Ινδονησία


Η Ινδονησία είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα με πληθυσμό 240.000.000 ανθρώπων. Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών ανάμεσα στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία συνολικής έκτασης περίπου 2 εκατομμυρίων τ.χλμ. Ιεραποστολική Δραστηριότητα εμφανίζεται σε αρκετά νησιά, ενώ η έδρα βρίσκεται στο Medan της Βόρειας Σουμάτρας. Υπάρχουν 12 ενορίες και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.

Ο ιεραπόστολος της Σουμάτρας π. Χρυσόστομος Manalu στην Ελλάδα

28 Νοεμβρίου 2017

Με χαρά σάς αναγγέλλουμε ότι ο π. Χρυσόστομος Manalu, επικεφαλής του ιεραποστολικού μας κλιμακίου στη Βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, θα επισκεφτεί την Ελλάδα από τις 7 έως τις 21 Δεκεμβρίου. Ο π. Χρυσόστομος είναι κατ’ αρχήν διαθέσιμος για ομιλίες, συναντήσεις και συνεντεύξεις για ό,τι αφορά την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Ινδονησία.

Για προγραμματισμό και ερωτήματα τύπου, παρακαλούμε, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

 

Αναγκαίες εκτυπώσεις Ορθόδοξων βιβλίων

15 Νοεμβρίου 2017

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Δοξάζουμε το Θεό, γιατί πάντοτε μάς συντρέχετε στις ανάγκες μας. Έτσι, σας ευχαριστούμε για τις 10.000 ευρώ, που μας στείλατε για την αγορά ενός ημιφορτηγού για τον πατέρα Χαρίτωνα Zega, που θα τον βοηθήσει να ζήσει αυτός και η οικογένειά του, καθώς, όπως γνωρίζετε, οι ιερείς μας εδώ στην Ινδονησία δεν παίρνουν μισθό. Με τα χρήματα αυτά θα πληρώσουμε επίσης τους δασκάλους για τα σχολεία μας στο χωριό Sumbul.

Χρόνια τώρα ετοιμαζόμαστε να γράψουμε Ορθόδοξα βιβλία. Τα βιβλία αυτά μας τα ζητάνε συνήθως οι άνθρωποι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Ορθοδοξία. Μέχρι τώρα έχουμε ελάχιστα τυπωμένα βιβλία στα ινδονησιακά. Τώρα έχουμε έτοιμα προς εκτύπωση 8 βιβλία, που έγραψε η πρεσβυτέρα Ελισάβετ και ο π. Χρυσόστομος Manalu.

Τα βιβλία αυτά είναι:

 1. Προσευχητάριο. Περιέχει την πρωινή προσευχή, προσευχές για διάφορες ανάγκες, οδηγίες για την εξομολόγηση, παρακλήσεις, μερικά τροπάρια και πολλά άλλα.
 2. Αρχαία Ελληνικά, για τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου, εδώ στο Μεντάν
 3. Ο Σατανάς και Εξορκισμοί. Η Ασία και ιδιαίτερα η Ινδονησία είναι η χώρα των πονηρών πνευμάτων. Μεταφράσαμε τους εξορκισμούς, που τους διαβάσαμε σε μερικούς ανθρώπους και με τη χάρη του Θεού έγιναν καλά.
 4. Α΄ και Β΄ προς Θεσσαλονικείς. Ερμηνευτικά για τις πρώτες επιστολές που έγραψε ο Απόστολος Παύλος.
 5. Μάρτυρες του Ιεχωβά. Αντιαιρετικό βιβλίο, για να προστατεύσουμε το ποίμνιό μας να μην ακολουθήσουν λανθασμένους δρόμους.
 6. Ορθόδοξη Πνευματικότητα.
 7. Οι Σύνοδοι και οι Αιρετικοί.
 8. Εισαγωγή στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Αυτά τα 8 βιβλία πρέπει να τα τυπώσουμε, γι’ αυτό παρακαλώ να μας βοηθήσετε στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο αυτό έργο.

Σχετικά με το νοσοκομείο μας εδώ στην Ινδονησία, μέχρι τώρα είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν ξέρω πια τι να κάνω. Θα το αφήσω στο έλεος του Θεού, διότι κουράστηκα πια.

Η Θεολογική μας Σχολή πηγαίνει καλά. Αλλά τους αποφοίτους από τη Σχολή μας τους παίρνουν οι Προτεστάντες. Εμείς δυστυχώς δεν τους προσφέρουμε θέσεις να εργαστούν στην Εκκλησία μας. Τώρα κοντά μου έχουμε 3 οικογένειες και οι άντρες θέλουν να γίνουν ιερείς. Τους έμαθαν τα εκκλησιαστικά και πέρασαν από τη Θεολογική μας Σχολή του Αποστόλου Παύλου, αλλά μέχρι τώρα περιμένουμε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου για να τους χειροτονήσει.

Αυτά είναι τα προβλήματά μας, αδελφοί. Να εύχεστε να μας ενδυναμώνει ο καλός μας Θεός και να μας αγκαλιάζει η μητέρα μας Παναγία Θεοτόκος.

Με πολλές ευχές
π. Χρυσόστομος Manalu

Κληρικολαϊκή συνέλευση στην Ινδονησία

25 Οκτωβρίου 2017

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Στη διάρκεια της παραμονής μου στο νησί Νίας στα τέλη Μαΐου, κάλεσα τον πατέρα Χαρίτωνα κοντά μου και συζητήσαμε πώς μπορούν να πάνε μπροστά τα έργα της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στο νησί αυτό, όπου έχουμε 3 κοινότητες και ένα Ορθόδοξο σχολείο. Υπεύθυνος και στις 3 κοινότητες είναι ο π. Χαρίτων που, για να λειτουργεί και στις 3 κοινότητες, χρησιμοποιεί μια μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα ως μέσο μεταφοράς. Τις καθημερινές ο πατήρ Χαρίτων είναι δάσκαλος στο Γυμνάσιο του Αγίου Νικολάου. Με τα έσοδα του σχολείου, μόλις που μπορεί να πληρώσει τους δασκάλους και τους υπαλλήλους και πολύ ελάχιστα περισσεύουν για τις βενζίνες. Να ξέρετε ότι στο νησί Νίας υπάρχουν παντού μπανάνες και καρύδες, που πωλούνται στα χωριά σε εξευτελιστικές τιμές. Ο πατήρ Χαρίτων σκοπεύει να τις αγοράζει από τα χωριά και να τις μεταφέρει στο κέντρο της πόλης, για να τις πουλάει εκεί, όπου πιάνουν καλές τιμές, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να εκτελεί τη διακονία του. Για το σκοπό αυτό, χρειάζεται ένα αυτοκίνητο μεταχειρισμένο για μεταφορά και χρήματα για την αγορά των φρούτων. Έτσι, παίρνω το θάρρος να σας ενημερώσω για αυτό το πρόγραμμα, μήπως κάποιοι δωρητές έχουν δυνατότητα να τον στηρίξουν, διότι ως γνωστόν οι ιερείς μας εδώ στην Ινδονησία εργάζονται χωρίς μισθό.

Ο π. Χαρίτων με Ορθόδοξα παιδιά στον Ι.Ν. Αγίας Μάρθας

Από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου τελέσαμε την κληρικολαϊκή μας συνέλευση στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Εκπρόσωποι από όλες τις κοινότητές μας ήρθαν στην πόλη Μεντάν. Χαρήκαμε πάρα πολύ, διότι είχαμε την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε πάλι μαζί. Ανάμεσά τους και οι ιερείς μας, π. Θεοδόσιος, π. Λουκάς, π. Χαρίτων. Την Κυριακή, στο κλείσιμο της Συνέλευσης, λειτουργήσαμε όλοι οι ιερείς στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μεντάν. Ευχαριστούμε πολύ για τις 4.000 ευρώ, που μας στείλατε για την πραγματοποίηση αυτής της συνέλευσης. Οι πιστοί μας πήραν πολύ δύναμη και κατεύθυνση για τη συνέχιση της Ιεραποστολής στην περιφέρεια αυτή.

Όπως ξέρετε, η Ιεραποστολή μας λειτουργεί μερικά σχολεία: την Αγία Σοφία, τον Άγιο Νικήτα, τον Άγιο Νικόλαο, τον Απόστολο Παύλο… Το φτωχότερο είναι το σχολείο μας «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» στο Σουμπούλ, που δεν έχει οικονομική αυτάρκεια, διότι είναι καινούργιο και λειτουργεί μόλις 4 χρόνια. Στις 3 τάξεις του Γυμνασίου έχουμε μόνο 45 μαθητές. Επειδή είναι χωριό και οι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί, ορίσαμε τα δίδακτρα μόλις στα 2,50 ευρώ. Όμως με 110 ευρώ δεν μπορούν να καλυφτούν οι μισθοί δέκα δασκάλων, ενός φύλακα και μιας καθαρίστριας. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η νέα χρονιά. Σας παρακαλώ, αν έχετε τη δυνατότητα, να μας βοηθήσετε στο θέμα αυτό.

Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους σας από τους συνεργάτες μου εδώ στην Ινδονησία.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Ευλογίες και προκλήσεις στη Σουμάτρα

25 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής, χαίρετε εν Κυρίω!

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Ελπίζω να είστε κι εσείς όλοι καλά με την προστασία Του. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά πράγματα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου 2016 κατέβηκα στην κοινότητά μας της Αναστάσεως του Κυρίου στο χωριό Siparbue. Έμεινα εκεί, για να τους δώσω μερικές συμβουλές, καθώς εδώ και 2 χρόνια έχει κοιμηθεί ο ιερέας τους π. Αθανάσιος. Μέχρι τώρα δεν έχει έρθει άλλος ιερέας. Έτσι, για να λειτουργηθούν οι κοινότητες μας, εδώ στην επαρχία Tarutung, πρέπει να κατεβαίνει κάποιος από την πόλη Μενταν, είτε εγώ είτε ο π. Θεοδόσιος. Τις ημέρες εκείνες, τελέσαμε μερικές ιερές ακολουθίες (Θεία Λειτουργία, Βάπτισμα) και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Χάρηκαν πάρα πολύ, διότι μείναμε κοντά τους. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό, να τους στείλει έναν ιερέα.

Η κατάσταση στην Ινδονησία δεν είναι καλή, διότι φανατικοί Μουσουλμάνοι έχουν ξεσηκωθεί και θέλουν να εφαρμόσουν τη σαρία σε όλη την Ινδονησία. Ο κόσμος δεν τους θέλει, διότι εδώ έχουμε πολλές φυλές και θρησκείες. Έχουν κάνει πάρα πολλές επιθέσεις, κάψανε εκκλησίες, ρίξανε βόμβες σε χριστιανικές περιουσίες. Εάν κάποιος Χριστιανός θέλει να διεκδικήσει κάποια ηγετική θέση, τον εμποδίζουν με κάθε τρόπο. Να προσεύχεστε, αδελφοί μου, να μας φυλάει ο Παντοδύναμος Θεός.

Λάβαμε τη δωρεά σας, ύψους  7.000 ευρώ, και σας ευχαριστούμε πολύ. Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε την ανέγερση του σπιτιού του ιερέα. Έχουμε προγραμματίσει τις βαπτίσεις και πληρώσαμε και όλα τα δίδακτρα του Στεφάνου για το Πανεπιστήμιο. Φέτος, Θεού θέλοντος, θα τελειώσει τις σπουδές του και θα αρχίσει να ψάχνει για δουλειά, για να βοηθήσει τα μικρά ορφανά αδέρφια του, που άφησε ο π. Αθανάσιος.

Αδελφοί μου, ένας άλλος υιός του πατρός Στεφάνου, ο Κοσμάς, επιθυμεί πολύ να γίνει αγιογράφος. Ο Αρχιεπίσκοπος της Αυστραλίας κ. Στυλιανός τον προσκάλεσε να γίνει αγιογράφος αλλά και θεολόγος. Όλα τα έξοδα εκεί θα τα καλύψει η Αρχιεπισκοπή, όμως για να μπει στην Αυστραλία, πρέπει να μάθει τη γλώσσα και να περάσει τις απαιτούμενες εξετάσεις. Όπως γνωρίζετε, εμείς οι ιερείς εδώ στην Ινδονησία δεν παίρνουμε μισθούς. Έτσι δεν έχω την δυνατότητα να στείλω τον Κοσμά να μάθει τη γλώσσα, γι’ αυτό προστρέχω στην αγάπη σας. Στο μέλλον θα χρειαστούμε έναν ντόπιο αγιογράφο για την Ιεραποστολή μας, γι αυτό ο Κοσμάς είναι μια απάντηση για μας. Αν είναι δυνατόν, αδελφοί μου, να τον βοηθήσετε για να μπορέσει να μάθει τη γλώσσα. Το κόστος θα φτάσει στις 3.000 ευρώ. Αυτά είναι τα νέα μας, αδελφοί μου. Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να Σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του και στο νέο έτος 2017.

π. Χρυσόστομος Manalu

Οι καρποί της Θεολογικής Σχολής

20 Νοεμβρίου 2016

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας γράψω μερικά νέα μας από την Ινδονησία.

 1. Στις 25 Αυγούστου, έγινε η χειροτονία του πατρός Χαρίτωνος εις πρεσβύτερον στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο Μεντάν. Είναι μεγάλη ευλογία για μας, που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας στην Ινδονησία αποκτά ακόμη ένα λειτουργό. Ο π. Χαρίτων κατάγεται από το νησί αυτό και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής μας Σχολής. Επίσης, και η πρεσβυτέρα του είναι πτυχιούχος της Σχολής μας και έχει δίπλωμα εκπαιδευτικού. Έχουν ένα κορίτσι, που λέγεται Ευγενία. Ο π. Χαρίτων θα διακονεί στο Νίας, διότι εκεί έχουμε τρεις κοινότητες. Επίσης, λειτουργεί εκεί το Ορθόδοξο Σχολείο του Αγίου Νικολάου με 135 μαθητές. Ο π. Χαρίτων με την οικογένειά του θα μένουν σε ένα μικρό δωματιάκι του σχολείου. Γι’ αυτό, αν έχετε τη δυνατότητα, σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε να τους φτιάξουμε ένα μόνιμο σπιτάκι.
 2. Φέτος, αποφοίτησαν από τη Θεολογική μας Σχολή του Αγίου Παύλου 87 φοιτητές. Η αποφοίτηση έγινε στις 27 Αυγούστου και ήταν παρών και ο ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης κ. Κωνσταντίνος.
 3. Στη Θεολογική μας Σχολή έχουμε πέντε μεταπτυχιακούς φοιτητές, που τους προετοιμάζουμε να γίνουν ιερείς, μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους. Έχουμε ένα μικρό σπίτι, όπου τους φιλοξενούμε για τις σπουδές τους, Δεν μπορούμε όμως να τους παρέχουμε άλλη υποστήριξη. Εάν είναι δυνατόν, να τους βοηθήσετε.
 4. Με τα χρήματα που μας απέστειλε η Αδελφότητά σας, αγοράσαμε μία μοτοσυκλέτα για τον μεταπτυχιακό μας φοιτητή Ελευθέριο, ο οποίος διδάσκει σε πολλά κατηχητικά και διανύει μακρινές αποστάσεις. Είναι παντρεμένος και, για να καλύψει τα έξοδα της οικογένειάς του, εργάζεται στα χωράφια. Να εύχεστε να τους ενδυναμώσει ο Θεός.
 5. Το σπίτι μας είναι γεμάτο ευλογίες! Έχουμε πολλά παιδιά που μένουν μαζί μας σαν να είναι δικά μας. Συνολικά τώρα είναι 16 άτομα. Έχουμε μια αρκετά μεγάλη κουζίνα, για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες τους. Τα πρωινά το σπίτι μας αδειάζει, γιατί όλοι φεύγουν για τα σχολεία και τα πανεπιστήμιά τους. Όπως διάβασα κάποτε, αν θέλεις να κερδίσεις κάτι σε σύντομο χρόνο, φύτεψε καλαμπόκια· αν θέλεις να κερδίσεις κάτι για 10 χρόνια, φύτεψε δέντρα· αν όμως θέλεις να κερδίζεις κάτι για 50 χρόνια, επένδυσε στην παιδεία και στείλε τα παιδιά στο σχολείο. Γι’ αυτό κι εμείς ποτέ δε σταματάμε να έχουμε πολλά παιδιά κοντά μας και να τα σπουδάζουμε με δικά μας έξοδα, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον  της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό, σας ευχαριστούμε για τις 4.000 ευρώ, που μας στείλατε για την κάλυψη των διδάκτρων τους.

Αυτά είναι, αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο Κύριος Ιησούς Χριστός να σας ευλογεί με τα πλούσια αγαθά Του.

π. Χρυσόστομος Manalu

Νίας: Το νησί των πρασίνων

Το νησί Νίας βρίσκεται στα δυτικά της Σουμάτρας Ινδονησίας. Πριν από 10 χρόνια, πέρασε ένα μεγάλο τσουνάμι και σάρωσε όλα τα παράλια και τους κατοίκους τους. Πάνω από 350.000 πέθαναν τότε και μερικοί δε βρέθηκαν καν. Χρόνια τώρα, τα μέλη των οικογενειών τους ψάχνουν παντού και δεν τους βρίσκουν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, τα βήματα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής με οδήγησαν εκεί πριν από 10 χρόνια. Ένας απλός Ορθόδοξος ιερέας από τη μακρινή Αυστραλία, ο π. Νικόλαος Μαρκέτος, επισκέφθηκε το νησί. Τον ακολούθησα. Μόλις φθάσαμε εκεί, ο π. Νικόλαος είδε την καταστροφή, ύψωσε τα χέρια του στον ουρανό και ζήτησε την ευλογία του Κυρίου, για να κάνει κάτι στο κατεστραμμένο νησί.

id1

Τελικά πήρε την απόφαση και ίδρυσε εκεί ένα σχολείο και μία κλινική δίπλα-δίπλα. Αρχικά, οι μαθητές ήταν 25 άτομα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έφτασαν σε αριθμό τους 170. Στη συνέχεια χτίστηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ ακολούθησε ο Ι.Ν. της Αγίας Αικατερίνας. Τέλος, το 2011, με δωρεά ανώνυμου δωρητή μέσω της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, μπορέσαμε να χτίσουμε και τον τρίτο Ιερό Ναό των Αγίων Παύλου και Μάρθας, για να καλύψουμε τις ανάγκες των πιστών μας. Σας ευχαριστούμε ολόψυχα για τη μεγάλη αυτή βοήθειά σας.

Πριν από ένα χρόνο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος χειροτόνησε στο νησί ένα διάκονο. Εκτός από τις τρεις ενορίες, όπου διακονεί, είναι και διευθυντής του σχολείου μας «Άγιος Νικόλαος». Ο διάκονος αυτός είναι ο π. Χαρίτων Zega, που είναι νιόπαντρος και έχει ένα κοριτσάκι. Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να γίνει και ιερέας, για να μπορεί να υπηρετεί εκεί με όλες τις απαραίτητες τελετές.

Με όλα αυτά τα ευχάριστα νέα, έχουμε και την αγωνία πώς να αυξήσουμε το ιεραποστολικό μας έργο. Ο π. Χαρίτων διαμένει με την οικογένειά του σε ένα δωμάτιο του σχολείου. Βέβαια, δεν είναι κατάλληλος χώρος για να μένει κανείς, αλλά τι να κάνουμε; Όλα εδώ στην καινούργια Ιεραποστολή μας είναι περιορισμένα. Αρχικά σκέφθηκα να οικοδομήσουμε ένα κατάλληλο σπίτι, ώστε να μπορεί να μείνει αργότερα, όταν μεγαλώσει η οικογένειά του. Γι’ αυτό, προσεύχομαι να μας στείλει ο Θεός ένα δωρητή να μας προσφέρει για το σκοπό αυτό 25.000 ευρώ.

 

Έπειτα, οι αριθμοί των μαθητών μεγαλώνουν. Αυτό είναι ευχάριστο, αλλά μας προσθέτει και βάρος, διότι δεν έχουμε χώρους, για να χωρέσουν τα παιδιά αυτά. Γι’ αυτό, προγραμματίζουμε να χτίσουμε τουλάχιστον δύο τάξεις. Αν γίνει αυτό, όλοι στο νησί θα χαρούν, γιατί τα παιδιά θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα κοντά στην περιοχή τους.

Αυτά είναι, αγαπητοί αδελφοί μου, τα νέα μας. Εύχομαι ο παντοδύναμος Θεός να σας πλουτίζει με τα πλούσια αγαθά Του.

Με πολλές ευχές,
π. Χρυσόστομος Manalu

Μια Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Αρχιπέλαγο της Ινδονησίας

29 Δεκεμβρίου 2015

Η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Παύλου στο Medan της Βόρειας Σουμάτρας ιδρύθηκε το 2005. Σκοπός μας ήταν μέσω της Σχολής αυτής να διαδώσουμε το φως της Ορθοδοξίας, γιατί χωρίς τα απαραίτητα μέσα μάς είναι δύσκολο να κηρύξουμε την πίστη στην Ινδονησία. Γι’ αυτό η Θεολογική Σχολή αποτέλεσε την αφορμή για την περαιτέρω διάδοση της Ορθόδοξης πίστης.

Η Σχολή έχει αναγνωριστεί από την Κυβέρνηση της Ινδονησίας ως ανώτατη σχολή. Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν τα μαθήματα για 4 χρόνια. Από την ίδρυση της σχολής αποφοίτησαν 1002 φοιτητές, οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές πανεπιστημίων. Οι φοιτητές δεν είναι όλοι Ορθόδοξοι· ορισμένοι είναι Ρωμαιοκαθολικοί, αλλά περισσότεροι είναι Προτεστάντες. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της φοίτησης, μερικοί φοιτητές αποφασίζουν να γίνουν Ορθόδοξοι. Οι σημερινοί φοιτητές μας είναι περίπου 250 άτομα. Στην αρχή, ως καθηγητές της Σχολής υπηρετούσαν μόνο ο πατήρ Χρυσόστομος Manalu και η πρεσβυτέρα Ελισάβετ. Τώρα οι Ορθόδοξοι καθηγητές είναι 5 άτομα.

IMG_4321

Η προσφορά αυτής της σχολής είναι μεγάλη. Αφ’ ενός, στον κόσμο γενικότερα προσφέρει τους νέους που ετοιμάζονται να γίνουν δάσκαλοι. Έτσι, οι μελλοντικοί παιδαγωγοί έχουν έρθει σε επαφή με την Ορθόδοξη πίστη, την έχουν εκτιμήσει και τη στάση τους αυτή θα την περάσουν και στα μικρά παιδιά. Αφ’ ετέρου, σε μας τους Ορθοδόξους έχει ήδη προσφέρει 3 νέους, που πρόσφατα έγιναν ιερείς: τον π. Θεοδόσιο, τον π. Λουκά και τον π. Χαρίτωνα.

Η συνέχιση της λειτουργίας της Θεολογική Σχολής οφείλεται μόνο στην ευλογία του Θεού. Οι καθηγητές εδώ δεν παίρνουν μισθούς. Βεβαίως, εισπράττουμε ένα μικρό ποσό ως δίδακτρα από τους φοιτητές, για να καλύψουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Σχολής, που είναι 6 άτομα, αλλά εμείς οι Καθηγητές προσφέρουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας, διότι η Σχολή δεν έχει εισοδήματα για να καλύψει αυτά τα έξοδα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποιο στήριγμα, είτε από τη Μητρόπολή μας είτε από τις ενορίες μας. Γι’ αυτό, είναι δύσκολο να περιγράψω πώς συνεχίζει τη λειτουργία της. Είναι ένα συνεχές θαύμα. Με τη βοήθεια του Θεού έχουν ήδη συμπληρωθεί δέκα χρόνια από την ίδρυση της σχολής, πάνω από χίλιοι πτυχιούχοι έχουν αποφοιτήσει και η Σχολή μας άρχισε να προσφέρει και μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να προσφέρει και διδακτορικά διπλώματα. Δόξα τω Θεώ! Γι’ αυτό, ζητούμε τις προσευχές σας, για να συνεχίσουμε αυτό το έργο με ενθουσιασμό και με ζήλο εν Χριστώ Ιησού.

π. Χρυσόστομος Manalu

IMG_4293

Ο π. Χρυσόστομος Manalu μιλά για την Ιεραποστολή της Ινδονησίας

3 Νοεμβρίου 2015

Ο Ορθόδοξος ιεραπόστολος της Σουμάτρας π. Χρυσόστομος Manalu επισκέφθηκε τον Οκτώβριο την Ελλάδα και μίλησε σε εκδήλωση της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής για την Ορθοδοξία στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου

Μεγάλες ευλογίες για την Ιεραποστολή της Σουμάτρας

4 Σεπτεμβρίου 2015

Αγαπητοί φίλοι της Ιεραποστολής,

Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας γράψω μερικά από τα νέα μας στην Ινδονησία. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου μάς επισκέφθηκαν 11 ευσεβέστατοι αδελφοί μας από την Αμερική. Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Σουμάτρα, μας βοήθησαν στη διδασκαλία της πίστης μας. Την πρώτη εβδομάδα της παραμονής τους, έκαναν μαθήματα στους απλούς Ινδονήσιους αδελφούς (για την εικονογραφία, την εξομολόγηση, τη νηστεία, την ιεραποστολή, κατηχητικό για τα μικρά παιδιά αλλά και για τη νεολαία). Τη δεύτερη εβδομάδα ήρθαν στη Θεολογική Σχολή και παρέδωσαν μαθήματα στους φοιτητές μας. Χαρήκαμε πάρα πολύ, γιατί μας πρόσφεραν τους μεγάλους θησαυρούς της Ορθόδοξης πίστεως.

Αποτέλεσε επίσης μέγιστη ευλογία για εμάς, τους Ορθοδόξους εδώ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, το γεγονός ότι η Μητέρα μας Εκκλησία μάς προσέφερε δύο νέους ιερείς για να τη διακονήσουν, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου, που μας επισκέφθηκε, έκανε τις χειροτονίες και έμεινε για μερικές μέρες κοντά μας για να μας ευλογήσει. Έτσι, στις 11 Ιουλίου, ο διάκονος Λουκάς έγινε πρεσβύτερος για να διακονεί στο Sumbul. Ο Χαρίτων από το νησί Nias έγινε διάκονος για να ετοιμαστεί να γίνει στο μέλλον και αυτός ιερέας στο ίδιο νησί. Έτσι, στη Σουμάτρα έχουμε πλέον 3 πρεσβυτέρους (τους π. Χρυσόστομο, π. Θεοδόσιο και π. Λουκά) και ένα διάκονο. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να δώσει να αυξηθεί ο Αμπελώνας Του στη μακρινή Ινδονησία και να αποκτήσουμε περισσότερους ιερείς.

Indonesia1

Μεγάλη ευλογία αυτό, βέβαια, αλλά και δυσκολία. Διότι η οικονομική κατάσταση για την Ιεραποστολή μας στην Ινδονησία είναι άσχημη. Εάν η κατάσταση κρατήσει για πολύ, τότε πρέπει να λάβουμε μέτρα, ώστε η Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Βέβαια, με τη μεγάλη αγάπη της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, έχουμε ιδρύσει μερικά σχολεία, αλλά τα σχολεία αυτά δεν παράγουν κανένα υλικό κέρδος, βοηθάνε μόνο το όνομα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να μαθευτεί παντού.

Τώρα έχω μπροστά μου τρεις ιερείς που θέλουν να εργαστούν στον Αμπελώνα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, χωρίς να ζητούν μισθούς, αλλά πώς θα ζήσουν; Και πώς θα σταθούν στη διακονία του Κυρίου, αφού το ποίμνιο είναι ακόμη μικρό; Γι’ αυτό, αδελφοί μου, μέχρι να μεγαλώσει το ποίμνιο, πρέπει να εργασθούν μόνοι τους, για να καλύψουν τα έξοδά τους. Έτσι, κατά τη γνώμη μου, πρέπει κάθε ιερέας να έχει το δικό του χωραφάκι. Αυτό είναι μια λύση, ούτως ώστε η διακονία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας εδώ στην Ινδονησία να μπορέσει να συνεχισθεί. Έτσι, προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό να μας στείλει δωρητές για το θέμα αυτό. Για τρία κατάλληλα χωράφια, απαιτούνται περί τις 30.000 ευρώ.

Το Σχολείο "Αγία Σοφία", προσφορά της Αδελφότητάς μας

Το Σχολείο «Αγία Σοφία», προσφορά της Αδελφότητάς μας

Η διακονία μας στο νησί Nias πηγαίνει καλά. Ο πατήρ Χαρίτωνας είναι επί κεφαλής του Ιδρύματός μας εκεί. Εκτός από διευθυντής του Γυμνασίου μας του Αγίου Νικολάου διακονεί και στις τρεις κοινότητες. Προσευχόμαστε στον Πανάγαθο Θεό με την αγάπη και την ευλογία Του να γίνει και αυτός ιερεύς του Υψίστου στο μέλλον. Μέχρι στιγμής φέτος έχουμε πάει στο νησί αυτό 3 φορές.

Ο πατήρ Θεοδόσιος με βοηθάει πολύ. Για κάθε Θεία Λειτουργία εκτός του Αγίου Δημητρίου Medan, στέλνω τον πατέρα Διονύσιο, ενώ ο νεοχειροτονηθείς π. Λουκάς λειτουργεί μαζί μου, μέχρι να γίνει και αυτός καλός λειτουργός.

Σας ζητώ και πάλι συγγνώμη, που σας ενοχλώ με τα προβλήματα της Ιεραποστολής μας εδώ στην Ινδονησία. Προσεύχομαι στον Πανάγαθο Θεό να σας ευλογεί πάντοτε με τα πλούσια αγαθά Του.

Καλό φθινόπωρο!

Με πολλές ευχές
π. Χρυσόστομος Manalu

Indonesia3