Μαδαγασκάρη

Η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στο κόσμο με έκταση 587.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 21 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρωτεύουσα είναι το Antananarivo και επίσημες γλώσσες τα Γαλλικά και τα Μαδαγασκαρινά. Εδώ εδρεύει η Ιερά Επισκοπή Μαδαγασκάρης με 52 Ιερούς Ναούς και 26 Ιερείς. Γίνεται σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Νέα έργα, νέες ευλογίες στη Μαδαγασκάρη

13 Δεκεμβρίου 2017

Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη κ. Θεοδώρου, το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μας προχωρεί προς δόξαν Θεού και σωτηρία των ανθρώπων. Τα λόγια του Κυρίου που αναφέρονται στο Ευαγγέλιο είναι πάντα επίκαιρα στο νου μας αλλά και στην πράξη.

Η αγάπη προς τους αδελφούς μας για τον ευαγγελισμό τους και τη σωτηρία των ψυχών τους μάς κρατούν πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Με τα μάτια της ψυχής μας βλέπουμε σε βάθος την ιερά αποστολή της Εκκλησίας μας προς διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, ώστε να γίνουν κι αυτοί παιδιά του Θεού κατά χάριν διά των μυστηρίων της Εκκλησίας.

Τον περασμένο μήνα Σεπτέμβριο, πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι προηγουμένως είχαν κατηχηθεί έλαβαν το πρώτο μυστήριο της Εκκλησίας μας, το Βάπτισμα. Χαρά πολλή εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι. Οι κολυμβήθρες αλλά και τα ποτάμια γίνονται οι κολυμβήθρες του Σιλωάμ που αναγεννούν τους νεοφωτίστους αδελφούς μας. Η χαρά αυτή μάς δίνει δύναμη, για να αψηφήσουμε τους κόπους και τις ταλαιπωρίες αλλά και τους κινδύνους για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Την ίδια χαρά νιώσαμε όταν τελείωσε ένα γυμνάσιο στο χωριό Mahasolo, όπου πριν αρκετά χρόνια οικοδομήσαμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Ενθυμούμαι τον γέροντα Αβραάμ και τη σύζυγό του Σάρρα, όλο ενθουσιασμό και αγάπη προς την Ορθοδοξία να γίνονται Ορθόδοξοι και να κτίζουν ένα ναό, λασποκαλύβα στην αρχή. Από τότε κρατά βιβλίο επισκεπτών και κάθε φορά που πηγαίνουμε μάς υπενθυμίζει την προηγούμενη φορά ποιος ιερέας πήγε για λειτουργία, ποια ημερομηνία κι από κάτω την υπογραφή του. Τι συγκινητικό πράγμα είναι αυτό!

Αφού τελείωσε το σχολείο, ορίστηκε ημερομηνία των εγκαινίων με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχών, των σχολείων των γύρω περιοχών αλλά και του Ορθοδόξου σχολείου, που φιλοξενείται προσωρινά σε ένα παλιό οίκημα. Η γιορτή άρχισε με την έπαρση των δύο σημαιών (ελληνικής και της Μαδαγασκάρης) και η συγκίνησή μας κορυφώθηκε, όταν ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδος. Τα έργα των απανταχού ιεραποστόλων είναι πρεσβευτές της μικρής αλλά ενδόξου πατρίδος μας.

Λόγοι εκφωνήθηκαν από πολλούς για το ωραίο έργο που θα δώσει την ευκαιρία στα φτωχά παιδιά του απομακρυσμένου αυτού χωριού να φοιτήσουν δωρεάν και να ανέβουν στη σχολική κλίμακα, ώστε να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Πολλές ευχαριστίες στον δωρητή του σχολείου, αλλά και ευχές υπέρ αναπαύσεως της αειμνήστου κόρης του Δέσποινας.

Ο αγώνας συνεχίζεται και στον φιλανθρωπικό τομέα με πρώτο και κυριότερο έργο το ορφανοτροφείο θηλέων. Η λειτουργία του ορφανοτροφείου είχε αρχίσει από πέρυσι και σήμερα φιλοξενεί 50 ορφανά κορίτσια. Πολλές ευχαριστίες στον ανώνυμο δωρητή της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για τον εσωτερικό εξοπλισμό του ορφανοτροφείου. Έχουν κατασκευαστεί αρκετά κρεβάτια στον πρώτο όροφο καθώς επίσης και ντουλάπες. Επίσης στο ισόγειο υπάρχει η τραπεζαρία με αρκετά τραπέζια και καθίσματα για 150 παιδιά περίπου. Δοξάζουμε το Θεό για την πρόνοιά Του και τη μέριμνά Του, όχι μόνο για την κατασκευή του κτηρίου αλλά και τον εσωτερικό εξοπλισμό του.

Τα κορίτσια του ορφανοτροφείου μας

Για δύο περίπου χρόνια αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα. Οι τυφώνες στο πέρασμά τους αφήνουν σημαντικές ζημιές. Από καθίζηση του εδάφους, δύο ναοί σε διαφορετικά χωριά έπαθαν μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργηθούν. Οι λειτουργίες γίνονται στα σχολεία δίπλα στους Ιερούς Ναούς. Επειδή πέρασε αρκετός καιρός, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί διαμαρτύρονται κατά κάποιον τρόπο, διότι ζητούν καινούργιο ναό να τελούν τα καθήκοντά τους. Κάνουμε έκκληση προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής αλλά και προς όλους τους Χριστιανούς να μας βοηθήσουν να κατασκευάσουμε εκ νέου τους ιερούς αυτούς ναούς. Γνωρίζουμε την κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, αλλά και τη στενότητα των οικονομικών που έχουν οι άνθρωποι. Πιστεύουμε όμως ότι με το υστέρημα των ανθρώπων θα ευλογηθεί και θα ανοικοδομηθεί ο νέος ναός. Οι καιρικές συνθήκες προκαλούν πολλές ζημιές στα κτήρια (ναούς και σχολεία), με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχείς επισκευές και συντήρηση. Οι δυνατοί άνεμοι ξεσηκώνουν τις σκεπές των κτηρίων, όπως προχθές ο δυνατός αέρας ξεσκέπασε μία εκκλησία στην περιοχή του Tulear, την Αγία Χριστίνα.

Από τις αρχές του Οκτωβρίου έχουμε στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο επέλαση των ποντικών. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και υπάρχουν πολλά θύματα από τις μολυσματικές ασθένειες που κουβαλούν και που διαδίδουν κάθε χρόνο. Τα σχολεία είναι κλειστά.

Κοιτώνες του ορφανοτροφείου

Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Σωτήρος στην περιοχή του Tulear ολοκληρώθηκε και θα τον εγκαινιάσουμε προσεχώς… Αυτή ήταν άλλη μια μεγάλη ευλογία της Αδελφότητάς σας από δωρητή, τον οποίο ευγνωμονούμε. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εσωτερικού εξοπλισμού. Σας παρακαλώ πολύ, όσο είναι δυνατόν, ενισχύστε μας, ούτως ώστε να μπορούν οι ναοί να λειτουργήσουν και οι πιστοί να τελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Τελειώνουμε με πολλές ευχαριστίες προς την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, που πάντοτε ενισχύει το ιεραποστολικό μας έργο με δημιουργία καινούργιων έργων αλλά και ενίσχυση οικονομική για γενικές ανάγκες.

†Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Ορφανοτροφείο Αγάπης

29 Ιανουαρίου 2017

Χάριτι Θεού το Ιεραποστολικό μας έργο εδώ στη Μαδαγασκάρη συνεχίζεται  παρά τις πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Είναι αλήθεια, ότι η κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσεως, έχει πλέον εξελιχθεί σε πολύ δυσχερή και ο αγώνας εδώ γίνεται υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. Δε χάνουμε όμως ποτέ την ελπίδα.

Το ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο έχει πλέον τελειώσει. Αναμένεται να στεγάσει πάνω από διακόσια ορφανά παιδιά. Τα έξοδα όμως σίτισης, ιατρικής περίθαλψης, και παροχής παιδείας, αναμένεται να είναι πολύ υψηλά. Αν δε στηρίξουμε το έργο, δυστυχώς η λειτουργία του ορφανοτροφείου θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό αναστολή. Παρ’ όλα ταύτα δεν παύει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ορφανοτροφεία στη χώρα, ενώ ακόμα και οι κρατικοί φορείς περιμένουν με αγωνία την υλοποίηση των υποσχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας απέναντι στο φτωχό μας λαό, ξέροντας ότι οι διαθέσεις μας απέναντι στο λαό που υπηρετούμε είναι ειλικρινείς και ανιδιοτελείς, σε αντίθεση με τα άλλα δόγματα και ομολογίες.

Η ευαισθησία που έχουμε στα παιδιά της χώρας, και δη τα ορφανά, δεν είναι προϊόν αβασάνιστης σκέψης ή κρίσεως.

Τα παιδιά εδώ, και ειδικά στην επαρχία, καθημερινά πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες συνήθως έχουν άμεση σχέση με την έλλειψη σίτισης ή κακής διατροφής, έλλειψη κατάλληλης ένδυσης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας.

Πρόσφατα, βαπτίσαμε στην επαρχία του Τουλιάρ παιδιά ακρωτηριασμένα από κάποιο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, τα οποία δεν έχουν καμία υποστήριξη. Τα παιδιά αυτά, μικρά όντας, σε κάποιο παιχνίδι τους τυχαίνει να βγουν απρόσεκτα στο δρόμο. Πολλές φορές κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο, αφού τα χτυπήσει, τα αφήνει είτε ανάπηρα και ακρωτηριασμένα είτε πολλές φορές, ακόμα και νεκρά.

Στο άρθρο αυτό παραθέτουμε φωτογραφίες από μερικά από αυτά τα παιδιά μας τα οποία πρόσφατα παρακαλούσαν να κάνουμε οτιδήποτε γίνεται για να ανακουφίσουμε λίγο την δυστυχία τους. Σε μια από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε θα δείτε ένα παιδί που προχωρά στην κυριολεξία στα τέσσερα χρησιμοποιώντας τα χέρια για πόδια και φορώντας σε αυτά τις παντόφλες αντί στα πέλματά του. Καθώς έφευγα για την Ελλάδα, παρακαλούσε να του φέρω όσο το δυνατόν γρηγορότερα ένα αναπηρικό καροτσάκι.

Στο Ιεραποστολικό κέντρο στο Τουλιάρ έχουμε τρία αδελφάκια τυφλά από κληρονομική ασθένεια. Τα βοηθάμε όσο μπορούμε. Είναι και τα τρία μαθητές σε σχολείο για τυφλά παιδιά. Γυρίζοντας από Ελλάδα περιμένουν να τα βοηθήσω στα δίδακτρα και να τους φέρω τσάντες και τετράδια από την Ελλάδα.

Καθημερινά μας πλησιάζουν γονείς και παιδιά ζητώντας βοήθεια. Ταλαιπωρημένοι και πικραμένοι πατέρες ή μητέρες με ένα από τα παιδιά τους σβησμένο στην αγκαλιά τους είτε από τον πυρετό της ελονοσίας, είτε από τυφοειδή, είτε γιατί το μικρόβιο έχει εισχωρήσει από κάποιο μικρό τραυματισμό και δημιούργησε συρίγγιο, γιατί δεν είχαν λίγο αντισηπτικό ή αντιβίωση. Πολλές φορές στην κλινική στο Τουλιάρ είδα παιδιά να σώζονται από βέβαιο θάνατο. Οι γονείς οι οποίοι είναι κατά 90% άποροι έρχονται και μας ικετεύουν να τους βοηθήσουμε…

Βλέποντας καθημερινά αυτές τις εικόνες, σκέφτομαι πολλές φορές την αγωνία, τον πόνο και την καρτερία αυτών των γονιών. Αυτών των ανθρώπων που περπατούν χιλιόμετρα για να φέρουνε το άρρωστο παιδί στην αγκαλιά τους. Που λιώνουν μέσα στον ήλιο και στον καύσωνα για να σώσουν το μικρό βλασταράκι τους από τα δόντια του χάρου. Αυτά λοιπόν τα χέρια και η ευχή των ανθρώπων, όταν φεύγουν από εμάς, είναι το πολύτιμο πετράδι που έχουμε καλά φυλαγμένο στην καρδιά μας εδώ στην Ιεραποστολή.

Μας λένε λοιπόν φεύγοντας και αγκαλιάζοντάς μας: «Πουθενά αλλού δε μας βοήθησαν. Όλοι μάς ζητούσαν λεφτά και πουθενά θεραπεία. Εσείς και λεφτά δε μας ζητήσατε και στον πόνο μας πονέσατε και στη θλίψη μας κλάψατε μαζί μας. Μα πάνω από όλα σώσατε το παιδί μας.

Tahin’ Zanahary. Ας είστε πάντα σπόρος και ευλογία του Θεού».

Δεν νομίζω να περίμενε κανείς πιο όμορφη ευχή από στόματα μάλιστα πολλές φορές μη πιστών ανθρώπων. Μα ανθρώπων γεμάτων αγάπη, ελπίδα και, πολλές φορές, Θεό.

† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Δύο κόσμοι ξένοι – δύο κόσμοι μάρτυρες

15 Ιανουαρίου 2017

Κάτω στους πρόποδες του Άθωνα, μέσα στην πρωινή σιγή ακούς την πρώτη δέηση: «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ». Τα κελαηδήματα των πουλιών συνοδεύουν την τρεμάμενη φωνή του Γέροντα και βαθμιαία αυξάνουν την έντασή τους μαζί με τις πρώτες ηλιακές ακτίνες που ήδη απαλά και δειλά χαιδεύουν τη βορεινή ράχη του Άθωνα, θαρρείς και θέλουν να τον ξυπνήσουν όσο πιο ανάλαφρα γίνεται, όσο πιο αθόρυβα μπορούν, το «γέροντα» αυτόν μαζί με τα παιδιά του, γιατί ξέρουν ότι ακόμα και μέσα στον ύπνο της αυτή η ουράνια, και όχι επίγεια πια, συνοδεία απομυζά το αιώνιο κέρδος της ουράνιας αντιμισθίας από την αδιάλειπτη και αέναο δέηση: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Στα χέρια του Γέροντα, στα χέρια των πατέρων, ή μάλλον αγγέλων, στο τριμμένο κομποσχοίνι το γεμάτο δάκρυα και στεναγμούς.

…Κάτω στα κύματα του Ινδικού, στη γαλαζοπόρφυρη θάλασσα του Soalary, στο Αnkilibe, στο Beravy, Madio Rano και ακόμα πιο πέρα στην Androka, στο Mahatsandry, και όπου μπορεί να φτάσει το βλέμμα σου πλέον, στον ερημικό μα ποτέ ξεχασμένο από την καρδιά μου νότο, οι πρώτοι ψαράδες των Vezo ήδη έχουν βουτήξει την πιρόγα τους μέσα στα γαλαζοπόρφυρα νερά του Ινδικού, και κάνουν την πρώτη δέηση με τα χέρια και τα πρόσωπα ψηλά στον ουρανό. Τα μάτια δακρύζουν βλέποντας τον ακόμα κόκκινο ήλιο, καθώς ανατέλλει στον ορίζοντα, και τα χείλη μονολογούν: «Κύριε για τα παιδιά μας». Και αμέσως φυσάει εκείνο το πρωινό μελτεμάκι, η αύρα της Ειρήνης, η Πνοή θα έλεγες του Θεού, που σαν στοργικός Πατέρας μη θέλοντας να χαλάσει το χατίρι των παιδιών του, μα ούτε να τα τρομάξει, στέλνει αυτήν την πρωινή πρώτη ευλογία. «Κύριε, βοήθα με και σήμερα». Με το ξύλινο κουπί στα χέρια του δέεται. Δέεται ο πατέρας με το καμένο πρόσωπο από τον ήλιο και την αλμύρα. Τα χέρια του σφίγγουν το κουπί, το φτυάρι «αγκάντι», το τσεκούρι. Τα χέρια των πατέρων μας, τα τριμμένα και λερωμένα χέρια, τα γεμάτα από πόνο και μόχθο, ιδρώτα και στεναγμούς.

…Τα μάτια δε χορταίνουν να βλέπουν τώρα το υπέροχο τοπίο. Ένα φυσικό αμφιθέατρο η Σκήτη της Αγίας Άννης. Η Σκήτη μας. Καταπράσινη, με τις υπέροχες ιστορικές Καλύβες των πλέον ονομαστών Αδελφοτήτων, που σηματοδότησαν το σύγχρονο ασκητισμό των τεσσάρων τελευταίων αιώνων, έχουν να αναδείξουν ένα πλήθος γνωστών και άγνωστων, παλαιοτέρων και σύγχρονων Αγίων. Κάθε μια Καλύβα καθισμένη στο φυσικό αμφιθέατρο αυτό, με το Κυριακό της Αγίας Άννης να κατέχει ξεχωριστή και εξέχουσα, περίοπτη θέση, αφουγκράζεται αιώνες τώρα τους ήχους από τη μια της θάλασσας, από την άλλη του Άθωνα, και από την άλλη των καθημερινών δεήσεων των πατέρων. Καλύβες θεατές, μάρτυρες μιας παράστασης δίχως τέλος, μιας παράστασης-μαρτυρίας και μαρτυρίου. Μάρτυρες της μόνης Αλήθειας την οποία δεν μπορούν να αμφισβητήσουν οι σύγχρονοι πλανόδιοι πλάνοι-πλανώντες, που περιφέρονται στους δρόμους και στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας μάταια να ρίξουν λάσπη στην αλήθεια και να κρύψουν το χρυσάφι που τόσο καλά είναι φυλαγμένο εδώ.

…Μετά την ολοήμερη πορεία, την κατήχηση, τον εσπερινό κάτω από το ευσκιόφιλο δέντρο «κίλι» του χωριού, τώρα κάθομαι με μερικούς από τους πιστούς μας της νέας αυτής ενορίας μας. Μερικοί από αυτούς είναι ήδη βαπτισμένοι. Άλλοι αναμένουν την κατήχηση και την επόμενη φορά θα είναι, αν θέλει ο Κύριος, αυτοί που θα εισέλθουν πια στο λουτρό της παλιγγενεσίας. Τους βλέπω και τους ακούω τώρα αν και το σούρουπο δεν αφήνει να διακρίνω πλέον πρόσωπα. Μα τώρα αυτή είναι η πιο όμορφη πραγματικά ώρα. Οι σιλουέτες και μόνο των ανθρώπων διακρίνονται, μα οι φωνές τους, οι φωνές της ψυχής, ακούγονται τόσο καθαρά. Ειλικρινά δεν υπάρχει πιο όμορφη από αυτήν τη στιγμή αργά το απόγευμα, μετά από την κούραση της ημέρας, όταν ακούς τα αδέλφια σου, τις φωνές τους, να βγαίνουν σαν από την αιωνιότητα, σαν να τις γνώριζες χρόνια, σαν να σε ενώνει κάτι υπερκόσμιο μαζί τους. «Σε ευχαριστούμε πάτερ. Είσαι πραγματικά αδελφός μας και πατέρας μας. Δεν είσαι πια ξένος για εμάς. Είσαι ό,τι και εμείς. Να έλθεις όσο πιο σύντομα γίνεται ξανά». Εδώ δεν χωράει πιά καμία επίσης αμφισβήτηση. Εδώ μαρτυρούν οι καρδιές. Τα δέντρα, οι πλατείες, τα παιδιά, οι γέροντες, οι μάνες. Όλα φλέγονται μέσα στο θαύμα και στην Πίστη του Αγίου Πνεύματος. Η Αφρικανική γη, η γη της Μαδαγασκάρης είναι θεατής και μάρτυρας.

…Ανεβαίνω τώρα την πλαγιά του Άθωνα. Και τα πόδια μου τρέμουν. Γιατί ξέρω ότι πατώ στις ίδιες αυτές πέτρες, που οι άγιοι Πατέρες μας βάδισαν, έκλαψαν, ίδρωσαν για τη σωτηρία της ψυχής τους. Και θέλω να γονατίσω και να φιλήσω τις άψυχες αυτές πέτρες που κάθε μια της είναι φυλαχτό και κειμήλιο.

…Τα πόδια μου βουλιάζουν τώρα μέσα στη λάσπη και σε λίγο το νερό του ποταμού έχει φτάσει μέχρι τη μέση μου. Πορευόμαστε προς την Antsarogaza. Πρέπει να δω την εκκλησία που χτίζεται. Να μιλήσω στους ανθρώπους μας στην ενορία μας αυτήν. Να τους στηρίξω στην πίστη τους. Να τους παρηγορήσω στον πόνο και στις αρρώστιες τους. Μα η κούραση από την οδοιπορία, το νερό που έχει ήδη διεισδύσει και ποτίσει τα ράσα μου και ο πόνος στην μέση δυσχεραίνουν την πορεία. Όμως η καρδιά φτερουγίζει. Γιατί σε λίγο θα δω τα αδέλφια μου. Το νερό αυτό το ακούς τώρα να σου μιλάει: «κάθε σου βήμα εδώ είναι μια μαρτυρία, κάθε σου πόνο τον σημειώνω και θα τον μεταφέρω από κάθε χωριό που περνώ. Κάθε σου ιδρώτα για τους ανθρώπους μου θα σ’ τον δροσίζω εγώ και θα σου γιατρεύω τις πληγές από τα αγκάθια και τις πέτρες στα πόδια σου».

…Με ευλάβεια τώρα και δάκρυα προσκυνώ την εικόνα της Αγίας μας Άννης. Γονατιστός μπροστά στην Μητέρα της Μητέρας της ζωής, την Γιαγιά μας, δέομαι.

…«Tα σα εκ τω σων». Σε μια λειτουργία στην προσωρινή εκκλησία από χόρτα, γονατίζω και η ξύλινη καλύβα γεμίζει ζωή. «Σέ ὑμνοῦμεν, σέ εὐλογοῦμεν, σοί εὐχαριστοῦμεν, Κύριε καί δεόμεθά σου, ὁ Θεός ἡμῶν». Από τα στόματα των νεοφώτιστων αδελφών μας στην πρώτη τους λειτουργία. Και δέεσαι.

Στην αγία Τράπεζα του Κυριακού τώρα στη λειτουργία «ἔτι προσφέρομέν Σοι τήν λογικήν ταύτην καί ἀναίμακτον λατρείαν»…

Στην προσωρινή αγία Τράπεζα, τραπέζι κάτω από το δέντρο, στη γη της Μαδαγασκάρης και πάλι «ἔτι προσφέρομέν Σοι τήν λογικήν ταύτην καί ἀναίμακτον λατρείαν»…

Καί δεόμεθα καί ἱκετεύομεν. Κατάπεμψον τό Πνεῦμά σου τό Ἅγιον ἐφ’ ἡμᾶς….

Αυτό είναι το θαύμα της Πίστεως. Δύο κόσμοι ξένοι. Δύο κόσμοι τόσο μακρινοί. Κι όμως ενωμένοι κάτω από τη σκέπη της Αγάπης του Θεού. Μαρτυρούν και ομολογούν καθημερινά το θαύμα της ζωντανής μας Πίστεως. Εδώ στον Άθωνα. Εδώ στην Ιεραποστολή.

Αρχ. Πολύκαρπος Αγιαννανίτης
Μαδαγασκάρη – Τουλιάρ

Άγια Χριστούγεννα στο Toulear

10 Ιανουαρίου 2017

Ήλθα αποβραδίς στην αγαπημένη πόλη Sakaraha του Toulear. Ήλθα, αν και εχθές ο πυρετός και η εξάντληση από την εδώ και 2 μήνες πια ασθένεια, δεν άφηναν περιθώρια στο λογισμό και στις αποφάσεις μου. 2 μήνες καθηλωμένος στo σπίτι παρακαλούσα το Θεό να με αξιώσει να κάνω Χριστούγεννα κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ. Εχθές πάλευα με το λογισμό από τη μια να μη βγω έξω από το σπίτι, γιατί υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής επιδείνωσης της υγείας, κι από την άλλη με τη στεναχώρια και τον πόνο μέσα στην καρδιά για τους ανθρώπους μας.

Άγια Χριστούγεννα 2016!

Κάτω από δύο δέντρα-μάνγκο, τα οποία μετατράπηκαν σε στέγη, για να μας προστατεύσουν από τις πρωινές δροσοσταλίδες. Μαζί με τους ανθρώπους της νέας μας ενορίας. Κάτω από τον ευλογημένο ουρανό, που σήμερα λαμβάνει τήν θέση του τρούλου, για να ακουμπήσει ο Παντεπόπτης και να παρατηρήσει και αφουγκραστεί τη δέηση των παιδιών του.

Χριστός γεννάται, δοξάσατε!

Στο τραπέζι απλωμένο το αντιμήνσιο. Αυτό το τραπέζι το φτιάξαμε ειδικά, για να αντικαταστήσει την Αγία Τράπεζα και να κρατήσει στα ξύλινα φθαρτά πόδια του τον Άφθαρτο και Αιώνιο. Για να χαρίσει το φώς Του σήμερα στην πόλη του Sakaraha. Για να κηρύξει μέσα από τήν ήσυχη και γαλήνια δέησή μας μέσα από την Ειρήνη της εωθινής δέησης το μεγάλο γεγονός. Χριστός γεννάται.

Πόσο διαφέρει πραγματικά η φυσική, θεϊκή αυτή Γαλήνη από την πλαστή και ψεύτικη του κόσμου αυτού! Ναι, κάτω από τα δέντρα μας. Κάτω από τα δέντρα της γης μας σήμερα…

Ανοίγει ο Ουρανός και γεννάται Χριστός! Σε αυτήν την όμορφη και τόσο καλά δεμένη αρμονία του φυσικού και ανθρώπινου εγκόσμιου στοιχείου με το θείο και υπερκόσμιο. Αυτήν τη μοναδικότητα κανένα άλλο δόγμα δεν μπορεί να τήν προσφέρει και να την δει. Κανένα άλλο δόγμα δεν καταφέρνει να δει την δόξα του Θεού μέσα στην ειρήνη του υλικού κόσμου ή, αντίστροφα, την ειρήνη του υλικού κόσμου μέσα στη δόξα του Θεού. Γιατί απλά πουθενά αλλού δε βιώνεται η Ειρήνη του Θεού μας εκτός μέσα από την Ορθοδοξία μας.

Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αυτή τη λειτουργία μέχρι εχθές ήταν αυτοί που αντιδρούσαν και διέκοψαν τη διαδικασία αγοράς του οικοπέδου αυτού για ένα μήνα τουλάχιστον, στο οποίο όμως τώρα προσευχόμαστε μαζί. Δε θέλω να αναφέρω τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς τους. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι τώρα είναι κατηχούμενοι, τόν γράφοντα αποκαλούν «ιερέα μας», ενώ τήν Εκκλησία που σύντομα ελπίζουμε να χτιστεί σε αυτό τον υπέροχο τόπο, τους αρέσει να την λένε «εκκλησία μας».

Ναι, ελπίζω λοιπόν ότι κοντά σε αυτά τα υπέροχα δέντρα των μάνγκο σύντομα θα ορθωθεί και ένας υπέροχος Ναός. Ο Ι. Ναός της Αναλήψεως του Κυρίου, προσφορά αγάπης της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής από δωρεά ανώνυμου δωρητή.

Οι εργασίες αυτήν τη στιγμή που γράφω είναι θέμα ημερών για να αρχίσουν. Και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Με τη χάρη και την ευδοκία του Πανάγαθου Θεού.

Όταν πιά θα έχει τελειώσει ο Ναός μας, ελπίζω και εύχομαι να είναι γεμάτος από ανθρώπινες ψυχές, που θα θεωρούν τη δόξα Σου, Χριστέ, μέσα στη δόξα του Ναού Σου.
Αλλά ποτέ, μα ποτέ, δε θα ξεχνούν την παρουσία των υπέροχων αυτών δέντρων, των μάνγκο, που εύχομαι να μείνουν επίσης όρθια μαζί με το Ναό.

Κι όταν πια γερασμένος, με δακρυσμένα ίσως μάτια, θα θωρώ τον πρώτο μας εδώ Ναό μαζί σου, αδελφέ μου λαέ, με καμάρι θα θεωρώ επίσης τα υπέροχα αυτά μάνγκο – τον πρώτο πραγματικά Ναό στήν πόλη μας Sakaraha. Θα θυμούμαι αιώνια μαζί σου τις πρώτες λειτουργίες κάτω από το ουράνιο στερέωμα του Δημιουργού και θα μονολογώ το υπέροχο εκείνο Ευαγγελικό χωρίο: «ἀλλ’ οὐχ ὁ ὕψιστος ἐν χειροποιήτοις ναοῖς κατοικεῖ, καθὼς ὁ προφήτης λέγει· ὁ οὐρανός μοι θρόνος, ἡ δὲ γῆ ὑποπόδιον τῶν ποδῶν μου».

π. Πολύκαρπος Αγιαννανίτης
Sakaraha-Toulear

Η Ορθοδοξία στη Μαδαγασκάρη ΙΙ

31 Οκτωβρίου 2016

Το Β’ Μέρος από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας.

Η Ορθοδοξία στη Μαδαγασκάρη

21 Οκτωβρίου 2016

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας.

Πλημμύρες πειρασμών και ευλογιών

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω.

Δοξάζουμε το Θεό για όλες τις ευλογίες, που μας δίνει εδώ στο χώρο της Ιεραποστολής, για ό,τι παραχωρεί και για ό,τι οικονομεί. Ευχαριστούμε κι εσάς που αγωνίζεσθε εκ των μετόπισθεν, για να μπορούμε εμείς να ευαγγελιζόμαστε τους εγγύς και τους μακράν προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας και προς σωτηρίαν των ανθρώπων. Με ιδιαίτερη χαρά σάς πληροφορώ ότι και οι δύο ναοί που χρηματοδοτήσατε, των Αγίων Αρχαγγέλων και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τελείωσαν και ετοιμάζουμε τον εσωτερικό εξοπλισμό τους. Ήδη λειτουργούν, αλλά λείπουν αρκετά πράγματα.

Ένα σοβαρό εμπόδιο αυτή την εποχή είναι οι καταρρακτώδεις βροχές, οι οποίες προκαλούν πλημμύρες στους δρόμους, με συνέπεια οι μετακινήσεις να γίνονται με μεγάλη δυσκολία ή καθόλου. Τον περασμένο μήνα, επισκέφθηκα ένα ναό στο βόρειο μέρος της Μαδαγασκάρης, για να ελέγξω τις εργασίες, και στην επιστροφή μία περιοχή 4-5 χιλιάδων στρεμμάτων ήταν πλημμυρισμένη και αδιαπέραστη. Οι δρόμοι δε φαίνονταν και το νερό σαν μια απέραντη θάλασσα κατέβαινε ορμητικά και παρέσυρε στο πέρασμά του ό,τι έβρισκε. Η συγκοινωνία είχε σταματήσει και, εφ’ όσον και ο δρόμος είχε κοπεί σε πολλά σημεία, εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν σταματήσει και οι επιβάτες των λεωφορείων κοιτούσαν έκπληκτοι το φαινόμενο.

Σε μια στιγμή αποφάσισα να περάσω και να διασχίσω το δρόμο με το τζιπ, αλλά κινδύνεψα να με παρασύρει τό ρεύμα του νερού. Μια θάλασσα έπεσε επάνω στο αυτοκίνητο και η καμπίνα γέμισε νερό. Με γρήγορες κινήσεις, αλλά και με πολύ φόβο γύρισα πίσω δοξάζοντας το Θεό, που μας έσωσε από βέβαιο θάνατο. Τρεις ημέρες μείναμε στο δρόμο έως ότου σταματήσουν οι βροχές και κατεβεί η στάθμη του νερού από σχεδόν 1,20 μέτρα, που ήταν σε μερικά σημεία, στους 30-40 πόντους, για να μπορέσουμε να περάσουμε τα επικίνδυνα σημεία.

Στην Ιεραποστολή συναντά κανείς ανέλπιστες καταστάσεις. Ένας κόσμος γνωστός – άγνωστος που κρύβει πολλά. Η περιπέτεια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιεραποστολική πορεία. Η δύναμις του Θεού και η αγάπη για τη διάδοση του λόγου Του μας κάνουν να αψηφούμε τις διάφορες δυσκολίες, που παρεμβάλλονται στην ιεραποστολική μας πορεία. Οι συνθήκες και τα φαινόμενα απογοητεύουν, άλλοτε σε μικρό βαθμό και άλλοτε σε μεγαλύτερο. Το ευαγγέλιο όμως που διαβάζουμε μάς δίνει δύναμη και διώχνει κάθε λογισμό απελπισίας, καθώς αναλογιζόμαστε πόσα υπέφερε τόσο ο Κύριος, όσο και οι Απόστολοι και όλοι οι άγιοι, για τον άνθρωπο και το συνάνθρωπο. Πολύ μας συγκινεί η δίψα των ανθρώπων για την Ορθοδοξία και η αγάπη τους για την Εκκλησία.

mg2

Περπατούν ώρες ολόκληρες, για να φθάσουν στο ναό τους και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες. Και ύστερα με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθούν την ακολουθία, για να φθάσουν στο τέλος και να κοινωνήσουν με προσοχή, με τη σειρά και με φόβο Θεού των αχράντων Μυστηρίων.

Η ζωή τους δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας. Η οικονομική κρίση είναι μόνιμη κατάσταση στη χώρα αυτή. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου το ιεραποστολικό έργο. Συνεχώς ανοίγονται καινούργιες ενορίες και οι άνθρωποι σαν διψασμένα ελάφια τρέχουν να μάθουν την αλήθεια.

Εκεί που λέμε δόξα τω Θεώ, που καλύψαμε μερικές ενορίες με ναούς, ξαφνικά δημιουργούνται νέες ενορίες που έχουν επίσης ανάγκη ιερών ναών. Συγκεκριμένα αυτό το διάστημα έχουμε στην περιοχή του Toulear τέσσερα μικρά χωριά χωρίς ναούς. Σας παρακαλώ πολύ. Εάν υπάρχουν δωρητές για να χρηματοδοτήσουν αυτούς τους ναούς, θα σας είμαι ευγνώμων. Το κόστος θα ανέλθει σε 30.000 ευρώ για κάθε ναό.

Επίσης, και το ορφανοτροφείο στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο έχει τελειώσει και σύντομα θα λειτουργήσει. Οι ανάγκες όμως σε λεπτομέρειες είναι πολλές. Όπως π.χ. στο πίσω μέρος του ορφανοτροφείου φτιάχνουμε ένα υπόστεγο για εξωτερικά μαγειρεία, όπου θα μαγειρεύουμε με ξύλα για οικονομία, και μέρος για να πλένουμε τα ρούχα. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, διότι στην αρχή πάντα παρουσιάζονται ανάγκες. Τα κρεβάτια των παιδιών, οι ντουλάπες για τα ρούχα τους, τα τραπέζια και τα καθίσματα, όλα έγιναν από το δικό μας ξυλουργείο. Συμμεριζόμαστε την οικονομική κρίση που περνούν οι άνθρωποι και δεν απαιτούμε τίποτε. Μόνο παρακαλούμε για το κατά δύναμιν.

†Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

mg1

Τα πουλάκια μας φεύγουν κελαηδώντας

9 Φεβρουαρίου 2016

Πολλές φορές σκέφτεσαι ότι είσαι επιτέλους μόνος σου. Ότι ήλθε η ώρα να ξεκουραστείς. Κάθεσαι να ξαποστάσεις λοιπόν, όμως διαπιστώνεις ότι ένας νέος πειρασμός έρχεται να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Μια ακατάπαυστη καθημερινή λαίλαπα, ένας μυστικός πόλεμος μέσα σε μια αδιάπτωτη πάλη, που έρχεται να συμπληρώσει την ιστορία της ζωής, που πρέπει μάλλον να επαναλαμβάνεται, για να μην ξεχνούμε. Να μην ξεχνούμε ότι είμαστε ένα τίποτε χωρίς τη δύναμη και τη χάρη του Θεού.

Είμαι στο σπίτι ενός πολύ καλού μου φίλου. Οδηγός στα λεωφορεία, καθολικός μέχρι εχθές, τώρα πια κατηχούμενος, πολύ πιστός. Ο πιο καλός κατηχούμενος που έχω δει εδώ. Καθόμαστε μαζί και συζητούμε την πορεία της νέας ενορίας στην πόλη του Sakaraha. Όπως την επιθυμεί ο καλός μου αδελφός.

Όταν προχωρά κανείς στο δρόμο της ιεραποστολής, συναντά μπροστά του ξένους ανθρώπους πολλούς. Μα ένας αόρατος σύνδεσμος πάντα φωτίζει την κάθε συνάντηση και, από εκεί που δεν γνωρίζεις κανένα, στην καρδιά σου μέσα αρχίζει να καλλιεργείται μια σχέση που ξεπερνάει την ανθρώπινη αδελφική, ένα πνευματικό δέσιμο, που σε οδηγεί σαν μέσα από ένα μονόδρομο στη θυσία, στο ολοκληρωτικό δόσιμο της ύπαρξης για την τελείωση του υπέρτατου σκοπού. Όχι γιατί το επιθυμείς, ή γιατί το αξίζεις εσύ να γίνεις φορέας του θαύματος, που ονομάζεται σωτηρία, αλλά γιατί απλά έτσι το θέλησε ο Θεός.

ke3

Η συζήτηση έχει ήδη προχωρήσει και η νύχτα με βρίσκει για μια ακόμα φορά κοντά στους ανθρώπους που αγαπώ, να ακούω το παράπονο τους. Το παράπονο που ακούγεται σαν μονόλογος, σαν ένας μονότονος θρήνος, που ηχεί καθημερινά στη γη αυτή από το στόμα του πιο μικρού μέχρι και του πιο μεγάλου.

—Εδώ έχουμε άσχημα νέα, πάτερ.

Δείχνοντας μεγάλη απορία συνεχίζω το διάλογο, αν και υποψιάζομαι ήδη πού δρομολογείται η συζήτηση.

—Δηλαδή;
—Η γυναίκα μου. Κοιμήθηκε τον Αύγουστο. Σε έψαχνα, πάτερ μου, αλλά το τηλέφωνο σου ήταν κλειστό.
—Έλειπα στην Ελλάδα.
—Ναι, το ξέρω. Μα ήθελα λίγη βοήθεια για τη γυναίκα. Μου είχαν τελειώσει όλα τα χρήματα… Τελικά κοιμήθηκε. Το πρόβλημα είναι το παιδί, όμως. Έχει να θηλάσει από τον τρίτο μήνα. Είναι τώρα οχτώ μηνών.

Ke1

Ήξερα ότι είναι πολύ δύσκολο να μείνει ένα παιδί αθήλαστο πολλούς μήνες. Την άλλη ημέρα μού τό φέρνει μπροστά μου ο πατέρας και μου το δείχνει με χαρά.

—Αυτός είναι ο γιός μου.

Το θέαμα, που αντίκρισα μπροστά μου, ήταν τραγικό: ένα βρέφος 8 μηνών με γερασμένο δέρμα σαν 70 χρονών. Μαλακό και ζαρωμένο. Ρώτησα τον πατέρα τι τρώει το παιδί και μου απάντησε κυρίως ρύζι. Αραιά τού δίνει και μια μοναχή καθολική γάλα. Τους είπα ότι το παιδί χρειάζεται οπωσδήποτε γάλα. Το απόγευμα πήγα και του αγόρασα από ένα φαρμακείο ειδικό γάλα για βρέφη.

Έφυγα την ίδια μέρα για το σπίτι. Το βράδυ στις 8 τον πήρα τηλέφωνο και με ευχαρίστησε για το γάλα. Το παιδί με όρεξη ήπιε το γάλα του και έφαγε.

Στις 9 το ίδιο βράδυ με παίρνει και μου λέει ότι το παιδί έπαθε ξαφνική υποτροπή. Του είπα να το φέρει στο Τουλιάρ και μου ανακοινώνει με αμέτρητη θλίψη ότι δε γίνεται πια, γιατί ο γιατρός έχει ήδη διαπιστώσει το θάνατό του…

Ο πατέρας, ένας θαυμάσιος άνθρωπος, που ομολογώ ότι στη ζωή μου δεν έχω συναντήσει, τώρα είναι ο καλύτερός μου φίλος. Κατηχούμενος πολύ πιστός, πολύ πιό πιστός από εμένα, με καρδιά απλή σαν παιδιού. Λυπήθηκε αφάνταστα για το παιδί του και τη γυναίκα του. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Συνέχισε την πορεία του. Έμεινε κοντά μου και, αντί να τον παρηγορώ, με παρηγορεί αυτός στις θλίψεις μου και στον αγώνα μου.

ke2

Ήταν οδηγός στα λεωφορεία. Από εκεί τον γνώρισα. Όταν, λοιπόν, το λεωφορείο του περίμενε στήν πρωτεύουσα, για να γεμίσει με επιβάτες –το οποίο μπορεί να διαρκέσει ημέρες πολλές–, αυτός κλεινόταν μέσα, σε αφόρητη ζέστη συνήθως, και προσευχόταν. Προσευχόταν συνέχεια.

Μόλις προχθές μού ομολόγησε ότι δεν τον πειράζει που έμεινε μόνος του, γιατί τώρα πια κλείνεται στο δωμάτιο και προσεύχεται απερίσπαστα… Και τα δάκρυα, μου λέει, τρέχουν άφθονα…

Κάθομαι στο γραφείο λοιπόν και σκέφτομαι. Σκέφτομαι τα λάθη μου. Και τα λάθη μας. Και τον πόνο των ανθρώπων. Και το κουράγιο τους. Και περνούν οι εικόνες μπροστά μου. Μία προς μία. Προχθές μού διηγήθηκαν το θάνατο τριών παιδιών σε ένα χωριό πιστών μας. Μάλλον επιδημία. Ο πατέρας βουρκωμένος μού διηγούνταν τις τελευταίες στιγμές του μικρού του γιου. Όταν ζαλισμένο το παιδί τού χτυπούσε το χέρι και τον παρακαλούσε για βοήθεια. Κι εγώ βέβαια παρηγορούσα. Αλλά ποια ανθρώπινη κουβέντα μπορεί να επουλώσει τον ανθρώπινο πόνο σε τέτοιες στιγμές; Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν αγανακτούν. Προπάντων δεν τα βάζουν με το Θεό. Ποτέ τους δε σκέφτονται κάτι τέτοιο. Αποδέχονται το σχέδιο του Θεού. Με παράπονο και πόνο ίσως. Αλλά ποτέ με αγανάκτηση και απελπισία.

Σκέφτομαι λοιπόν κι εγώ σκυμμένος πάνω στο χαρτί. Ποιος τελικά γράφει την ανθρώπινη ιστορία; Ποιος είναι αυτός που αλλάζει τον κόσμο; Τι θέλει ο Θεός από εμάς; Ποιος χτίζει και ποιος γκρεμίζει; Μήπως, αντί να χτίζουμε, τελικά γκρεμίζουμε;

Ποιοί είναι τελικά οι ήρωες σε αυτόν τον κόσμο; Οι φέροντες το όνομα ή οι κατέχοντες το όνομα; Χριστιανός, Πιστός, Ιεραπόστολος, Πατέρας, Αδελφός, Πνευματικός… Ονόματα πολλά. Μα πού είναι η ουσία τελικά;

Η ιστορία δε γράφεται στο χαρτί. Η ιστορία γράφεται με πολύ κόπο στο χώμα, στη λάσπη, μέσα στις φτωχογειτονιές, μέσα στις καλύβες, μέσα στις αρρώστιες, μέσα στις θλίψεις, στον αγώνα, με αίμα πολλές φορές.

ke4

Ας μην ξεγελιόμαστε. Δεν αρκεί το όνομα. Γιατί απλά ο Θεός δεν κοιτάζει το όνομα που είναι χαραγμένο στα χαρτιά, αλλά το όνομα που είναι κρυμμένο στην καρδιά. Και αργά ή γρήγορα Αυτός το φανερώνει κατά την ιδίαν Αυτού βούληση και μας το παρουσιάζει μπροστά μας. Σαν καθρέπτη που δείχνει τον εαυτό μας στην κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται, μα πολλές φορές όχι αυτό που είναι. Για να λυπηθούμε, έτσι, τουλάχιστον τον εαυτό μας και να βάλουμε αρχή για τη νέα ζωή. Και να μάθουμε επιτέλους να χτίζουμε. Να χτίζουμε ψυχές. Έτσι γράφεται η ιστορία. Όχι επί χάρτου. Αλλά επί καρδίας.

Τα πουλάκια μας φεύγουν πραγματικά κελαηδώντας. Τα μικρά μας παιδάκια εδώ. Και το κελάηδημά τους μένει ανεξίτηλο μέσα στη μνήμη μας. Ένα κελάηδημα που σαν μια υποθήκη σε αναγκάζει να μένεις και να αγωνίζεσαι στον ταλαιπωρημένο αυτόν κόσμο. Παρά τις δυσκολίες. Παρά τη σκληρότητα που αντιμετωπίζεις γύρω σου. Παρά τη λύπη που συνέχει την καρδιά σου.

Το κελάηδημα αυτό είναι άλλοτε η μεγάλη παρηγοριά μας και άλλοτε η μεγάλη υποθήκη της ζωής μας. Και εύχεται πραγματικά κανείς να φύγει από αυτόν τον κόσμο σαν αυτά τα μικρά μας πουλάκια. Κελαηδώντας και χαρούμενος μέσα στη δίνη της πίκρας του κόσμου αυτού.

Ιερομόναχος Πολύκαρπος

Αλιεύοντας ψυχές στο 4ο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη

16 Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, Χαίρετε εν Κυρίω.

Με πολλή χαρά επικοινωνώ μαζί σας, πρώτον για να σας ευχαριστήσω για την συνεχή συμπαράστασή σας στην ταπεινή μας ιεραποστολική διακονία και δεύτερον να σας ενημερώσω για την πρόοδο των δύο ιερών ναών, τη χρηματοδότηση των οποίων έχετε αναλάβει.

Ο μεν πρώτος ναός, των Αγίων Αρχαγγέλων, στην περιοχή Diego πλησιάζει στο τέλος των εργασιών του και ίσως το αργότερο έως τα Χριστούγεννα να έχει τελειώσει, για να μπορεί να λειτουργήσει. Όπως σας έχω αναφέρει πολλές φορές, εδώ στη χώρα αυτή, όλες οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά, με πρωτόγονα μέσα και με πολλά εμπόδια, που καθυστερούν την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως οι καταρρακτώδεις βροχές, εμποδίζουν πολλές φορές την συνεχή εργασία. Ο δεύτερος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μικρότερος από τον προηγούμενο, είναι ήδη έτοιμος και περιμένει να κάνουμε τα θυρανοίξια. Λόγω των μακρινών αποστάσεων μού ήταν αδύνατον να σας στείλω φωτογραφίες των ναών. Ελπίζω σύντομα να ανταποκριθώ στην παράκλησή σας.

Δοξάζουμε το Θεό και ευχαριστούμε τους δωρητές για την ευλογία αυτή εν μέσω κρίσεως, να ανοικοδομούνται ναοί προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και σωτηρία των ανθρώπων. Ο αγώνας μας συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και παρά τις μεγάλες δυσκολίες πολλοί άνθρωποι προσέρχονται στην Ορθοδοξία και μετά από την κανονική κατήχηση προχωρούμε στο πρώτο μυστήριο της Εκκλησίας μας, στο βάπτισμα. Εφέτος έγιναν πολλές ομαδικές βαπτίσεις σε ποταμό.

Επίσης, με την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου, έγιναν χειροτονίες αποφοίτων του σεμιναρίου μας, άλλων στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης και άλλων στο δεύτερο βαθμό του Πρεσβυτέρου, καλύπτοντας έτσι μερικά από τα πολλά κενά των ενοριών μας. Το σεμινάριο λειτουργεί κανονικά με νέους και παλαιούς φοιτητές.

Συνεχίζουμε τις επισκέψεις στα χωριά για κατήχηση, τέλεση ιερών ακολουθιών, παρακολούθηση έργων και, το σπουδαιότερο, επικοινωνία με τους ανθρώπους, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη. Οι άνθρωποι διψούν να ακούσουν λόγο Θεού, να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον Θεό και γενικά για την ορθόδοξη πίστη μας. Ιδιαίτερη εντύπωση μου κάνει η ανελλιπής συμμετοχή τους και στις ιερές ακολουθίες, χωρίς να υπολογίζουν κόπους, περπατώντας αρκετή ώρα κάτω από τον καυτερό ήλιο και ξυπόλυτοι μέσα από μονοπάτια.

MG

Επίσης, και το φιλανθρωπικό έργο συνεχίζεται μεν, αλλά όχι με τους αρχικούς ταχείς ρυθμούς. Έχουν σταματήσει μερικές δραστηριότητες λόγω του γνωστού οικονομικού προβλήματος.

Νέα ιδρύματα θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα, αφού εγκαινιάσθηκαν με την επίσκεψη του Πατριάρχου μας. Τέτοια κτίσματα είναι Ιεροί Ναοί, το Ορφανοτροφείο, η νέα πτέρυγα της Κλινικής και το Πανεπιστήμιο. Δοξάζουμε το Θεό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους για τις ευλογίες που μας χάρισαν.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εάν είναι δυνατόν να μας βοηθήσετε στον εσωτερικό εξοπλισμό του νέου Ιερού Ναού Αγίων Αρχαγγέλων για να μπορέσει να λειτουργήσει τα Χριστούγεννα, καθώς επίσης και του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως.

Ο εξοπλισμός της πτέρυγας του ορφανοτροφείου, που ήταν δωρεά ανώνυμης κυρίας από τη Θεσσαλονίκη διά της Αδελφότητάς σας, θα κοστίσει περίπου 15.000 ευρώ.

Επιπλέον, σας παρακαλώ πάρα πολύ, θα ήθελα να προγραμματίσετε την αποστολή ενός εμπορευματοκιβωτίου με χρήσιμα είδη, που τα έχουμε μεγάλη ανάγκη, όπως τρόφιμα, μεταχειρισμένο οικιακό εξοπλισμό, καθώς επίσης και σχολική ύλη. Με την πράξη αυτή θα βοηθήσετε ουσιαστικά το έργο μας, όπως έχετε πράξει και στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ για όλα, ευχόμενος καλή δύναμη. Ο Θεός μαζί σας.
† Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος

Υιέ μου…

22 Σεπτεμβρίου 2015

Κατὰ τούς περασμένους μῆνες Μάιο καί Ἰούνιο ἐπισκέφθηκε τὴν Ἱ. Μητρόπολή μας ἐδὼ στὴν Μαδαγασκάρη ὁ σεπτὸς Προκαθήμενός μας τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας καὶ πάσης Ἀφρικῆς κύριος κ. Θεόδωρος.

Τὸ πρόγραμμα ποὺ ἀκολούθησε ἦταν ὁμολογουμένως ἀρκετὰ ἐξαντλητικό, καθὼς θέλησε στὴν ὀλιγοήμερη αὐτὴ πορεία του στὴ χώρα μας νὰ καλύψει ὅσο τὸ δυνατὸν εὑρύτερο φάσμα ἐπισκέψεων στὸ ἀγαπητό ποίμνιό Του ἀγνοώντας κόστος, συνθῆκες καὶ προσωπικὴ σωματικὴ κόπωση.

Τὴν Παρασκευὴ 5 Ιουνίου τὸ ἀπόγευμα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κατέφθασε στὸ Τουλιάρ, τὴν πρωτεύουσα τῆς εὑρύτερης περιοχῆς τοῦ Νοτίου τμήματος τῆς χώρας, ὅπου μέ τή χάρη τοῦ πανοικτίρμονος Θεοῦ ἐπιτελεῖται ἱεραποστολικό ἕργο. Ἐκεῖ τοῦ ἐπιφυλάχθηκε θερμοτάτη ὑποδοχὴ σὲ μιὰ ἄρτια καὶ φιλότιμη ὁργάνωση, τῆς ὁποίας παράγοντες ἦταν σύσσωμος ὁ κλῆρος καὶ λαὸς τοῦ Τουλιάρ. Στὸν καθεδρικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου τὸν προσφώνησε ὁ πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱ. Μητροπόλεως, παρουσίᾳ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ἰγνατίου, στὴν τοπική γλῶσσα, ἐνῶ τὰ πλήθη τῶν πιστῶν συνόδευαν τὸν λόγο τῆς ὑποδοχῆς μὲ χειροκροτήματα εἰς ἔνδειξιν τοῦ ἐνθουσιασμοῦ καὶ τῆς ἀγάπης τους πρὸς τὸ πρόσωπο τοῦ Σεπτοῦ Προκαθημένου μας.

MG1

 

Στὸ Τουλιὰρ ἐγκαινίασε τὴν νέα πτέρυγα τῆς Ὀρθόδοξης κλινικῆς τῆς Betanimena, ἡ ὁποία ἀνεγέρθηκε μὲ τὴν δωρεὰ ἀνωνύμου δωρήτριας ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὴ γενική μέριμνα τοῦ Ἱερομονάχου Ἀναστασίου ἀπὸ τὴν Κύπρο, ὁ ὁποῖος μὲ Κύπριους δωρητὲς ὑποστηρίζει τὴν πλήρη κάλυψη τῆς κλινικῆς τόσο σὲ φάρμακα ὅσο καὶ σὲ ἐξοπλισμό. Εἶναι ἕνα ἔργο τὸ ὁποῖο ἀνακουφίζει τὸν πόνο τῶν πτωχῶν ἀνθρώπων τῆς περιοχῆς μας, μιὰ ποὺ μὲ ἐλάχιστη συνδρομὴ ἐκ μέρους τῶν ἀσθενῶν καλύπτει διάγνωση καὶ θεραπεία στοὺς πονεμένους ἀρρώστους μας. Ἀκολούθησαν ἑορταστικές ἐκδηλώσεις κατὰ τὶς ὁποῖες ὁ Μακαριώτατος Πατριάρχης μας προσφωνήθηκε ἀπὸ τοὺς τοπικοὺς κρατικοὺς παράγοντες, οἱ ὁποῖοι τὸν συνόδευαν καθ’ ὅλη τὴν διάρκεια τῆς ἐπίσκεψής του στὴν πόλη μας καὶ οἱ ὁποῖοι ἐξέφρασαν πολλάκις τὶς θερμές τους εὐχαριστίες πρὸς τὸ πρόσωπό Του ἀλλὰ καὶ τὴν Ὀρθόδοξη Ἱεραποστολὴ γενικὰ γιὰ τὴν παρουσία καὶ τὸ ἐνδιαφέρον, ποὺ δείχνει πρὸς τοὺς πτωχοὺς τοῦ Νότου.

Οἱ ἐκδηλώσεις κορυφώθηκαν μὲ τὴν τέλεση τῆς Θ. Λειτουργίας στὸ κλειστὸ Στάδιο τῆς πόλεως τοῦ Τουλιάρ, ὅπου πλῆθος κληρικῶν, ἐκπροσώπων ἀρχῶν, ἐκπροσώπων ἐκκλησιῶν καὶ πιστῶν μας, ἔψαλαν καὶ ὕμνησαν τὸν Θεὸ στὴν πρώτη ὑπαίθρια Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στὴ Νότια Μαδαγασκάρη.

Ἦταν μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ συγκινητικὲς στιγμὲς, ὅταν ὁ σεπτὸς Προκαθήμενος τοῦ Πατριαρχείου μας ἐθυμίαζε τὰ πλήθη τῶν πιστῶν, οἱ ὁποῖοι παρακολουθοῦσαν τὴν Θ. Λειτουργία μὲ κατάνυξη ἀπὸ τὶς κερκίδες τοῦ σταδίου.

Ὁ Πατριάρχης θύμιαζε καὶ εὐλογοῦσε τὸν κόσμο, τὸ Στάδιο, τοὺς πιστοὺς μας, τὸν κλῆρο, τὴν πόλη μας…

MG2

Τὸ ταξίδι τοῦ Μεγάλου Προκαθημένου μας τελειώνει πιά. Τώρα καθόμαστε μαζί Του κοντὰ στὴν θάλασσα, ἐκεῖ ὅπου τὸ περίφημο κανάλι τῆς Μοζαμβίκης ἑνώνει μὲ τὰ ἀγριεμένα κύματά του τὸν κόσμο μας, τὴν γῆ τῆς Μαδαγασκάρης μὲ τὸν ἄλλον συγγενὴ καὶ ταλαιπωρημένο κόσμο τῆς Μοζαμβίκης, τῆς γῆς τῆς Ἀφρικῆς. Τὰ μάτια Του ἀγναντεύουν τὸν Ὠκεανό. Ἄλλοτε δακρύζουν καὶ χάνονται στὴν σκέψη. Ἄλλοτε ζωνταντεύουν καὶ μὲ τὸ γαλήνιο χαμόγελο του προσώπου Του, σοῦ μιλοῦν. Σοῦ μιλοῦν γιὰ τὸ αὔριο. Γιὰ τὸ ὅραμα. Γιὰ τὴν προσδοκία.

Στρέφεται σὲ ἕναν ἀπὸ τοὺς παρευρισκομένους καὶ μὲ βαθὺ καὶ βαρὺ τόνο στὴν φωνὴ του ἀνοίγει τὴν μεγάλη καὶ ὕστατη προσφώνηση. Ὄχι ἀπὸ χάρτου καλάμου, ἀλλὰ ἀπὸ βίβλου καρδίας. Καρδιᾶς μεγάλης, γεμάτης ἀγάπη καὶ πόνο πρὸς τὸν συνάνθρωπο.

Γιέ μου! – τοῦ λέει. Σὲ παρακαλῶ φρόντισε γι’ αὐτὸν ἐδὼ τὸν κόσμο! Φρόντισε γιὰ τοὺς πτωχοὺς τῶν ἐρημιτικῶν περιοχῶν τοῦ Τουλιάρ. Φρόντισε γιὰ τοὺς πιστοὺς τῶν πόλεών μας. Κάνε τὴν Ἐκκλησία μας νὰ λάμψει μέσα σὲ αὐτὴν τὴν πόλη. Ξέχνα ὁτιδήποτε ἄλλο, ὁποιοδήποτε ἄλλο ἐνδεχόμενο στὴν ζωή σου καὶ δώσου ὁλοκληρωτικὰ στὴν διακονία τοῦ πτωχοῦ αὐτοῦ κόσμου.

Παιδί μου!… Βόσκε τὰ πρόβατά μου! Καὶ βάσταζε μὲ ὑπομονὴ καὶ ἀγάπη πάντα τὸν Σταυρό αὐτό. Σταυρὸ ποὺ στὶς ρίζες του ἔχει ριζωμένο τὸν Ἑλληνικό μας βασιλικό. Τὸν βασιλικὸ ποὺ φέρνει τὶς ἀρχέγoνες ρίζες μας. Τὶς ρίζες τῆς Ὀρθοδοξίας. Τὶς ρίζες τῆς Πίστεως, τῆς Ἐλπίδος καὶ τῆς Ἀγάπης στὸν φτωχό αὐτὸν κόσμο.

MG3

Μὰ πάνω ἀπὸ ὅλα, τῆς Ἀγάπης. Μιᾶς Ἀγάπης ποὺ δὲν δίστασε οὔτε διστάζει καὶ τὸ αἷμα της νὰ δώσει γιὰ τὸν ἀδελφὸ καὶ συνάνθρωπο. Κοίταξε τὸν προκάτοχο τοῦ Πηδαλίου τῆς Ἱερᾶς αὐτῆς Μητροπόλεως. Καὶ θυμήσου γιὰ πάντα αὐτὸ τὸ ὄνομα: Νεκτάριος! Ἐκεῖ στὰ βαθιὰ ἁγιορείτικα νερὰ ἐξέπνευσε καὶ ἔδωσε τὸ μαρτυρικό του αἷμα στὴν τελευταία ἀποστολή του στὸν κόσμο αὐτό. Οἱ εὐχές του σὲ ἀκολουθοῦν καὶ ἡ ζωή του γιὰ πάντα σὲ φωτίζει!

Νὰ ξέρεις ὅμως, παιδί μου, ὅτι πάντα σὲ ἀκολουθοῦν οἱ εὐχές καὶ ἑνὸς Πατριάρχου!

Μη φεύγεις, γιέ μου!

«Εἰ φιλεῖς με, ποίμαινε τὰ ἀρνία μου. Ποίμαινε τὰ πρόβατά μου… Καὶ ἰδοὺ ἐγώ εἰμι μεθ’ ὑμῶν πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς…»

Γιέ μου! Ἐγὼ πιὰ γυρίζω πίσω στὴν Ἀλεξάνδρεια.

Μὰ οἱ εὐχές μου καὶ οἱ προσευχές μου μένουν γιὰ πάντα μαζί σας.

Παιδιά μου! Σᾶς θυμᾶμαι γιὰ πάντα στὶς προσευχές μου.

Ὁ Θεὸς καὶ ἡ Παναγία μας ἂς εἶναι μαζί σας»

Ἱερ. Πολύκαρπος Ἁγιαννανίτης