ήδη μεταφράσει τη Θεία Λειτουργία και κάποια μυστήρια. Έχουμε μοιράσει σε κάθε πιστό ένα βιβλιαράκι για να διαβάζει και να καταλαβαίνει τη Θεία Λειτουργία. Τώρα μεταφράζουμε τα Μηναία. Οι περισσότεροι πιστοί μας παρακολουθούν και τον Όρθρο και τον Εσπερινό και το Απόδειπνο.

Η διαδικασία της μετάφρασης είναι πολύ κουραστική και πολυδάπανη. Οι καλοί μεταφραστές θέλουν καλό μισθό. Απαιτούνται πολλά χρηματα, γιατί δε θέλουμε κάποιον που ασχολείται με τις μεταφράσεις ως μερική απασχόληση, καθώς τότε η ποιότητα και η ταχύτητα των μεταφράσεων δε θα είναι καλή. Αν κάτι είναι πολύ καινούργιο για τους μεταφραστές, τότε έρχονται σε μένα και τους το εξηγώ.

Εύχομαι να αυξήσω τη γνώση που έχω για το Θεό. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρόσφατα ήμουν στην Ιερά Μονή Καρακάλλου και προβληματίστηκα. Άραγε, πόσο πιο δύσκολο είναι για έναν έγγαμο κληρικό στον κόσμο να σωθεί; Διάβασα και το βιβλίο του αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή και κατάλαβα ότι δεν ξέρω πολλά πράγματα, είμαι πολύ πίσω στη γνώση του Θεού. Θέλω να είμαι πολύ κοντά στον πνευματικό μου και άλλους σοφούς ανθρώπους για να πλουτίζω τη ζωή μου με την αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια να τη μοιράζομαι με τους ανθρώπους και έτσι να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή, που μόνο η Ορθόδοξη πίστη μπορεί να προσφέρει. Το όραμά μου είναι να γίνω άγιος και να οδηγήσω τις ψυχές των ανθρώπων στο Χριστό.

π. Νικόδημος Chilembwe

Μια εκκλησία για το χωριό Νγκουάρα

Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές της Εξωτερικής Ιεραποστολής,

Σας γράφουμε από το μακρινό Μαλάουι της Αφρικής, για να μοιραστούμε ακόμη μια φορά μαζί σας τις χαρές και τις θλίψεις της Ιεραποστολής. Με την ευχή πάντοτε του Μητροπολίτη μας, συνεχίζουμε την ταπεινή μας διακονία, προς δόξαν του πανάγαθου Θεού, και μέρα με την μέρα, έστω και με μικρά βήματα, η Εκκλησία μας εδώ προοδεύει.

Μέσα από πολλές δυσκολίες και με την πολύτιμη συνδρομή σας έχουμε καταφέρει έως τώρα να χτίσουμε λίγες εκκλησίες και σχολεία και έτσι εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νεοφωτίστων. Μα δυστυχώς δεν είναι αρκετοί οι ιεροί ναοί μας ούτε τα σχολεία. Σε 10 περίπου ενορίες που έχουν ιδρυθεί, οι Ορθόδοξοί μας μαζεύονται μέσα σε αχυροκαλύβες. Εκεί προσεύχονται. Εκεί γίνονται οι ακολουθίες. Συχνά, στην περίοδο των μεγάλων βροχών, τρέχουν οι στέγες ή γκρεμίζονται τα τούβλα που είναι φτιαγμένα από λάσπη.

Μία από αυτές τις ενορίες είναι και η περιοχή Τσιρατζούλου, στο ορεινό χωριό Νγκουάρα. Σε αυτό το χωριό εδώ και 4 χρόνια έχουμε βαπτίσει τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Θαυμαστή είναι η υπομονή και η καρτερία τους. Έχτισαν από μόνοι τους την αχυροκαλύβα και μαζεύονται εκεί τις Κυριακές και τις γιορτές. Θα περίμενε κανείς ότι θα μειωνόταν το ενδιαφέρον τους για την πίστη και θα τους χάναμε. Μα αντιθέτως δεν απογοητεύτηκαν. Δεν πρόδωσαν την πίστη τους. Λένε συχνά: «εμείς Χριστιανοί Ορθόδοξοι βαπτιστήκαμε και με αυτή την πίστη θα πεθάνουμε». Συχνά βρέχουν τη γη με δάκρυα, ικετεύοντας  το Θεό να βρεθεί ένας δωρητής, για να τους χτίσει μια εκκλησία, έναν ιερό ναό, όπου θα μπορούν αξιοπρεπώς να λατρεύουν τον Τριαδικό μας Θεό.

MW1

Είναι τόσο το ενδιαφέρον τους για να έχουν μια γερή και δυνατή ενορία, που μας συγκινεί. Έχουν οργανωθεί πολύ καλά. Έχουν εκλέξει επιτρόπους για την εκκλησία. Συζητάνε όλοι μαζί τα προβλήματά τους και ομαδικά επισκέπτονται άλλους Χριστιανούς, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Ο καθένας τους δίνει από λίγα κουάτσα και έτσι με το λιγοστό αυτό χρηματικό ποσό ανακουφίζονται κάποιες πονεμένες ψυχές. Αυτή η ενορία είναι πρότυπο φιλανθρωπίας και αγάπης, που πολλοί από εμάς θα ζηλεύαμε.

Αδελφοί μου, αυτούς τους καλούς ανθρώπους, αυτούς τους συνειδητούς Χριστιανούς, που έχουν κάνει πράξη το Ευαγγέλιο, ας μην τους έχουμε άλλο να περιμένουν. Παρακαλούμε, εάν κάποιος έχει την δυνατότητα, ας προσφέρει σε αυτή την περιοχή μια εκκλησία. Ο κτίτωρ του Ιερού Ναού θα αποκομίσει πολλές ευλογίες. Οι άνθρωποι αυτοί παντοτινά θα νοιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτόν που θα τους προσφέρει το χτίσιμο ενός απλού Ιερού Ναού. Οι θερμές προσευχές τους θα τον αγκαλιάζουν συνεχώς. Θα τον νοιώθουν για δικό τους άνθρωπο. Ο ιερέας τους θα τον μνημονεύει ανελλιπώς στη Θεία Λειτουργία.

Με αγάπη Χριστού,
Ιερέας Ερμόλαος από Μαλάουι

[press id=»30″]

Ποταμοί ύδατος ζώντος

Ο πρώτος κουβάς με καθαρό νερό για τους κατοίκους του Likulezi, Malawi

Ο πρώτος κουβάς με καθαρό νερό για τους κατοίκους του Likulezi, Malawi

Αγαπητοί αδελφοί,

Βρισκόμαστε, με τη χάρη του Θεού και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιωακείμ, στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω δύο χαρμόσυνα νέα. Το ένα είναι ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο μας πηγάδι από την καινούργια σειρά που χρηματοδοτήσατε. Μας παραδόθηκε μόλις πριν λίγες μέρες. Το άλλο καλό νέο είναι ότι, αφ’ ού ολοκληρώθηκε αυτό το πηγάδι, πήγαμε εκεί με τέσσερις ιθαγενείς Μαλαουϊανούς ιερείς για ομαδικές βαπτίσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό.

Φανταστείτε τι όμορφος συνδυασμός! Τι μεγάλη ευλογία. Από τη μια οι νεοφώτιστοι δεν είχαν λόγια να μας ευχαριστήσουν για το πηγάδι που τους ανοίξαμε και απ’ την άλλη ανέκφραστη ήταν η χαρά τους για το Ορθόδοξο βάπτισμα που πήραν στην Αγία Εκκλησία μας.

Δύο χαρμόσυνα γεγονότα σε μία μέρα. Aφ’ ού πρώτα είχαν πιει το πνευματικό ύδωρ πιστεύοντας στον Ιησού Χριστό και βαπτιζόμενοι εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, μπορούν πλέον να πιουν και από το υλικό ύδωρ, που με τόση αγάπη τούς ανοίξατε στο Likulezi, 90 χλμ. από το Blantyre.

Σας ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για την πολύτιμη προσφορά σας.
Ιερέας Ερμόλαος Ιατρού

Ομαδικές βαπτίσεις στο Likulezi, Malawi

Ομαδικές βαπτίσεις στο Likulezi, Malawi